Kako shujšati? – Nasveti za zdravo in varno hujšanje!

kako shujšati
Juhe za hujšanje! POGLEJ TU!

Ali ste vedeli…debelost se pogosto pojavi že pri dojenčkih! Debelost se lahko pojavi že pri dojenčku, dokler je dojen je primerno prehranjen, ko pa preide na stekleničko, hitro prekorači predpisano količino, ki naj bi jo zaužil.

Otrok, ki je že kot dojenček debel, bo po vsej verjetnosti debel tudi v puberteti in večino svojega odraslega življenja. Pri vseh težavah, ki spremlja debelost, je seveda smiselno, da se čimprej lotite hujšanja. Vendar kako shujšati, da ne ogrozimo svojega zdravja?

Na tržišču je ogromno pripravkov, ki naj bi vam pomagali hujšati, vendar previdno! Vsekakor je šport priljubljena oblika hujšanja!

Debelost je včasih tudi posledica bolezni, lahko so to motnje v delovanju hormonov ali encimov, povišano težo pa lahko povzročijo tudi nekateri tumorji. Vsako splošno debelost naj oceni zdravnik in vsako drastično hujšanje naj bo pod zdravniškim nadzorom.

Kazalo

Kako shujšati na zdrav način?

Kako shujšati: Pred branjem vseh spodnjih nasvetov: za učinkovito hujšanje, začnite z majhnimi koraki in si NE ZADAJTE PREVISOKIH CILJEV, saj 90% tistih, ki ima namen shujšati, odneha, ker za dolgoročnejše hujšanje zmanjka volja, motivacija in disciplina. V zdrav način hujšanja vključite telovadbo in razgibavanje – za začetek vam ni potrebno obiskati fitnesa, kjer bodo ostali gosti z izklesanimi telesi, prej vaša ovira, kot motivacija, ampak – obiščite raje kakšno zunanjo otroško ali športno igralo, športni ali otroški park ali zunanji fitnes na prostem in se tam lotite prvih telovadnih vaj.

Vse vaje in razgibavanja poskušajte zabeležiti in evidentirati (datumsko in koliko posameznih vaj ste opravili).
V pomoč pri tem vam bodo tudi številna, sodobna zunanja igrala in fitnesi na prostem v nekaterih mestnih parkih in na športnih igriščih, ki vam omogočajo, da svoj telefon povežete z igrali in spremljate svoj napredek telovadbe na svojem telefonu. Če vas zanimajo takšna zunanja igrala in fitnesi na prostem, obiščite spletno stran Kreal, ki je slovenski proizvajalec zunanjih, pametnih fitnes naprav, urbane opreme in igral za zunanja igrišča.

Vprašanje kako shujšati, je zato seveda upravičeno. Ljudje, ki imajo preveliko telesno težo, pogosto zbolevajo za koronarnimi boleznimi, večkrat jih doleti srčni infarkt, možganska kap, zapore arterij na nogah.

Pravilno in zdravo hujšanje

Ženske večno iščejo nove zdrave recepte kako shujšati, saj je vitka linija sen vseh žensk! Uresničite ga lahko predvsem s pravilno prehrano, gibanjem in telovadbo. To je čisto na kratko osnova za hujšanje, kako se boste same lotile svojih odvečnih kilogramov, se morate odločiti same.

Vsaka dieta, telovadba, hujšanje v trebuh  ali hujšanje po luni, zahteva predvsem  disciplino in vztrajnost. Seveda to ne velja samo za ženske, že dolgo so v teh vodah prisotni tudi moški. Vroča tema, kako shujšati, je vse bolj prisotna, vsi želimo biti lepe in skladne postave, predvsem pa želimo biti zdravi. Seveda je potrebno izbrati dieto, ki je varna in ne ogroža našega zdravja. Pri hujšanju si lahko pomagamo tudi s čaji za hujšanje, izberemo vedno naravne čaje!

Diete za hujšanje

Ko se lotite hujšanja in raznih diet, bodite izredno previdni! Pri dietah, ki obljubljajo hitro hujšanje ima hrana malo kalorij, posameznik pa izgubi predvsem mišično maso in vodo in skoraj nič maščobnega tkiva. V preveliki želji po izgubi kilogramov, lahko hitro zaidete v začaran krog, kjer boste  zaradi hujšanja oslabeli, ali mogoče celo zboleli, po končanem hujšanju, pa boste hitro spet pridobili vse izgubljene kilograme.

Pogosto se namreč zgodi, da čez poletje shujšamo, ker smo pač bolj aktivni in nimamo apetita, ker nam je vroče. A ko pride zima in božični prazniki, ter velika noč, ki s sabo prinašajo same dobrote, praznične piškote in veliko hrane,,,takrat se nam pričnejo kilogrami spet kopičiti in že smo v začaranem krogu hujšanja!

Zato pazite, da bodo vaše diete vsebovale dovolj raznovrstne hrane, sadja in zelenjave, vitaminov in seveda veliko vode, da ne dehidrirate. Kadar zaradi prevelike izgube vode skozi potenje in odvajanje dehidrirate, boste to opazili po smrdečem potu in urinu, slabem zadahu in suhi koži.(1)

 Juhe za hujšanje

 Na mizi juha in kmalu boš suha!

Ženska modernega časa ima zelo zahtevno nalogo. Mora biti žena, mama, poslovna ženska, športnica, seveda mora znati kuhati perfektne jedi ali leteti z letalom. Vedno in povsod mora biti urejena, modno oblečena in menda tudi suha. Kako shujšati brez prevelikega odrekanja? To je pa že druga tema, o kateri je napisanih veliko člankov in nasvetov, nekateri so koristni, nekateri pa popolnoma nesmiselni in tudi nevarni. 

Hujšanje z juhami je bilo v razmahu v sedemdesetih letih, zadnja leta se med poplavo diet in nasvetov za hujšanje spet množično pojavlja. Glede na to, da pri vsakem hujšanju najprej izgubimo veliko vode, je hujšanje z juhami seveda smiselno. Ko se boste lotili hujšanja z juho, preprosto začnite zajtrk z juho in isto juho do konca pojejte za kosilo.

Pripravljajte si vedno sveže juhe, lahko jih tudi zamrznete, a boste s tem izgubili veliko pomembnih sestavin, ki jih vsebuje zelenjava. Juhe so enostavno razgradljive, ne obremenjujejo presnove, ogrejejo telo in nas nežno pobožajo od znotraj, vsebujejo veliko hranljivih snovi, vlaknin, vitaminov in kar je najpomembnejše – po juhah boste imeli občutek sitosti.

Zeljna juha za hujšanje

Zelo poznano je hujšanje z zeljno juho, paradižnikovo, špinačno, kokošjo in podobno. To so preverjene juhe, ki jih vsi poznamo, saj so del slovenske kulinarike. Večina mlajših pa verjetno ne pozna starih zelenjavnih in zeliščnih juh, ki so jih pripravljali predvsem na kmetih, v predvojnih in vojnih časih.

Seveda te juhe niso bile namenjene hujšanju, na mizi so bile zaradi splošnega pomanjkanja hrane.

Recept za zeljno juho:

 • 1/4 kg kislega zelja
 • 1 žlica paradižnikove mezge
 • 4 dag prekajene slanine
 • 1, 3 l čiste zelenjavna juha

Kislo zelje drobno zrežemo, slanino drobno sesekljamo in s paradižnikovo mezgo stresemo v vročo, čisto zelenjavno juho. Pustimo zavreti in kuhamo 15 minut. Juho še toplo postrežemo.

Juha iz zelene

Tudi juha iz zelene je primerna za pomoč pri hujšanju. Potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1 zelena
 • 2 krompirja
 • 4 dag masla
 • 1 žlička moke
 • sol in poper
 • 2 vejici svežega peteršilja
 • 2 žlici kisle smetane

Zeleno operemo, olupimo in narežemo na tanke rezine. Krompir operemo, olupimo in prav tako narežemo na tanke rezine. Vse skupaj stresemo v lonce in zalijemo z 1, 5 l vroče vode.

Solimo in kuhamo do mehkega. Surovo maslo stalimo, zamešamo čisto malo moke in naredimo enotno zmes, ki jo po majhnih koščkih vkuhavamo v juho. Dobro prevremo, popramo in dodamo drobno sesekljan svež peteršilj. Preden juho postrežemo, dodamo malo kisle smetane.

Peteršiljevka

V lonec nalijte 2 litra mrzle vode, dodajte  korenino peteršilja, eno šalotko, košček kolerabe, pora, polovice glave zelja in olupljen zrezan krompir. Kuhajte eno uro, skromno posolite in še svežo pojejte.

Zeliščna ali pomladanska juha

Za pomladno juho si pripravite  dve pesti naslednjih zelišč:

 • peteršilj
 • trpotec
 • rman
 • črna meta, melisa
 • kislice,
 • regrat
 • špinača
 • koprive
 • janež, drobnjak
 • luštrek, ki ga dodate samo eno vejico.

Vsa zelišča operite, na hitro zrežite in jih dajte v ponev, kjer ste razgreli žlico surovega masla,dodajte 3 jajca, 3 pesti na kocke narezanega črnega kruhaVse skupaj dušite 15 minut, vmes večkrat pomešajte, nato pa zalijte z vročo nemastno juho.

Hujšanje z lchf

Kako shujšati z lchf dieto? Prav tako kot z vsako drugo shujševalno dieto! Z veliko potrpežljivosti in discipline! LCHF, Low Carb High Fat, je prehrana z malo ogljikovimi hidrati, z zmernim uživanjem beljakovin in z uživanjem več maščob. Lchf dieta ima izredne pozitivne učinke na naše zdravje.  Čez dan imamo več energije, ki je tudi bolj enakomerno razporejena čez cel dan, dober vpliv pa ima tudi na naše možgane. Pri tem načinu prehranjevanja imamo občutek sitosti in zato posledično manj pojemo in zato tudi izgubimo odvečne kilograme. 

Lchf dieta ni namenja samo hujšanju, izguba kilogramov je samo posledica spremembe prehranjevanja. Prehranjevanje po lchf izboljša občutljivost na inzulin, kar zmanjša tveganje za mnoge bolezni. Nizka občutljivost na inzulin lahko povzroči previsok nivo sladkorja v krvi in posledično lahko privede do diabetes tipa 2. Čeprav z lchf v telo vnesemo več maščob, dieta dolgoročno povečuje izgubo maščobe, posebej spodbuja izgubo maščobe okoli trebuha. 

Vir: Healthline.com – Načrt prehrane lchf za hujšanje! 

Lchf hujšanje – blagodejni vplivi na zdravje

lchf jedilnik za hujšanje naj bo naše vodilo pri dieti. Preden se lotimo hujšanja s to dieto, se dobro seznanimo katera živila so dovoljena za pripravo receptov. Dovoljena živila pri lchf: Priporočam članek lchf dieta recepti! Poleg izgube kilogramov, ima shujševalna dieta z lchf še druge blagodejne učinke na naše zdravje:

 • Zmanjšan vnos ogljikovih hidratov pozitivno vpliva na mnoge zdravstvene težave. Zmanjšuje težave pri diabetesu tipa 2, preprečuje srčno žilne bolezni in upočasnjuje nastanek Alzhimerjeve bolezni.
 • Hujšanje z lchf pomaga pri izgubi kilogramov, hkrati pa pomaga, da to težo tudi obdržimo in se po prenehanju prehranjevanja po lchf ne zredimo.
 • Ketogena dieta je primerna za bolnike z epilepsijo, za diabetike za bolnike z nevrološkimi motnjami.
 • O vplivu lchf prehrane na naše zdravje je bila narejena študija, kjer so dokazali, da se je 55 posameznikom med 12 tedensko lchf dieto izboljšal HDL holesterol in so se močno zmanjšali trigliceridi v krvi. Znižal se je tudi C-reaktivni protein, ki označuje vnetja, ki so povezana s srčnimi obolenji.

Hujšanje s spanjem

Spanje je najboljša meditacija (Dalai lama)

Kako shujšati s pomočjo spanja? Znana modrost je, da samo spočit in naspan človek lahko brez težav opravlja dnevne obveznosti. Spanje je zelo pomembno, pomanjkanje pa lahko privede vaše telo tudi do hujših težav. Ženske so zaradi pomanjkanja spanja še posebej ogrožene, saj sem jim poleg ostalih težav, začnejo nabirati tudi odvečni kilogrami.

V posteljo nikoli s polnim želodcem!

V posteljo se nikar ne odpravite s polnim želodcem, saj vam bo to nakopalo same težave. Kadar ste v globoki fazi spanja – REM, se izloča hormon  inzulin, ki vpliva na metabolizem in skrbi za razmerje med mišično maso in maščobo v telesu.

Že nekaj dni pomanjkanja spanca se takoj pokaže v pomanjkanju tega hormona. Pospešen metabolizem je zelo pomemben pri hujšanju med spanjem, zato čimveč spite. Seveda samo spanje ne bo pomagalo pri topljenju kilogramov, potrebno bo tudi paziti na uravnovešeno prehrano, nekaj telovadbe in veliko tekočine, tako bo vaš metabolizem neobremenjen.

Idealno naj bi bilo do osem ur spanca na noč, vendar mora to razmerje vsak posameznik ugotoviti sam. Nekateri ljudje pač ne potrebujejo veliko spanca, drugi so pa pravi medvedki. Seveda pa tudi kvalitetno spanje ne bo pomagalo pri hujšanju med spanjem, če ne boste omejili vnos kalorij. Ogljikove hidrate (sladkor, kruh, krompir in testenine), jejte v prvi polovici dneva, proti večeru pa raje manj. Za dobro spanje je pomembna tudi primerno opremljena spalnica, v kateri naj ne bo televizorja ali drugih elektronskih naprav.

Pomen prehrane za dobro spanje

 • Z zajtrkom z več ogljikovimi hidrati poskrbite za energijsko spodbudo telesa.
 • Za kosilo že zmanjšate vnos ogljikovih hidratov in dodate še beljakovine ( ribe, skuta, jajca ) Beljakovine lahko nadomestite tudi z kakovostnimi beljakovinami v prahu.
 • Za večerjo pojejte veliko beljakovin in zelenjave, odpovejte se kruhu. Tako boste poskrbeli za nizke vrednosti inzulina in zagotovo izgubili kakšen kilogram med spanjem.

Dober spanec je ključen za zdravje, vemo da premalo spanja sproža stres in nas lahko popelje tudi v depresijo.  Fizični stres pripelje do izločanja kortizona, kar privede do proizvodnje odvečne glukoze, ki se pretvori v maščobe. Ljudje, ki premalo spijo, radi posežejo po prigrizkih, ki so ponavadi visoko kalorične sladkarije in slani prigrizki.

Nasveti za dobro spanje

 • Nikoli ne pojdite lačni v posteljo, raje pojejte zvečer kakšen lažji obrok.
 • Pred spanjem ne telovadite, vadba pred spanjem poveča presnovo in budnost. Seveda posteljne aktivnosti ne štejemo za telovadbo!
 • Ko se vrnete utrujeni iz službe, se po kosilu nikar ne zvrnite na kavč! Raje pojdite na krajši sprehod ali pa pokosite travo na vrtu! Kadar pa po kosilu vendarle potrebujete počitek, naj ta ne traja več kot 30 minut.
 • Med! Žlica medu pred spanjem pomaga do boljšega spanca, hkrati pa pomaga izgubljati kilograme. Spimo v mirnem okolju in temi, brez televizorja in računalnika in obnovitveni hormoni bodo normalno delovali.
 • Poskusite se odpraviti v posteljo vsak dan ob isti uri. Tako boste uredili cikel spanja in budnosti, vaš organizem pa bo dobro vedel kdaj je čas za počitek. Tega urnika se držimo tudi med vikendom!
 • Pred spanjem se izogibajte kajenju, alkoholu in kofeinu. Kave se izogibajte vsaj osem ur pred odhodom v posteljo.
 • Vaša spalnica naj bo miren, hladen in ponoči zatemnjen prostor. Ne spremenite svoje spalnice v dnevno sobo, kjer imate televizor, pisalno mizo in mogoče še desko za likanje. Spalnica naj bo prostor samo za spanje! Iz nje umaknite vse elektronske naprave, tudi televizor. Poleg tega spalnico redno zračite in če je v njej suh zrak, uporabite vlažilce zraka.
 • Veliko pozornost posvetite izbiri postelje in vzmetnice, pomemben je tudi vzglavnik. V postelji z vami naj ne spijo domače živali, tudi otroke čim prej navadite, da spijo v svojih posteljah.
 • Če po 20 minutah ko se uležete v posteljo, ne zaspite, raje spet vstanite in se s čim zamotite. Nikar ne ležite v temi in strmite v temo!
 • Uspavalne tablete uporabite samo v skrajni sili in vedno samo po posvetu z zdravnikom!

Kako shujšati z zmanjšanjem porcij pri obroku?

Dejstvo je, da debeli ljudje načeloma pojedo tudi velike količine hrane. Seveda so izjeme, ki samo pogledajo krožnik in se že zredijo, nekateri ljudje imajo  razne bolezenske težave s presnovo, a v glavnem drži, da se kilogrami nabirajo z veliko količino neustrezne hrane.

Kako zmanjšati vnos hrane? Najlažje je napisati nekaj pametnih nasvetov, a žal ljudem, ki se borijo s kilogrami, to verjetno ne bo nič pomagalo. Potrebno se bo temeljito pripraviti na ta zahteven podvig.

 • Uporabljajte modre krožnike! Znanstveniki so opravili raziskavo in ugotovili, da rdeča, rumena ali oranžna barva vzpodbujajo apetit, medtem ko modra barva deluje ravno nasprotno. Vaši obroki naj bodo postreženi na modrih krožnikih in zagotovo bodo na njih manjše porcije, kot na krožnikih drugih barv.

Ali ste vedeli…modra barva zavira apetit!

 • Modra barva zavira apetit! Hrano si postrezite na krožnikih, ki so kontrastne barve kot hrana. Solato dajte na krožnik rdeče barve, meso na modre krožnike, juho pa si privoščite iz krožnika črne barve. Zaradi kontrasta barv, naj bi bili bolj sposobni nadzirati velikost porcije!
 • Vaši obroki naj potekajo v mirnem okolju, takrat odložite knjigo in izklopite televizor. Mobilne telefone pustite v drugem prostoru, klice lahko vrnete, ko boste pojedli.
 • Hrano servirajte v najboljšem servisu, uporabite svoj novi bleščeč jedilni pribor, ki je bil do sedaj spravljen v omari, na mizo dajte šopek sezonskega cvetja in pri večerji prižgite elegantno svečo. Med obroki ne rešujte družinskih problemov, saj se lahko hitro sprevržejo v prepir.
 • Zelo je pomembno, da veste katera hrana je primerna za vas. Ne pustite da drugi ljudje ali okolje vpliva na vaše prehranjevalne navade.

Nasveti kako zmanjšati porcije hrane

 • Porcije hrane so ponavadi odraz navade in okolja.
 • Posebej previdni bodite pri prigrizkih ob kavi ali čaju. Velik kos čokoladne torte raje nadomestite z kosom sočnega ananasa, narežite ga na majhne kose in postrezite na barvnem krožniku. Pomembno je, da tudi sadje pojeste počasi, vaša prebava bo zato bolje delovala.
 • Tudi ko boste zamenjali krožnike za manjše in druge barve, ko bo dekoracija ravno pravšnja, z partnerjem se boste glasno sprli pri mizi in pojedli že drugo porcijo hrane, ne bodite prestrogi do sebe. Boste pa naslednji dan pojedli kakšen košček manj.
 • Namesto obilnih obrokov, si hrano raje porazdelite na več manjših obrokov in kakšen dan namesto celega obroka posezite samo po sadju in zelenjavi.
 • Če bi radi zmanjšali uživanje določene hrane, enostavno zmanjšajte nakupovalni seznam! Črtajte vse prigrizke in hrano, ki vsebuje veliko sladkorjev.

Kako shujšati če se prehranjujemo v restavracijah?

Če ste se odločili izgubiti kakšen kilogram, potem se v času hujšanja izogibajte restavracij in kioskov s hitro prehrano. V restavracijah je ponudba hrane pestra, kalorična, porcije so ponavadi precej velike. Zraven boste spili še kakšno pivo ali kozarček vina, po obedu se prileže kava, h kavi pa košček torte. To pa se pa že ne sliši več kot hujšanje!

V času, ko se borite z kilogrami, si obroke raje pripravljajte doma. Že pri nakupu živil bodite pozorni, da ne prinesete domov raznih slanih prigrizkov in sladkarij. Raje se založite s sadjem in zelenjavo in če vas v hladilniku ne bo čakal borovničev sladoled, ga pač ne boste pojedli.

Kako se držati shujševalne diete, kljub temu, da jemo v restavracijah?
 • Pogosto se nam zgodi, da naš obrok pač moramo pojesti v restavraciji. V zadnjih letih se vse več ponudnikov hrane trudi, da v svojo ponudbo vključujejo tudi  zdravo hrano. Ko naročamo hrano med shujševalno dieto, namesto glavnega obroka enostavno naročimo samo predjed. Tako bo porcija manjša in pojedli bomo precej manj hrane, kot če bi naročili kompletno kosilo.
 • Če nimamo na  voljo predjedi, si lahko naročimo solato, juho ali zelenjavo na žaru. 
 • Kadar pa ne želimo nič od tega kar ponujajo v restavraciji, prosimo, da nam pripravijo samo sadje in sadne sokove. Prav tako lahko v mnogih restavracijah tudi zaprosimo za hrano brez glutena in brez laktoze. Vsekakor lahko uspešno hujšamo tudi če moramo jesti v restavracijah.

Vaša drža naj bo pokončna

Zelo malo ljudi ima pravilno, pokončno držo. Večina se nas drži sključeno, držo popravimo ko nas zaboli v križu in kadar se želimo zavestno držati pokonci. Slaba drža je seveda za hrbtenico škodljiva in nič kaj lepa na pogled. Ko boste razmišljali kako shujšati, posebno pozornost posvetite tudi drži telesa.

Če bo vaš hrbet lepo poravnan, bo videti, kot da ste shujšali vsaj za eno konfekcijsko številko. Z ravno držo boste trebuh potegnili navznoter, mišice bodo lepo napete, vi pa boste videti elegantno in vitko.

Nasveti za pravilno držo

S pravilno držo poskrbimo, da so naše mišice manj obremenjene, notranji organi pa so v pravilni legi. Posebej pomembno je to za črevesje in jetra, saj je lahko pri  nepravilni drži njihovo delovanje moteno. Če se nezavedno držimo sključeno in bi to radi preprečili, lahko poskusimo z nekaj preprostimi zvijačami.

 • Največ pozornosti moramo posvetiti temu, kako sedimo za mizo. V današnjem času veliko  preživimo pred  računalnikom in po nekaj urnem sedenju smo že povsem sključeni. Poskusimo lahko zamenjati stol in si nabavimo takšnega, ki ima ravno naslonjalo. Večkrat sami sebe opomnimo in hrbet prislonimo na naslonjalo in tako ostanemo čim dlje.
 • Pri sedenju naj bodo stopala v celoti na tleh, nikar jih ne križajmo ali spodvijajmo pod stol. Naš trup naj bo zravnan, lopatice potisnimo navzdol in rame nazaj.
 • Pri težavah s hrbtenico nam lahko pomaga žoga za sedenje, za hrbet pa si lahko položimo tudi manjšo blazino ali zvito brisačo.
 • Kadar je naše delo pretežno sedeče, moramo večkrat vstati  in narediti nekaj korakov po pisarni. Naredimo lahko tudi nekaj razgibalnih vaj, ko pa se vračamo domov, pojdimo peš in se nadihajmo svežega zraka.

Ali je v vašem življenju preveč alkohola in cigaret?

Ko se odločate kako shujšati, se boste morali vprašati tudi to, koliko alkohola je prisotnega v vašem vsakdanu. Slovenci smo znani po tem, da vsak dogodek, naj bo slavnosten, svečan, žalosten ali športen, zalijemo z alkoholom. Kot nekakšen skupinski šport, ga vsi veselo dajemo na zob, kjer se pač pokaže prilika.

Alkohol pri hujšanju ne bo vaš zaveznik!

Ves trud boste uničili, če se boste še naprej nalivali s pivom, ker se po rekreaciji pač prileže. V času ko se trudite izgubiti odvečne kilograme, se raje odpovejte pitju alkohola,in  raje posezite po naravnih sokovih,da ne bo vaš trud in odrekanje zaman.

Kajenje je glavni krivec za veliko srčno – žilnih bolezni, zato prenehajte kaditi! Brez cigaret se boste počutili bolje, lažje se boste gibali in z zdravim načinom življenja boste lažje shujšali.

Na kakšen način alkohol preprečuje izgubo kilogramov?

Kadar pijemo alkoholne pijače, pogosto rečemo, da uživamo prazne kalorije. To pomeni, da je v alkoholu dovolj kalorij, vendar zelo malo koristnih hranilnih snovi. Takoj ko spijemo kozarec alkoholne pijače, ga telo uporabi kot primarni vir energije. Zaradi tega se odvečna glukoza in lipidi spremenijo v maščobno tkivo.

Vsi vemo, da so jetra filter za alkohol in če zaužijemo preveč, si lahko hitro pridelamo zamaščena jetra. Ko so jetra zaradi alkohola poškodovana, se lahko spremeni presnavljanje in skladiščenje maščob in ogljikovih hidratov. Zaradi teh sprememb bomo tudi težje shujšali.

Pivski trebuh? Kadar uživamo velike količine piva, se nam lahko kmalu pojavi tako imenovani pivski trebušček. Pivo in vsa hrana, ki vsebuje veliko preprostih sladkorjev, je lahko zelo kalorična, kar privede do povišanja telesne teže. V tem primeru se odvečna maščoba nabira okoli trebuha.

Kadar popijemo preveč alkohola, bodo naši možgani verjetno tudi dobili signal da je potrebno nekaj pojesti. Z raziskavami na miših, so dokazali, da alkohol dejansko sproži signal lakote v možgane in tako pojemo več hrane, kot bo jo sicer.

Zeleni čaj za hujšanje

Zeleni čaj je narejen iz listov čajevca Camellia sinensis, prvotno izhaja iz Kitajske, ki je tudi danes še vedno največja pridelovalka zelenega čaja. Učinkovine, ki jih vsebujejo čajni lističi, pri pravilni pripravi preidejo v čaj. Imajo številne pozitivne učinke na zdravje in dobro počutje. Kako shujšati z zelenim čajem?

Hujšanja z zelenim čajem se lotite previdno!

Najbolje, da popijete 3 do 4 skodelice na dan, v večjih količinah zaradi kofeina obstaja nevarnost nespečnosti in nemira, zaradi odvajanja vode iz telesa, pa lahko izgubite preveč rudnin. Zeleni čaj pospešuje presnovo in posledično pomaga pri topljenju maščob, posebej na trebuhu. Zato je zeleni čaj primeren za hujšanje v trebuh!  Vendar nikar ne pričakujte, da se bodo maščobe kar same topile. Zeleni čaj je samo pomočnik, še vedno morate veliko narediti sami. (2)

Kako shujšati v kratkem času, če ste lenuh?

Če ste že po naravi bolj lene sorte in se vam zdi neumno hoditi v telovadnico ali na tek, si doma pred televizijo vseeno vzemite čas in se malo razmigajte.

Nabavite si tekaško stezo in ko boste gledali vse španske nadaljevanke, boste zraven lahko pretekli nekaj kilometrov!

Tudi na kavču lahko naredite kakšno preprosto vajo!

Na kavču se vsake toliko časa raztezajte, počepnite, vstanite in mogoče naredite svečo. Telo vam bo hvaležno za vsako gibanje, samo da ne boste nepremično ležali ure in ure. Če ste lenuh, se vam tudi v trgovino ne bo dalo prevečkrat, zato doma ne boste imeli raznih prigrizkov, čipsov in čokoladk. Prehranjujte se z ostanki od kosila in pojejte vsa jabolka in banane, ki ste jih že prejšnji teden prinesli domov.

Skuhajte enolončnice iz zelenjave za več dni, tako boste pojedli manj, pa še kuhati vam ne bo potrebno vsaki dan.

Kako shujšati brez odrekanja –  hujšajte s super hrano!

Kako shujšati z super hrano? Zanimivo vprašanje, a mogoče zelo uporabno! Pijte mleko! Mleko ima veliko vitamina D in kalcija, prav ta dva pomagata pri hujšanju! Zato ob uravnovešeni prehrani pijte mleko, da bo telo dobilo dovolj vitamina D in kalcija, vaše hujšanje bo lažje.

Kopriva za hujšanje

Naberite koprive! Ko se z družino odpravimo na izlet v naravo, lahko mimogrede naberemo še zdravilna zelišča in seveda tudi koprivo. Kopriva je najboljša zdravilna rastlina za čiščenje in tvorbo krvi. Ima dober vpliv na delovanje trebušne slinavke, zato čaj iz kopriv zniža sladkor v krvi. Obenem ureja izločanje blata in je zato posebno primerna za spomladansko čiščenje telesa in pomoč pri hujšanju, okrepi pa tudi oslabljen imunski sistem.

Čaj iz plahtice je zaveznik žensk pri hujšanju

Pijte čaj iz plahtice! Srebrna plahtica je že od davnih časov znana kot zelišče za ženske težave. Od časov krščanstva je posvečena Devici Mariji. Plahtica, ki raste v višjih legah, se med ljudmi imenuje srebrna plahtica, ker se listi na spodnji strani srebrno lesketajo. Posebej je uporabna pri odpravi debelosti. Dve do tri skodelice čaja na dan imajo zelo dober učinek!

Spoznajte gozdne sadeže za hujšanje

Gozdni sadeži! Poletni izbor jagodičevja vključuje jagode, maline, borovnice, robide, rdeč in črn ribez. V zadnjem času so izredno priljubljene tudi goji jagode!  Borovnice, maline in gozdne jagode lahko naberemo tudi na turah v hribih in združimo prijetno s koristnim! Gozdni sadeži so polni antioksidantov, razstrupljajo telo, posebej jetra,  pospešujejo prebavo in omogočajo telesu večjo učinkovitost pri kurjenju maščob. Pri nas poznamo še veliko sadja, zelenjave in zelišč, ki bi jim lahko rekli super hrana. Mnoge so uporabne tudi pri hujšanje, predvsem rastline ki odvajajo vodo.

Hujšanje z jabolčnim kisom

Hujšanje z jabolčnim kisom je popolnoma preprosto. Vsako jutro na tešč v kozarec vode zmešajte dve žlički jabolčnega kisa, za boljši okus lahko dodate žličko medu. Jabolčni kis vsebuje naravne kisline, ki odpravljajo strupe iz telesa, čistijo črevesje in pomagajo topiti maščobe.

Če imate težave z želodcem, previdno, prav tako se držite predpisane količine, saj pri jabolčnem kisu velja: Manj je več!

Hujšanje s sadjem

Kako shujšati s sadjem? Sadje je slastnega okusa, nizkokalorično, z malo maščobami in je pomemben del naše prehrane. V mnogih dietah je sadje izključeno zaradi visoke vsebnosti sladkorja. Če izključite sadje iz svojega jedilnika, boste telesu odtegnili pomembne prehranske snovi in ga prikrajšali za naravno čistilno moč sadja. 

Zdrav prebavni sistem je zelo pomemben in s slabo prebavo  lahko povzročite, da bo vaše telo prikrajšano hranilnih snovi in zato nesposobno nadzorovati ključne funkcije , kar lahko privede do zadrževanja vode, pridobivanja telesne teže in do težav z zdravjem.

Sadje vsebuje veliko vlaknin, ki pospešujejo  peristaltiko črevesja, preprečujejo zaprtje, posledično boste manj napihnjeni in telo ne bo zadrževalo vode. Sadje vsebuje veliko vode, kar pomaga pri rehidraciji telesa in preprečuje počasnost prebavnega sistema, kar je zelo dobro za prebavo in porabo maščob.

V našem naravnem okolju že od nekdaj rastejo avtohtone sorte sadja, seveda pa si postrezite tudi z sadjem od drugod! Pa dober tek!

Jabolko je že pregovorno najboljša hrana za hujšanje! Vsebuje pomembne vitamine, minerale in vlaknine in čisti celo telo. Kako shujšati z jabolki?

Jabolko čisti strupe iz telesa in ohranja zdrav prebavni sistem. Vsebuje veliko pektina, ki znižuje slab holesterol v krvi.

Jabolka za hujšanje

Jabolko vsebuje tudi malično kislino, ki pomaga razbijati in odstranjevati maščobne obloge v celicah in odstranjuje strupe, ki so povzročajo celulit. Jabolka zmanjšujejo težave vzdraženega črevesja, zmanjšujejo različne oblike vnetja, lajšajo vnetja, ki povzročajo okužbe dihal. Ob hujšanju uporabljajte jabolka kot del zajtrka, skupaj z jogurtom ali sadno solato

Hruške za hujšanje

Hruška ravno tako spada med čistilne sadeže, vsebujejo veliko pektina, ki spodbuja peristaltiko in tako ohranja zdrav prebavni sistem. Hruške delujejo odvajalno in diuretično in s tem čistijo vaše črevo.

Vsebujejo veliko joda, za kar vam bo hvaležna vaša ščitnica. Pri hujšanju jih lahko kombinirate z drugim sadjem, mehke sadeže lahko porabite za sokove.

Hujšanje z pomarančami

Pomaranča  je zelo pomembna udeleženka pri hujšanju. Bogata z vitaminom C, polna antioksidantov, beta – karotenom, minerala kalij in kalcij ščitijo zdravje prebavil in pospešujejo izločanje škodljivih snovi.

Pri pitju svežega pomarančnega soka bodite previdni, saj vsebuje veliko kisline in lahko povzroči dvig sladkorja, zato je bolje, da ga razredčite z vodo.

Hujšanje z zelenjavo

Ko se odločite za hujšanje, je seveda glavna tema vaših misli: Kako shujšati! Nasvetov za varno hujšanje je veliko, od vas je odvisno katere diete se boste lotili! Vendar pri hujšanju nikar ne pozabite na zelenjavo, saj je pri hujšanju zelo pomembna. Zelenjava ima malo kalorij in maščob, vsebuje veliko vitaminov in mineralov, ter nepogrešljive vlaknine. Zelenjava bo vaše telo očistila strupov, telo ostaja hidrirano brez zadrževanja vode.

Zelenjava je tudi krivec za lepo in napeto kožo. Največ koristnega boste dobili iz zelenjave, če jo uživate surovo. Surova hrana povzroči, da telo pospeši prebavo in tako porabi več energije in zato shrani manj maščob. Če ne marate surove zelenjave, jo kuhajte na pari ali kuhanje z vretjem z manjšo količino vode, v pokritem loncu. Ljudje, ki hujšajo in pazijo na telesno težo bi morali pojesti veliko zelenjave.

Paradižnik vsebuje kar 90% vode, je okusen in vsestransko uporaben. Ima malo kalorij in je v resnici sadje, čeprav ga vsi prištevamo k zelenjavi.

Mediteranska prehrana za varovanje srca

Najbolj poznan je v mediteranski prehrani in je že iz davnih let poznan po uspehih pri hujšanju in varovanju srca. Več o tem si preberite v članku o omega 3 maščobnih kislinah, ki so prav tako prisotne v paradižniku.

Paradižnik ima veliko salicilatov, to so naravne sestavine, ki jih povezujemo z zmanjševanjem tveganja za srčne bolezni. Visoka vsebnost vode hidrira prebavni sistem, najbolje, če ga uživamo surovega. V paradižniku so tudi vitamini C, E in beta – karoten, vsebuje pa tudi cink, ki okrepi imunski sistem, učinkovit je proti staranju in okužbam.

Kumarice za hujšanje

Kumarice vsebujejo kar 96% vode, zato so idealne sopotnice pri hujšanju. Zaradi visoke vsebnosti vode, so edinstven čistilec celotnega telesa, pospešijo prebavo, so odličen diuretik in rahlo odvajalo. Pomagajo pri čiščenju ledvic in mehurja, preprečujejo zadrževanje vode v telesu in razkrajajo sečno kislino, ki lahko povzroči vnetja mehurja.

Hujšanje z divjo hrano

Bi radi popestrili svoj jedilnik? Ste naveličani večno iste hrane, večno ista juha, večno ista zelena solata? Se sprašujete kako shujšati? Pojdite v naravo in naberite divjo hrano, ki bo vaš dietni krožnik v hipu spremenila v pravljico iz gozda. S pripravljanjem užitnih divjih rastlin bo vaša hrana bolj uravnotežena in zagotovo bolj naravna. V naravi rastline zrastejo brez človeškega posredovanja, v njih je več koristnih snovi, kot v gojenih rastlinah.

Nekatero divjo hrano že vsi poznamo, to je regrat, ki ga spomladi naberemo in si z njim naberemo novih moči po težki zimi. Divja hrana je tudi navadna kislica, trobentica, kopriva,vijolica, čemaž, borovnice, gozdne jagode,maline in še veliko drugih. Gojena zelenjava, ki jo kupimo v trgovinah je vodena in brez okusa, v naravi pa lahko že meseca marca začnemo nabirati rastline, ki jih lahko uporabimo kot zelenjavo. Mnoge divje rastline nabiramo tudi za pripravo domačega jagermeistra, za katerega pričnemo nabirati zelišča že zgodaj spomladi. Vsa zelišča in divjo hrano lahko naberemo na družinskih izletih, k nabiranju pritegnemo tudi otroke!

Te rastline hitro spomladi vsebujejo ogromne količine vitaminov, mineralov in aromatičnih snovi. Divja hrana bo izziv za naš okus, saj nekaterih okusov v vsakodnevnem življenju nismo vajeni, pa nič hudega, na nov jedilnik se boste hitro navadili.

Tudi navadno marjetico lahko koristno uporabimo

Navadna marjetica za hujšanje

Navadna marjetica  v naše kraje prinaša pomlad. Skupaj z trobenticami in zvončki opevamo konec zime, tega pa verjetni ne veste, da lahko iz marjetic naredite okusno solato! Nabiramo mlade rastline, uporabimo lahko celo. V listih je veliko vitamina C in provitamina A, eterično olje in sadne kisline.  

Marjetica je znana kot zelišče, ki pomaga pri prehladu, vnetih prebavilih, celi rane, pospešuje prebavo in je zelo učinkovita pri čiščenju krvi. Okus marjetice je kiselkasto jedek in zaradi tega jo mešamo z drugo divjo zelenjavo. Nežno mlado rožico uporabimo za pripravo solat, starejše rastline pa obvezno prekuhamo in jih uporabimo podobno kot koprive in špinačo.

Hujšanje z borovnicami

Borovnica  prav tako spada med divjo hrano in isto kot pomladi množično nabiramo regrat, poleti nabiramo borovnice.

Ta priljubljen sadež vsebuje vitamin C, provitamin A, vitamine B1, B2, številne organske kisline in rudninske snovi, predvsem železo, fosfor in kalcij. Z borovnicami si lahko pomagamo tudi pri slabokrvnosti

Z borovnicami in drugim jagodičevjem je opisanih precej shujševalnih diet, borovnice kot divja hrana pa so uporabne tudi drugače. Lahko naredite lahek poletni puding, borovničev liker z začimbami in manj znano borovničevo vino.

Hujšanje z luno

Ljudje že od svojega obstoja malce strahom pogledujejo tisto rumeno kroglo, ki se ponoči prikaže na našem nebu. Enkrat velika, enkrat majhna, spet se čisto skrije. O luni je spletenih nešteto mitov, pravljic in pregovorov. Nekaj teh skrivnosti so razkrili Američani, ki so leta 1969 prvič stopili na Luno, a o njej je še vedno veliko ne vemo. Kako shujšati z luno?

Kaj pa Hujšanje po luninih menah? Tudi o tem so stari ljudje vedeli veliko povedati, a koliko je res na temu? Hujšanje z luno temelji na luninih menah, posebej ob polni in prazni luni je vpliv lune na naše telo še povečan. Če želite shujšati, naredite ob teh dnevih post in prečistite svoje telo. (3)

 Hujšanje z razstrupljanjem telesa 

Že naši predniki so poznali vpliv lune na telo in v starih časih so ljudje vsako leto opravili pomladansko zdravljenje. Po nasvetih Sebastijana Kneippa so uporabljali sveža zelišča, sveže zeliščne sokove in čaj iz svežih in suhih rož.

Namen pomladanskega zdravljenja je bil predvsem očistiti, poživiti in izboljšati kri in odpraviti iz telesa vse škodljive snovi. Ko iz telesa odpravite  vse strupe, ki so se nabrali pozimi, je na pomlad tudi idealen čas, da izgubite kakšen kilogram. Naberite špinačo, koprivo, regrat in radič  ki imajo veliko železa in se zato priporočajo slabokrvnim in vsem, ki se borijo z odvečnimi kilogrami.

Pri polni ali prazni luni uživajte zelenjavo in zelišča, ki odvajajo vodo, telo boste prečistili in tudi izgubili kakšen kilogram, predvsem pa se boste počutili sveže in čile.

Mindellovi nasveti za hujšanje

Dr. Earl Mindell je napisal knjigo Vitaminska biblija in v njej na preprost način predstavil vitamine, minerale, maščobe, vlaknine in še vse ostale snovi, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje. V dolgih letih proučevanja vitaminov in njihov vpliv na organizem, je tudi napisal nasvete za hujšanje, da bi se ljudje, ki želijo shujšati izognili pastem, ki jih prinašajo razne shujševalne diete.

Pred hujšanjem se vedno posvetujte s svojim zdravnikom!

 • Preden se lotite katere koli diete, se posvetujte s svojim zdravnikom. Če mislite, da vaš zdravnik ne razume, zakaj želite shujšati, poiščite strokovnjaka za prehrano.
 • Če morate pazite na količino ogljikovih hidratov, se izogibajte dietetičnim in brezsladkornim umetno sladkanim bombonom in žvečilnim gumijem s sorbitoli, manitoli in heksitoli. Ti se v telesu presnavljajo enako kot ogljikovi hidrati, le počasneje.
 • Če vam dieta dovoljuje alkohol, popijte pred glavnim obrokom kozarec vina. Spodbudil bo želodčne sokove in pomagal k ustrezni prebavi hrane.
 • Naj vas ne zavedejo naslednja zmotna prepričanja: želatinske slaščice ne redijo, z grenivkami hujšamo, sadje nima kalorij, hrana z veliko beljakovinami nima kalorij, od 400 gramov zrezka se človek ne zredi toliko kot od enega krompirja, popečen ima mnogo manj kalorij kot svež. Te trditve nikakor ne držijo!

Mindellovi nasveti za hujšanje vključujejo tudi razstrupljanje telesa

 • Ne glede na to kaj jeste, sedite za mizo in jejte počasi, prav tako med jedjo ne berite ali glejte televizije.
 • Ko izbirate sadje, ne pozabite, da vse sadje ni enako. Jabolko, banana ali hruška imajo več ogljikovih hidratov kot pol melone, skodelica surovih jagod ali sveža mandarina.
 • Pri izbiranju prikuhe, namesto graha raje vzemite fižol, špinačo namesto mešane zelenjave in krompirjev pire namesto riža. S temi zamenjavami boste prihranili od 30 do 40 kalorij.
 • Če se izogibate ogljikovim hidratom, ne podcenjujte čebule, v skodelici kuhane čebule je 18 gramov ogljikovih hidratov.
 • Če štejete  prav vsako kalorijo, morate vedeti, da je v jedilni žlici lecitina v zrncih 50 kalorij, v kapsuli lecitina pa kakih 8.
 • Poskusite se vsaj en dan v tednu postiti. Dovolite si samo navadno hladno vodo ali zeliščni čaj z limono. Telo se bo na nežen način razstrupilo in takoj se boste bolje počutili in tudi kakšen kilogramček se bo stopil.

 Sabljasti triplat za hujšanje

Sabljasti triplat je doma ob Črnem morju in je pri nas razmeroma nepoznan. Gojijo ga v Indiji, severni Afriki in ZDA. Enoletna rastlina zraste približno 50 cm visoko in je zelo aromatična. 

Ima ovalne liste in trikotne cvetove različnih barv, od rumene do svetlo škrlatne. V dolgih ukrivljenih semenskih strokih je mnogo rjavih semen, ki jih v indijski kuhinji uporabljajo kor pekočo začimbo za kari.

Uporabni deli sabljastega triplata:

Zrela semena nabirajo v avgustu in septembru, stroke oluščijo, iz semen pa izdelujejo tekoče izvlečke in tinkture, lahko pa jih tudi zmeljejo in prodajajo kot prašek ali tablete. Izdelki iz triplata se pogosto uporabljajo za hujšanje, saj daje občutek polnosti želodca.

Glavna sestavina sabljastega triplata je rastlinska sluz, topna vlaknina, ki vsrka vodo, da nastane želatinasta snov. V semenih so tudi kumarini, steroidni saponini, katerih učinek je podoben učinku hormonov, eterično olje, ki daje semenom aromo in alkaloidi.

Zdravilni učinki sabljastega triplata

Triplat krepi in poživlja, zato pomaga pri premagovanju težke utrujenosti in pospešuje okrevanje. Ker je v njem mnogo sluzi, ki varujejo sluznice pred dražili, blaži bolečine ob prebavnih motnjah. Sluzi zgoščujejo stolico in čistijo črevesje ter s tem odpravljajo zaprtje. Terapevti naravnega zdravljenja priporočajo triplat proti anoreksiji, pomaga pa tudi pri shujševalnih dietah, saj daje občutek polnosti želodca.

Vlaknine in saponini v triplatu znižujejo koncentracijo holesterola in krvnih maščob, zaradi svojega hormonskega delovanja pa dobrodejno vpliva tudi na spolno moč pri moških.

Uporaba in odmerjanje sabljastega triplata za hujšanje

Proti utrujenosti in pri shujševalnih dietah vzamemo:

 • prašek: po 2 grama z malo vode trikrat na dan
 • tinktura: tinktura je narejena v razmerju 1:3 v 25% alkoholu; 20 kapljic kanemo v malo mrzle vode in pijemo trikrat na dan
 • tablete: jemljemo po eno tableto štirikrat na dan

Previdnostni ukrepi

Sabljasti triplat ni strupen in velja za razmeroma varno rastlino. Ker vsebuje steroidne sestavine, ga otroci pred puberteto ne smejo jemati. Sladkorni bolniki naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom.

Nasveti za hujšanje Sebastiana Kneippa

Kneipp je o debelosti govoril, da je tolščica in tako je nekoč izjavil:

Debel človek je slabič, ki ga je treba okrepiti, zato ga moramo zdraviti s takimi postopki, ki zdravijo ves organizem. Telo tolščavega človeka je gobasto in ohlapno, ter ima odvečne snovi.

Hidroterapija mora torej odstranjevati te snovi, da postanejo organi spet normalni. Nasprotno pa organizmu ne smemo odtegniti potrebne hrane, saj je potreba za regeneracijo celotnega organizma in samo z dobrim delovanjem lahko potekata hitra presnova on odstranjevanje odvečnih snovi.

Zaradi tega je potrebna hrana, ki daje dobro kri in vzdržuje telo pri moči. Izogibajmo se tekočin, kolikor le moremo, razen tedaj, ko smo žejni; izogibati pa se je treba tudi pijač in jedi, ki povzročajo žejo.” Iz tega lahko sklepamo, da je debelost zdravil popolnoma drugače, kakor to počnemo danes.

Kneipp je takratnim metodam zdravljenja očital, da delujejo samo simptomatično, to v tem primeru pomeni, da samo znižujemo težo, shujševalne kure povzročajo oslabelost organizma, ne izboljšujejo pa osnovne težave, ki jo povzroča huje motena presnova. Po takšni shujševalni kuri bolnik kmalu spet tehta toliko kot prej. Napisal je 10 zapovedi za hujšanje, oziroma zdravljenje tolščice.

 Zapovedi za hujšanje Sebastiana Kneippa 

Uživanje in poraba hrane se morata ujemati. Kdor telesno manj dela, potrebuje manj kalorij kakor tisti, ki naporno dela. Prvemu zadostuje 2000 kalorij, drugemu pa lahko tudi do 5000 kalorij.Ne gre samo za razgrajevanje maščob in odstranjevanje tolšče, pač pa tudi za krepitev vseh življenjskih moči. V ta namen pa lahko koristijo vsi življenjski in zdravilni dražljaji.

Človek naj ne bo enostranski! Tudi pri tolščici je potrebna strogo odmerjena, pametno izbrana polnovredna naravna hrana, ki ima malo kalorij.

Ne smemo imeti prevelikega občutka lakote. Zato je treba pri sestavljanju jedilnika upoštevati tudi hrano, ki daje občutek polnosti in sitosti, pa ne redi.

Po potrebi so dovoljeni tudi manjši vmesni obroki, naj bo sadje, celozrnat kruh, pusto meso ali solate. Kakor hitro pa je v vmesnih obrokih upoštevanja vredna količina kalorij, jih je treba vračunati v glavne obroke.

Dnevna količina maščob naj ne preseže 50 gramov. Upoštevati je treba tudi skrite maščobe v siru, skuti, pustem mesu, ribah in jajcih. Uživati je treba samo visokovredne maščobe, zlasti hladno stiskana olja, laneno, orehovo, sončnično in olivno olje. V maščobah je več kot dvakrat toliko kalorij kakor v beljakovinah in ogljikovih hidratih.

Beljakovine v hrani pri Kneippovi dieti

Na kilogram telesne teže smemo dnevno zaužiti samo 1 gram beljakovin. Primerne visokovredne beljakovine so v posnetem mleku in izdelkih iz njega, pinjeno mleko, pusta skuta, pusti sir, jogurt, bi-jogurt, v pustem mleku in ribah.

Od ogljikovih hidratov uporabljamo samo visokovredne, kot so naprimer celozrnat kruh, čimbolj pomleta moka, neloščen riž. Kolikor bolj je moka bela, toliko je slabša. Krompir naj bi jedli samo v oblicah. Uživanje sladkorja je treba zelo omejiti, prav tako vse oblike alkohola, ker je v njem zelo veliko kalorij in dela človeka utrujenega.

Prepovedano je uživati: sladkarije, potice, torte, smetano, sladoled, visoko kalorične juhe, mastne klobase, veliko soli in tekočin.

Kaj jesti pred obrokom pri Kneippovi dieti?

Pred obrokom – ne po njem- jejmo sadje, solate in surovo hrano. Priporočamo en dan ali dva na teden uživati samo sadje ali sokove, krompir v oblicah, ali pa sadje in riž ali sadje in posneto mleko.

Praviloma naj bi pol ure pred jedjo počivali z dvignjenimi nogami; samo v izjemnih primerih smemo počivati tudi po obroku. Če dobro preberemo Kneippova navodila in se malo zamislimo nad njimi, ugotovimo, da se  pravzaprav ne razlikujejo toliko od modernih nasvetov za hujšanje.

Seveda se moramo pri hujšanju sami odločiti, katere diete se bomo držali, vsekakor pa je potrebno uporabljati zdravo pamet. Mogoče tudi po Kneippu!

Kaj moramo pri hujšanju vedeti o maščobah?

Kadar  se nam nakopičijo odvečni kilogrami se seveda kmalu pojavi vprašanje kako shujšati. To pa ni vedno preprosto, sploh če nimamo osnovnega znanja o prehrani, maščobi, vitaminih in še o marsičem, kar moramo vedeti če želimo shujšati. Vedno pa se pri hujšanju pojavi vprašanje o maščobah. Zakaj sploh potrebujemo maščobe? Čeprav je o maščobah pri hujšanju napisanega veliko o njihovih škodljivih učinkih, so maščobe kljub hujšanju še vedno bistven del naše prehrane, predvsem iz treh razlogov:

Zaradi okusa

Zaradi vsebnosti maščob ima marsikatera hrana boljši okus, saj je hrana, ki velja za hranljivo popolnoma neuporabna, če jo ljudje nočejo pojesti.

Zaradi energije

Maščobe so zgoščen vir energije, saj zagotovijo 9 kcal na gram.

Maščobe so esencialna hranila

Maščobe v naši prehrani zagotavljajo vitamine, ki so topno v maščobah in esencialne maščobne kisline.

Kaj so maščobe?

Osnovni gradniki maščob so maščobne kisline in glicerol. Maščobna kislina je zgrajena iz verige ogljikovih atomov, ki ima eni strani karboksilno in na drugi strani metilno kislino. Metilna skupina je sestavljena iz enega ogljikovega in treh vodikovih atomov.

Tri različne maščobne kisline, povezane z glicerolom, sestavljajo triglicerid, torej so maščobe v naši prehrani mešanica trigliceridov. V zadnjem času je vse bolj priljubljena lchf dieta, ki temelji na omejevanju uživanja ogljikovih hidratov in povečanju uživanja maščob. Zagovorniki te diete, se bodo prav gotovo postavili v bran maščobam!

Nasičene in nenasičene maščobne kisline 

Količina in vrsta maščob, ki jih zaužijemo, vpliva na to, kako jih naše telo obvlada. Posledično pa vpliva na njihovo vlogo pri nastanku bolezni. Če ima maščobna kislina vse vodikove atome, ki jih lahko vsebuje, pravimo da je nasičena maščobna kislina.  Če pa nekateri vodikovi atomi manjkajo, je maščobna kislina nenasičena.

Vse maščobe vsebujejo tako nasičene kot nenasičene maščobne kisline in od njihovega relativnega razmerja so odvisne glavne značilnosti maščob. Na splošno velja, da imajo maščobe živalskega izvora, visok nivo zasičenost  s kisikom. Nasičene maščobe so pri sobni temperaturi trdnejše od nenasičenih. Nenasičene maščobe so rastlinskega izvora.

Esencialne maščobne kisline 

V našem telesu lahko nastane večina maščobnih kislin, a linolno in linolensko kislino pa moramo v telo vnesti s prehrano, zato ti dve kislini imenujemo esencialni maščobni kislini. Iz njiju lahko v omejenih količinah nastanejo nekatere druge maščobne kisline.

Esencialne maščobne kisline ohranjajo celične stene v dobrem stanju in zagotavljajo njihovo pravilno delovanje. Pomembne so tudi pri transportu, razgradnji in izločanju holesterola. Večina rastlinskih olj  in ribje olje, vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin.

Razmerje med maščobnimi kislinami omega 6 in omega 3 mora biti 4:1 in ne 20:1, kot kažejo rezultati raziskav prehranskih navad sodobnega človeka.

Omega 3 maščobne kisline 

Omega 3 maščobne kisline najdemo v mastnih ribah in ribjem olju. Njihovo uživanje ima koristne učinke za zdravje, zelo pomembne so pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Vse pogosteje jih uživamo v obliki omega 3 kapsul ali tablet.

Trans maščobe 

Trans maščobe so narejene industrijsko s spreminjanjem naravne zgradbe maščobnih kislin, najdemo jih predvsem v raznih margarinah in namazih. Obstaja veliko raziskav z dokazi o njihovi povezavi s povečanim tveganjem za aterosklerozo in nekatere vrste raka.

Eterična olja za hujšanje

Eterična olja za hujšanje, so med ljudmi, ki se borijo z odvečnimi kilogrami, manj poznana. A če se bolj spoznamo z lastnostmi in učinki eteričnih olj, kmalu spoznamo, da so lahko izredno učinkovita pomoč pri hujšanju.

V tem prispevku se bomo posvetili eteričnim oljem, njihovi uporabi in predstavili nekaj najbolj priljubljenih olj. Seveda pa bomo nekaj rekli tudi o hujšanju!

Kako delujejo eterična olja za hujšanje?

Za pomoč pri hujšanju, se moramo o eteričnih oljih nekoliko poučiti. Seveda jih ne bomo uživali, pač pa jih bomo vključili v vsakodnevno nego telesa. Pri hujšanju telo potrebuje veliko podpore, zato naj bodo eterična olja razvajanje čutov po napornih vajah in shujševalnih dietah.

Nekaj koristnih nasvetov za uporabo eteričnih olj pri hujšanju:

 • Pri hujšanju se pogosto odločimo, da se bomo pričeli ukvarjati s športom. Vadba je seveda nekaj najboljšega za izgubo kilogramov, a lahko se nam zgodi, da zabolijo mišice. Spreminjati se bo začela tudi naša postava, zato moramo nekaj pozornosti nameniti tudi drži! Tukaj nam pridejo na pomoč eterična olja za hujšanje! Uporabimo jih za limfno drenažo in dodamo k olju za masažo.

Odprava celulita po naravni poti s pomočjo eteričnih olj

 • Pri izgubljanju kilogramov se nam lahko tudi povesi odvečna koža, ali pa se nam prične pojavljati celulit. Za preprečevanje celulita poznamo mnogo receptov, precej jih priporoča uporabo eteričnih olj in uporabo nosilnih naravnih olj. Izberemo eterično olje, ki nam bo izboljšalo tonus kože in hkrati utrdilo mišice in vezno tkivo.
 • To pomeni, da moramo izbrati eterična olja, ki delujejo diuretično in s tem preprečujejo zastajanje vode in pomagajo pri odpravi celulita. Priporočamo cipresino eterično olje, rožmarinovo in olje sladkega komarčka. Priporočamo tudi članek: Odprava celulita po naravni poti!
 • Kaj se še prileže po naporih pri hujšanju? Sproščujoča kopel, seveda! Ali poznate ugodne učinke kopeli? Omamna, dišeča in vroča kopel, nas sprosti, poživi, neguje kožo in izredno izboljša razpoloženje.
 • Seveda pa moramo kopeli dodati nekaj kapljic eteričnega olja! Pri izbiri se osredotočimo na olja, ki so poznana po tem, da pomagajo odvajati odpadne presnovne snovi in poživljajo limfni sistem. Po kopeli kožo negujemo z nežno, naravno kozmetiko, najbolje s takšno, ki smo jo pripravili sami!

Jutranja utrujenost in bolečine v mišicah pri hujšanju

 • Pri hujšanju nas pogosto preseneti jutranja utrujenost in bolečine v mišicah. Pripravimo si masažno olje in dodamo nekaj kapljic eteričnega olja rožmarina. Rožmarin pospešuje prekrvavitev, zato si bomo hitro opomogli in ponovno zagnali mišice. Za preprečevanje bolečin v mišicah, za čvrsto kožo in lepe lase, priporočamo tudi mineral msm!
 • Hujšanje lahko našo presnovo in prebavo popolnoma spremeni! Spoznajte eterično olje sladkega komarčka! Pospeši prebavo in jo učinkovito uredi, kar nam pomaga izgubiti maščobo okoli trebuha! Da nas pa naporne shujševalne diete in odrekanje hrani ne preveč potre, si stanovanje osvežimo z eteričnim oljem pelargonije.

Kislo zelje recepti za hujšanje

Hujšanje s kislim zeljem, je verjetno še ena od mnogih diet, katerih se lotimo, kadar želimo shujšati. Tudi s to dieto je tako kot z ostalimi! Če ne spremenimo življenjskih navad in na splošno odnosa do hrane, potem tudi ta dieta ne bo delovala. Uspeh vsake diete je pozitiven odnos do lastnega telesa, nekaj volje in nekaj pozitivnega razmišljanja! Če bomo že na začetku diete mislili, da nam ne bo uspelo shujšati, potem se bo to verjetno res zgodilo! 

Ko se bomo primerno psihično pripravili na hujšanje, potem se lahko resnično lotimo diete. Ker bomo tukaj pisali o kislem zelju, potem pač naj bo to dieta s kislim zeljem. Vendar moramo poudariti, da se moramo dobro pripraviti na vsako dieto!

Dolgoročno to najprej pomeni spremembo načina prehranjevanja! Naš način hranjenja bo od sedaj drugačen, saj bomo uživali polnovredno hrano. S takšno hrano bomo na splošno živeli bolj zdravo, bolje se bomo počutili in sčasoma tudi dosegli telesno težo, ki jo želimo.

Preden se lotimo diete, se dobro pozanimajmo, kaj je polnovredna hrana! Kajti tudi pri hujšanju s kislim zeljem, bomo morali biti pozorni na vso hrano, ki jo bomo zaužili! Poleg spremembe prehranjevalnih navad, se bomo tudi začeli več gibati. Pri hujšanju je izredno pomembno, da se čim več gibamo na svežem zraku in se veselimo vsakega lepega dneva posebej! V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov kako shujšati s kislim zeljem in zeljnico!

Kako poteka dieta s kislim zeljem?

Kako shujšati s kislim zeljem? Dieta s kislim zeljem je resnično preprosta in učinkovita! Vsako jutro na tešče, spijemo kozarec zeljnice. S tem bomo spodbudili presnovo in pospešili prebavo. Pred vsakim obrokom, pojejmo nekoliko presnega kislega zelja! Potešili bomo hudi lakoto in spodbudili prebavo. zaradi tega bomo pri glavnem obroku pojedli manj.

Naučimo se kuhati dietno hrano s kislim zeljem! Kadar želimo shujšati, naj bo kislo zelje na mizi vsak trikrat na teden, lahko tudi kdaj več. Kmalu bomo postali mojster za zelje in bomo znali to okusno zelenjavo pripraviti na mnogo načinov.

Kot pri vsaki dieti, nas tudi pri dieti s kislim zeljem, lahko preseneti dolgčas in naveličanost nad isto hrano. Zato se moramo ves čas truditi, da obroke popestrimo z vedno novimi recepti.

Kadar težko čakamo naslednji obrok in bi v času pred dieto posegli po čokoladici ali kakšnem prigrizku, lahko pri tej dieti brez skrbi grizljamo kislo zelje. Nasitilo nas bo in lažje bomo počakali na naslednji obrok! (4)

Zelnica za zdravje

Zeljnica je osnova diete s kislim zeljem, saj je v njej skoncentrirana vsa zdravilna moč kislega zelja! V zelnici so vsi vitamini in  minerali, ki so se med procesom kisanja svežega zelja, izlužili v sok. Največja prednost zeljnice, pa je vsebnost bakterij mlečne kisline. 

Zeljnico lahko pripravimo tudi sami doma po starih receptih. Potrebujemo sokovnik in 350 gramov kislega zelja. Pri sosednjem kmetu ali na tržnici kupimo sveže kislo zelje in v sokovniku iz njega naredimo sok. Če nimamo sokovnika, si pomagamo z laneno krpo. Zelje položimo na krpo, ki jo na vse štirih vogalih zavežemo. Postavimo na posodo in iztisnemo sok.

Ko iztisnemo zeljnico, jo razredčimo z vodo, v razmerju 1 : 1, saj s tem nekoliko omilimo aromo in izredno kisel okus. Doma pripravljena zeljnica ohrani več hranilnih snovi, kot kupljena, zato je smiselno, da jo pripravljamo vsak dan svežo. Poleg tega, je sveža zeljnica tudi manj škodljiva za prebavila, kot sveže kislo zelje. Znano je, da uživanje večjih količin kislega zelja povzroča vetrove in napihuje, zato je za ljudi z občutljivimi prebavili, primernejša zeljnica.

Kako shujšati z dieto klinike Majo?

Kako shujšati z posebno dieto, ki jo priporočajo zdravniki klinoke Majo? Dieta klinike Majo za zdravo prehranjevanje in hujšanje pod nadzorom, nam je težje dosegljiva, a vseeno jo na kratko opišimo.

V programu klinike Majo, najprej ocenijo vsakega posameznika. Preverijo njegovo telesno pripravljenost, telesno težo, kakšen je njegov vnos kalorij in splošno zdravstveno stanje. Na podlagi tega določijo ciljno težo, koliko kalorij dnevno je primerno za vsakega posameznika in pripravijo načrt prehranjevanja.  Osnovna formula diete klinike Majo zagovarja načelo, da če želimo izgubiti 1/2 kilograma maščobnih oblog na teden, moramo porabiti 3500 kcl več, kakor jih zaužijemo.

Svetujejo postopno hujšanje, nikakor ne več kot 1/2 kilograma na teden. Poudarjajo pozitiven pristop k hujšanju, izogibanje vsakršnim bližnjicam in predvsem osredotočanje na počasno in neprekinjeno hujšanje. K programu povabijo tudi najbližje sorodnike, ki ves čas sodelujejo in podpirajo svojega bližnjega.

Količino zaužitih kalorij, določijo tudi glede na spol, težo in ciljno težo. V dieti so zajete vse skupine živil, dnevni obroki so izračunani na podlagi količine kalorij. Priporočajo uživanje zelenjave, sadja, ogljikovih hidratov, beljakovin, mlečnih izdelkov, maščob in tudi sladic. Nobeno živilo ni izrecno prepovedano, vendar so količine točno izračunane in določene.

Kakšne so prednosti in slabosti hujšanja z dieto klinike Majo?

O tej dieti so narejena mnoge raziskave in znanstveni dokazi potrjujejo trditve klinike. Program dobro deluje, ker svetuje postopno hujšanje, spodbuja samozavedanje, vedenjske spremembe in dolgoročno zavezanost k zdravemu življenju.

Dieta je primerna predvsem za posameznike, ki jih zanima holističen pristop k hujšanju, saj zajema tudi skrb za dobro telesno počutje, rekreacijo in zdravo hrano.

Dieta ni primerna za ljudi, ki iščejo hitre pristope k hujšanju, se pravi hitre diete, ki sicer prinesejo takojšno izgubo kilogramov, ki se ponavadi vrnejo takoj, ko dieto prekinemo.

Prav tako ni primerna za ljudi, ki ne premorejo potrebne discipline, saj je pri dieti ves čas potreben nadzor nad uživanjem sadja in sadnih sokov. Pri dieti sicer priporočajo neomejen vnos sadja, vendar je vseeno potreben nadzor, da ne zaužijemo več kalorij, kakor svetuje prehranski načrt. (5)

Hujšanje pri gospodinjskih opravilih

Kadar želimo shujšati, se pogosto odpravimo v telovadnico in se lotimo raznih diet. Vendar kalorije potrošimo tudi ob vsakodnevnih aktivnostih, posebej ob gospodinjskih opravilih. V Angliji so naredili raziskavo, kjer so izračunali, koliko kalorij izgubi oseba težka 68 kilogramov, pri različnih opravilih:

Brisanje prahu in obešanje perila: To so lažja gospodinjska opravila, vendar pri tem delu vseeno v eni uri izgubimo 171 kcal. Če zraven dodamo še menjanje posteljnine, bomo porabili še kakšno kalorijo več. Toliko kalorij, kot jih izgubimo pri teh opravkih, imajo štirje piškotki.

Čiščenje kopalnice: Pri enournem čiščenju kopalnice, bomo porabili 279 kcal, če pa bomo kopalnico čistili bolj temeljito, približno dve uri, bomo izgubili toliko kalorij, kot jih ima čokolada težka 100 gramov.

Hujšanje pri gospodinjskih opravilih

Pometanje, sesanje in brisanje tal: Ta opravila na bodo v eni uri pokurila 269 kcal. Pol ure intenzivnega pometanja, odnese 137 kalorij, kar je enako pločevinki gazirane pijače.

Če se lotimo premikanja pohištva, kar je precej naporno opravilo, bomo v eni uri porabili kar 400 kalorij. Toliko bi porabili, če bi 50 minut igrali tenis.

Pri vrtnarjenju, bomo v eni uri porabili 339 kalorij, ena ura košnje trave pa bo odnesla 376 kalorij. Približno toliko kalorij imata dve steklenici piva.

Tudi pri uri pleskanja, se bodo kalorije kar topile. Ena ura pleskanja, nam bo odnesla 310 kalorij. Če bomo prepleskali več sob, bomo v štirih urah porabili kar 1200 kalorij. Toliko kalorij imata dva hamburgerja ali ena velika pica.

Torej zavihajmo rokave in se z veseljem lotimo gospodinjskih opravil, posebej če se želimo znebiti kakšnega odvečnega kilograma!

Glikemični indeks – dieta z nizkim glikemičnim indeksom

Če želimo shujšati z zdravo shujševalno dieto, moramo pri izbiri hrane upoštevati glikemični indeks. Na kratko povedano, glikemični indeks pomeni hitrost učinka živil na zviševanje krvnega sladkorja. Kadar ima hrana visok glikemični indeks, se hitro pretvori v glukozo, kar neposredno vpliva na povišanje krvnega sladkorja.

Glikemični vrh tako sproži mehanizem, ki povzroča kopičenje maščob v maščobnih celicah. Če pogosto uživamo hrano z visokim glikemičnim indeksom, smo v nevarnosti, da se precej zredimo, povečuje pa tudi tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, je pogosto bogata s sladkorji in je industrijsko predelana.

Takšna živila naše telo takoj spremeni v glukozo, zato se moramo poučiti, katera živila imajo nizek glikemočni indeks. V nadaljevanju si preberite, kako izbirati živila z nizkim glikemičnim indeksom, ter nekaj nasvetov za pripravo shujševalnega jedilnika. Nekaj besed bomo posvetili tudi zeliščem, ki upočasnijo vsrkavanje sladkorjev v krvi. (6)

Glikemični indeks živil

Pri dieti z nizkim glikemičnim indeksom, moramo dobro poznati dejavnike, ki vplivajo na GI. Glikemični indeks je odvisen tudi od načina priprave hrane, od tega, kako je zmleto žito in od količine prisotnih beljakovin in vlaknin. Vsekakor na glikemični indeks živil vplivajo mnogi dejavniki in vsekakor ni odvisen samo od prisotnosti sladkorjev in amidov.

Nanj vpliva tudi kemijska sestava, sestava molekul, ter reakcije na segrevanje in toploto. Na Gi pa seveda vpliva tudi druga hrana, ki jo pojemo v istem obroku. Višino glikemičnega indeksa živil, določajo naslednji dejavniki:

Dejavniki ki vplivajo na indeks živil

Želatinizacija: Želatinizacija nastane, ko se granule v hrani napihnejo in počijo. S tem sprostijo molekule in živilo postane lažje prebavljivo, glikemični indeks pa postane višji. Organizem tako hrano hitreje prebavi in iz nje tudi hitreje proizvede sladkor. Zaradi te reakcije, imajo višji glikemični indeks testenine in riž. 

Način mletja žita: Kadar so žita zelo fino mleta, so v obliki nežnih granul, ki jih telo hitro prebavi, zato imajo visok glikemični indeks. Če pa je moka grobo mleta in so v njej ostanki lupine zrna, se pravi otrobi, potem ima ta moka nižji glikemični indeks.

Vpliv amidov na GI: Poznamo dva tipa amidov, amilozo in amilopektin. Amiloza ima kompaktno strukturo in jo prebavni encimi počasi razgradijo. Amilopektin je zgrajen bolj odprto in zato tudi lažje prebavljiv in hitreje preide v proces želatiranja. Prisotnost obeh oblik amidov, ima velik vpliv na višino glikemične indeksa.

Pomen vlaknin na GI: Vlaknine, ki se nahajajo v hrani z ogljikovimi hidrati in hrana, ki jo pojemo hkrati pri obroku, lahko močno znižajo glikemično vrednost hrane ali celega obroka. Vendar zmorejo to le vlaknine, ki so ohranile viskoznost. Poleg tega morajo te vlaknine imeti sposobnost, da povečajo količino hrane, ki pride v črevesje. S tem upočasnijo prebavo in in sproščanje glukoze.

Kislost hrane: Kisle snovi, ki jih uživamo skupaj z ogljikovimi hidrati, upočasnijo praznjenje želodca in prehod hrane v črevesje. Zaradi tega se upočasni sproščanje glukoze v krvi. Kislost močno vpliva tudi na glikemični indeks sadja. Sadje, ki ima sorazmerno visoko koncentracijo sladkorjev, lahko imajo sorazmerno nizek glikemični indeks, če vsebujejo tudi kisline.

Vpliv maščob in beljakovin na glikemični indeks

Vpliv maščob na GI: Presnova hrane, ki vsebuje maščobe, je počasnejša od presnove hrane, ki vsebuje le ogljikove hidrate. Zradi tega, se ogljikovi hidrati, skupaj z manj maščobami, počasneje prebavljajo in manj vplivajo na glikemijo. Podobno učinkuje tudi, če hrani dodajamo maščobe. Kadar ogljikovim hidratom dodamo maščobe, s tem znižamo njihov glikemični indeks.

Beljakovine in GI: Glikemični indeks obroka je nižji, če mu dodamo tudi beljakovine. Beljakovine na prebavo vplivajo podobno kot vlaknine in maščobe, to pomeni, da jo upočasnijo. Zaradi tega je priporočljivo, da v obrok vključimo tudi zmerno količino beljakovin. To je posebej pomembno pri hujšanju, saj bomo tako dlje časa siti.

Poleg vsega naštetega, na glikemični indeks vplivajo tudi drugi dejavniki. Po zadnjih raziskavah, na glikemični indeks, poleg sestave hrane in njene fizično kemične strukture, vplivajo še drugi dejavniki. Pri zelenjavi je lahko to sorta, stopnja dozorelosti zelenjave in območje kjer je bila zelenjava pridelana. Vsekakor je pomembno, od kje je zelenjava prišla. Ali z našega vrta, od sosednjega kmeta ali pa je prepotovala polovico sveta. Pri zelenjavi je seveda pomemben tudi način predelave. Pri vseh živilih, pa na GI vpliva vsebnost maščob, beljakovin in vlaknin, ki se lahko razlikuje tudi pri isti vrsti živila.

Živila za hujšanje

Znižujejo krvni sladkor in morajo biti pogosto na jedilniku

Ekstra deviško hladno stiskano olivno olje

Kako shujšati z olivnim oljem? Hladno stiskano olivno olje znižuje glikemični indeks obrokov. Pozitivne lastnosti oljčnega olja, so tudi te, da zmanjšuje glikemične poskoke po obroku in blaži škodljive učinke hrane na telesno težo in naše splošno zdravje.

Italijanski znanstveniki, so leta 2016 izvedli obsežno raziskavo o vplivu olivnega olja na glikemični indeks.  Raziskava je bila objavljena v reviji Diabetes Care, z njo so dokazali, da olivno olje, ki ga dodajamo živilom, kljub temu, da vsebuje ogljikove hidrate z visokim GI, vseeno znižuje GI.

Chia semena za urejanje ravni sladkorja v krvi

Chia semena so čudovito živilo proti maščobi na trebuhu.Urejajo raven sladkorja v krvi, znižujejo holesterol, krvni tlak in zmanjšujejo občutek lakote, ki se pojavi kakšno uro po tem, ko smo zaužili ogljikove hidrate ali sladkarije.

Čija semena imajo poseben učinek na glikemijo, saj se spopadejo z odpornostjo proti inzulinu, ki je lahko povezana tudi maščobnimi oblogami na trebuhu.

Pistacije izboljšajo presnovo glukoze

Z raziskavami so dokazali, da uživanje pistacij izboljša presnovo glukoze in ohranja nizko glikemijo. Pistacije vsebujejo tudi veliko vitaminov, mineralov in izredno pomembne antioksidante.

Pistacije uživamo v manjših količinah, podobno kot suho sadje. Lahko jih zobljem kot prigrizek, saj v manjših količinah ne redijo, pač pa zmanjšajo občutek lakote in pomagajo pri hujšanju.

Čebula zmanjšuje glikemijo in škodljive maščobe

Kako shujšati s čebulo? Z uživanjem čebule, bomo ohranili konstantno raven sladkorja v krvi, saj dokazano znižuje glikemični indeks druge hrane v obroku. V čebuli najdemo rastlinske vlaknine, vitamine in minerale.

Posebej pomembna učinkovina v čebuli je glikolna kislina, ki je odgovorna za odstranjevanje sladkorjev in spodbuja diurezo. Čebula tudi ureja količino maščob v krvi, najboljše učinke bomo dosegli, če jo uživamo surovo.

Cimet zmanjša željo po sladkarijah

Kako shujšati s cimetom? Z uživanjem cimeta, lahko znižamo raven sladkorja v krvi. Vsebuje posebno učinkovino polifenola, ki sinergično deluje z inzulinom in se uspešno spopada s presežkom inzulina.

Cimet lahko dodamo v jogurt ali ga posujemo po sadju. Zadostuje že majhen ščepec, ki bo zadovoljil naše potrebe po sladkem.

Rženi kruh upočasni vsrkavanje sladkorjev

Polnozrnat rženi kruh, vsebuje dragocene vlaknine, ki nadzirajo absorpcijo sladkorjev v črevesju. Če rženi kruh uživamo pri obroku, preprečimo inzulinske poskoke in s tem preprečimo reaktivno hipoglikemijo, zaradi katere takoj po obroku občutimo lakoto. Če moramo izbirati med rafiniranimi mokami, potem vsekakor izberemo rženo.

Ječmen

Polnozrnati ječmen, uspešno nadzira glikemijo. V ječmenu so topne vlaknine, ki upočasnijo praznjenje želodca, zato imamo dlje časa občutek sitosti. V črevesju poveča hitrost prehoda hrane in s tem zmanjša absorpcijo glukoze. Ječmen uživamo zvečer, saj zmanjšuje lakoto tudi do 16 ur po zaužitju. 

Rdeči radič 

Rdeč radič je čudovit koncentrat vlaknin in dobro vpliva na delovanje črevesne slinavke. To je žleza, ki izloča inzulin in tudi stimulira črevesje. Radič pojemo v solati že pred obrokom, saj omili lakoto in zniža raven sladkorja v krvi. Radič lahko uporabimo tudi v smoothiju ali pa ha rahlo popečemo.

Shirataki špageti brez sladkorja

Špageti shirataki izvirajo iz Japonske. Delajo jih iz korenine konjaka in so izredno bogati z vlakninami. Vsebujejo malo ali nič sladkorja in so skoraj brez kalorij. Primerni so za uživanje pri vseh shujševalnih dietah. Špageti so brez okusa, zato jih lahko dodamo k raznim omakam. Pripravimo jih tako kot običajne špagete.

Avokado 

Z avokadom bomo zaužili zdrave, enkrat nenasičene maščobe, ki so odgovorne za počasnejše sproščanje sladkorjev v krvi. Avokado lahko pojemo kot prigrizek, čudovito se poda v zelenjavne napitke. Lahko ga tudi narežemo na koščke in ga prelijemo s kančkom olivnega olja ali mogoče konopljinega olja.

Zelišča in rastline za hujšanje

Glikemijo lahko uspešno uravnavamo z zdravo prehrano, poleg tega pa si lahko pomagamo tudi z zelišči in zdravilnimi rastlinami. Naravni izvlečki zelišč, lahko uspešno znižajo glikemični indeks živil. Poleg tega izboljšajo presnovo ogljikovih hidratov z različnimi mehanizmi.

Zeliščni izvlečki spremenijo presnovo sladkorjev, zato se moramo pred uživanjem, posvetovati s svojim zdravnikom. Zelišča običajno uživamo v obliki čajev, pijemo jih en mesec, razen če so na izdelku drugačna navodila.

Repinec

Repinec je zeljnata rastlina, ki ima lepe, vijoličaste cvetove. Učinkuje predvsem na jetra, saj spodbudi pravilno odlaganje sladkorjev v obliki glikogena. Zaradi inzulina, tudi zmanjšuje absorpcijo ogljikovih hidratov. Večjo žlico na drobno narezanih korenin repinca, zavremo v 200 ml vode in pustimo počivati deset minut. Precedimo in pijemo po počasnih požirkih, najbolje pred obrokom.

Gurmar

Kako shujšati z gurmarjem? V listih gurmarja, se nahajajo učinkovine, ki zmanjšujejo absorpcijo sladkorjev in hkrati izboljšajo njihov izkoristek. Žličko na drobno narezane rastline, prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo počivati deset minut. Precedimo in popijemo po majhnih požirkih.

Oves za hujšanje

Oves je izredno hranljiv in vsebuje veliko beljakovin, vitaminov in mineralov. Med minerali moramo omeniti kalcij, magnezij, silicij in železo. Z rednim uživanjem ovsa, telesu redno zagotavljamo veliko energije.

Učinkovine v ovsu skrbijo za čvrste kosti, zobe in so odgovorne za dobre živce. Oves je najboljše živili za obnavljanje živčnega sistema, v veliko pomoč nam je lahko pri odvajanju od pomirjeval ali protidepresivnih zdravil.

Oves je lahko prebavljiv, zato je idealna hrana pri hujšanju, uživamo ga lahko tudi pri okrevanju po težki bolezni, prav tako ga lahko uživajo mamice po porodu. Starim in obnemoglim ljudem, so že v starih časih pripravljali jed z ovsom, ki so mu dodali začimbe, sladkor, limono in vino. Zeliščarji oves priporočajo tudi pri impotenci, sterilnosti in za krepitev maternice. Spodbuja delovanje ščitnice in uravnava nivo estrogena.

Vlaknine v ovsu pripomorejo k zdravemu črevesju

Kako shujšati z ovsom? Z novejšimi raziskavami so dokazali, da rastlinske vlaknine, ki se nahajajo v ovsu, znižujejo holesterol v krvi in s tem preprečujejo srčno žilne bolezni. Oves lahko uživamo tudi za zniževanje visokega krvnega pritiska, pri hemoroidih, krčnih žilah in seveda je tudi primeren za uživanje pri shujševalnih dietah. Primeren je tudi za diabetike, ker znižuje raven sladkorja v krvi in zmanjšuje zastajanje tekočin v telesu.

Vlaknine v ovsu so balastne snovi, ki pomirjajo prebavila in ustvarjajo večji volumen blata, ter pospešujejo peristaltiko. Vlaknine tudi zmanjšujejo izpostavljenost črevesne sluznice snovem, ki jo dražijo in lahko povzročijo nastanek raka na črevesju.

Recept za ovseno kašo s cimetom

Skodelico ovsa prelijemo z dvema skodelicama vode. Zavremo in počasi kuhamo, dokler se oves ne zmehča. Dodamo pol čajne žličke cimeta v prahu in takoj postrežemo.

Ingver za hujšanje

Hujšanje z ingverjem je preprosto in izredno učinkovito. Poleg tega, da zmanjšuje občutek lakote in topi maščobe, tudi uspešno odpravlja trebušno napihnjenost, spodbuja diurezo, ter  izboljša krvni obtok in limfni obtok. Zaradi tega zmanjša zadrževanje vode, zaradi česar otečejo noge in zadnjica, kar posledično tudi povzroča celulit. Ingver deluje za boljšo prebavo brez fermentacije in s tem nadzira telesno težo.

Če naša prebava dobro deluje, potem se kopiči manj maščob. Hrana hitreje potuje skozi črevesje in zato organizem asimilira manj sladkorjev in maščob. Ingver tudi ugodno deluje na fermentacijo, ki povzroča napihnjenost trebuha. Uživanje svežega ali posušenega ingverja, spodbudi izločanje žolča, razstruplja jetra in črevesje,  spodbuja presnovo lipidov in tako tudi preprečuje drisko, ki je povezana s fermentacijo.

Pogosto imamo po obilnem obroku, občutek teže v želodcu. Tem težavam se lahko izognemo, če takoj po obroku prežvečimo košček svežega ingverja. S tem bomo preprečili zaspanost, bolečine v želodcu, težak občutek v želodcu in napihnjenost. Če uživamo veliko jedi z živalskimi beljakovinami in maščobami, potem lahko z ingverjem pospešimo njihovo prebavo. (7)

Kako deluje hujšanje z ingverjem?

Med čudovite shujševalne lastnosti ingverja za hujšanje, sodi tudi uravnavanje glukoze v krvi. To je vsekakor eden od vzrokov prekomerne telesne teže. Ingver zmanjša absorpcijo sladkorja in tako laže nadziramo raven sladkorja v krvi. Ta čudovita rastlina vsebuje učinkovine gingerole, ki preprečujejo, da bi se zaužiti ogljikovi hidrati spremenili v maščobne zaloge. Deluje na celice trebušne slinavke, ki izloča inzulin. Inzulin je hormon, ki znižuje presežek glukoze v krvi. S tem se s pomočjo ingverja, izognemo poskokom ravni glukoze v krvi, zaradi katerih si zaželimo še več sladkorjev in jedi z ogljikovimi hidrati.

Kako shujšati z ingverjem? Ingver izredno dobro nadzira željo po hrani, posebej po sladkarijah in ogljikovih hidratih. To se zgodi zaradi intenzivnega okusa, ki poveča občutek sitosti in zaradi sposobnosti zniževanja sladkorja v krvi. Hipoglikemični učinke ingverja je posebej ugoden pri težavah zaradi povišane ravni sladkorja v krvi. Opravili so mnoge raziskave, o vplivu ingverja na izgubo telesne teže. Ugotovili so, da aktivne učinkovine v korenini, uspešno znižujejo raven glukoze v krvi in izboljšajo moč inzulina, ki zato pomaga umiriti glikemijo.

S tem se uspešno izognemo poskokom, ki ki povzročijo prekomerno izločanje inzulina. Zaradi tega pojava namreč drastično pade raven glukoze, telo napade panika in močno si zaželimo sladkarij in ogljikovih hidratov, da bi obnovili zaloge sladkorja v krvi. Če redno uživamo ingver in njegove izvlečke, tudi nimamo željo po drugi hrani, zaradi katere bi se zredili. Ingver ima predvsem to sposobnost, da pogasi željo po sladkem, kar lahko okrepimo tudi z dodatkom cimeta, ki ravno tako znižuje krvni sladkor.

Nasveti kako shujšati:

Uporabljeno besedilo: kako shujšati, kako shujšati v trebuh, kako shujšati brez odrekanja, kako shujšati za vedno, kako shujšati v noge, kako shujšati čez noč