Recept za domači jagermeister

Jagermeister je zeliščni liker, ki ga po domačem receptu pripravljamo celo leto. Zelišča začnemo nabirati že marca in jih nato dodajamo v domači sadjevec ali tropinovec skozi celo leto, skoraj do zime. Kozarček domačega likerja bo pregnal prehladna obolenja in prebavne motnje. Prileže se po dobrem kosilu, posebej če smo pojedli preveč mastne hrane.

Jagermeister – domači zeliščni liker

Zelišča za domači jagermeister nabiramo v suhem in sončnem vremenu, če katerega zelišča ne najdemo ali zamudimo sezono nabiranja, ga lahko nadomestimo s suhim zeliščem.

Obstaja več receptov za domači jagermeister, običajno dodamo 45 zelišč, čeprav so po prvotnem receptu dodali 56 zelišč. Recept lahko tudi spremenimo in dodamo kakšno zelišče več, ali se kakšnemu odpovemo.

jagermeister
POGLEJ IZBIRO EKOLOŠKO PRIDELANIH ZELIŠČ

Postopek za pripravo domačega jagermeistra

  • Potrebujemo velik steklen kozarec, v katerega nalijemo 5 litrov dobrega domačega žganja ali tropinovca. Žganje lahko nadomestimo tudi z vodko, ki likerju prav tako doda dober okus.
  • Najprej v kozarec dodamo 1 kg sladkorja in dobro premešamo, da se sladkor stopi. Če želimo, da naš liker bolj zagreni, dodamo manj sladkorja.
  • Nekateri zeliščarji dodajo sladkor šele na koncu priprave likerja. Pri tem receptu dodamo na liter žganja 1/2 kg sladkorja, ki ga nato karameliziramo, da lepo porjavi. Nato ga zalijemo z vodo in sicer 1/2 kg sladkorja na 1/2 litra vode. Ko mešanica zavre in se sladkor stopi, posodo odstavimo z ognja in počasi ohladimo. Na sladkor nato prelijemo žganje, ki smo ga prej dobro precedili. Na kakšen način bomo pripravljali liker se moramo odločiti že hitro na pomlad, ker pri prvem receptu dodamo sladkor preden pričnemo dodajati zelišča. Tukaj bom opisala recept tako, kot ga naredim sama.
  • V velik steklen kozarec nalijem najprej 4 litre žganja in 1/2 kilograma sladkorja. Dobro premešam in v marcu začnem dodajati zelišča. Ker zelišča vpijejo žganje, ga čez leto postopoma dodajam, tako da na koncu dobim približno 4 litre domačega jagermeistra.

Zelišča za jagermeister

Zelišča in rožice pričnemo nabirati marca in jih nabiramo vse do zime. Listov dodajamo po eno pest, cvetov pa od 10 do 20, če pa so v receptu navedeni plodovi, jih dodamo majhno peščico. Zeliča dodajamo po občutku, če nam vonj ali okus katerega zelišča ni všeč, ga dodamo manj.

Nič ne bo narobe, če katero zelišče zgrešimo, ali če dodamo kakšnega, ki ga ni v receptu. Sama dodam malo dišeče perle, ker mi je všeč njena aroma. Vedno ko dodamo nove liste, plodove ali cvetove, vsebino rahlo premešamo z leseno kuhalnico ali steklenico malo pretresemo.

Cvetovi, listi in plodovi za jagermeister in čas nabiranja

  • Janež, Pimpinella anisum, zelena janeževa zrna – avgust – september
  • Trobentica, Primula vulgaris, cvetovi in listi – marec – april
  • Vijolica, Viola odorata, cvetovi in listi – marec – april
  • Marjetica, Bellis perennis, cvetovi – februar – oktober
  • Kumina, Carum carvi, zrnca – julij- avgust
  • Kamilica, Matricaria chamomilla, cvetovi – maj – junij
  • Lapuh, Tussilago farfara, cvetovi – marec – april
  • Brinove jagode, Juniperus communis, zelene jagode – maj – junij
  • Brinove jagode, zrele jagode – oktober – november
  • Pljučnik, Pulmonaria officinalis, cvetovi, vejice – marec – april
  • Regrat, Taraxacum officinale, cvetovi – april- maj
  • Lipa, Tilia platyphyllos, cvetovi – junij – julij
  • Divja češnja, Prunus avium, cvetovi – april- maj
  • Njivska preslica, Equisetum arvense, narezani listi – julij – avgust
  • Arnika, Arnica montana, cvetovi -julij – avgust
  • Tavžentroža, Centaurium, cvetovi – julij – avgust
  • Borovnica, Vaccinium myrtillus, listi pred cvetenjem – juniij
  • Ozkolistni trpotec, Plantago lanceolata, narezani listi – april – september
  • Črna meta, Marrubium vulgare, listi – maj – september
  • Melisa, Melissa officinalis, listi – maj – september
  • Navadni pelin, Artemisia vulgaris, liste prelijemo z vročo vodo – maj – junij
  • Žajbelj, Salvia officinalis, liste prelijemo z vročo vodo – maj – september
  • Akacija, Acacia, cvetovi – maj – junij
  • Vinska rutica, Ruta graveolens, listi – maj
  • Materina dušica, Thymus, listi – junij – oktober
  • Ognjič, Calendula officinalis, cvetovi – april – oktober
  • Slez, ajbež, Althaea officinalis, listi – maj – junij
  • Srčna moč, Potentilla erecta, cvetovi – junij – avgust
rman
POGLEJ VELIKO IZBIRO ZELIŠČ IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE
  • Rožmarin, Salvia rosmarinus, iglice – junij – avgust
  • Bezeg, Sambucus, cvetovi – maj – junij
  • Rman, Achillea millefolium, cvetovi – maj – junij
  • Smreka, Smrekovi vršički, Picea abies, maj – junij
  • Jelka, jelkini vršički, Abies alba, maj – junij
  • Sladki pelin, Artemisia annua, liste prelijemo z vročo vodo – maj – junij
  • Gozdna jagoda, Fragaria vesca, cvetovi – maj – junij
  • Oreh, Juglans regia, razrezani zeleni orehi – junij
  • Majaron, Origanum majorana, listi – junij
  • Širokolistni trpotec, Plantago maior, narezani listi – junij – avgust
  • Divji kostanj, Aesculus, cvetovi – julij
  • Šentjanževka, Hypericum perforatum, cvetovi – junij – avgust
  • Robida, Rubus, zeleni listi – april – junij
  • Bela detelja, Trifolium repens, cvetovi – junij – julij
  • Ameriški slamnik, Echinacea purpurea, cvetovi – avgust
  • Plahtica, Alchemilla vulgaris, mali listi – maj – september

Po dolgih mesecih nabiranja zelišč, ko dodamo zadnje rožice, vsebino steklenice še enkrat premešamo, jo dobro zapremo in pustimo stati približno dva tedna. Nato zeliščni liker precedimo in ga prelijemo v manjše, temne in lepe dekorativne stekleničke.

Jagermeister še malo drugače: