Potica je prav gotovo med najbolj poznanimi slovenskimi jedmi. V vzhodnem delu Slovenije potico imenujejo tudi pogača. Potica je slovenska kulinarična posebnost, prvič je v pisnih virih omenjena v 17. stoletju. Valvasor je potico opisal kot pogačo za ženitovanjsko pojedino.

potica
NAJBOLJŠI RECEPTI ZA SLOVENSKE POTICE! POGLEJ! Slika: Mari Radej

V drugi polovici 18.stoletja so pogačo že poimenovali potica, pekli so jo za Veliko noč in Božične praznike. Receptov za potico je veliko, tukaj bom predstavila recepte za osnovna testa in za različne nadeve.

Potica

Za pripravo potice moramo pripraviti kvašeno testo, za kar potrebujemo moko, vodo, kvas in sol. Ostale sestavine ki jih dodajamo testu ga dodatno izboljšajo in iz osnovnega testa dobimo testo z določenim namenom: testo za potice, za buhteljne, pince ali krofe.

Rahljalno sredstvo pri kvašenem testu je kvas. Za poseben razvoj glivic kvasovk so potrebni hrana, vlaga, zrak in toplota. Najbolj primerna je sobna temperatura od 25 do 35 stopinj C. Vsi ti dejavniki grozdni sladkor, ki nastane iz ogljikovih hidratov, s pomočjo nekaterih fermentov spreminjajo v alkohol in ogljikov dioksid ki rahlja in dviguje testo.

Kvasnega nastavka ni potrebno pripravljati, vsem sestavinam ki imajo temperaturo okoli 35 stopinj C, primešamo zdrobljen ali v mlečni vodi raztopljen kvas, predvsem zato, da se hitreje porazdeli po testu. Stopljeno maščobo primešamo nazadnje, zato da maščoba ne obda glivic kvasovk s tanko plastjo in jim tako onemogoči hitro vzhajanje.

Orehova potica

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih praznikih, vsekakor pa ne sme manjkati za velikonočne in božične praznike. Obstaja veliko receptov,vsaka slovenska vas se lahko izkaže s svojim posebnim receptom. Tukaj bom predstavila osnovni recept za testo iz bele moke in osnovni recept za orehov nadev.

Osnovni recept iz bele moke

Običajno pečemo potico iz bele moke, tip 400 ali 500, a v zadnjih letih belo moko vse pogosteje nadomeščajo druge moke, predvsem ajdova, koruzna, ržena ali polnozrnata moka. Za testo iz bele moke potrebujemo:

  • 50 dag bele moke
  • 4 dag kvasa
  • 6 dag margarine za pečenje
  • 8 dag sladkorja
  • 2 jajci
  • 2, 5 dl mleka
  • rum, limonina lupinica
  • vaniljev sladkor
  • sol

Moko presejemo v večjo skledo in dodamo sol. Posebej v manjši skodelici v mlačnem mleku raztopimo kvas. V drugi posodi pa zmešamo jajca, sladkor, rum in limonino lupinico. Posebej segrejemo mleko in raztopimo maščobo.

Moki dodamo toplo mleko in premešamo. Dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami, ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo še raztopljen kvas in maščobo, ter vse zmešamo v srednje gosto testo. Zgnetemo ga le toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko na površini. pazimo da se testo ne prijema sklede in da ne zamešamo pretrdega testa.

Količino mleka v testu težko točno določimo zaradi vlažnosti moke in velikosti jajc. Testo pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati. Za vzhajanje je primerna tudi vsaka plastična posoda ki se neprodušno zapre in je dovolj velika. V zaprti plastični posodi vlaga in toplota ostaja v njej, kar so idealni pogoji za vzhajanje testa.

Testo vedno vzhajamo na sobni temperaturi, ne dajemo ga na radiator ali kakšen drug izvor toplote. Ko se količina testa pri vzhajanju podvoji ga še enkrat premesimo.

Tako pripravljenem testu lahko poljubno dodajamo razna semena ali kaše. Pri slanem testu je postopek enak, s tem da opustimo rum in jajca, sladkor pa dodamo po navodilih.

Orehov nadev za potico

Tudi za nadev za orehovo potico poznamo veliko receptov. Za osnovni recept potrebujemo naslednje sestavine:

  • 50 dag mletih orehov
  • 15 dag sladkorja
  • 1, 5 dl mleka
  • 2 jajci
  • vaniljev sladkor
  • mleti cimet
  • rum

V mlačno mleko primešamo orehe, sladkor, jajci, arome, dišave in rum. Pripravljen nadev namažemo po razvaljanem testu. Temperatura nadeva za orehovo potico naj bo enaka temperaturi testa.

Koliko nadeva damo na testo? Priporočljiva količina nadeva naj bo enaka teži testa, če pa želimo bolj bogato potico količino nadeva povečamo.

Zavijanje in peka orehove potice

Ko nadev namažemo po razvaljanem testu, ga tesno zavijemo. Položimo ga v pripravljen pekač, ga prebodemo in vzhajamo. Pred peko testo tanko namažemo z zmesjo mleka in jajc, pri tem pazimo da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju.

Potico lahko pečemo v navadnem pekaču ali v modelu. Dolžino ptice za okrogel model določimo tako, da izmerimo premer modela in pomnožimo z dva. Recepti so pripravljeni za eno potico ki jo spečemo v modelu premera 24 cm ali v dveh ravnih modelih dolžine približno 28 cm, ki mora segati do 3/4 višine modela.

Namazano testo v obliki pravokotnika zavijamo med stalnim zategovanjem, medtem ko zadnjega dela, obrat in pol do konca, ne zategujemo več, temveč ga samo povaljamo. S tem potici določimo enakomerno debele plasti testa, saj se zunanji del potice najbolj raztegne.

Potico pečemo 50 minut, pri 190 stopinjah C, v ventilacijski pečici pri 175 stopinjah C, v plinski pečici pa na stopnji 2 ali 3.

Potico razrežemo šele naslednji dan ali ko je dobro ohlajena. Med ohlajanjem potico pustimo pri miru in je ne prestavljamo.

Najpogostejše napake pri peki potice

Peka potice je lahko zelo preprosta, lahko pa se seveda tudi zgodi da nam ne uspe. To nam lahko vzame voljo do peke, kar moramo nujno preprečiti. Še tako dobri gospodinji se kdaj ponesreči kakšna jed, zato brez skrbi. Tudi če se nam kdaj peka sladice ponesreči, ne smemo obupati in se raje učimo na napakah.

Najpogostejše napake pri peki potice:

Najpogostejše težave ki spremljajo peko potice so prav gotovo odstopanje nadeva od testa, prekomerno vzhajanje in neenakomerna temperatura pri vzhajanju testa. Tem težavam se lahko ognemo z nekaj preprostimi triki:

  • Pri vzhajanju testa mora biti temperatura okoli testa za potico z vseh strani enaka. Testa ne smemo postavljati na topel radiator ali na toplo peč, pač pa ga pokrijemo s folijo in postavimo na sredino mize. S tem dosežemo, da je okoli testa enakomerna temperatura.
  • Pogosta težava je tudi prekomerna vlažnost nadeva ali testa. To lahko povzroči odstop testa od nadeva, pojavijo se luknje, vendar samo v primeru, ko testo ne zmore več vpijati vlage iz nadeva. To lahko preprečimo tako, da v nadev ne dajemo snega iz beljakov, kajti beljakov sneg se v času vzhajanja potice spremeni v tekočino. Za nadev in testo raje uporabimo cela jajca, ki morajo biti srednje gosta, da se testo lepo valja in razteguje. Nadev mora bit primerno mazav.
  • Peka potice se nam lahko ponesreči tudi v primeru, če premočno stepemo testo. Če testo predolgo obdelujemo, povzročimo tako plemenito rahlost da ni več sposobno nositi nadeva.

Odstopanje skorje pri peki potice

  • Kaj pa če nam pri potici odstopi vrhnja skorja? To se zgodi v primeru če je potica preveč vzhajana v modelu. V stiku z vročino v pečici se zunanja plast zapeče in ohrani obliko, preostali, notranji del potice pa se zaradi stika z vročino in tresenja pri prenosu v pečico sesede.
  • Pokanje zgornjega roba okoli potice se zgodi skoraj vedno, a je pri ohlajeni potici skoraj neopazno. Težave lahko imamo tudi pri mazanju in prebadanju potice. Takoj ko potico vložimo v model, jo precej na gosti prebodemo z vilicami do dna. To lahko ponovimo tudi ko je potica že vzhajana in pripravljena za peko.
  • Pred peko potico namažemo z razžvrkljanim jajcem, ki mu dodamo malo vode, saj nam bo pri takšnem premazu skorja manj porjavela. Potico premažemo zelo na tanko, pazimo da ne zamašimo luknjic ki smo jih naredili pri prebadanju. V stiku z vročino v pečici jajca zakrknejo in če smo z jajčnim premazom zamašili luknjice, s tem onemogočimo izhajanje pare iz potice med peko, kar lahko povzroči odstopanje testa od nadeva.
  • Odvijanje potice med peko se najpogosteje zgodi, če smo pripravili pregosto testo in ga namazali z nekoliko mehkejšim nadevom. Ta kombinacija je idealna, da se nam med peko potica v notranjosti odvije.
  • Pogosto je tudi težava pokanje in trganje potice. Vrhnji del potice se med peko pretrga in zacveti, kar je posledica premalo vzhajane potice.

Rozinova potica

Poleg orehove potice je najbolj priljubljena in poznana rozinova potica. Pogosto rozine v nadevu kombiniramo z orehovim ali lešnikovim nadevom. Za resnično odlično rozinovo potico, ki ne sme manjkati med Božičnimi sladicami, potrebujemo naslednje sestavine:

Sestavine za testo za rozinovo potico:

  • 56 dag moke
  • 42 dag presnega masla
  • 3 rumenjake
  • 2 dcl kisle smetane
  • 7 dag sladkorja
  • malo nastrgane limonine lupinice
  • 1/2 žličke soli
  • vzhajan kvasec iz 4 dag kvasa
  • 6 žlic mleka
  • pol žličke sladkorja

Sestavine za nadev za rozinovo potico:

  • 3 rumenjake
  • 25 dag sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici sladke smetane
  • 1 kg opranih, z rumom navlaženih rozin

V moki z valjarjem zdrobimo presno maslo. Dodamo razžvrkljane rumenjake s sladko smetano, sladkor z limonino lupinico, vaniljev sladkor, sol in vzhajan kvas. Na hitro zamesimo testo, ga dobro pognetemo in ga takoj razvaljamo. Zložimo ga kot masleno testo, trikrat zapored, nato ga pokrijemo in ga damo vzhajat. Testo naj vzhaja na toplem mestu približno 3 ure. 

Medtem ko testo vzhaja, umešamo rumenjake s sladkorjem in dodamo sladko smetano. Rozine operemo in osušimo, nato jih navlažimo z rumom, vendar samo toliko, da niso mokre.

Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo za nožev rob debelo, ga namažemo z nadevom in potresemo z rozinami. Testo tesno zavijemo in ga položimo v namaščen model in ga damo vzhajat v topel prostor. Ko je testo vzhajano ga namažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo pri 190 stopinjah  približno 1 uro ali 1 uro 1/4. 

Makova potica

Tudi makova potica je tradicionalna slovenska jed, ki je najpogosteje na naših mizah ob raznih slavjih in cerkvenih praznikih. Tukaj sem  pripravila recept, ki ga dolga leta nazaj objavila Felicita Kalinšek v Slovenski kuharici.

Testo za makovo potico:

  • 4 žlice mleka
  • 3 dag kvasa
  • pol žlice sladkorja
  • žlica moke
  • 12 dag presnega masla
  • 5 rumenjakov
  • nastrgana limonina lupinica
  • 10 dag sladkorja
  • 1/4 litra sladke smetane
  • 1 kg moke
  • pol žlice soli

Nadev za makovo potico:

  • 1/2 litra sladke smetane
  • 30 dag mletega maka
  • 3 rumenjake
  • 25 dag sladkorja
  • 1 vanilijin sladkor
  • žlica drobtin
  • 7 dag presnega masla
  • 3 žlice topljene smetane

Priprava testa:

Najprej 4 žlice mlačnega mleka zamešamo s kvasom in sladkorjem, postavimo na toplo da vzhaja. Medtem vmešamo maslo z rumenjaki in s sladkorjem, ki smo mu dodali naribano limonino lupinico. Počasi prilivamo mlačno mleko, nato dodamo vzhajan kvas, presejano moko in sol. Testo dobro zamesimo, če je premehko, dodamo še malo moke. 

Priprava nadeva za makovo potico:

V vrelo smetano, ki jo lahko nadomestimo z mlekom, zakuhamo stolčen mak. Mešanica pustimo da počasi vre približno 1 uro. Nato mešanico ohladimo in ji primešamo rumenjake, sladkor, vanilijin sladkor, 3 žlice smetane in presno maslo. Rahlo zamešamo sneg beljakov.

Peka makove potice:

Vzhajano kvašeno testo razvaljamo, ga namažemo z nadevom in trdno zavijemo. Zavito potico damo v namaščen model in jo postavimo vzhajat na toplo. Ko je potica vzhajana, jo pomažemo z razžvrkljanim jajcem in jo damo v ogreto pečico. Makovo potico pečemo približno 1 uro pri 190 stopinjah C. 

Ocvirkovka

Ocvirkovka, špehovka ali ocvirkova potica, je tradicionalna slovenska jed, ki so so naši predniki pripravljali ob raznih praznikih. V nekaterih krajih je bila ocvirkovka na mizi na debeli četrtek ki naznanja začetek pusta in je praznik debeluhov. Običajno ocvirkovo potico pečemo iz bele moke, lahko pa dodamo tudi nekoliko ajdove moke.

Testo za ocvirkovo potico:

  • 15 dag ajdove moke
  • 50 dag pšenične
  • kvasec iz 4 dag kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica moke in dl toplega mleka

Nadev za ocvirkovo potico:

  • 50 dag praženih in odcejenih ocvirkov
  • sladkor in cimet po želji

Ajdovo moko poparimo z litrom slanega kropa in zmešamo. Počasi ohladimo in zamešamo vzhajan kvasec, pšenično moko in po potrebi malo tople vode. Testo zgnetemo tako da je krepko in ne premehko. Povaljamo ga po moki, pokrijemo in damo vzhajat. Ko je testo vzhajano ga zvaljamo, potresemo z ocvirki in zavijemo kot potico.

Zavito testo damo v namaščen pekač in damo vzhajat. Ko je potica vzhajana jo premažemo z mastjo in pečemo od 60 do 70 minut pri 220 stopinjah C. Špehovko ali ocvirkovko lahko ponudimo vročo, po želji jo potresemo s cimetom in sladkorjem.

Kokosova potica

Za okusno kokosovo potico potrebujemo naslednje sestavine:

Kvašeno testo:

  • 60 dag moke
  • 8 dag masla
  • 8 dag sladkorja
  • kvasec iz 3 dag kvasa, žlička sladkorja, 3 žlice mlečnega mleka, žlica moke

Nadev za kokosovo potico:

  • 12 dag masla
  • 2 jajci
  • 10 dag sladkorja
  • sesekljana limonina lupinica
  • 15 dag kokosove moke

Iz sestavin za kvašeno testo zamesimo testo za potico in ga pustimo vzhajati na sobni temperaturi. Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na ogret pomokan prt in ga tanko zvaljamo. Posebej tanko mora biti zvaljano na strani kjer bomo začeli potico zvijati. Testo namažemo z maslenim nadevom in po njem potresemo kokosovo moko.

Potico tesno zvijemo in jo položimo v namaščen model. Prebodemo in pustimo vzhajati. Ko je potica vzhajana jo namažemo z oljem in pečemo najprej pri 220 stopinj C in ko porumeni temperaturo znižamo na 180 stopinj C. Potico pečemo od 60 do 70 minut, odvisno od tega kako visoko sega v modlu.

Nadev za kokosovo potico:

Maslo mešamo in izmenjaje dodajamo jajce in sladkor. Odišavimo z limonino lupinico. Kokosovo moko svetlorumeno spražimo.

Korenčkova potica

korenčkova potica
KORENČKOVA POTICA! POGLEJ VEČ RECEPTOV! TUKAJ!
Slika: Mari Radej

Korenčkova potica je manj poznana, a zelo okusna in tudi na pogled lepa sladica. Pripravimo lahko različna testa, polnozrnato sladko testo, rženo, koruzno, ajdovo ali belo testo.

V tem receptu bomo uporabili testo iz koruzne moke.  Nadev pripravimo z dodatkom mletih orehov, korenja in mletih mandljev. 

Testo za potico iz koruzne moke:

  • 20 dag koruzne moke
  • 30 dag bele moke
  • 3 dag kvasa
  • 8 dag margarine za pečenje
  • 8 dag sladkorja
  • 1 jajce
  • 2 dl mleka
  • višnjevo žganje
  • limonina lupinica
  • vaniljev sladkor 
  • sol

Priprava testa z koruzno moko:

Polovico tekočine zavremo in z njo poparimo koruzno moko. Vse skupaj dobro premešamo in še mlačni moki primešamo belo moko. Dodamo še v mlačni vodi raztopljen kvas, raztopljeno maščobo, sol, arome, sladkor in jajca. 

Počasi dodajamo drugo polovico tekočine in nato zgnetemo srednje gosto testo. Pri dodajanju tekočine bodimo previdni, kajti tudi testo iz koruzne moke je lahko hitro premokro. Če se nam to zgodi, moramo dodati več bele moke. Testo pustimo vzhajati toliko časa, da se količina testa podvoji. Testo enkrat premesimo in razvaljamo. 

Nadev za korenčkovo potico:

  • 30 dag mletih orehov
  • 25 dag korenja
  • 5 dag masla
  • 15 dag sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 vanilijev sladkor
  • mleti cimet
  • rum

Na maslu prepražimo naribano korenje, samo toliko da postekleni. Zalijemo ga z mlekom in kuhamo toliko časa da polovica mleka izpari. Korenje nato ohladimo, ko je še mlačno dodamo orehe, sladkor, jajca, arome in dišave.

Nadev namažemo po razvaljanem testu, mlete mandlje potresemo po razmazanem nadevu. Pazimo da je temperatura nadeva enaka temperaturi testa. Potico nato tesno zavijemo in položimo v pripravljen pekač. Zavito potico nekajkrat prebodemo in jo pustimo vzhajati.

Pred peko potico na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc, pri tem pazimo da ne zapolnimo luknjic. Pečemo 50 minut pri temperaturi 190 stopinj C.

Pehtranova potica

Pehtranova potica je posebna predvsem zato, ker samo Slovenci pehtran uporabljamo tudi pri pripravi sladic. Pehtran je začimba, ki jo običajno uporabljamo za začinjanje juh in mesa. Pehtranova potica je običajno na naših mizah okoli Velike noči, pogosto pa jo pripravimo tudi za Božične praznike. Običajno jo pripravimo iz bele moke, lahko pa jo kombiniramo tudi z ajdovo moko ali kakšno drugo moko. 

Sestavine za kvašeno testo z ajdovo moko:

  • 25 dag ajdove moke
  • 25 dag bele moke
  • 3 dag kvasa
  • 5 dag margarine
  • 6 dag sladkorja
  • 2,5 dl vode
  • limonina lupinica
  • valiljev sladkor
  • sol

Priprava kvasca:

  • 3 dag kvasa
  • 1/2 dl mlečnega mleka
  • žlička sladkorja
  • 1 žlica moke

Nadev za pehtranovo potico:

  • 15 dag svežih pehtranovih listov (uporabimo lahko tudi suhe)
  • 25 dag polnomastne pretlačene skute
  • 2 jajci
  • 25 dag sladkorja
  • 10 dag v rumu namočenih rozin
  • 10 dag piškotnih drobtin
  • vaniljev sladkor, rum

Priprava nadeva za pehtranovo potico

Skuti primešamo jajca, sladkor, vanilijev sladkor in rum. Dobro premešamo, namažemo po testu in potresemo s pehtranom, namočenimi rozinami in piškotnimi drobtinami. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa.

Priprava testa za pehtranovo potico z ajdovo moko:

Polovico predpisane tekočine zavremo in z njo poparimo ajdovo moko. Dobro premešamo in počasi ohlajamo. Ko je ajdova moka še mlačna, ji primešamo belo moko, kvasec, raztopljeno maščobo, sol, sladkor, limonino lupinico in vaniljev sladkor. 

Počasi dodajamo drugo polovico tekočine, zgnetemo srednje gosto testo. Pri dodajanju tekočine bodimo previdni, saj se testo iz ajdove moke hitro razvodeni, postane premokro. Testo nato vzhajamo, količina testa se mora podvojiti. Ajdovo moko poparimo zaradi arome, prav tako se škrob v moki potem bolje veže na belo moko in pečeno testo se ne prehitro drobi. Testo enkrat premesimo, razvaljamo in nadevamo z nadevom. 

Testo tesno zavijemo, položimo v namaščen pekač in jo nekajkrat prebodemo. Pred peko potico namažemo z zmesjo jajc in mleka, pazimo da ne zadelamo luknjic. Pečemo 50 minut pri temperaturi 190 stopinj C. 

Rožičeva potica

Prve slovenske potice so bile sadne, z nadevom pripravljenim iz zdrobljenega suhega sadja. V nadevih se je pogosto znašlo lokalno sadje, ki so ga posušili za kasnejšo uporabo. Najpogosteje so bili v nadevih jabolčni, slivovi in hruškovi krhlji.

Nadev za potico so naši predniki pripravljali tudi iz orehov, lešnikov, pehtrana, rožičev in celo bučnih semen in fig. Rozine se v nadevih, ki so jih pripravljali na kmetih pojavijo precej pozno. Poznamo tudi slane nadeve za potico, najbolj poznana slana potica je ocvirkovka ali špehovka. 

Kvašeno testo za rožičevo potico:

  • kvas, 4 žlice mleka
  • pol žlice sladkorja
  • 3 dag kvasa
  • 1 kg moke
  • 1/4 litra mlačnega mleka
  • 1 rumenjak
  • žlica sladkorja
  • žlica masla
  • pol žlice soli

Nadev za rožičevo potico:

  • 1/2 kg naribanih rožičev
  • 3/4 litra mleka
  • 1/2 kg medu
  • nastrgana limonina lupinica
  • malo mletih klinčkov in cimeta
  • 172 kg drobno narezanih suhih fig
  • 15 dag sladkorja

Priprava in peka rožičeve potice:

Moko presejemo, naredimo luknjico in vanjo damo vzhajan kvas. Kvasu primešamo malo moke. Rumenjak in sladkor razžvrkljamo z mlekom in mešanico prilijemo k kvasu. Dodamo zmehčano maslo in sol, ter vse skupaj zamesimo v testo. Testo pokrijemo in damo vzhajat na toplo. 

Za rožičev nadev najprej rožiče skuhamo z mlekom, ki smo mu dodali med, limonino lupinico, klinčke in cimet. Mleko z rožiči in dišavami naj 5 minut vre, nato ga odstavimo in primešamo narezane suhe fige. 

Dobro vzhajano testo dobro razvaljamo in ga enakomerno namažemo z nadevom. Trdno zavijemo in potico položimo v namaščen pekač, ki ga postavimo na toplo da vzhaja. Vzhajano testo namažemo z razžvrkljanim jajcem in damo v ogreto pečico. Pečemo približno 50 minut pri 190 stopinjah C, pri ventilacijski pečici pri 175 stopinjah C.

Kakijeva potica

Kakijeva potica iz polnozrnatega sladkega testa je čudovita sladica, ki jo je najbolj pripraviti v času ko je na voljo dovolj svežega kakija.

Pri pripravi potice lahko uporabimo tudi testo iz navadne bele moke, ajdove, koruzne ali ržene moke. Za današnji recept bomo uporabili polnozrnato sladko testo.

Sestavine za kakijev nadev:

  • 60 dag kakijev
  • 20 dag sladkorja
  • 0,5 dl sladke smetane
  • 2 jajci
  • 20 dag drobtin
  • 5 dag mletih pinjol
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • malo pomarančnega likerja
  • naribana pomarančna lupinica

Sestavine za polnozrnato sladko testo:

  • 50 dag polnozrnate moke
  • 4 dag kvasa
  • 8 dag margarine
  • 8 dag sladkorja
  • 2 jajci
  • 2 dcl melka
  • malo ruma
  • naribana limonina lupinica
  • malo ruma
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • malo soli

Priprava sladkega testa iz polnozrnate moke:

Polnozrnato moko stresemo v večjo posodo. Primešamo najprej mlačno mleko, v mlačnem mleku raztopljen kvas, raztopljeno margarino, jajca, sladkor, vaniljev sladkor, rum in sol. Iz sestavin zgnetemo srednje gosto testo in ga damo vzhajati na toplo. Ko testo naraste za enkratno količino ga še enkrat premesimo. 

Priprava nadeva iz kakija:

Kakijem najprej odstranimo sredico in meso drobno narežemo. Primešamo sladkor, sladko smetano, 2 jajci, mlete pinjole, polovico krušnih drobtin, vaniljev sladkor, naribano pomarančno lupinico in malo pomarančnega likerja. Vse sestavine zmešamo, temperatura nadeva naj bo ista kot temperatura testa. 

Zavijanje in peka potice

Testo razvaljamo in po njem razmažemo kakijev nadev in ga potresemo z drugo polovico drobtin. Tesno zavijemo in potico položimo v namaščen pekač ali model za potico. Zvito potico prebodemo in damo vzhajat v topel prostor.

Preden damo potico v pečico, jo premažemo z razžvrkljano zmesjo mleka in jajc, pazimo da ne zadelamo luknjic, ki smo jih prej napravili v testo. 

Kakijevo potico pečemo približno 50 minut pri temperaturi 190 stopinj C.

Kostanjeva potica

Potica s kostanjevim nadevom je prava jesenska poslastica. Pripravljamo ga iz kostanjevega pireja, uporabimo pa lahko ajdovo testo.  Izvrsten recept za pripravo kostanjevega pireja je objavljen na spletni strani oblizniprste.si: Kostanjev pire! Kostanj ne vsebuje glutena in holesterola, vsebuje malo sladkorjev, veliko škroba in prav tako veliko mineralov.

Sestavine za kostanjev nadev za potico:

  • 40 dag kostanjevega pireja
  • 15 dag sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 dl sladke smetane
  • 5 dag drobtin iz piškotov
  • malo naribane limonine lupinice

Sestavine in priprava testa iz ajdove moke:

  • 25 dag ajdove moke
  • 15 dag bele moke
  • 2 dag kvasa
  • 6 dag masla
  • 6 dag sladkorja
  • 1 jajce
  • 2 dcl mleka
  • naribana limonina lupinica
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • sol

1 dcl mleka zavremo in z njim poparimo ajdovo moko. Dobro premešamo in ohladimo. Ko je moka še malo mlačna, primešamo belo moko, v vodi mlačni vodi raztopljen kvas, raztopljeno maslo, sol, sladkor, vaniljnin sladkor in limonino lupinico. 

Nato počasi dodajamo še drugo polovico mleka in zgnetemo srednje gosto testo. Bodimo pozorni pri dodajanju tekočine, saj nam pri ajdovi moki lahko hitro nastane premokro testo. Naredimo hlebček, ga pokrijemo in ga damo vzhajat v topel prostor. Ko se količina testa podvoji, testo še enkrat premesimo in razvaljamo. 

Priprava kostanjevega nadeva in peka potice:

Najprej kostanjev pire zmešamo s sladko smetano, naribano limonino lupinico, jajci in sladkorjem. Dobro zmešan nadev namažemo po razvaljanem testu in potresemo s piškotnimi drobtinami.

Potico tesno zavijemo in jo položimo na namaščen pekač ali model. Če želimo, lahko pekač tudi obložimo s peki papirjem. Zvito potico nekajkrat prebodemo in jo damo pokrito vzhajati v topel prostor. 

Ko je potica vzhajana jo premažemo z razžvrkljanim jajcem ali z mešanico jajca in mleka. Pečico segrejmo na 190 stopinj C, pečemo od 50 minut do 1 ure.

Recept za orehovo potico: