domača zdravilna zelišča
DOMAČA ZDRAVILNA ZELIŠČA! POGLEJ VEČ KLIKNI SLIKCO!

Domača zdravilna zelišča so še vedno zelo priljubljena, čeprav je bilo videti da bodo potonila v pozabo. Vendar nas je industrijski napredek preplavil tudi z neprijetnimi izkušnjami.

Zato se  počasi spet vračamo k znanju in izkušnjam naših prednikov. Nabiranja zelišč se mora lotiti z nekaj znanja, saj je lahko zaužitje strupenega zelišča tudi smrtno nevarno.

Domača zdravilna zelišča

Zdravilne rastline uporabljamo samo za lajšanje zdravstvenih tegob in nikakor ne smemo zanemariti uradne medicine. Preprečevanje in zdravljenje različnih zdravstvenih tegob z zelišči imenujemo fitoterapija.

V domači zeliščni lekarni imamo običajno zdravilna zelišča za lajšanje naslednjih zdravstvenih težav:

Zdravilna zelišča v Sloveniji

V Sloveniji poznamo izredno veliko zdravilnih zelišč, mnoge med njimi tudi gojimo na vrtu. Med najpomembnejšimi so vsekakor timijan in materina dušica, rman, ognjič, baldrijan, ameriški slamnik, sivka in še mnoge druge dišeče rastline. V nadaljevanju vas vabim na skupno druženje z zelišču, ki jih v Sloveniji najbolj pogosto uporabljamo.

Ameriški slamnik 

Ameriški slamnik, Echinacea angustifolia, izhaja iz planjav Severne Amerike. Tam je bil ameriški slamnik najbolj pomembno zelišče indijskih plemen. Uporabljali so ga predvsem za zdravljenje ran in pri kačjih pikih. Pri nas gojimo večinoma tri vrste Ehinaceje in sicer ozkolistno, škrlatno in bledo. Ameriški slamnik prepoznamo po lepih in dolgo cvetočih cvetovih v škrlatni, beli ali nežno roza barvi.

Pri ameriškem slamniku uporabljamo korenine in cvetove. Cvetove nabiramo ko so popolnoma odprti. Korenine nabiramo v jeseni, ampak šele ko je rastlina stara vsaj štiri leta. V korenini ameriškega slamnika se nahajajo polisaharidi in smole, ki delujejo kot razkužilo in uničujejo glivice. Te učinkovine imajo pomemben vpliv na imunski sistem! Vsebujejo tudi glikozide, ki zavirajo delovanje bakterij in virusov. 

Ehinaceja je zaradi vsebnosti pomembnih učinkovin izredno učinkovito sredstvo za lajšanje težav pri gripi, prehladnih obolenjih, pri okužbah zgornjih dihal in tudi pri okužbah sečil. Najpogosteje ameriški slamnik uporabljamo pri prehladu, saj krepi imunski sistem in s tem pomaga telesu da si hitreje opomore. 

Za lajšanje težav pri prehladu, vnetem grlu, gripi in pri bronhitisu, vzamemo po 3 kapsule 325 mg na dan. Kot preventivo za preprečevanje okužbe jemljemo po 2 kapsuli na dan.

Uživamo lahko tudi tinkturo ameriškega slamnika, vzamemo trikrat na dan po 15 kapljic, ki jih razredčimo z vodo. Tinkturo ameriškega slamnika lahko naredimo tudi sami iz cvetov, stebla in listov  ali pa samo iz korenine.

ameriški slamnik
TINKTURA AMERIŠKEGA SLAMNIKA! POGLEJ VEČ IZDELKOV ZA KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA!

Tinktura iz ameriškega slamnika

Celo cvetočo rastlino razrežemo, uporabimo tudi steblo in liste. Drobno razrezano zelišče damo v steklenico s širokim vratom in čez prelijemo najmanj 50% alkohol, lahko tudi dobro domače žganje. Kozarec dobro zapremo in ga postavimo na temno in hladno mesto.

Običajno pustimo kozarec na hladnem tri tedne do enega meseca. Vmes vsebino večkrat pretresemo. Po enem mesecu vse skupaj precedimo in prelijemo v temne stekleničke, ki jih prav tako hranimo v hladnem prostoru. 

Tinkturo ameriškega slamnika uživamo po kapljicah in sicer od 15 do največ 30 kapljic na dan. Tinkturo razredčimo z vodo ali čajem, najbolje da pričnemo uživati po nekaj kapljic in nato vsak dan povečujemo.  Pripravki iz ameriškega slamnika niso primerni za ljudi, ki trpijo za avtoimunskimi boleznimi kot je na primer lupus. Prav tako ni primeren za ljudi ki trpijo za multiplo sklerozo ali tuberkolozo. 

Pripravke iz ameriškega slamnika uživamo samo 10 dni skupaj, nato uživanje prekinemo za nekaj časa.

Kamilica

Kamilica, Matricaria chamomilla, je med najbolj poznanimi zdravilnimi zelišči pri nas. Zraste do pol metra visoko in je močno razvejana enoletnica. Kamilica cveti od maja do septembra, cvetovi imajo značilen prijeten vonj. 

V cvetnih koških kamilice so učinkovine, zaradi katerih je ta rastlina tako zelo posebna. V koških najdemo eterično olje z azulenom, flavonoide, terpene, glikozide, grenčine in kumarinske spojine. 

Pripravki iz kamilice zavirajo učinkovanje bakterijskih strupov in so najbolj poznano domače razkužilo. Kamilice uravnavajo menstruacijo in blažijo krče gladkega mišičja. Poživljajo in pospešujejo prebavo, a jo hkrati tudi pomirjajo. 

Kamilični čaj

Kamilice običajno pripravljamo kot poparek. Za skodelico čaja potrebujemo čajno žličko cvetnih glavic, ki jih poparimo z vrelo vodo. Skodelico pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Nato poparek precedimo in pijemo po eno skodelico dvakrat na dan pri prebavnih motnjah ali pri boleči menstruaciji. 

Za izpiranje razdražene kože ali sluznic pripravimo močnejši poparek. Vzamemo tri žlice kamilic na liter vode. Močnejši poparek lahko uporabimo tudi za obkladke utrujenih oči. 

Pri vnetju sinusov ali pri nahodu vdihavamo kamilično paro. 

Kamilična tinktura

Pri prebavnih težavah in za pomirjanje vnetij,  si lahko pomagamo tudi z domačo kamilično tinkturo. Kamilice lahko kupimo v lekarni, čeprav je le mogoče jih gojimo doma na vrtu. Za pripravo tinkture potrebujemo naslednje sestavine:

  • tri žlice kamiličnih cvetov
  • 10 oluščenih pomarančnih semen
  • košček cimetove skorje
  • domače žganje
  • med ali 3o dag sladkorja

V tri dele domačega žganja namočimo kamilične cvetove, oluščena pomarančna semena in cimetovo skorjo. Steklenico dobro zapremo in jo pustimo v toplem prostoru najmanj pet dni.

Po petih dneh tinkturo precedimo, primešamo pol litra vode v kateri prej skuhamo 30 dag sladkorja, ki ga po želji nadomestimo z medom. Tinkturo hranimo v temnih stekleničkah, pri prebavnih težavah vzamemo po eno žličko tinkture. 

Kopriva

kopriva
ČAJI IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE! POSKRBI ZA SVOJE ZDRAVJE! KLIKNI TU!

Kopriva, Urtica dioica, je bila cenjena skozi celo zgodovino. Grški zdravniki so jo predpisovali za okrepitev po težjih boleznih in za lajšanje prebavnih motenj.

Čaj in sirup iz koprive so predpisovali pri kašlju in pri težavah z mehurjem. Pri koprivi je zdravilno vse!

Nabiramo celo rastlino, med cvetenjem običajno nadzemne dele. Korenine in podzemne poganjke izkopljemo pomladi ali v jeseni. 

Koprivo uporabljamo svežo ali posušeno. Posušena kopriva je skoraj brez vonja in nekoliko trpkega in grenkega okusa. Naberemo jo vsako leto sproti, saj jo je lahko nabirati in sušiti. Nabiramo veliko koprivo, ki je trajnica in ima razvejano, plazečo se korenino. Mala kopriva je enoletnica, ki ima rumenkasto koprivo in razvejanim steblom. 

Kopriva deluje diuretično, predvsem zaradi velike vsebnosti kalija. Vsebuje tudi fitosterole, v cvetovih pa najdemo flavonolne glikozide. V pekočih laskih najdemo amine, kot so histamin in serotonin. Kopriva vsebuje velike količine mineralnih snovi, kalcij, magnezij, fosfor, silicij in žveplo. Vsebuje tudi vitamine C, B2 in K1, pantotensko kislino in kumarin skopoletin. Vsebuje še mnoge druge učinkovine, ki so vse pomembne za zdravilno delovanje koprive.

Pripravki iz koprive znižujejo krvni sladkor, pomaga pri revmi in pri hemoroidih. Korenino koprive najpogosteje uporabljamo pri težavah z uriniranjem zaradi povečane prostate. Lektini in polisaharidi iz korenine koprive posežejo v presnovo hormona testosterona in mehanizem celične diferenciacije, morda tudi imunske modulacije. Z daljšo uporabo korenine koprive dosežemo. da se težave zaradi prostate izboljšajo, čeprav se velikost žleze prostate ne zmanjša. 

Liste koprive uporabljamo kot podporno zdravilo pri revmatičnih težavah. Strokovnjaki predvidevajo da dimer kavne in jabolčne kisline, ki je po strukturi podoben salicilni kislini, sodeluje pri vnetnih procesih. 

Koprivin čaj uporabljamo za preprečevanje ledvičnega peska, pri težavah z mehurjem, za povečevanje količine urina in pri vseh vnetih procesih v telesu. 

Koprivin čaj iz korenin

Koprivin čaj iz korenin. Dve čajni žlički zmletih korenin koprive stresemo v mrzlo vodo, segrejemo do vretja in kuhamo še eno minuto. Čaj pokrijemo in počakamo 10 minut. Čaj pijemo po tri skodelice na dan, sladkorja ali meda ne dodajamo. 

Koprivin čaj iz posušenih listov

Iz posušene koprive pripravljamo poparek. Tri ali štiri žličke suhega zelišča poparimo z vrelo vodo, pokrijemo, kratek čas namakamo in precedimo. Pijemo trikrat ali štirikrat na dan po eno skodelico vedno sveže pripravljenega čaja. 

Sveži sok iz kopriv

Sveži sok iz kopriv pripravimo tako, da dve pesti svežih listov prelijemo s 100 ml vode in dobro zmeljemo v mešalniku. Svež sok iz koprive pijemo pri kronični ali pomladni utrujenosti in kot pomoč pri povišanem krvnem sladkorju. Pri uporabi svežega soka se prej posvetujemo s svojim zdravnikom. 

Tinktura iz kopriv

20 gramov suhih korenin koprive prelijemo s 100 ml 70% etanola, ali dobrega domačega žganja. Za tri tedne postavimo na toplo mesto, precedimo in prelijemo v manjše, temne stekleničke. Tinkturo uživamo trikrat na dan po 20 ali 30 kapljic. 

Žajbelj

Žajbelj, Salvia oficinalis, je bil v starih časih izredno cenjeno zelišča. Stari latinski pregovor celo pravi takole: “Proti moči smrti raste žajbelj na vrtu”. Nemci v srednjem veku pa so rekli: ” Če bi rasla rastlina zoper smrt, bi bil to gotovo žajbelj” Naši predniki niso imeli možnosti koriščenja takšnega zdravstva kot ga imamo mi, zato so seveda izkoriščali moč zdravilnih rastlin. Koliko so bili resnično uspešni ne vemo, a kakšno bolezen so prav gotovo olajšali. 

V starih časih in še danes je glavni učinek žajblja: preprečuje vnetja!

V žajblju so najpomembnejše učinkovine eterična olja, saponini, flavonoidi in čreslovine. V eteričnih oljih se nahaja tujon, cineol in kafra. Tujon je živčni strup, ki se nakopiči predvsem v alkoholnih izvlečkih. Zato moramo biti previdni pri uporabi, predvsem pri dolgotrajni uporabi ali prekomernih odmerkih lahko privede do občutka vročine ali celo epileptičnih krčev. 

Vendar se tujon v čajih ali v pripravkih za grgranje ne izloča, zato je priprava čaja popolnoma varna. 

V zeliščarstvu uporabljamo žajbljeve liste, ki jih nabiramo pred cvetenjem zelišča. Žajbelj znižuje količino krvnega sladkorja, deluje antiseptično, ureja in pospešuje izločanje prebavnih sokov. Prav tako blaži krče, pomaga pri celjenju ran in zavira znojenje. 

Zavretek iz žajblja

Zavretek za izpiranje ust in grla pri vnetnih obolenjih ustne sluznice in dlesni, pripravimo že prejšnji dan.

Zavretek pripravimo tako, da damo zelišče v mrzlo vodo in takoj ko zavre odstavimo, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Nato zavretek precedimo in naslednji dan z njim izpiramo boleče grlo. 

Žajbljeva voda z nego obraza

Žajbelj je primeren tudi za nežno nego obraza, predvsem kadar imamo težave z rdečim obrazom. Žlico žajbljevih listov namakamo 6 tednov v četrt litra kolonjske vode. Nato tekočino prevedimo in spravimo v temne stekleničke.

Pri tem načinu priprave se sprošča strup tujon, zato pripravek uporabljamo kratek čas in previdno.