Kako znižati holesterol na naraven način?

Kako znižati holesterol na naraven način?

kako znižati holesterol na naraven način
SUPER PAKET ZA KURJENJE MAŠČOB IN KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA! KLIKNI SLIKCO!

Kako znižati holesterol na naraven način? Holesterol nastaja v jetrih in se izloča z žolčem. Presnova v jetrih je edina pot, po kateri se telo lahko znebi odvečnega holesterola. Zato nekatere jetrne bolezni  in predvsem nezdrav način življenja povzročijo zvišanje holesterola v krvi. Velik krivec pri povišanem holesterolu  je vsekakor tudi vse bolj prisotna debelost.

Kako se lotiti odvečnih kilogramov, si poglejte v tem članku! Kako znižati holesterol na naraven način? Prehrana značilna za razvite države, je poglavitni vzrok za povišanje holesterola in s tem tudi povečana ogroženost za koronarne bolezni, angine pektoris in srčnega infarkta. Za uravnavanje holesterola strokovnjaki priporočajo tudi uživanje indijskega trpotca!

Kako znižati holesterol na naraven način?

O holesterolu se veliko piše in govori, vendar ljudje o njem še vedno premalo vedo. Verjetno veste, da obstaja slab holesterol, ki povzroča bolezni srca, verjetno pa ne veste, da vsa hrana, ki vsebuje maščobe ni nujno škodljiva.

čaj za znižanje holesterola
NE SPREGLEJTE! ZELIŠČNI ČAJ ZA ZNIŽANJE HOLESTEROLA! NAROČI TUKAJ!

Holesterol sam po sebi ni škodljiv, nevaren postane, ko pride do prevelike količine holesterola v krvi. Predvsem je pomembno razmerje v krvi,  med dobrim holesterolom, ki ga imenujemo HDL in med slabim LDL. Dobri holesterol varuje žile, slabi pa poškoduje njihove stene. Ko se nam pojavi visok holesterol, moramo razmisliti kako ukrepati. (1)

Lahko takoj posežemo po zdravilih, ali pa se vprašamo kako znižati holesterol na naraven način.

Najpogostejši vzroki za povišan holesterol se skrivajo v hrani.

Če so vam odkrili povišan LDL holesterol, se izogibajte jajc, škodljiv je rumenjak, masla, mleka,ledvic, kajmaka,masti, smetane. Najbolje je, če se izogibate tudi mesa, posebej suhim mesnim proizvodom in rdečemu mesu. Priporočamo tudi članek: Kako pravilno kombinirati hrano?

Hrana ki znižuje holesterol

Najboljša izbira pri povišanem holesterolu je vsekakor sadje in zelenjava. Hrana bogata z vlakninami, saj vlakna nase vežejo holesterol in ga tako pomagajo izločiti iz telesa. Pri uporabi masla in margarine bodite previdni, ker sta škodljiva, ko jih segrevamo.

Raje uporabite laneno ali sezamovo olje, solato pa pripravite z oljčnim oljem. Za boj proti holesterolu uživajte veliko stročnic, maline, robide in jagodičevje, agrume, krompir in jabolka. V svojo prehrano bi morali obvezno vključiti več česna in čebule. V veliko pomoč je lahko tudi uživanje ribjega olja, ki vsebuje maščobne kisline omega 3, saj znižuje vsebnost celotnega holesterola in povišuje vrednost ugodnih lipoproteinov visoke gostote.

Maščobne kisline omega 3 so izredno pomembne tudi pri hujšanju! Priporočamo članek: Omega 3 za hujšanje Izogibajte se industrijsko predelani hrani, posebej raznim pudingom, siru, sladoledu in prelivom za solato.

Kakšne težave povzroča povišan holesterol?

Pri povišanem holesterolu je vsekakor najbolj ogroženo vaše srce, prinaša pa še druge nevšečnosti. Moški so posebej ogroženi, saj lahko zbolijo za rakom na modih, lahko pa imajo tudi težave z erekcijo. Ogrožene so lahko ledvice, nevarnost pa je tudi za nastanek Alzheimerjeve bolezni in demence.

Težav z zvišano ravnijo holesterola se ljudje zavejo ponavadi šele, ko jih na to opozori zdravnik. Opozarja vas pa tudi telo, najpogosteje se na koži pokažejo drobni rdeče – rumeni izpuščaji.

Prenizka raven holesterola v krvi

Visoka vsebnost holesterola v krvi je lahko smrtno nevarna, težave pa lahko povzroča tudi, če imate prenizko raven holesterola. Povzroča lahko številne bolezni, predvsem raka, povezan pa je tudi z nekaterimi oblikami depresije in anksioznosti.

Pri nosečnicah pa lahko prenizka raven holesterola povzroči prezgodnji porod.

 

Poleg zdrave prehrane, je zelo pomembna telesna aktivnost, zato se začnite čimprej gibati, posebej če imate povišano telesno težo. Pri posameznikih pa je povišan holesterol tudi dedno pogojen.

 

 

Author Image
Karmen