Kako znižati holesterol na naraven način?

CBD SMOLA – pomagajo telesu premagati vnetna stanja! POGLEJ TU!

Kako znižati holesterol na naraven način? Holesterol nastaja v jetrih in se izloča z žolčem. Presnova v jetrih je edina pot, po kateri se telo lahko znebi odvečnega holesterola. Zato nekatere jetrne bolezni  in predvsem nezdrav način življenja povzročijo zvišanje holesterola v krvi.

Velik krivec pri povišanem holesterolu  je vsekakor tudi vse bolj prisotna debelost. Kako se lotiti odvečnih kilogramov, si poglejte v tem članku! 

Na povišanje holesterola v krvi lahko vplivajo tudi kronična vnetja v telesu. Med kroničnimi vnetnimi boleznimi lahko vnetja in okužbe povzročijo tudi številne spremembe v presnovi lipidov, vključno z zmanjšanjem HDL holesterola, zvišanjem trigliceridov, lipoproteina in  ravni LDL holesterola. Imunskemu sistemu lahko pomagamo pri odpravljanju vnetnih stanj in sicer z dodatkom CBD konopljinih kapljic in CBD konopljine smole. 

Kako znižati holesterol na naraven način?

Prehrana značilna za razvite države, je poglavitni vzrok za povišanje holesterola in s tem tudi povečana ogroženost za koronarne bolezni, angine pektoris in srčnega infarkta. Povišan holesterol je pogosto tudi znak za zamaščena jetra! Za uravnavanje holesterola strokovnjaki priporočajo tudi uživanje indijskega trpotca, česna, soje in še mnogih zdravilnih zelišč.

O holesterolu se veliko piše in govori, vendar ljudje o njem še vedno premalo vedo. Verjetno veste, da obstaja slab holesterol, ki povzroča bolezni srca, verjetno pa ne veste, da vsa hrana, ki vsebuje maščobe ni nujno škodljiva.

Holesterol sam po sebi ni škodljiv, nevaren postane, ko pride do prevelike količine holesterola v krvi. Predvsem je pomembno razmerje v krvi,  med dobrim holesterolom, ki ga imenujemo HDL in med slabim LDL. 

Dobri holesterol varuje žile, slabi pa poškoduje njihove stene. Ko se nam pojavi visok holesterol, moramo razmisliti kako ukrepati. (1)

Lahko takoj posežemo po zdravilih, ali pa se vprašamo kako znižati holesterol na naraven način.

Najpogostejši vzroki za povišan holesterol se skrivajo v hrani. Če so vam odkrili povišan LDL holesterol, se izogibajte jajc, škodljiv je rumenjak, masla, mleka,ledvic, kajmaka,masti, smetane.

Najbolje je, če se izogibate tudi mesa, posebej suhim mesnim proizvodom in rdečemu mesu. Priporočamo tudi članek: Zdrave jedi na žlico!

Kakšne težave povzroča povišan holesterol?

Pri povišanem holesterolu je vsekakor najbolj ogroženo vaše srce, prinaša pa še druge nevšečnosti. Moški so posebej ogroženi, saj lahko zbolijo za rakom na modih, lahko pa imajo tudi težave z erekcijo. Ogrožene so lahko ledvice, nevarnost pa je tudi za nastanek Alzheimerjeve bolezni in demence.

Težav z zvišano ravnijo holesterola se ljudje zavejo ponavadi šele, ko jih na to opozori zdravnik. Opozarja vas pa tudi telo, najpogosteje se na koži pokažejo drobni rdeče – rumeni izpuščaji.

Prenizka raven holesterola v krvi

Visoka vsebnost holesterola v krvi je lahko smrtno nevarna, težave pa lahko povzroča tudi, če imate prenizko raven holesterola. Povzroča lahko številne bolezni, predvsem raka, povezan pa je tudi z nekaterimi oblikami depresije in anksioznosti.

Pri nosečnicah pa lahko prenizka raven holesterola povzroči prezgodnji porod. Poleg zdrave prehrane, je zelo pomembna telesna aktivnost, zato se začnite čimprej gibati, posebej če imate povišano telesno težo. Pri posameznikih pa je povišan holesterol tudi dedno pogojen.

Hrana ki znižuje holesterol

Najboljša izbira pri povišanem holesterolu je vsekakor sadje in zelenjava. Hrana bogata z vlakninami, saj vlakna nase vežejo holesterol in ga tako pomagajo izločiti iz telesa. Pri uporabi masla in margarine bodite previdni, ker sta škodljiva, ko jih segrevamo.

Raje uporabite laneno ali sezamovo olje, solato pa pripravite z oljčnim oljem. Za boj proti holesterolu uživajte veliko stročnic, maline, robide in jagodičevje, agrume, krompir in jabolka. V svojo prehrano bi morali obvezno vključiti več česna in čebule. V veliko pomoč je lahko tudi uživanje ribjega olja, ki vsebuje maščobne kisline omega 3, saj znižuje vsebnost celotnega holesterola in povišuje vrednost ugodnih lipoproteinov visoke gostote.

Maščobne kisline omega 3 so izredno pomembne tudi pri hujšanju! Priporočamo članek: Omega 3 za hujšanje Izogibajte se industrijsko predelani hrani, posebej raznim pudingom, siru, sladoledu in prelivom za solato.

Česen za znižanje holesterola

Česen, Allium sativum, je po Pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin uvrščen v kategorijo H, kar  pomeni, da ga uvrščamo med hrano. Vendar ESCOP, to je evropska znanstvena kooperativa o fitoterapiji, česen priporoča za uporabo preprečevanja ateroskleroze in pri zvišanih vrednostih holesterola, ki jih ne moremo znižati samo z ustrezno prehrano. Pripravke iz česna priporočajo tudi pri prehladnih obolenjih, vendar to še niso znanstveno dokazali. Česen tudi zniža krvni tlak in izboljša prekrvavitev.

V zeliščarstvu pri česnu uporabljamo česnovo čebulico, ki je sestavljena iz stranskih strokov jajčaste oblike. Značilne sestavine v česnu so žveplove spojine, kot so aliin. To je učinkovina, ki se pri rezanju s pomočjo encima spremeni v alicin, ki ga imenujemo tudi česnovo olje.

V ljudskem zdravilstvu česen priporočajo za zniževanje visokega krvnega tlaka, pri vnetju dihalnih poti, pri prebavnih motnjah, pri napenjanju in tudi za lajšanje bolečin pri išiasu.

Kako uporabljamo česnove pripravke za znižanje holesterola?

Pri pripravkih iz  česna moramo biti previdni, saj lahko pri zelo visokih odmerkih pride do prebavnih motenj. Pri uživanju svežega česna pa lahko pride tudi do alergičnih reakcij. Za zniževanje povišanega holesterola, raje uživajmo pripravljena zdravila, ki jih dobimo v obliki praškov ali česnovega olja.

Dnevni priporočljiv odmerek je 900 mg česna v prahu, kar je enako 4 svežim glavicam česna, ali 8 mg česnovega olja. Pogosto česna ne maramo uživati zaradi značilnega vonja. To težavo lahko rešimo tako, da uživamo česnove pripravke v obliki prehranskih dopolnil.

Previdno! Če uživamo zdravila za preprečevanje strjevanja krvi, se moramo o uporabi česna posvetovati z zdravnikom. Prav tako ga ne uživamo takoj po raznih operacijah, saj lahko vpliva na strjevanje krvi.