Kako pripravimo koprivin čaj?

koprivin čaj
KOPRIVA – PEKOČA LEPOTICA! POGLEJ VEČ O KOPRIVI!

Poznate koprivin čaj, rmanov čaj in druge čaje iz naših domačih zelišč? Že kot otroka so me zanimale lepe rožiceki so rasle na travniku, ob robu gozdov in na domačem vrtuMoja stara mama, ki je doživela lepo starost stotih let, je o zdravilnih rastlinah vedela ogromno. 

Kot otrok je seveda nisem prav pozorno poslušala, a kakšen koristen nasvet je vseeno ostal. Vsekakor se poleg raznih čajev, spomnim osvežilne pomladne juhe, v kateri so bile tudi mlade koprive. 

Koprivin čaj

Zelo mlada sem rodila prvega otroka, hčerko, ki je bila že kot dojenček zelo bolehna. Praktično vse svoje mlado življenje že jemlje tablete proti epilepsiji. Kako smo se spopadali z epilepsijo in izključenosti otroka iz družbe, o tem bom pisala kdaj drugič.

Že zelo majhni sem kuhala koprivin čaj, ki je vsaj malo očistil telo premnogih strupov zaradi zdravil. Vsem, ki jih je prizadela bolezen priporočam: Začnimo sami pripravljati mešanice čajev, mnoge lahko uporabimo tudi za hujšanje! 

Koprivin čaj ima prav gotovo vodilno mesto med zeliščnimi čaji. Če se odločimo, da bomo sami začeli pripravljati domače čaje, potem lahko začnemo s koprivo, rmanom in ognjičem!

Kako začeti nabirati zelišča za čaje?

Danes vam bom zaupala,kako sem se sama začela ukvarjati z zelišči. Nabiranjem, spoznavanjem zdravilnih rastlinkako pravilno positi rastline in kako jih pravilno hraniti.

Moji začetki poznavanja zdravilnih rastlin so bili zelo skromni. A ker sem imela doma hudo bolnega otroka, sem se vedno pogosteje odpravila v naravo in doma sama pripravila naravne pripravke. Vsak ki se ljubiteljsko ukvarja z zelišči, ima svoje najljubše, svete rastline.

Moje so:

Zato vam bom danes predstavila svoje izkušnje s temi rastlinami.

Kaj moramo vedeti o nabiranju zdravilnih zelišč?

Vem da je o tem veliko napisanega, tudi sama sem veliko let nazaj prebirala razne knjige in priročnike. Vendar z leti vsak recepte prikroji po svoje in dobi svoje lastne proizvode. Ko sem začela nabirati zelišča sem naredila veliko napak, vendar sem se z leti vse bolj izurila. Ker sem bila vedno precej zaposlena, sem zelišča nabirala takrat, ko sem pač imela čas.

Sedaj tega ne počnem več, saj sem morala veliko pripravkov zavreči, ker jih nisem pravilno nabrala.

Zelišča je potrebno vedno nabirati v suhem vremenu!  Najbolje po soncu, nikakor pa zjutraj ko je še rosa, ali takoj po dežju, ko so rastline še mokre. Če naberemo mokre rastline, se bo na njih naredila plesen in morali jih bomo zavreči.

Naravnih zelišč jaz nikoli ne operem, ampak jih na deski na drobno narežem. Nato jih  razprostrem na kakšno staro rjuho in jih dam sušitiče je možno v kakšen suh in topel prostor, idealno je na podstrešju.

Priporočljivo je, da jih posimo na hitro in jih čimprej pospravimo. Jaz jih imam spravljene v steklenem kozarcu ali kartonasti škatli, ki se dobro zapre. Zelišča si naberem samo za eno sezono ,saj kasneje nimajo več dobrega učinka, niti okusa.

Pri nas doma skozi celo leto pijemo mešanico čaja, ki ga pripravim iz enakomernih delov koprive, rmana in ognjičasladkamo ga z medom iz regrata, ki ga sama pripravljam že dolga leta.

Čudežni koprivin čaj

O koprivi je veliko napisanega. Poznali so jo že naši predniki, ki so jo s pridom uporabljali, saj je bila poznana po tem, da čisti kri. Poleg ognjiča in rmana, je kopriva moje najljubše zelišče. Vsem priporočam: Začnimo sami pripravljati mešanice čajev!

Verjetno ste že kdaj slišali, da če vas opeče kopriva, ne boste nikoli imeli revme. Upam da ta rek drži, saj sem kot otrok večkrat poletela v koprive. Vsi vemo, da kopriva peče, če jo primemo z golimi rokami, zato jih je potrebno nabirati z rokavicami. Sama imam vedno pripravljeno platneno vrečko in kakšne škarje ali nož, saj vedno oprezam, kje bom lahko kaj nabrala.

Ker živim v mestu je tudi zelišča težje nabirati, saj jih ob cesti in tik ob naseljih ne morem. Moja stara mama je vedno govorila, da kopriva “puca jetre”, kmalu sem spoznala,da je s tem mislila,da čaj iz kopriv čisti telo, ali kakor radi rečemo, čisti kri. Več o razstrupljanju telesa s koprivo si preberite v članku: Super recepti za pomladno razstrupljanju telesa!

Kako pripravimo koprivin čaj?

Ker je moja hčerka zaradi bolezni uživala velike količine tablet, sem veš čas tekala za njo s čajem iz kopriv. Da bi vsaj malo omilila škodo, ki so jo tablete delale njenemu mlademu telesu. Koprivin čaj lahko skuhate iz sveže ali posušene rastlineZa eno skodelico čaja uporabite eno žlico kopriv in jih prelijte z zavreto vodo. Pri posušenih koprivah namakajte kakšne tri do štiri minute, pri svežih koprivah pa kakšno minutko.

Seveda so to moje izkušnjetako pripravljam koprivin čaj že veliko let. Moram pa priznati da včasih pozabim precediti čaj, tako da postane popolnoma črne barve, vendar je vseeno okusen.  

Koprivin čaj: