Kako pripravimo koprivin čaj?

koprivin čaj
KOPRIVA – PEKOČA LEPOTICA! POGLEJ VEČ O KOPRIVI!

Poznate koprivin čaj, rmanov čaj in druge čaje iz naših domačih zelišč? Že kot otroka so me zanimale lepe rožiceki so rasle na travniku, ob robu gozdov in na domačem vrtuMoja stara mama, ki je doživela lepo starost stotih let, je o zdravilnih rastlinah vedela ogromno. 

Kot otrok je seveda nisem prav pozorno poslušala, a kakšen koristen nasvet je vseeno ostal. Vsekakor se poleg raznih čajev, spomnim osvežilne pomladne juhe, v kateri so bile tudi mlade koprive. 

Iz kopriv lahko pripravimo tudi okusno koprivno špinačo ali ocvremo mlade vršičke kopriv.

Koprivin čaj

Zelo mlada sem rodila prvega otroka, hčerko, ki je bila že kot dojenček zelo bolehna. Praktično vse svoje mlado življenje že jemlje tablete proti epilepsiji. Kako smo se spopadali z epilepsijo in izključenosti otroka iz družbe, o tem bom pisala kdaj drugič.

Že zelo majhni sem kuhala koprivin čaj, ki je vsaj malo očistil telo premnogih strupov zaradi zdravil. Vsem, ki jih je prizadela bolezen priporočam: Začnimo sami pripravljati mešanice čajev, mnoge lahko uporabimo tudi za hujšanje! 

Koprivin čaj ima prav gotovo vodilno mesto med zeliščnimi čaji. Če se odločimo, da bomo sami začeli pripravljati domače čaje, potem lahko začnemo s koprivo, rmanom in ognjičem!

Čudežni koprivin čaj

O koprivi je veliko napisanega. Poznali so jo že naši predniki, ki so jo s pridom uporabljali, saj je bila poznana po tem, da čisti kri. Poleg ognjiča in rmana, je kopriva moje najljubše zelišče. Vsem priporočam: Začnimo sami pripravljati mešanice čajev!

Verjetno ste že kdaj slišali, da če vas opeče kopriva, ne boste nikoli imeli revme. Upam da ta rek drži, saj sem kot otrok večkrat poletela v koprive. Vsi vemo, da kopriva peče, če jo primemo z golimi rokami, zato jih je potrebno nabirati z rokavicami. Sama imam vedno pripravljeno platneno vrečko in kakšne škarje ali nož, saj vedno oprezam, kje bom lahko kaj nabrala.

Ker živim v mestu je tudi zelišča težje nabirati, saj jih ob cesti in tik ob naseljih ne morem. Moja stara mama je vedno govorila, da kopriva “puca jetre”, kmalu sem spoznala,da je s tem mislila,da čaj iz kopriv čisti telo in razstruplja jetra ali kakor radi rečemo, čisti kri. Več o razstrupljanju telesa s koprivo si preberite v članku: Super recepti za pomladno razstrupljanju telesa!

Kako pripravimo koprivin čaj?

Ker je moja hčerka zaradi bolezni uživala velike količine tablet, sem veš čas tekala za njo s čajem iz kopriv. Da bi vsaj malo omilila škodo, ki so jo tablete delale njenemu mlademu telesu. Koprivin čaj lahko skuhate iz sveže ali posušene rastline

Za eno skodelico čaja uporabite eno žlico kopriv in jih prelijte z zavreto vodo. Pri posušenih koprivah namakajte kakšne tri do štiri minute, pri svežih koprivah pa kakšno minutko.

Seveda so to moje izkušnjetako pripravljam koprivin čaj že veliko let. Moram pa priznati da včasih pozabim precediti čaj, tako da postane popolnoma črne barve, vendar je vseeno okusen.  

Čajne mešanice s koprivo

Koprivo lahko uporabimo tudi v različnih čajnih mešanicah. Kombiniramo jo lahko z rastlinami ki znižujejo krvni sladkor. V teh rastlinah so ugotovili vsebnost glukokininov, ki znižujejo krvni sladkor. Te čajne mešanice lahko uporabljamo pri lažjem diabetisu in samo s soglasjem svojega zdravnika.

Koprivo lahko vključimo v mešanico z fižolovimi luščinami, z listi borovnic, mete, žajblja in še z mnogimi drugimi. Rastline, ki vsebujejo inulin, so primerne da jih vključimo v diabetično dieto. Te rastline so oman, artičoka, črni koren, navadni repinec in sončnice.

Čajna mešanica za dopolnilno zdravljenje pri diabetisu

Pri lažji obliki diabetisa lahko po posvetu z zdravnikom uporabimo tudi čajno mešanico, ki dopolnjuje predpisano zdravljenje sladkorne bolezni. Uporabimo naslednja zelišča:

Vsa zelišča zmešamo in nato čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico kropa. Nesladkan čaj pijemo po 3 skodelice na dan, največ 1 mesec, nato čajno kuro prekinemo. Čaj ne smejo piti nosečnice in ledvični bolniki.

Čajna mešanica za spodbujanje presnove

Pri težavah s presnovo in prebavo, naredimo čajno kuro, ki bo spodbudila presnovo in pospešila izločanje vode iz telesa. Uporabimo naslednja zelišča:

Vsa zelišča premešamo in nato dve čajni žlički zelišč prelijemo s 1/2 litra kropa. Pokrijemo in pustimo učinkovati 20 minut. Nato čaj precedimo in pijemo trikrat na dan po eno skodelico čaja. Čaj pijemo največ dva meseca, nato čajno kuro prekinemo. Čaj ni primerne za bolnike ki imajo težave z ledvicami in za noseče ali doječe mamice.

Čajna mešanica za lajšanje težav pri aterosklerozi

Pri starostnem diabetisu in pri težavah z aterosklerozo, lahko opravimo čajno kuro z naslednjimi zelišči:

 • 15 gramov gloga
 • 10 gramov tavžentrože
 • 10 gramov listov borovnic
 • 10 gramov listov robide
 • 10 gramov listov žajblja
 • 10 gramov koprive
 • 10 gramov mačehe
 • 5 gramov listov rožmarina
 • 5 gramov brinovih jagod

Iz vseh zelišč naredimo čajno mešanico. Eno čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo počivati 10 minut. Nato čaj precedimo in pijemo vsak dan po dve skodelici čaja. Po enem mesecu čajno kuro prekinemo. Te čajne mešanice ne smejo piti nosečnice in bolniki z vnetji ledvic.

Učinkovine v koprivi in uporaba

Kopriva, Urtica dioica, velika kopriva in Urtica urens, mala kopriva,  je že stoletja cenjena zdravilna rastlina. Uporabljali so jo že v starem veku, predvsem je bila cenjena kot čistilec krvi, za lajšanje kašlja, pri splošno slabosti in tudi za nego ran. Poznamo več vrst kopriv, vse spadajo v družino Urticaceae, koprivovke. Obe vrsti koprive imata podobne zdravilne lastnosti, med cvetenjem nabiramo nadzemne dele rastline, pogosto nabiramo samo liste.

Lahko uporabljamo svežo rastlino, čeprav najpogosteje uporabljamo posušene mlade poganjke. Posušena kopriva je brez vonja in ima nekoliko grenak in trpek okus. Podzemne poganjke in korenine izkopljemo jeseni ali zgodaj spomladi. Korenine očistimo in previdno posušimo.  Obe vrsti koprive potrebujeta za rast zemljo ki vsebuje veliko dušika.

Koristne učinkovine v koprivi in blagodejni vplivi na naše telo:

 • V mladih listih koprive najdemo velike količine železa in vitamina C. Vitamin C je še posebej pomemben, saj pomaga pri absorpciji železa.
 • Poleg dragocenega vitamina C, so v koprivi tudi pomembni minerali. V tej pekoči lepotici najdemo fenole, flavonoide, kremenčevo kislino, kalij in kalcij.
 • V koreninah koprive najdemo bogastvo polisaharidov, lecitin, različne fenolne spojine in fenole. 
 • Koprivo v današnjem času uporabljamo predvsem kot diuretik, saj povečuje izločanje natrija in sečnine. Zaradi te lastnosti je predvsem koristna za blaženje težav pri revmatizmu in artritisu.
 • Koprivni listo blažijo vnetja, zaradi velike vsebnosti železa pa preganja kronično utrujenost in spodbuja apetit. 
 • Sveže koprivne korenine pomagajo pri težavah s prostato in preprečujejo nočno mokrenje. Z raziskavami so dokazali, da korenine preprečujejo rast tkiva prostate, izvlečki korenine pa znižujejo krvni pritisk.
 • Kopriva je uporabna tudi v kozmetične namene, posebej cenjen je koprivin šampon. Uporabna pa je tudi za nego mastne kože in pri ekcemih.

Kako začeti nabirati zelišča za čaje?

Danes vam bom zaupala, kako sem se sama začela ukvarjati z zelišči. Nabiranjem, spoznavanjem zdravilnih rastlinkako pravilno positi rastline in kako jih pravilno hraniti.

Moji začetki poznavanja zdravilnih rastlin so bili zelo skromni. A ker sem imela doma hudo bolnega otroka, sem se vedno pogosteje odpravila v naravo in doma sama pripravila naravne pripravke. Vsak ki se ljubiteljsko ukvarja z zelišči, ima svoje najljubše, svete rastline.

Moje so:

Zato vam bom danes predstavila svoje izkušnje s temi rastlinami.

Kaj moramo vedeti o nabiranju zdravilnih zelišč?

Vem da je o tem veliko napisanega, tudi sama sem veliko let nazaj prebirala razne knjige in priročnike. Vendar z leti vsak recepte prikroji po svoje in dobi svoje lastne proizvode. Ko sem začela nabirati zelišča sem naredila veliko napak, vendar sem se z leti vse bolj izurila. Ker sem bila vedno precej zaposlena, sem zelišča nabirala takrat, ko sem pač imela čas.

Sedaj tega ne počnem več, saj sem morala veliko pripravkov zavreči, ker jih nisem pravilno nabrala.

Zelišča je potrebno vedno nabirati v suhem vremenu!  Najbolje po soncu, nikakor pa zjutraj ko je še rosa, ali takoj po dežju, ko so rastline še mokre. Če naberemo mokre rastline, se bo na njih naredila plesen in morali jih bomo zavreči.

Naravnih zelišč jaz nikoli ne operem, ampak jih na deski na drobno narežem. Nato jih  razprostrem na kakšno staro rjuho in jih dam sušitiče je možno v kakšen suh in topel prostor, idealno je na podstrešju.

Priporočljivo je, da jih posimo na hitro in jih čimprej pospravimo. Jaz jih imam spravljene v steklenem kozarcu ali kartonasti škatli, ki se dobro zapre. Zelišča si naberem samo za eno sezono ,saj kasneje nimajo več dobrega učinka, niti okusa.

Pri nas doma skozi celo leto pijemo mešanico čaja, ki ga pripravim iz enakomernih delov koprive, rmana in ognjičasladkamo ga z medom iz regrata, ki ga sama pripravljam že dolga leta.

Koprivin čaj: