Vegetarijanstvo – recepti za pripravo vegetarijanskih receptov

IDEJE ZA VEGETARIJANSKE RECEPTE! POGLEJ TU!

Beseda vegetarijanstvo izhaja iz latinske besede “vegetus”, kar pomeni zdrav ali naraven, zato se ljudje, ki se prehranjujejo po vegetarijanskemu načelu, prehranjujejo naravno in  zdravo. 

Vegetarijanstvo

Namen hrane je podaljšati življenje, očistiti um in okrepiti telesno moč. To je njen edini namen. Zelenjava, sadje, suho sadje, sočivje, žitarice, mlečni izdelki, arome, zelišča in začimbe, s temi sestavinami lahko skuhamo neskončno število okusnih jedi z različnimi hranilnimi vrednostmi, tudi kadar hujšamo.

Pravilna in zdrava prehrana je pomembna, preobilno uživanje hrane, uživanje hrane v jeznem in tesnobnem vzdušju, ter uživanje umazane hrane povzroča slabo prebavo, zato je zelo pomembno, kako hrano pripravljamo. Zato si poglejte nekaj nasvetov, kaj pravi vegetarijanstvo – 11 nasvetov za pravilno pripravo hrane. 

Vegetarijanska hrana

Vegetarijanstvo ni nič več le modna muha, pač pa je za mnoge posameznike postal način življenja. Mnogi se uživanju mesa odrečejo tudi zaradi humanosti do živali, spet drugi pa v vegetarijanski hrani vidijo predvsem zdrav način življenja. O vplivu vegetarijanstva na naše telo, je narejenih veliko raziskav, izredno zanimive so te, ki dokazujejo, da se s pomočjo zdrave hrane, lahko obnavljajo celo možganske celice.

Ko v prehrano vključimo živila kot so sveže sadje, zelenjava, stročnice in žita, sprožimo procese, ki zavirajo dejavnike, ki negativno vplivajo na staranje možganov. Pri tem ima veliko vlogo zdrava hrana ki vsebuje veliko antioksidantov, ki se uspešno borijo s prostimi radikali.

Prosti radikali so molekule, ki jih telo proizvaja samo in to tudi med dihanjem, prehranjevanjem in gibanjem. Ko se prostih radikalov nakopiči preveč, sprožijo v telesu oksidativni stres in takrat začnejo škodovati vsem organom, tkivu in celicam v našem telesu. Prosti radikali so povzročitelji mnogih hudih bolezni, posebej bolezni, ki so pridružene naravnemu staranju organizma.

Pred prostimi radikali se najbolj učinkovito ubranimo z zdravo prehrano, najbolj učinkovita je sveža zelenjava. Zelenjava vsebuje veliko antioksidantov. Flavonoidi, karotenoidi in antociani zavirajo staranje možganov in preprečujejo degenerativna obolenja, kamor prištevamo tudi demenco, Parkinsonovo bolezen in Alzheimerjevo bolezen.

Ljudje ki živijo po načelih vegetarijanstva, dokazano živijo dlje, imajo bolj krepak imunski sistem,  redkeje tudi zbolevajo za srčno žilnimi boleznimi, redko imajo povečan holesterol in sladkor v krvi, redkeje pa tudi obolevajo za rakavimi obolenji. 

Vir: nature.com, Učinki rastlinske hrane na telo in možgane

Pravilna priprava vegetarijanskih obrokov

Ko se odločimo, da se bomo prehranjevali po načelih vegetarijanstva, je prav, če tudi priprava hrane poteka po teh načelih. Vegetarijanstvo je vse bolj priljubljeno, zato zasledimo tudi vse več receptov za pripravo hrane brez mesa. Prijetno vzdušje in dobro razpoloženje sta pri prebavi enako pomembna kot kvaliteta hrane, zato se lotite pripravljanja obroka vedrega razpoloženja, saj vam bo vaša prebava hvaležna.

  • Prebava se začne že v ustih, zato hrano vedno dobro prežvečite. Občasno opravite blago čiščenje črevesja, razstrupite tudi jetra. 
  • Jejte ko ste lačni, vendar se nikoli ne najejte do sitega.
  • Obroki naj bodo pripravljeni preprosto in naj ne vsebujejo preveč različnih jedi. Hrano je potrebno kombinirati zaradi okusa, za učinkovito prebavo in zaradi presnove.
  • Jedi naj bodo pripravljene in porabljene v kratkem času, da izrabite hranilne lastnosti in vse vitamine,  ki jih imajo v sebi.
  • Sestavine, ki jih uporabljate naj bodo vedno sveže in dobre kvalitete, če je le mogoče uporabljajte sezonsko in lokalno hrano.
  • Slaščice uživajte poredko, za pripravo uporabljajte med namesto sladkorja.
  • Izogibajte se ocvrtih jedi, kadar pa so že na jedilniku, jih pripravite z prečiščenim maslom ali lahkimi olji, kot so sezamovo ali sončnično.
  • Če je le mogoče, imejte kosilo ob solarnem poldnevu, ker je takrat moč prebave največja. Z novim obrokom počakajte vsaj tri ure po lažjem obroku in pet ur po težjem obroku.
  • Med obroki ne pijte hladnih napitkov, raje pijte uro pred ali po obroku. Če imate potrebo po pitju med obrokom, pijte čaj ali zelenjavno juho. Pitje pred obrokom zmanjša apetit, pitje po jedi oslabi želodčne sokove. Bodite čisti! Med kuhanjem in uživanjem hrane vzdržujte v kuhinji visoko raven čistoče, redno si umivajte roke pred in po obroku.

Ostale priporočene vsebine