Vrnimo se v otroštvo in se spomnimo naših babic, bic, non, ali kakor  smo jih pač klicali in se spomnimo, kako so kuhale naše babice.

V starih časih je bilo potrebno vso hrano pridelati doma, zato je bil tudi način kuhanja drugačen, kot je v današnjih časih. Zelenjavni vrt je bil pred vsako hišo, vsaka družina, ki je imela kaj zemlje, je imela posajen krompir, koruzo in še veliko razne zelenjave.

Še vedno včasih naletimo na zasaditve starih sadovnjakov, žal počasi izumirajo, saj je pri nas  vse manj avtohtonih vrst sadnega drevja. V članku kako so kuhale naše babice – vrnimo se v otroštvo, bom opisala nekaj primerov, kako se je včasih uporabljala doma pridelana  hrana.

 

V današnjem času imamo gospodinje poleg službe, otrok, telovadbe, interneta in še kakšne obveznosti milo rečeno premalo časa za kvalitetno kuhanje. Smo preveč obremenjene, ves  čas hitimo in se trudimo biti popolne. Včasih se mi na kratko pokažejo stari spomini na otroštvo, ko je pri nas doma v kuhinji kraljevala bica. Tako smo klicali našo staro mamo, saj je to stara koroška beseda. V spomin na otroška leta, sem se odločila, da napišem kako so kuhale naše babice in kako so vso hrano pridelale doma.

Kako so kuhale naše babice v starih časih?

Moj spomin na bico sega daleč nazaj v moje otroštvo, saj je bila vedno prisotna, vedno stroga in malce nergava. Seveda so se nam otrokom takrat vsi starejši ljudje zdeli tečni. Naša bica je bila duša naše hiše, čeprav že v letih, se je veselo sukala v kuhinji, kjer je vztrajno kurila v štedilniku na drva, naj bo pozimi ali poleti. Seveda je kuhala stare, preizkušene jedi, ki nam mladim včasih niso preveč dišale. Kaj bi dala danes za njeno znanje. Kako je znala uporabiti vso zelenjavo, vsa zelišča in tudi vse domače živali, ki so bile namenjene za našo hrano.

Kako so kuhale naše babice

Kako so kuhale naše babice? POGLEJ! vir:stareslike. Cerknica

Vsaka gospodinja je imela vzoren vrt

Ko razmišljam, kako so kuhale naše babice v starih časih, se zamislim, kako udobno pravzaprav živimo danes. Včasih  se ženske niso mogle enostavno sprehoditi v nakupovalni center in kupiti solato, kruh ali sadje.

Večina sadja in zelenjave se je pridelalo doma, ponavadi pa je vsaka hiša, ki je imela vsaj nekaj zemlje imela tudi pujske in kokoši, včasih pa celo kakšno kravico ali kozo. Vrt je imel v takratnem gospodinjstvu velik pomen, saj se je za vsakodnevno prehranjevanje zelenjava pobirala z vrta.

Ni smelo manjkati raznih solat, zelja, fižola, čebule, česna in še veliko lokalne zelenjave. Pri vsaki hiši je bil seveda tudi zeliščni vrtiček, saj so bile začimbe obvezne za okusno pripravljen obrok. Skoraj vedno so bila v ozimnici domača jabolka, hruške, slive, jagode, ribez in včasih tudi grozdje z domače brajde. Od doma se najbolj spomnim breskev, drobnih in sladkih, danes jih poznamo pod imenom vinogradniška breskev.

Kako so kuhale naše babice

Kako so kuhale naše babice, vsak je imela vzoren vrt  vir : zelenjavartc.slo KLIKNI SLIKO!

Domače živali so večkrat končale v loncih!

Napotek kako zakoljemo in očistimo perutnino 

Danes si ne znamo več predstavljati, da bi odšle na vrt, ulovile kuro, ji zavile vrat in jo spekle. To je bilo v starih časih čisto vsakdanje opravilo, no, ne vsaki dan, enkrat ali dvakrat na teden  pa je meso le bilo na mizi.

Najprej je morala gospodinja kokoško seveda ujeti, morala jo je čvrsto prijeti za perutnice in glavo, ter narediti z ostrim nožem pri glavi pod ušesom ozko luknjico. Kokoško je bilo treba obrniti z glavo navzdol, da je kri lahko odtekala. Nato je dala kokoš v mrzlo vodo, da se ohladi, popari z vročo vodo in oskubi.

Tisti dan, ko je bila kokoška namenjena za v lonec, ni dobila nič za pod kljun, zato jo je bilo včasih težko ujeti.

 

Kako so kuhale naše babice

Kako so kuhale naše babice – kokoši so morale prvo ujeti vir: opusteno.si POGLEJ!

Na krožniku se je večkrat našel tudi domači prašiček

V domačem hlevu so bili seveda tudi prašički, moji spomini na domače pujske so prav razneženi, saj sem bila zelo žalostna kadar smo imeli koline. Zaradi tega dolga leta nisem jedla svinjskega mesa, vsaj toliko časa, ko sem začela meso kupovati pakirano v trgovini. Kako so kuhale naše babice? Vsekakor iz bolj zdravih sestavin kakor mi danes.

Kako so kuhale naše babice

Domači pujski vir: image.by

Kako porabimo posamezne kose pri prašiču?

Glavo skuhamo in sesekamo med klobase ali ponudimo s kislim hrenom. Iz nog skuhamo hladetino, iz flama naredimo mesene klobase. Jezik, 2 vratnika, 2 kosa reber, 2 pleči in 2 gnjati damo po navadi v razsol.

Takšen nasvet je bil opisan v Slovenski kuharici iz leta 1963, napisala pa jo je Felicita Kalinšek.

Kako so kuhale naše babice? Mislim, da z veliko več domišljije, kot to počnemo danes. V celotni Evropi ogromno hrane konča v smeteh, včasih se je vsa hrana porabila, saj so naše babice znale spretno porabiti ostanke, če je pa vseeno kaj ostalo, pa so dobile domače živali.

Ostanki sadja in zelenjave, razni olupki, koščice, nagnito sadje in zelenjava pa se je odvrglo na kompost. Tako je bil krog zaključen, saj je na kompostu nastala čudovita črna zemlja, ki se je na pomlad porabila za saditev rož in pognojitev zelenjavnega vrta.

Seveda bi lahko o tem, kako so kuhale naše babice pisala v nedogled. O kuhanju, začimbah in veliko o sadju in zelenjavi, lahko preberete na blogu: Zdravljenje s sadjem in zelenjavo.

Kako so kuhale naše babice

Pri vsaki hiši je bil tudi zeliščni vrt KLIKNI SLIKO!