Golaž – kako skuhamo odličen golaž?

posted in: Aktualni zapisi, Kuharski recepti | 0
golaž
RECEPTI ZA NAJBOLJŠE JEDI NA ŽLICO! POGLEJ TUKAJ!

Golaž prihaja iz Madžarske, a danes ga v različnih izvedbah kuhajo po celem svetu. Gulyás, je na Madžarskem nacionalna jed, ki mora biti pripravljen iz govejega mesa.

Zgodovina golaža nas popelje vse do 9.stoletja, takrat so jed kot enolončnico kuhali madžarski pastirji, ki pa še niso poznali paprike kot začimbe, saj je v Evropo prišla šele v 16.stoletju.

Golaž – recepti za pripravo golaža

Danes poznamo veliko različnih receptov, kuharski mojstri pravijo, da je pravi golaž skuhan samo iz govedine in da mora biti tudi takšne barve. Prav tako ne smemo menjavati golaža s paprikašom ali bogračom.

Torej, kako skuhamo res odličen golaž? Pravijo, da je receptov toliko, kot je kuharjev! Vsak pripravi golaž malo drugače, včasih recepte prilagajmo zaradi različnih okusov, mogoče recept prilagodimo za bolnike in otroke. 

V nadaljevanju vas vabim, da skupaj skuhamo čisto pravi madžarski golaž, pripravila pa sem tudi nekaj drugih receptov za to okusno enolončnico.  Golaž ponudimo kot samostojno jed, pravijo da je še boljši, ko ga pogrejemo. Zraven golaža ponudimo kuhan krompir ali sveže pečen kruh. 

Madžarski goveji golaž

Golaž, madžarsko gulyás, je ime dobil po pastirju, ki skrbi za čredo, imenovali so ga gulyas. Danes v receptu za klasičen madžarski goveji golaž, najdemo tudi krompir, korenje, sveže paprike in seveda veliko čebule. Golaž je odlična jed na žlico, ki ga lahko za kosilo ali večerjo tudi pogrejemo. 

Recept za madžarski golaž:

  • 1/2 kg govejega mesa (pleča)
  • 1/2 kg krompirja
  • 250 gramov čebule
  • 200 gramov korenja
  • 1 rumena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 100 gramov paradižnika
  • peteršiljeva korenina
  • svinjska mast
  • rdeča mleta sladka paprika
  • česen, kumina, sol in poper

Najprej segrejemo svinjsko mast in na njej prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo rdečo mleto sladko papriko, premešamo in prilijemo malo vode. S tem, ko dodamo vodo, preprečimo, da bi jed zagrenila. Nato dodamo drobno narezano rumeno papriko in na majhne kocke narezan svež paradižnik. Dodamo na kocke narezano goveje meso, solimo, premešamo, zmanjšamo ogenj in pokrijemo.

Golaž počasi kuhamo na majhnem ognju, vmes večkrat premešamo in po potrebi dodamo malo vode. Čez nekaj časa dodamo strt česen in cela semena kumine. Jed še nekaj časa kuhamo, nato dodamo na drobne kocke narezano korenje in peteršiljevo korenino, sledi še krompir, narezan na kocke.

Nekaj časa jed pražimo in ves čas mešamo, nato zalijemo z vodo, vendar ne preveč, toliko, da golaž ostane gost. Dodamo še sol in poper po okusu in kuhamo še toliko časa, da se vse sestavine zmehčajo. Golaž ponudimo kot samostojno jed, zraven se prileže sveže pečen beli kruh, ki ga lahko pripravimo tudi z drožmi. 

Goveji golaž

Goveji golaž je okusna enolončnica, v Sloveniji smo se z njim mastili ob praznovanju 1. maja. Današnji recept smo si sposodili od sestre Nikoline. 

Recept sestre Nikoline:

  • 80 dag govejega bočnika ali vratovine
  • 20 dag čebule
  • 3 žlice olja
  • 1 sveža paprika
  • 3 stroke česna
  • sol
  • 3 dag moke
  • 1 dcl paradižnikove mezge
  • lovorjev list
  • voda ali čista jušna osnova

Na olju prepražimo na rezinice narezano čebulo, dodamo na koščke narezano meso in mešamo toliko časa, da meso zakrkne. Nato dodamo drobno narezano papriko, drobno sesekljan česen in solimo. Zalijemo z zajemalko juhe, dodamo lovorjev list in počasi pokrito dušimo.

Občasno premešamo in po potrebi zalijemo. Ko je meso že skoraj mehko, dodamo paradižnikovo mezgo, ki jo pomešamo z moko in juho.

Dodamo še toliko juhe ali vode, da dobimo ravno prav gosto jed. Postrežemo kot samostojno jed, zraven se prileže kos domačega kruha, kuhan krompir, testenine,  nekateri kuharji, pa postrežejo celo kos domače orehove potice.

Segedin

Le kdo ne mara segedina? Odlična enolončnica s kislim zeljem, ki se še posebej prileže ob hladnih večerih. Segedin ali joto, nam pogosto postrežejo tudi v planinskih kočah. Z razliko od govejega golaža, segedin pripravljamo s svinjskim mesom. 

Recept za segedin:

  • 60 dag svinjskega mesa
  • 2 žlici olja
  • 3 žlice sesekljane čebule
  • 1 žlica moke
  • za nožev vrh sladke paprike
  • 1 dcl paradižnikove mezge
  • sol, lovorjev list
  • 1 kg kuhanega kislega zelja
  • 2 zajemalki vode ali juhe

Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo na koščke narezano svinjsko meso in še malo pražimo. Dodamo lovorjev list, prilijemo zajemalko juhe in dušimo toliko časa, da tekočina izpari in se meso že skoraj zmehča. Meso potresemo z moko, dodamo malo sladke paprike in paradižnikovo mezgo.

Dodamo kuhano kislo zelje, prilijemo zajemalko juhe in dobro premešamo. Če je segedin prekisel, ali mogoče preslan, dodamo 2 žlici kisle smetane, ki jo pomešamo z malo moke. Jed naj še malo povre, nato lonec odstavimo z ognja. 

Segedin golaž ponudimo s kuhanim krompirjem, narezanim na kose, ali z ajdovimi žganci. 

Golaževa juha

Ko nam zmanjka idej za kosilo, je čas za golaževo juho! Pripravili smo preprost recept:

  • 50 dag govejega mesa
  • 10 dag čebule
  • 3 žlice olja
  • 1/2 žličke moke
  • 1/2 žličke sladke paprike
  • 1 dcl paradižnikove mezge
  • sol
  • 4 krompirji, narezani na kocke
  • 3 strte stroke česna
  • mleta kumina, lovorjev list
  • malo rdečega vina
  • približno 1 liter vode

V kozico damo malo olja, 4 žlice vode in sesekljano čebulo. Ko voda povre, se začne čebula pražiti. Sedaj dodamo na koščke narezano meso in ga pražimo toliko časa, da se mesni sok posuši. Meso potegnemo na rob kozice in maščobi pomešamo moko.

Dodamo sladko papriko, paradižnikovo mezgo, lovorjev list in dolijemo vročo vodo. Počasi kuhamo skoraj do mehkega. Ko je meso že skoraj mehko, dodamo na kocke narezan krompir, sol, mleto kumino in strt česen.

Kuhamo še približno 20 minut, da se krompir in meso do mehkega skuhata. Ko je jed kuhana, dodamo še malo rdečega vina. 

Goveji golaž s stročjim fižolom

Stročji fižol se prileže v vseh oblikah, čudovita je fižolova juha ali  stročji fižol v solati. Stročji fižol pa lahko pripravimo tudi kot golaž z govejim mesom. 

Recept za goveji golaž s stročjim fižolom:

  • 40 dag govejega mesa
  • 2 žlici olja
  • 10 dag čebule
  • sol
  • 1 žlica moke
  • 1 dcl paradižnikove mezge
  • 30 dag stročjega fižola
  • lovorjev list
  • juha za zalivanje
  • kisla smetana

Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo na koščke narezano meso in lovorjev list. Stročji fižol narežemo na koščke in ga dodamo k mesu.

Tudi fižol hitro popražimo, zalijemo z zajemalko vode in pokrito dušimo. Ko je meso skoraj mehko, ga poprašimo z moko in dodamo paradižnikovo mezgo. Spet dodamo malo juhe, premešamo in kuhamo do mehkega. Jed izboljšamo s kislo smetano. 

Krompirjev golaž

Odličen krompirjev golaž pripravimo brez mesa in je lahko tudi vegetarijanska jed. 

Recept za krompirjev golaž:

  • 1 kg krompirja
  • 2 žlici olja
  • 10 dag sesekljane čebule
  • malo moke
  • 2 dcl paradižnikove mezge
  • malo mlete kumine
  • lovorjev list, sol
  • voda za zalivanje
  • 1 zelenjavna jušna kocka
  • 1/2 žličke sladke paprike

Segrejemo olje in na njem popražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo na krhlje narezan krompir in ga pražimo toliko časa, da postekleni.

Krompir popražimo z moko, premešamo in dodamo paradižnikovo mezgo. Prilijemo toliko vroče vode, da pokrijemo krompir. Nato dodamo mleto kumino, lovorjev list in zelenjavno jušno kocko, do vrenja golaž večkrat premešamo. Jed naj počasi vre toliko časa, da se krompir zmehča.

Po želji začinimo z zmleto sladko papriko, to naredimo še prej, preden dodamo paradižnikovo mezgo.