Golaž – kako skuhamo odličen golaž?

posted in: Aktualni zapisi, Kuharski recepti | 0

Golaž prihaja iz Madžarske, a danes ga v različnih izvedbah kuhajo po celem svetu. Gulyás, je na Madžarskem nacionalna jed, ki mora biti pripravljen iz govejega mesa.

Zgodovina golaža nas popelje vse do 9.stoletja, takrat so jed kot enolončnico kuhali madžarski pastirji, ki pa še niso poznali paprike kot začimbe, saj je v Evropo prišla šele v 16.stoletju.

golaž
Najboljši recepti za golaž

Golaž – recepti za pripravo golaža

Danes poznamo veliko različnih receptov, kuharski mojstri pravijo, da je pravi golaž skuhan samo iz govedine in da mora biti tudi takšne barve. Prav tako ne smemo menjavati golaža s paprikašom ali bogračom.

Torej, kako skuhamo res odličen golaž? Pravijo, da je receptov toliko, kot je kuharjev! Vsak pripravi golaž malo drugače, včasih recepte prilagajmo zaradi različnih okusov, mogoče recept prilagodimo za bolnike in otroke. 

V nadaljevanju vas vabim, da skupaj skuhamo čisto pravi madžarski golaž, pripravila pa sem tudi nekaj drugih receptov za to okusno enolončnico.  Golaž ponudimo kot samostojno jed, pravijo da je še boljši, ko ga pogrejemo. Zraven golaža ponudimo kuhan krompir ali sveže pečen kruh. 

Madžarski goveji golaž

Golaž, madžarsko gulyás, je ime dobil po pastirju, ki skrbi za čredo, imenovali so ga gulyas. Danes v receptu za klasičen madžarski goveji golaž, najdemo tudi krompir, korenje, sveže paprike in seveda veliko čebule. Golaž je odlična jed na žlico, ki ga lahko za kosilo ali večerjo tudi pogrejemo. 

Recept za madžarski golaž:

  • 1/2 kg govejega mesa (pleča)
  • 1/2 kg krompirja
  • 250 gramov čebule
  • 200 gramov korenja
  • 1 rumena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 100 gramov paradižnika
  • peteršiljeva korenina
  • svinjska mast
  • rdeča mleta sladka paprika
  • česen, kumina, sol in poper

Najprej segrejemo svinjsko mast in na njej prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo rdečo mleto sladko papriko, premešamo in prilijemo malo vode. S tem, ko dodamo vodo, preprečimo, da bi jed zagrenila. Nato dodamo drobno narezano rumeno papriko in na majhne kocke narezan svež paradižnik. Dodamo na kocke narezano goveje meso, solimo, premešamo, zmanjšamo ogenj in pokrijemo.

Golaž počasi kuhamo na majhnem ognju, vmes večkrat premešamo in po potrebi dodamo malo vode. Čez nekaj časa dodamo strt česen in cela semena kumine. Jed še nekaj časa kuhamo, nato dodamo na drobne kocke narezano korenje in peteršiljevo korenino, sledi še krompir, narezan na kocke.

Nekaj časa jed pražimo in ves čas mešamo, nato zalijemo z vodo, vendar ne preveč, toliko, da golaž ostane gost. Dodamo še sol in poper po okusu in kuhamo še toliko časa, da se vse sestavine zmehčajo. Golaž ponudimo kot samostojno jed, zraven se prileže sveže pečen beli kruh, ki ga lahko pripravimo tudi z drožmi. 

Goveji golaž

Goveji golaž je okusna enolončnica, v Sloveniji smo se z njim mastili ob praznovanju 1. maja. Današnji recept smo si sposodili od sestre Nikoline. 

Recept sestre Nikoline:

  • 80 dag govejega bočnika ali vratovine
  • 20 dag čebule
  • 3 žlice olja
  • 1 sveža paprika
  • 3 stroke česna
  • sol
  • 3 dag moke
  • 1 dcl paradižnikove mezge
  • lovorjev list
  • voda ali čista jušna osnova

Na olju prepražimo na rezinice narezano čebulo, dodamo na koščke narezano meso in mešamo toliko časa, da meso zakrkne. Nato dodamo drobno narezano papriko, drobno sesekljan česen in solimo. Zalijemo z zajemalko juhe, dodamo lovorjev list in počasi pokrito dušimo.

Občasno premešamo in po potrebi zalijemo. Ko je meso že skoraj mehko, dodamo paradižnikovo mezgo, ki jo pomešamo z moko in juho.

Dodamo še toliko juhe ali vode, da dobimo ravno prav gosto jed. Postrežemo kot samostojno jed, zraven se prileže kos domačega kruha, kuhan krompir, testenine,  nekateri kuharji, pa postrežejo celo kos domače orehove potice.

Segedin

Le kdo ne mara segedina? Odlična enolončnica s kislim zeljem, ki se še posebej prileže ob hladnih večerih. Segedin ali joto, nam pogosto postrežejo tudi v planinskih kočah. Z razliko od govejega golaža, segedin pripravljamo s svinjskim mesom. 

Recept za segedin:

  • 60 dag svinjskega mesa
  • 2 žlici olja
  • 3 žlice sesekljane čebule
  • 1 žlica moke
  • za nožev vrh sladke paprike
  • 1 dcl paradižnikove mezge
  • sol, lovorjev list
  • 1 kg kuhanega kislega zelja
  • 2 zajemalki vode ali juhe

Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo na koščke narezano svinjsko meso in še malo pražimo. Dodamo lovorjev list, prilijemo zajemalko juhe in dušimo toliko časa, da tekočina izpari in se meso že skoraj zmehča. Meso potresemo z moko, dodamo malo sladke paprike in paradižnikovo mezgo.

Dodamo kuhano kislo zelje, prilijemo zajemalko juhe in dobro premešamo. Če je segedin prekisel, ali mogoče preslan, dodamo 2 žlici kisle smetane, ki jo pomešamo z malo moke. Jed naj še malo povre, nato lonec odstavimo z ognja. 

Segedin golaž ponudimo s kuhanim krompirjem, narezanim na kose, ali z ajdovimi žganci. 

Golaževa juha

Ko nam zmanjka idej za kosilo, je čas za golaževo juho! Pripravili smo preprost recept:

  • 50 dag govejega mesa
  • 10 dag čebule
  • 3 žlice olja
  • 1/2 žličke moke
  • 1/2 žličke sladke paprike
  • 1 dcl paradižnikove mezge
  • sol
  • 4 krompirji, narezani na kocke
  • 3 strte stroke česna
  • mleta kumina, lovorjev list
  • malo rdečega vina
  • približno 1 liter vode

V kozico damo malo olja, 4 žlice vode in sesekljano čebulo. Ko voda povre, se začne čebula pražiti. Sedaj dodamo na koščke narezano meso in ga pražimo toliko časa, da se mesni sok posuši. Meso potegnemo na rob kozice in maščobi pomešamo moko.

Dodamo sladko papriko, paradižnikovo mezgo, lovorjev list in dolijemo vročo vodo. Počasi kuhamo skoraj do mehkega. Ko je meso že skoraj mehko, dodamo na kocke narezan krompir, sol, mleto kumino in strt česen.

Kuhamo še približno 20 minut, da se krompir in meso do mehkega skuhata. Ko je jed kuhana, dodamo še malo rdečega vina. 

Goveji golaž s stročjim fižolom

Stročji fižol se prileže v vseh oblikah, čudovita je fižolova juha ali  stročji fižol v solati. Stročji fižol pa lahko pripravimo tudi kot golaž z govejim mesom. 

Recept za goveji golaž s stročjim fižolom:

  • 40 dag govejega mesa
  • 2 žlici olja
  • 10 dag čebule
  • sol
  • 1 žlica moke
  • 1 dcl paradižnikove mezge
  • 30 dag stročjega fižola
  • lovorjev list
  • juha za zalivanje
  • kisla smetana

Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo na koščke narezano meso in lovorjev list. Stročji fižol narežemo na koščke in ga dodamo k mesu.

Tudi fižol hitro popražimo, zalijemo z zajemalko vode in pokrito dušimo. Ko je meso skoraj mehko, ga poprašimo z moko in dodamo paradižnikovo mezgo. Spet dodamo malo juhe, premešamo in kuhamo do mehkega. Jed izboljšamo s kislo smetano. 

Krompirjev golaž brez mesa

Odličen krompirjev golaž pripravimo brez mesa in je lahko tudi vegetarijanska jed. 

Recept za krompirjev golaž:

  • 1 kg krompirja
  • 2 žlici olja
  • 10 dag sesekljane čebule
  • malo moke
  • 2 dcl paradižnikove mezge
  • malo mlete kumine
  • lovorjev list, sol
  • voda za zalivanje
  • 1 zelenjavna jušna kocka
  • 1/2 žličke sladke paprike

Segrejemo olje in na njem popražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo na krhlje narezan krompir in ga pražimo toliko časa, da postekleni.

Krompir popražimo z moko, premešamo in dodamo paradižnikovo mezgo. Prilijemo toliko vroče vode, da pokrijemo krompir. Nato dodamo mleto kumino, lovorjev list in zelenjavno jušno kocko, do vrenja golaž večkrat premešamo. Jed naj počasi vre toliko časa, da se krompir zmehča.

Po želji začinimo z zmleto sladko papriko, to naredimo še prej, preden dodamo paradižnikovo mezgo. 

Krompirjev golaž s slanino

  • 400 g krompirja
  • 2 žlici maščobe
  • 100 g čebule
  • 20 g prekajene slanine
  • rdeča paprika, sol, česen
  • 1 olupljen paradižnik ali paradižnikova mezga

Na maščobi prepražimo na lističe narezano čebulo in ko zarumeni, dodamo na kocke narezano slanino in jo ocvremo. Na slanino nato dodamo na majhne kocke narezan surov krompir in ga v maščobi premešamo, da nekoliko ostekleni.

Dodamo mleto sladko papriko, sol in strt česen. Na koncu vmešamo paradižnik ali paradižnikovo mezgo in jed počasi dušimo. Po potrebi dolivamo vodo, da se krompir ne prismodi. Kuhamo toliko časa, da je krompir mehak. Krompirjev golaž s slanino postrežemo s hrenovkami in solato, lahko pa ga postrežemo kot samostojno jed. 

Sočni goveji golaž

Za resnično sočni goveji golaž uporabimo naslednji recept, ki nas resnično ne bo razočaral:

Recept za sočni goveji golaž:

  • 7 dag maščobe – olje ali svinjska mast
  • 50 dag čebule
  • dišave za golaž: lovorov list, ščep majarona, ščep kumine, 2 stroka česna
  • 1 dag ostre mlete paprike
  • 1 dag paradižnikova mezga
  • 50 dag govejega bočnika
  • sol
  • žlica moke ali droben krompir
  • 1/2 kozarca črnega vina

Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo dišave za golaž, papriko, sol in paradižnikovo mezgo. Premešamo in dodamo strt česen in kumino. Prilijemo malo vode ali jušne osnove in dušimo, da se čebula zmehča. Meso narežemo na enakomerne kose in ga dodamo k čebuli. Počasi dušimo toliko časa, da se meso zmehča.

Vmes golaž večkrat premešamo in po po potrebi zalijemo. Med dušenjem dodamo drobno nariban krompir ali če ne želimo jed zgostiti s krompirjem, dodamo proti koncu kuhanja moko, ki jo malo popražimo. Golaž še malo zalijemo, razmešamo in dobro prevremo. Tik pred koncem kuhanja, dodamo pol kozarca rdečega vina. 

Golaž je okusna enolončnica, ki jo ponudimo kot samostojno jed. Posebej se jedi na žlico priležejo po praznikih, kot je Božič ali Velika noč, ko smo že siti pečenke, šunke in potice. 

Golaž z zelenjavo

Golaž z zelenjavo je okusna jed na žlico, postrežemo ga kot samostojno jed, lahko samo s kosom kruha.

Recept za golaž z zelenjavo:

  • 10 dag svinjske masti
  • 1 čebula
  • sladka paprika
  • 1 kg govedine
  • sol
  • 2 korenčka
  • 1 zelena
  • 2 peteršilja
  • 1 vejica timijana
  • 3 stroki česna
  • čista juha
  • 3 krompirji
  • 1 paradižnik
  • 2 dl kisle smetane

Čebulo drobno sesekljamo in jo prepražimo na svinjski masti. Dodamo sladko papriko in večje kose narezano meso. Dodamo sol in dušimo, da se meso na pol zmehča. Nato dodamo naribano korenje, zeleno, peteršilj in nekaj strokov sesekljanega česna, vejico timijana in toliko čiste juhe, da jed popolnoma prekrije.

Počasi dušimo, nato dodamo olupljen in nariban krompir in očiščen paradižnik. Nekaj časa še počasi dušimo, vmes večkrat premešamo in po potrebi zalijemo z juho. Ko so vse sestavine mehke, prilijemo kislo smetano. Golaž z zelenjavo postrežemo s kruhovimi cmoki. 

Poleg okusne jedi postrežemo še kakšno okusno pecivo. 

Goveji golaž s stročjim fižolom

Goveji golaž s stročjim fižolom, je okusna jed na žlico, ki se posebej prileže v času, ko imamo na vrtu svež stročji fižol.

Recept za goveji golaž s stročjim fižolom: 

  • 8 dag maščobe
  • 30 dag čebule
  • 1/2 kg govejega bočnika
  • sol
  • žlička sladke paprike
  • 1/2 kg stročjega fižola

Na maščobi prepražimo na listke narezano čebulo in ko zarumeni, dodamo na koščke narezano meso. Pražimo tako dolgo, da meso spusti sok. Meso posolimo in prilijemo malo vode.

Pokrito dušimo, po potrebi dolivamo vodo, lahko tudi juho. Ko je meso že skoraj mehko, dodamo mleto sladko papriko, zrezan stročji fižol in zalijemo s kropom ali vročo juho. Po potrebi solimo in počasi kuhamo 15 minut. 

Gobov golaž

Gobov golaž z lisičkami, je prava kulinarična poslastica.

Recept za golaž z lisičkami:

  • 60 dag lisičk
  • 1/2 dl olja
  • 15 dag čebule
  • rdeča paprika
  • žlica paradižnikove mezge
  • 2 stroka česna
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • sol

Lisičke očistimo in narežemo. Na olju svetlo prepražimo drobno sesekljano čebulo, potresemo z rdečo papriko, dodamo paradižnikovo mezgo in narezane gobe.

Dobro premešamo in malo podušimo. Dodamo sesekljan česen, kumino in sol. Počasi dušimo do mehkega. Golažu lahko dodamo na kocke narezan krompir in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo.

Gobov golaž postrežemo s kruhovimi cmoki, ki jih kuhane položimo v golaž.

Goveji golaž z grahom

Goveji golaž je okusna enolončnica, ki jo popestrimo s svežim grahom, ki ga lahko nadomestimo tudi z grahom iz pločevinke ali zamrznjenim grahom.

Recept za goveji golaž z grahom: 

  • 8 dag maščobe
  • 30 dag čebule
  • 1/2 kg govejega bočnika
  • sol
  • žlička sladke mlete paprike
  • 1/2 kg oluščenega graha

Na maščobi prepražimo na liste zrezano čebulo. Ko čebula malo zarumeni, dodamo na koščke narezano meso. Pražimo še toliko časa, da meso spusti sok. Nato meso posolimo, prilijemo malo vode, pokrijemo in počasi dušimo. Po potrebi prilivamo malo vode.

Ko je meso že skoraj mehko, dodamo mleto sladko papriko in grah, vse skupaj zalijemo s kropom, lahko tudi z vročo jušno osnovo. Po potrebi dosolimo in kuhamo še 15 minut.

Goveji golaž z grahom lahko ponudimo tudi na prazničnih večerjah, po vrhu ponudimo še košček okusnega peciva. 

Goveji golaž s svežim zeljem

Goveji golaž s svežim zeljem je manj poznana enolončnica, a presenetljivo okusna.

Recept za goveji golaž s svežim zeljem:

  • 1/2 kg govejega bočnika
  • 1 kg težka zeljna glava
  • 8 dag maščobe
  • 30 dag čebule
  • 3 stroki česna
  • sol
  • žlička mlete sladke paprike
  • žlička kumine

Meso narežemo na koščke, zelje narežemo na cm široke rezance. Narezano zelje poparimo s kropom in odcedimo. Na maščobi narežemo na listke narezano čebulo. Ko začne čebula rumeneti, ji dodamo strt česen, sol in narezano meso. Počasi dušimo, vmes mešamo, da se mesni sok ne prime dna kozice.

Nato dodamo mleto rdečo papriko, narezano, poparjeno in odcejeno zelje in žličko mlete kumine. Jed malo razredčimo s kropom, lahko dodamo tudi malo vroče zelenjavne jušne osnove.

Pokrijemo in kuhamo do mehkega. Zraven golaža s svežim zeljem ponudimo sveže pečeno pecivo. 

Telečji golaž

Teletina je mlado in svetlo meso, mišična vlakna so tanka in nežna, z malo vezivnega tkiva. Zaradi tega je telečje meso hitro pripravljeno, lahko prebavljivo in primerno tudi za dieto. 

Recept za telečji golaž:

  • 2 žlici maščobe
  • 4 žlice sesekljane čebule
  • sol
  • 1/2 kg telečjega vratu ali prsi
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • žlica paradižnikove mezge
  • malo kisa
  • goveja jušna osnova
  • smetana

Segrejemo maščobo, dodamo sesekljano čebulo, malo soli in žlico vode. Ko čebula malo porumeni, dodamo na koščke narezano meso. Pražimo tako dolgo, da izpari mesni sok. Ves čas mešamo, da se ne prime sok, ki se izloča iz mesa.

Dodamo žličko moke, malo pražimo, dodamo sladko mleto papriko, na papriko damo paradižnikovo mezgo in kis, ter vse skupaj premešamo. S paradižnikovo mezgo in kisom osvežimo barvo golaža.

Prilijemo jušno osnovo, lahko tudi vročo vodo in počasi kuhamo do mehkega. Po želji okus izboljšamo s smetano. 

Svinjski golaž

Za svinjski golaž lahko uporabimo meso od vratu ali reber. Običajno kuhamo svinjski golaž s kislim zeljem, to je segedin ali segedinski golaž. Okusne pa je tudi brez kislega zelja.

Recept za svinjski golaž:

  • 7 dag maščobe
  • 20 dag čebule
  • sol
  • 1 kg svinjskega mesa od reber ali vratu
  • sol
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • vršiček rožmarina
  • lovorov list
  • sladka mleta paprika
  • 2 žlici moke
  • zelenjavna jušna osnova
  • malo kisa

Na maščobi pražimo na listke zrezano čebulo z dodatkom soli in žličke vode. Ko začne čebula rumeneti, dodamo na koščke narezano meso, mleto kumino, vršiček rožmarina, lovor in po okusu mleto rdečo papriko.

Pokrijemo in počasi dušimo eno uro. Večkrat rahlo premešamo, po potrebi dolijemo malo vode. Meso mora biti mehko, a ne opečeno.

Odvečno maščobo odlijemo, ob robu potresemo moko, prepražimo in nato prilijemo jušno osnovo ali vročo vodo. Po okusu solimo, dodamo malo kisa in pokuhamo. Svinjski golaž postrežemo s krompirjevim pirejem. 

Kako skuhamo sočen goveji golaž?

Krompirjev golaž s svinjskim mesom in slanino iz pečice

Goveja enolončnica z jurčki

 

 

  • Viri: Golaž:
  • Felicita Kalinšek; Posodobila in dopolnila Bernarda Gostenčnik; Velika Slovenska kuharica