Super recepti s kislim zeljem

kislo zelje
RECEPTI S KISLIM ZELJEM! POGLEJ TU!

Kislo zelje nastane s fermentacijo zelja s pomočjo različnih bakterij mlečne kisline. Fermentacija naravnih sladkorjev v listih zelja s pomočjo bakterij, da kislemu zeljo značilne vonj.

Kislo zelje je pomemben del zdrave prehrane, saj vsebuje za telo izredno pomemben vitamin C, folno kislino in vlaknine.

Kislo zelje

Zaradi mnogih koristnih hranil, je kislo zelje priporočljivo uživati predvsem v zimskem času, ko je v naši prehrani manj sveže zelenjave. Kislo zelje lahko uživamo kot samostojno jed ali skuhamo tradicionalne slovenske jedi. Najbolj poznana je jota s kisli zeljem, segedin golaž, sarma in pečenice z zeljem.

litoželezna ponev
LITOŽELEZNA PONEV S STEKLENIM POKROVOM! VEČ NA eBay!

Največ hranilnih snovi v zelju ohranimo, če ga uživamo svežega, vendar je tudi kuhano dober vir zdrave prehrane. Kislo zelje lahko vključimo tudi v uravnoteženo prehrano otrok in starostnikov. Zelje je nizkokalorična zelenjava, ki ima veliko hranilno vrednost.

Redno uživanje pozitivno vpliva na imunski sistem, posebej dobro vpliva na prebavo. Zelje je tudi idealno živilo za hujšanje.

Kisanje zelja

Kisanje zelja je v bistvu preprosto, lotimo se ga lahko tudi sami. Najprej sveže zelje naribamo in dodamo sol in začimbe, približno 3 % na celotno količino. Poleg soli lahko dodamo kumino v zrnju in cel poper. Sol bo povzročila izhajanje vode, ustvarila se bo tekočina, v kateri se bo odvijal proces kisanja.

Sol je potrebna tudi za preprečevanje nastanka škodljivih bakterij in ohranja hrustljavo zelje, s preprečevanjem delovanja encimov, ki povzročajo mehčanje. Naribano zelje z začimbami zapremo v posodo, včasih so za kisanje uporabljali lesene škafe.

kisanje zelja
RECEPT ZA KISANJE ZELJA

V teh pogojih se bodo razvile mlečno kislinske bakterije in prične se biološko kisanje. Poteka proces fermentacije, kar pomeni, da mlečno kislinske bakterije spremenijo glukozo v mlečno kislino in druge spojine. Vse te spojine skupaj, dajo kislemu zelju značilno aromo in okus.

Biološko kisanje zelja je dober način konzerviranja, saj zelje dobro ohrani in ustvari harmonično aromo in okus. 

Zeljna juha s kislim zeljem

Zeljna juha je odlična jed na žlico, manj poznan je recept s kislim zeljem in zeljnico. 

Recept za zeljno juho:

  • 1 liter zeljnice
  • 200 gramov kislega zelja
  • 200 gramov prekajenega mesa
  • 1 čebula
  • mleta rdeča paprika
  • žlica moke
  • 20 gramov masti

Kislo zelje kuhamo v zeljnici (to je voda, v kateri se je zelje kisalo), skupaj s prekajenim mesom, lahko pa dodamo tudi klobaso. Pred kuhanjem zelje poskusimo in če je prekislo, ga operemo s hladno vodo. Na masti zarumenimo moko, dodamo zelo drobno narezano čebulo in ko zarumeni, dodamo rdečo papriko.

Pomešamo in zlijemo k zelju. Zeljno juho pustimo vreti še 10 minut, klobaso ali prekajeno meso narežemo na majhne koščke in jih stresemo nazaj v juho. Juho postrežemo s sveže pečenim kruhom, zdrobovimi žličniki ali kruhovimi cmoki. 

Jota s kislim zeljem

Jota je izredno okusna enolončnica, ki jo lahko pripravimo s kislim zeljem ali kislo repo. 

Recept za joto s kislim zeljem:

  • 200 gramov fižola
  • 200 gramov krompirja
  • 200 gramov kislega zelja
  • 60 gramov prekajene slanine
  • 20 gramov moke
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • sol
  • 1 lovorov list
  • 1 paradižnik

Fižol, na kose narezan krompir in kislo zelje skuhamo vsakega posebej. Slanino narežemo na kocke, jo razgrejemo in na njej zarumenimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo moko, malo prepražimo in zalijemo z vodo, da se gladko razkuha.

Prilijemo fižol, zelje in krompir, vse z vodo, v kateri smo kuhali, zato vse kuhamo z malo vode. Dodamo strt česen, lovorjev list, sol in po želji olupljen in drobno narezan paradižnik.

Zraven jote ponudimo sveže pečen kruh ali kos orehove potice. 

Segedin

Priljubljena in poznana jed je tudi segedin golaž, ki se posebej prileže v hladnem vremenu:

Recept za segedin:

  • 600 gramov kislega zelja
  • 400 gramov svinjskega mesa
  • 60 gramov masti
  • 1 čebula
  • 1 žlica rdeče paprike
  • česen
  • sol
  • paradižnikova mezga

Kislo zelje kuhamo z malo vode, da se nekoliko zmehča. Na masti prepražimo drobno sesekljano čebulo in ko zarumeni, dodamo na koščke narezano meso.

Posujemo z rdečo papriko, dodamo strt česen in paradižnikovo mezgo. Meso dušimo do mehkega, nato dodamo kuhano kislo zelje in še nekoliko prevremo. 

Praženo kislo zelje

Praženo kislo zelje je odlična priloga k pečenicam, krvavicam ali zabeljenemu krompirju. Poznamo ga tudi pod izrazom tenstano kislo zelje, odlično je z domačimi ocvirki.

Recept za praženo kislo zelje:

  • 600 gramov kislega zelja
  • 50 gramov masti
  • poper, rdeča mleta paprika

V ponvi segrejemo mast in nanjo damo kislo zelje, na zmernem ognju pražimo nekaj časa, da se zmehča. Dodamo poper in mleto rdečo papriko, premešamo in serviramo. 

Kislo zelje s krompirjem

Preprosta jed, ki jo lahko ponudimo samostojno ali kot prilogo.

Recept za kislo zelje s krompirjem:

  • 400 gramov kislega zelja
  • 500 gramov krompirja
  • 2 žlici ocvirkov
  • 1 žlica olja

Surovo kislo zelje operemo in zabelimo z oljem. Krompir skuhamo, narežemo na na koščke in skuhamo. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo, zabelimo z ocvirki, vse skupaj nekoliko zmečkamo in zmešamo s surovim kislim zeljem. 

Sarma z mesom

Sarma je okusna jed, ki jo pripravimo iz celih listov kislega zelja:

Recept za sarme z mesom:

  • 8 listov kislega zelja
  • 400 gramov mletega mesa
  • 80 gramov riža
  • 1 žlica sesekljane čebule
  • česen
  • 1 jajce
  • 80 gramov prekajene slanine
  • 400 gramov kislega zelja

Najprej pripravimo nadev za sarme. Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in mleto meso. Riž na pol skuhamo in ga nato dodamo k opraženemu mesu, solimo, popramo in primešamo strt česen.

Liste kisane zeljne glave ločimo, sploščimo srednjo listno žilo in jo potolčemo. Zeljne liste napolnimo z nadevom in zvijemo. Posebej pripravimo kislo zelje, nanj naložimo zvite sarme, vmes položimo rezine prekajene slanine in vse skupaj počasi dušimo, po potrebi dolivamo vodo. 

Sarma z rižem

Poleg mesne sarme, lahko pripravimo tudi sarmo brez mesa, uporabimo samo riž in paradižnik.

Recept za sarmo brez mesa:

  • 600 gramov kislega zelja v listih
  • 2 čebuli
  • 120 gramov riža
  • 2 zrela paradižnika ali paradižnikova mezga
  • 6 žlic olja
  • sol in poper
  • mleta rdeča paprika

Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo riž in mešamo da postekleni. Začinimo s soljo in poprom, primešamo polovico nasekljanega olupljenega paradižnika in dušimo toliko časa, da riž nabrekne. 

Debela rebrca na kislih zeljnih listih porežemo in vanje nadevamo nadev ter zavijemo. Na dno namaščene posode damo zeljne liste in nanje naložimo sarme. Sarme pokrijemo s preostalimi zeljnimi listi in na približno 1 uro dušimo nad šibkim ognjem. Vmes posodo večkrat pretresemo, da se sarme ne primejo. Po malem dolivamo vodo, vendar ne preveč, da ne bodo sarme preveč vodene.

Ko so sarme skoraj skuhane, jih prelijemo s pretlačenim ali nasekljanim paradižnikom in vse skupaj še nekaj časa dušimo. Tako pripravljene sarme lahko dušimo tudi v pečici. 

Kislo zelje s fižolom

Kislo zelje in fižol se odlično ujemata! Poleg jote, kjer kuhamo skupaj kislo zelje in fižol, lahko to kombinacijo uporabimo tudi za odlično jed, ki jo pripravimo v pečici. 

Recept za kislo zelje s fižolom:

  • 700 gramov kislega zelja
  • 140 gramov fižola
  • 5 žlic olja
  • 1 čebula
  • kumina in sol

Fižol čez noč namočimo in ga naslednji dan do mehkega skuhamo. Kislo zelje dušimo v drugi posodi. Čebulo drobno sesekljamo in jo popražimo na ogretem olju.

Dodamo dušeno zelje in kuhan fižol, kumino, sol in po želji tudi ostro rdečo papriko. Vse dobro premešamo in damo v rahlo namaščen pekač in nato v pečici dušimo še 20 minut. 

Kislo zelje s svinjskim mesom

  • 1 kg kislega zelja
  • 600 gramov svinjskega mesa
  • 5 žlic olja
  • mleta rdeča paprika
  • kumina in sol

Svinjsko meso narežemo na večje kose in ga na hitro popražimo na olju. Dodamo kislo zelje, popražimo in solimo. Posujemo z mleto papriko, dodamo kumino in prilijemo zajemalko vroče vode. Dušimo do mehkega in takoj postrežemo.