Izguba las, trepalnic in obrvi med kemoterapijo

izguba las
MED KEMOTERAPIJO JE POMEMBNA KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA! POGLEJ ZDRAVE NASVETE!

Izguba las,  trepalnic in obrvi med kemoterapijo prizadene tako ženske kot moške. Lasje so naš okras in izguba  je lahko boleči spremljevalec pri boju z rakom.

Na onkološkem inštitutu dobimo osnovne nasvete kako ravnati z našim lasiščem, ko začnemo jemati citostatike.

Izguba las med kemoterapijo

Predvsem ne uporabljajte močnih kemikalij in balzama, izogibajte se vročini premočnih sušilcev za lase in ne uporabljajte lasnih sponk. Las si ne spletajte v kite, to jih lahko poškoduje, prav tako jih ne premočno krtačite in češite. Uporabljajte blag šampon, najbolje otroškega in omejite pogostost umivanja.

Imejte kratke lase, da njihova teža ne obremenjuje  lasišča.

Lasuljo dobite na recept, pomagate pa si lahko tudi z različnimi pokrivali.

Pomoč naravnih izdelkov pri izgubi las

V knjigi Nasveti in izkušnje iz prve roke, so zbrani nasveti in recepti, ki jih je v letih boja z rakom zbrala Darja Rojc. V naslednjih vrsticah vam bom opisala, kakšne nasvete je zbrala za pomoč bolnikom z rakom, kadar dobivajo kemoterapijo in jih doleti izpadanje las, obrvi in trepalnic.

Macerat iz bazilike in koprive

Baziliko, koprivo in ožepek narežemo in posušimo. Zelišča v enakem razmerju položimo v steklen kozarec, prelijemo z mešanico olja mareličnih pečk in orehovega olja v razmerju 1:1, ter pustimo macerirati do 3 tednov na mestu s sobno temperaturo.

Nato precedimo in macerat shranimo v temno stekleničko. Po umivanju glave si lasišče zmasiramo z maceratom. Primeren je tudi pri močnem srbenju zaradi prhljaja.

Ricinusovo olje

Skupaj zmešamo 1 žlico ricinusovega olja, sok 1 limone, 1 celo jajce in malo balzama za lase. Vse skupaj vtremo v lase in pustimo delovati eno uro, nato lase speremo. To naredimo enkrat na teden.

Čebulni sok

Olupimo 2-4 čebule, iz njih iztisnemo sok in si z njim masiramo glavo. Pustimo, da učinkuje 15 minut ali več, nato si umijemo glavo in namažemo z regeneratorjem. Ta postopek izvajamo dvakrat na mesec.

Losjon proti izpadanju las

V 1,2 l vrele vode damo 15 žlic nasekljane koprive, naredimo poparek in pustimo dve uri, da kopriva macerira. Po dveh urah vodo zopet segrejemo, dodamo 5 žlic kamilice in spet pustimo, da 2 uri stoji. Nato precedimo, dodamo 300 ml vinskega kisa in dobro pretresemo. Z losjonom se namažemo vsak drugi večer in pri tem lasišče dobro zmasiramo.

Lubje ali jagode dobrovite

Pripravimo si prevretek iz lubja ali jagod dobrovite, s katerim si po umivanju natremo lasišče.

Losjon proti izpadanju las s koprivo

V 1,2 l vrele vode damo 15 žlic nasekljane koprive, naredimo poparek in pustimo dve uri, da kopriva macerira. Po dveh urah vodo zopet segrejemo, dodamo 5 žlic kamilice in spet pustimo, da 2 uri stoji.

Nato precedimo, dodamo 300 ml vinskega kisa in dobro pretresemo. Z losjonom se namažemo vsak drugi večer in pri tem lasišče dobro zmasiramo.

Kako poteka dan na kemoterapiji: