Optimizacija spletnih strani – kako sem začela blogati?

posted in: Aktualni zapisi | 0
optimizacija spletnih strani
PISANJE BLOGA – SPROŠČANJE V HRIBIH!

V tem članku bom napisala nekaj misli o tem kaj je optimizacija spletnih strani in kako se je sama učim na precej zabaven način. Ko sem začela prve korake v moji zgodbi na spletu, nisem imela pojma, kaj je spletna optimizacija, bloganje ali celo izdelava spletne strani.

Moj načrt ni bil ukvarjanje s spletnimi stranmi, pač pa nekaj popolnoma drugega. Ljubezen do branja in pisanja nas nujno pripelje do zamisli, da bi napisali nekaj udarnega in prepoznavnega. Misli zaidejo v pisanje knjige ali romana, že se vidimo v siju žarometov.

Optimizacija spletnih strani

Kmalu vnema da bi napisali knjigo pade in pomislimo, da bi bilo dobro napisati nekaj kratkih zgodb, črtic ali pa vsaj kakšen odmeven članek. Seveda nas vse mine, ko si bolj podrobno ogledamo slovensko sceno in ugotovimo, da tudi če napišemo knjižno uspešnico, to še ne pomeni uspeh.

Tudi če zberemo voljo, čas in navsezadnje denar, še ni rečeno, da bo naša knjiga izšla. Mi pa bi radi pisali, tako ali drugače! No, na tej točki pričnemo iskati druge poti, kjer bomo lahko pisali in drugim sporočali svoje briljantne zamisli. Neizbežno nas ta pot privede do spleta in sploh ne moremo verjeti, kako to, da se že prej nismo spomnili, da bomo blogerji!

Ali potrebujemo mentorja za pisanje bloga?

Preden začnemo pisati in objavljati svoje zapise, se moramo naučiti kar nekaj pomembnih stvari. Za uspeh bi vsem, ki razmišljate o pisanju na spletu, toplo svetovala, da si vsaj za začetek omislite mentorja, ki vam bo razložil prve korake.

Moj mentor, Matija Zajšek, je z mano od samega začetka izredno potrpežljiv in tudi zaslužen za to, da nisem odnehala pisati. (Čeprav, roko na srce, sem bila večkrat v nizkem startu, da pobegnem). A še vedno sem tu, še vedno se učim, a lahko mirno rečem, da sedaj znam napisati članke, ki se uvrščajo na prve strani Googla.

A ta striček Googel, je zelo zahteven stric. Veliko zahteva in nič več je ne poceni odnesemo, če je članek dobro optimiziran, vsebina pa nima ne repa, ne glave. Na kratko, preden začnemo resno blogati in svoje članke objavljati na svoji spletni strani, se moramo naučiti osnove o tem, kaj je optimizacija spletnih strani in kaj je SEO pisanje.

Pozanimati se moramo kaj je domena, pa strežnik, kdo nam bo izdelal spletno stran in tako naprej.

Sedaj sem bloger! Kako pisati in se zraven neizmerno zabavati?

Najboljši način za začetek pisanja na spletni strani, je prav gotovo s pomočjo mentorja. Dober mentor nas bo motiviral, spodbujal in nas počasi peljal naprej. Ko se spoznamo s svojo novo spletno stranjo in postanemo ponosen lastni prvega članka, se pravo delo šele prične.

Moj učni poligon je bila spletna stran Futr.si, kjer sem dolge ure preizkušala vse nasvete, ki mi jih je posredoval moj mentor. Poleg spletne strani futr.si, pišem tudi na spletni strani unisvet.si in popolnaprehrana.si. 

Koliko ur sem porabila samo za to, sem “poštekala” kako poiskati dober naslov, kako vključiti slike v besedilo, da sploh ne pomislim na to, koliko časa sem potrebovala, da sem doumela, kaj so ključne besede in kako jih poiskati. Moj prvi velik članek je bil z naslovom kako shujšati in z njim sem se mučila zelo, zelo dolgo! Vsekakor pa sem se na tem članku naučila osnove spletne optimizacije in SEO kmalu ni bil več tako strašna neznanka.

Ali lahko z bloganjem tudi kaj zaslužimo?

Ampak pisati, veliko pisati in nič zaslužiti? Seveda sem začela iskati možnosti za zaslužek, na koncu sem pristala na Googlovih reklamah – Goole Adsense. Na mojih člankih se vrtijo reklame in jaz od klikov zaslužim nekaj evrov ( beri: centov)

Občasno si ogledam moje prve članke in večkrat me močno zamika, da bi jih enostavno zbrisala. A seveda jih ne bom, saj so najboljši pokazatelj, koliko sem se v tem času naučila in me vedno znova spodbujajo, da ne obupam in pišem naprej.

Sedaj po dobrih dveh letih pisanja lahko z mirno vestjo rečem, da sem se veliko naučila. Veliko se še bom in da se ves čas neizmerno zabavam!

Češnja na moji tortici pisanja, pa je podatek, da se z mojimi umetninami uvrščam tja, kamor sem želela! Na prvo stran Googla!