Potica je prav gotovo med najbolj poznanimi slovenskimi tradicionalnimi sladicami. V vzhodnem delu Slovenije potico imenujejo tudi pogača. Potica je slovenska kulinarična posebnost, prvič je v pisnih virih omenjena v 17. stoletju. Valvasor je potico opisal kot pogačo za ženitovanjsko pojedino.V drugi polovici 18.stoletja so pogačo že poimenovali potica, pekli so jo za Veliko noč in Božične praznike.

Slovenska potica nosi tudi naziv Zajamčena tradicionalna posebnost, s katero je zaščitenih pet vrst potice glede na njihov nadev. To so orehov nadev, orehov nadev z rozinami, rozinov nadev, pehtranov nadev in pehtranov nadev s skuto. Oznaka Zajamčena tradicionalna posebnost je oznaka za shemo kakovosti, s katero se zaščiti način pridelave in točno določena receptura. 

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, to je pekač potičnik izdelan iz žgane gline, porcelana ali kakšnega drugega materiala.  Receptov za potico je veliko, tukaj bom predstavila recepte za osnovna testa in za različne nadeve. Čeprav pečemo potico običajno ob posebnih priložnostih, jo lahko postrežemo tudi pri nedeljskem kosilu. 

potica
Kako spečemo najboljšo potico? Poglej recepte za potice z različnimi nadevi Slika: Mari Radej

Potica

Za pripravo potice moramo pripraviti kvašeno testo, za kar potrebujemo moko, tekočino, kvas in sol. Za najboljšo orehovo potico dodamo mleko, maslo in sladkor.

Ostale sestavine ki jih dodajamo testu ga dodatno izboljšajo in iz osnovnega testa dobimo testo z določenim namenom: testo za potice, za buhteljne, pince ali krofe. Za gnetenje testa si lahko danes pomagamo že z mnogimi pripomočki, najbolj učinkovit je kuhinjski robot za gnetenje testa. 

Rahljalno sredstvo pri kvašenem testu je kvas. Za poseben razvoj glivic kvasovk so potrebni hrana, vlaga, zrak in toplota. Najbolj primerna je sobna temperatura od 25 do 35 stopinj C.

Vsi ti dejavniki grozdni sladkor, ki nastane iz ogljikovih hidratov, s pomočjo nekaterih fermentov spreminjajo v alkohol in ogljikov dioksid ki rahlja in dviguje testo.

Kvasnega nastavka ni potrebno pripravljati, vsem sestavinam ki imajo temperaturo okoli 35 stopinj C, primešamo zdrobljen ali v mlečni vodi raztopljen kvas, predvsem zato, da se hitreje porazdeli po testu. Stopljeno maščobo primešamo nazadnje, zato da maščoba ne obda glivic kvasovk s tanko plastjo in jim tako onemogoči hitro vzhajanje. 

Testo lahko pripravimo tudi z drožmi! Najboljša je orehova potica z drožmi!

Orehova potica

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih praznikih, vsekakor pa ne sme manjkati za velikonočne in božične praznike. Obstaja veliko receptov,vsaka slovenska vas se lahko izkaže s svojim posebnim receptom.

Tukaj bom predstavila osnovni recept za testo iz bele moke in osnovni recept za orehov nadev. Recept je povzet po knjigi Andreja Goljata, Potice, ki je bila izdana pri založbi Kmečki glas.

potica pečena v potičniku
Orehova potica Slika: Mari Radej

Kazalo

Najboljša orehova potica – osnovni recept iz bele moke

Keramični pekač za potico! Poglej ugodno ponudbo!

Običajno pečemo potico iz bele moke, tip 400 ali 500, a v zadnjih letih belo moko vse pogosteje nadomeščajo druge moke, predvsem ajdova, koruzna, ržena ali polnozrnata moka. Za testo iz bele moke potrebujemo:

 • 50 dag bele moke
 • 4 dag kvasa
 • 6 dag margarine za pečenje
 • 8 dag sladkorja
 • 2 jajci
 • 2, 5 dl mleka
 • rum, limonina lupinica
 • vaniljev sladkor
 • sol

Moko presejemo v večjo skledo in dodamo sol. Posebej v manjši skodelici v mlačnem mleku raztopimo kvas. V drugi posodi pa zmešamo jajca, sladkor, rum in limonino lupinico. Posebej segrejemo mleko in raztopimo maščobo.

Moki dodamo toplo mleko in premešamo. Dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami, ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo še raztopljen kvas in maščobo, ter vse zmešamo v srednje gosto testo. Zgnetemo ga le toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko na površini. pazimo da se testo ne prijema sklede in da ne zamešamo pretrdega testa.

Količino mleka v testu težko točno določimo zaradi vlažnosti moke in velikosti jajc. Testo pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati. Za vzhajanje je primerna tudi vsaka plastična posoda ki se neprodušno zapre in je dovolj velika. V zaprti plastični posodi vlaga in toplota ostaja v njej, kar so idealni pogoji za vzhajanje testa.

Testo vedno vzhajamo na sobni temperaturi, ne dajemo ga na radiator ali kakšen drug izvor toplote. Ko se količina testa pri vzhajanju podvoji ga še enkrat premesimo.

Tako pripravljenem testu lahko poljubno dodajamo razna semena ali kaše. Pri slanem testu je postopek enak, s tem da opustimo rum in jajca, sladkor pa dodamo po navodilih.

orehova potica pečena v potičniku
Orehova potica pečena v potičniku in v navadnem pekaču Spekla: Mari Radej

Orehov nadev za potico

Tudi za nadev za orehovo potico poznamo veliko receptov. Za osnovni recept potrebujemo naslednje sestavine:

 • 50 dag mletih orehov
 • 15 dag sladkorja
 • 1, 5 dl mleka
 • 2 jajci
 • vaniljev sladkor
 • mleti cimet
 • rum

V mlačno mleko primešamo orehe, sladkor, jajci, arome, dišave in rum. Pripravljen nadev namažemo po razvaljanem testu. Temperatura nadeva za orehovo potico naj bo enaka temperaturi testa.

Koliko nadeva damo na testo? Priporočljiva količina nadeva naj bo enaka teži testa, če pa želimo bolj bogato potico količino nadeva povečamo.

Zavijanje in peka orehove potice

Ko nadev namažemo po razvaljanem testu, ga tesno zavijemo. Položimo ga v pripravljen pekač, ga prebodemo in vzhajamo. Pred peko testo tanko namažemo z zmesjo mleka in jajc, pri tem pazimo da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju.

Potico lahko pečemo v navadnem pekaču ali v modelu. Dolžino ptice za okrogel model določimo tako, da izmerimo premer modela in pomnožimo z dva. Recepti so pripravljeni za eno potico ki jo spečemo v modelu premera 24 cm ali v dveh ravnih modelih dolžine približno 28 cm, ki mora segati do 3/4 višine modela.

Namazano testo v obliki pravokotnika zavijamo med stalnim zategovanjem, medtem ko zadnjega dela, obrat in pol do konca, ne zategujemo več, temveč ga samo povaljamo. S tem potici določimo enakomerno debele plasti testa, saj se zunanji del potice najbolj raztegne.

Potico pečemo 50 minut, pri 190 stopinjah C, v ventilacijski pečici pri 175 stopinjah C, v plinski pečici pa na stopnji 2 ali 3.

Potico razrežemo šele naslednji dan ali ko je dobro ohlajena. Med ohlajanjem potico pustimo pri miru in je ne prestavljamo.

Najpogostejše napake pri peki potice

Peka potice je lahko zelo preprosta, lahko pa se seveda tudi zgodi da nam ne uspe. To nam lahko vzame voljo do peke, kar moramo nujno preprečiti. Še tako dobri gospodinji se kdaj ponesreči kakšna jed, zato brez skrbi. Tudi če se nam kdaj peka sladice ponesreči, ne smemo obupati in se raje učimo na napakah.

Najpogostejše napake pri peki potice:

Najpogostejše težave ki spremljajo peko potice so prav gotovo odstopanje nadeva od testa, prekomerno vzhajanje in neenakomerna temperatura pri vzhajanju testa. Tem težavam se lahko ognemo z nekaj preprostimi triki:

 • Pri vzhajanju testa mora biti temperatura okoli testa za potico z vseh strani enaka. Testa ne smemo postavljati na topel radiator ali na toplo peč, pač pa ga pokrijemo s folijo in postavimo na sredino mize. S tem dosežemo, da je okoli testa enakomerna temperatura.
 • Pogosta težava je tudi prekomerna vlažnost nadeva ali testa. To lahko povzroči odstop testa od nadeva, pojavijo se luknje, vendar samo v primeru, ko testo ne zmore več vpijati vlage iz nadeva. To lahko preprečimo tako, da v nadev ne dajemo snega iz beljakov, kajti beljakov sneg se v času vzhajanja potice spremeni v tekočino. Za nadev in testo raje uporabimo cela jajca, ki morajo biti srednje gosta, da se testo lepo valja in razteguje. Nadev mora bit primerno mazav.
 • Peka potice se nam lahko ponesreči tudi v primeru, če premočno stepemo testo. Če testo predolgo obdelujemo, povzročimo tako plemenito rahlost da ni več sposobno nositi nadeva.

Odstopanje skorje pri peki potice

 • Kaj pa če nam pri potici odstopi vrhnja skorja? To se zgodi v primeru če je potica preveč vzhajana v modelu. V stiku z vročino v pečici se zunanja plast zapeče in ohrani obliko, preostali, notranji del potice pa se zaradi stika z vročino in tresenja pri prenosu v pečico sesede.
 • Pokanje zgornjega roba okoli potice se zgodi skoraj vedno, a je pri ohlajeni potici skoraj neopazno. Težave lahko imamo tudi pri mazanju in prebadanju potice. Takoj ko potico vložimo v model, jo precej na gosti prebodemo z vilicami do dna. To lahko ponovimo tudi ko je potica že vzhajana in pripravljena za peko.
 • Pred peko potico namažemo z razžvrkljanim jajcem, ki mu dodamo malo vode, saj nam bo pri takšnem premazu skorja manj porjavela. Potico premažemo zelo na tanko, pazimo da ne zamašimo luknjic ki smo jih naredili pri prebadanju. V stiku z vročino v pečici jajca zakrknejo in če smo z jajčnim premazom zamašili luknjice, s tem onemogočimo izhajanje pare iz potice med peko, kar lahko povzroči odstopanje testa od nadeva.
 • Odvijanje potice med peko se najpogosteje zgodi, če smo pripravili pregosto testo in ga namazali z nekoliko mehkejšim nadevom. Ta kombinacija je idealna, da se nam med peko potica v notranjosti odvije.
 • Pogosto je tudi težava pokanje in trganje potice. Vrhnji del potice se med peko pretrga in zacveti, kar je posledica premalo vzhajane potice.

Orehova potica po starem receptu

orehova potica po starem receptu

Za orehovo potico poznamo veliko receptov, tokrat sem poiskala star recept iz Slovenske kuharice. Sodobni recepti so seveda podobni, a vseeno se malo razlikujejo od starejših. V starih kuharskih knjigah so običajno opisani recepti z različnimi kvašenimi testi, pogosto pa je recept tudi s krhkim kvašenim testom.

Recept za kvašeno testo za potico

 • 4 žlice toplega mleka
 • 3 dkg svežega kvasa
 • žlica sladkorja
 • 1/2 kg presejane moke
 • 1/4 l mleka
 • 10 dkg masla
 • 1 vaniljev sladkor
 • naribana limonina lupinica
 • 4 rumenjake
 • 1/2 žlice soli

Štiri žlice mlačnega mleka zmešamo s kvasom in sladkorjem, za nekaj časa postavimo na toplo mesto, da vzhaja. V posodo presejmo moko, v sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvas, s kuhalnico mu primešamo malo moke.

Posebej v lončku razžvrkljamo 1/4 l mleka, maslo, sladkor in rumenjake. Mešanico vlijemo h kvasu in dodamo še sol. Testo stepamo tako dolgo, da je gladko in da prične delat mehurčke, dobro je, ko se loči od kuhalnice. Testo postavimo na toplo mesto da vzhaja, potrebno je približno od ure do 1 ure in 1/2 do 2 ur. 

Recept za krhko kvašeno testo za potico

 • 4 žlice mleka
 • 4 dkg kvasa
 • žlička sladkorja
 • 50 dkg moke
 • 30 dkg presnega masla
 • 5 rumenjakov
 • 10 dkg sladkorja
 • 3 dcl kisle smetane (lahko tudi 3 dcl vina)
 • 1/2 žličke soli
 • nastrgana limonina lupinica

Iz 4 žlic mleka, 4 dkg kvasa in žličke soli  naredimo kvasec. Presno maslo v moki zdrobimo z valjarjem, dodamo kislo smetano, s sladkorjem zmešane rumenjake, limonino lupinico, sol in na koncu še vzhajan kvas.

Na hitro vse sestavine zgnetemo v testo, ga trikrat zapored zvaljajmo in zložimo kakor masleno testo. Pokrijemo in pustimo vzhajati približno 3 ure na toplem mestu. 

Masleno kvašeno testo za potico

 • 4 žlice mleka
 • 2 dkg kvasa
 • 1/2 žlice sladkorja
 • 2 dkg stopljenega masla
 • 5 žlic smetane
 • 2 rumenjaka
 • žlica sladkorja
 • 1/2 žličke soli
 • žlica ruma
 • 28 dkg moke
 • 18 dkg presnega masla

V štiri žlice mleka nadrobimo svež kvas in pol žlice sladkorja, pomešamo in pokrijemo. Smetano  segrejemo, vmešamo 2 rumenjaka, maslo, sladkor, rum, sol in vzhajan kvas. Vse sestavine razžvrkljamo in vmešamo v presejano moko.

Dobro zgnetemo in nato testo postavimo na toplo mesto da vzhaja. Ko je testo vzhajano, ga v hladnem prostoru razvaljamo v štirioglato, za nožev rob debelo ploščo. V to zavijemo ploščo  iz presnega masla in razvaljamo kakor masleno testo, postavimo na toplo da spet vzhaja. 

Mrzlo kvašeno testo za potico

 • 35 dkg moke
 • 3 žlice mleka
 • mala žlička sladkorja
 • 1 in 1/2 dkg kvasa
 • 1 in 1/4 dcl sveže smetane
 • 6 rumenjakov
 • 1 žlica sladkorja z vanilijo
 • 12 dkg raztopljenega presnega masla
 • mala žlička soli

Iz 3 žlic mleka, male žličke sladkorja in 1 in 1/2 dkg kvasa naredimo kvasec. Razžvrkljamo smetano, rumenjake, sladkor, maslo in sol, dodamo vzhajan kvas in vse skupaj primešamo k presejani moki.

Zamesimo testo in ga zavijemo v prtič, ki smo ga premazali s presnim maslom in ga obesimo v mrzlo vodo. Ko testo v prtiču priplava na vrh, prtič odvežemo in testo stresemo na pomokano desko. Testo razvaljamo, namažemo z nadevom in takoj spečemo.

Nadev za orehovo potico po starem receptu

 • 7 dkg presnega masla
 • 3 rumenjake
 • 30 dkg sladkorja
 • nastrgana limonina lupinica
 • nožev vrh mletih klinčkov
 • pol žlice cimeta
 • 4 žlice sveže smetane
 • 1/2 litra mletih orehov
 • sneg 2 beljakov
 • 1/2 litra mletih orehov, ki jih posipamo po nadevu

Presno maslo penasto umešamo z rumenjaki in sladkorjem. Dodamo dišave, smetano in pol litra mletih orehov. Na koncu previdno vmešamo sneg beljakov. Vzhajano testo razvaljamo, namažemo z nadevom in potresemo s 1/2 litra mletih orehov.

Potico tesno zvijemo in jo položimo v namaščen model, ki ga postavimo na toplo mesto, da vzhaja. Ko je testo vzhajano, ga namažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo približno 1 uro pri 190 stopinjah C. 

Orehova potica z drožmi

Tradicionalna slovenska orehova potica je tista sladica, brez katere si ne predstavljamo prazničnih pojedin. Verjetno ste že poskusili klasične recepte za orehovo potico, zato bomo danes poskusili nekaj novega. Pripravili bomo orehovo potico z drožmi.

orehova potica z drožmi
Orehova potica z drožmi

Prvič sem potico z drožmi delala po receptu Anite Šumer, Drožomanija,  ki je vsekakor mojstrica peke z drožmi. 

 • 100 g drožnega nastavka ( v receptu pripravimo poseben sladki drožni nastavek, jaz sem uporabila navadnega, takšnega za beli kruh)
 • 450 g bele pšenične moke
 • 3 rumenjaki
 • 170 g mleka
 • 60 g sladkorja
 • 20 g ruma
 • 7 g soli
 • 1/2 žličke naribane limonine lupinice
 • 60 g masla
 • 1 žlica limoninega soka

Sestavine za orehov nadev:

 • 1/2 kg mletih orehov
 • 4 žlice ruma
 • 1 jajce
 • 3 beljaki
 • 50 g sladkorja
 • 100 g mleka

Moko presejemo v posodo, dodamo vse sestavine, razen masla. Premešamo in nato dodamo drožni nastavek, v receptu naredimo posebni sladek drožni nastavek, jaz sem uporabila navadnega. Zaradi tega testo ni bilo nič sladko, zato sem dala v nadev malo več sladkorja.

Kuhinjski robot nastavimo na najnižjo stopnjo in mešanico počasi prilivamo. Testo gnetemo toliko časa, da odstopi od posode, nato postopoma dodajamo koščke masla. Ko dodamo maslo, hitrost kuhinjskega robota povišamo in zgnetemo mehko in voljno testo. 

orehova potica z drožmi recept
Vzhajano testo razvaljamo, namažemo z nadevom in tesno zvijemo

Testo preložimo v posodo za vzhajanje in v prvi uri naredimo dve seriji potegov in prepogibov. Testo nato pokrijemo in počakamo da se podvoji.

Testo nato pokrijemo in ga čez noč pustimo v hladilniku. Naslednji dan testo segrejemo na sobno temperaturo in nadaljujemo s pripravo.

Testo razvaljamo, ga namažemo z orehovim nadevom in tesno zvijemo. Potičnik namastimo in testo previdno položimo v model. Pokrijemo in počakamo da naraste, kar lahko traja tudi do 10 ur.

vzhajanje potice z drožmi
Testo razvaljamo, namažemo z nadevom, testno zvijemo in položimo v potičnik. Sledi od 8 do 10 ur vzhajanja.

Preden potico položimo v pečico, jo prebodemo in premažemo z mešanico jajca in žlice sladke smetane. Pečico ogrejemo na 190 stopinj.

Potico najprej pečemo 20 minut pri 190 stopinjah C, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj C in pečemo še približno še 40 minut.

Ko potica po vrhu lepo porjavi, je pečena. Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice in jo še nekaj časa pustimo v potičniku in jo šele nato zvrnemo na rešetko ali leseno desko. 

peka orehove potice z drožmi
Ko je orehova potica z drožmi pečena, jo nekaj minut pustimo v potičniku in jo nato zvrnemo na rešetko.

Hladna orehova potica

Hladno orehovo potico so rade pripravljale gospodinje, ki so bale da bodo potico prehladile. Hladno ali nočno potico prejšnji dan pripravimo in jo zjutraj damo v pečico. Potrebujemo naslednje sestavine:

 • 60 dag moke
 • 1/2 žličke soli
 • 3 dag kvasa
 • 12 dag sladkorja
 • 14 dag masla
 • 4 rumenjaki
 • 1 vaniljev sladkor
 • 1/2 žličke naribane limonine lupinice
 • 2 dcl mleka

Nadev za hladno potico

Zmletim orehom dodamo malo cimeta, naribano limonino lupinico, rum, sladkor, mleko ali smetano in trd sneg beljakov. Nadev ne sme biti premehak, zato moramo mleko previdno dolivati. 

Za nadev potrebujemo naslednje sestavine:

 • 40 dag mletih orehov
 • 15 dag sladkorja
 • 2 dcl mleka ali sladke smetane
 • 2 žlici ruma
 • 1/2 žličke naribane limonine lupinice
 • malo cimeta
 • trd sneg 3 beljakov
 • beljak za mazanje, ali 1 jajce

V dveh žlicah toplega mleka raztopimo kvas, dodamo žličko moke in žličko sladkorja, premešamo, pokrijemo in pustimo vzhajati. Moko presejemo in naredimo jamico. V jamico v moki damo sol in posebej zmehčamo maslo. Z rokami naredimo kašico, ki ji nato dodamo vaniljev sladkor, limonino lupinico, sladkor, rumenjake, vzhajan kvas in mleko. Zamesimo testo tako kot za kekse. 

Testo takoj razvaljamo, nič ne čakamo da vzhaja. Takoj ga namažemo z orehovim nadevom in ga zvijemo. Zavito testo preložimo v namaščen model ali pekač in ga pustimo vzhajati čez noč. Namazano testo lahko tudi pokrijemo s folijo in ga čez noč pustimo vzhajati v hladilniku, a je običajno dovolj če ga čez noč pustimo na sobni temperaturi. 

Naslednji dan potico namažemo z beljakom ali celim razžvrkljanim jajcem in eno uro pečemo pri 190 stopinjah C. Ko dobi skorja lepo rjavo barvo, temperaturo nekoliko znižamo. 

Orehova potica iz ajdove moke

Orehova potica iz ajdove moke je okusna sladica, ki jo prav tako lahko pripravimo ob posebnih priložnostih. 

Sestavine za testo:

 • 320 g ajdove moke
 • 480 g bele moke
 • 500 ml osoljenga kropa
 • 30 g kvasa
 • ščep sladkorja
 • 125 mleka

Sestavine za nadev:

 • 300 g mletih orehov
 • 60 g drobtin
 • 1 jajce
 • 5 žlic goste smetane

Posebej v posodici razdrobimo kvas, dodamo ščepec sladkorja in tri žlice toplega mleka. Zmešamo in pustimo, da kvas vzhaja. 

Ajdovo moko poparimo s kropom in ko se testo ohladi do mlačnega, vmešamo vzhajan kvas. Vgnetemo še pšenično moko in počasi prilivamo mleko, da dobimo primerno gosto testo. Testo damo v posodo, jo pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro. 

Pripravimo nadev. Sladko smetano zmešamo s sladkorjem, orehi, drobtinami in jajcem.

Ko je testo vzhajano, ga tanko razvaljamo in namažemo z nadevom. Testo zvijemo, položimo v namaščen model in prepikamo. Testo damo še enkrat vzhajat na toplo mesto. Ko je testo dovolj vzhajano, ga namažemo z razžvrkljanim jajcem, še enkrat prepikamo in model postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj C.

Orehovo potico iz ajdove moke pečemo približno 1 uro. 

Rozinova potica

Poleg orehove potice je najbolj priljubljena in poznana rozinova potica. Pogosto rozine v nadevu kombiniramo z orehovim ali lešnikovim nadevom. Za resnično odlično rozinovo potico, ki ne sme manjkati med Božičnimi sladicami, potrebujemo naslednje sestavine:

Sestavine za testo za rozinovo potico:

 • 56 dag moke
 • 42 dag presnega masla
 • 3 rumenjake
 • 2 dcl kisle smetane
 • 7 dag sladkorja
 • malo nastrgane limonine lupinice
 • 1/2 žličke soli
 • vzhajan kvasec iz 4 dag kvasa
 • 6 žlic mleka
 • pol žličke sladkorja

Sestavine za nadev za rozinovo potico:

 • 3 rumenjake
 • 25 dag sladkorja
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
 • 2 žlici sladke smetane
 • 1 kg opranih, z rumom navlaženih rozin

V moki z valjarjem zdrobimo presno maslo. Dodamo razžvrkljane rumenjake s sladko smetano, sladkor z limonino lupinico, vaniljev sladkor, sol in vzhajan kvas. Na hitro zamesimo testo, ga dobro pognetemo in ga takoj razvaljamo. Zložimo ga kot masleno testo, trikrat zapored, nato ga pokrijemo in ga damo vzhajat. Testo naj vzhaja na toplem mestu približno 3 ure. 

Medtem ko testo vzhaja, umešamo rumenjake s sladkorjem in dodamo sladko smetano. Rozine operemo in osušimo, nato jih navlažimo z rumom, vendar samo toliko, da niso mokre.

Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo za nožev rob debelo, ga namažemo z nadevom in potresemo z rozinami. Testo tesno zavijemo in ga položimo v namaščen model in ga damo vzhajat v topel prostor. Ko je testo vzhajano ga namažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo pri 190 stopinjah  približno 1 uro ali 1 uro 1/4. 

rozinova potica

Nočna orehova potica

Hladna potica ali nočna orehova potica je okusna sladica, ki jo pripravimo nekoliko drugače kot navadno orehovo potico. Testo takoj razvaljamo in ga namažemo z nadevom, ter jo pustimo čez noč vzhajati.

Sestavine za hladno potico:

 • 60 dag moke
 • 1/2 žličke soli
 • zavojček svežega kvasa
 • 12 dag sladkorja
 • 14 dag masla
 • 4 rumenjake
 • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
 • 1/2 žličke naribane limonine lupinice
 • 2 dcl mleka

Nadev za hladno potico:

 • 40 dag mletih orehov
 • 15 dag sladkorja
 • 2 dcl sladke smetane ali mleka
 • 2 žlici ruma
 • 1/2 žličke naribane limonine lupinice
 • malo cimeta
 • sneg 3 beljakov
 • jajce ali beljak za mazanje

Najprej naredimo kvasec, tako da svež kvas nadrobimo z dvema žlicama toplega mleka, dodamo malo sladkorja in žličko moke. Pokrijemo in pustimo vzhajati. Moko presejemo, dodamo sol in zmehčano maslo. Z rokami zmešamo in dodamo vanilijev sladkor, naribano limonino lupinico, sladkor, rumenjake, vzhajan kvas in mleko. Zamesimo testo kot za kekse in ga takoj razvaljamo, ne čakamo da vzhaja.

Pripravimo nadev, tako da mletim orehov dodamo malo cimeta, naribano limonino lupinico, sladkor, rum, mleko ali sladko smetano in na koncu vmešamo še trd sneg beljakov. Nadev ne sme biti preveč mehak, zato mleko previdno dolivamo. Nadev namažemo po razvaljanem testu, zavijemo in damo v namaščen pekač ali model. Pokrijemo in pustimo da vzhaja čez noč. Testo lahko tudi zavijemo v folijo in ga čez noč pustimo v hladilniku. 

Naslednji dan je potica vzhajana, preden jo damo v pečico jo namažemo z beljakom ali razžvrkljanim jajcem. Pečemo eno uro pri 190 stopinjah C, ko dobi potica lepo rjavo barvo, temperaturo nekoliko znižamo. 

Makova potica

Tudi makova potica je tradicionalna slovenska jed, ki je najpogosteje na naših mizah ob raznih slavjih in cerkvenih praznikih. Tukaj sem  pripravila recept, ki ga dolga leta nazaj objavila Felicita Kalinšek v Slovenski kuharici.

Testo za makovo potico:

 • 4 žlice mleka
 • 3 dag kvasa
 • pol žlice sladkorja
 • žlica moke
 • 12 dag presnega masla
 • 5 rumenjakov
 • nastrgana limonina lupinica
 • 10 dag sladkorja
 • 1/4 litra sladke smetane
 • 1 kg moke
 • pol žlice soli

Nadev za makovo potico:

 • 1/2 litra sladke smetane
 • 30 dag mletega maka
 • 3 rumenjake
 • 25 dag sladkorja
 • 1 vanilijin sladkor
 • žlica drobtin
 • 7 dag presnega masla
 • 3 žlice topljene smetane

Priprava testa:

Najprej 4 žlice mlačnega mleka zamešamo s kvasom in sladkorjem, postavimo na toplo da vzhaja. Medtem vmešamo maslo z rumenjaki in s sladkorjem, ki smo mu dodali naribano limonino lupinico. Počasi prilivamo mlačno mleko, nato dodamo vzhajan kvas, presejano moko in sol. Testo dobro zamesimo, če je premehko, dodamo še malo moke. 

Priprava nadeva za makovo potico:

V vrelo smetano, ki jo lahko nadomestimo z mlekom, zakuhamo stolčen mak. Mešanica pustimo da počasi vre približno 1 uro. Nato mešanico ohladimo in ji primešamo rumenjake, sladkor, vanilijin sladkor, 3 žlice smetane in presno maslo. Rahlo zamešamo sneg beljakov.

Peka makove potice:

Vzhajano kvašeno testo razvaljamo, ga namažemo z nadevom in trdno zavijemo. Zavito potico damo v namaščen model in jo postavimo vzhajat na toplo. Ko je potica vzhajana, jo pomažemo z razžvrkljanim jajcem in jo damo v ogreto pečico. Makovo potico pečemo približno 1 uro pri 190 stopinjah C. 

makova potica

Lešnikova potica

Tudi lešnikova potica je prava poslastica! Mnogi v nadevu za potico ne marajo orehov, zato jih lahko nadomestimo z lešniki. Za pripravo testa potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1/2 kocke svežega kvasa
 • 15 gramov droži (kislo testo)
 • 450 gramov moke
 • 90 gramov masla
 • 30 gramov sladkorja
 • 2 dcl mleka
 • 1 jajce
 • 1 rumenjak
 • 1 žlička soli

Sestavine za nadev za lešnikovo potico:

 • 350 gramov lešnikov
 • 1 jajce
 • 1 dck mleka
 • 100 gramov sladkorja
 • 1 žlica ruma
 • 2 žlici mascarponeja
 • 1 žlico drobtin
 • 1 jajce za premaz

Moko presejmo v skledo, dodamo v toplem mleku raztopljen kvas. Nato dodamo vse sestavine za testo, razen masla. Zamesimo testo, pomagamo si lahko z robotom. Najprej mešamo počasi in dodajamo zmehčano maslo, nato pa mešamo na najvišji temperaturi, da se vse sestavine dobro povežejo med seboj. Ko testo odstopa od sklede, to pokrijemo in pustimo testo vzhajati na toplem.

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo lešnikov nadev. Zavremo mleko in z njim prelijemo mlete lešnike in jih nato ohladimo. Ko so lešniki ohlajeni, nadevu dodamo stepeno jajce, 2 žlici mascarpone in rum. Če je nadev preredek, dodamo še žlico drobtin.

Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na delovni pult in ga še enkrat pregnetemo.  Testo pustimo nekaj minut počivati in ga nato razvaljamo. Premažemo ga z nadevom in zvijemo. Zvito potico damo v namaščen pekač, ki ga lahko obložimo s papirjem za peko. Potico pustimo spet na toplem, da še enkrat vzhaja. 

Vzhajano potico prebodemo in jo nato premažemo z razžvrkljanim jajcem. Ko potico mažemo z jajcem pazimo, da ne zamažemo luknjic. Potico pečemo približno 1 uro pri 175 stopinjah C. Ko je potica pečena, jo nekaj časa še pustimo v pekaču ali modelu in jo šele nato obrnemo in ohladimo.

lešnikova potica
Lešnikova potica Spekla: Mari Radej

Ocvirkovka

Ocvirkovka, špehovka ali ocvirkova potica, je tradicionalna slovenska jed, ki so so naši predniki pripravljali ob raznih praznikih. V nekaterih krajih je bila ocvirkovka na mizi na debeli četrtek ki naznanja začetek pusta in je praznik debeluhov.

Seveda pa so se morali vsi ki so preveč radi jedli kmalu pokoriti, saj je sledil 40 dnevni post pred Veliko nočjo, ki je nekoliko razstrupil razvajeno telo in obremenjena jetra. Običajno ocvirkovo potico pečemo iz bele moke, lahko pa dodamo tudi nekoliko ajdove moke.

Testo za ocvirkovo potico:

 • 15 dag ajdove moke
 • 50 dag pšenične
 • kvasec iz 4 dag kvasa
 • 1 žlica sladkorja
 • 1 žlica moke in dl toplega mleka

Nadev za ocvirkovo potico:

 • 50 dag praženih in odcejenih ocvirkov
 • sladkor in cimet po želji

Ajdovo moko poparimo z litrom slanega kropa in zmešamo. Počasi ohladimo in zamešamo vzhajan kvasec, pšenično moko in po potrebi malo tople vode. Testo zgnetemo tako da je krepko in ne premehko. Povaljamo ga po moki, pokrijemo in damo vzhajat. Ko je testo vzhajano ga zvaljamo, potresemo z ocvirki in zavijemo kot potico.

Zavito testo damo v namaščen pekač in damo vzhajat. Ko je potica vzhajana jo premažemo z mastjo in pečemo od 60 do 70 minut pri 220 stopinjah C. Špehovko ali ocvirkovko lahko ponudimo vročo, po želji jo potresemo s cimetom in sladkorjem.

ocvirkova potica
Ocvirkova potica Spekla: Mari Radej

Kokosova potica

Za okusno kokosovo potico potrebujemo naslednje sestavine:

Kvašeno testo:

 • 60 dag moke
 • 8 dag masla
 • 8 dag sladkorja
 • 8 dag kakava
 • 3 dl mleka
 • kvasec iz 3 dag kvasa, žlička sladkorja, 3 žlice mlečnega mleka, žlica moke

Nadev za kokosovo potico:

 • 12 dag masla
 • 2 jajci
 • 10 dag sladkorja
 • sesekljana limonina lupinica
 • 15 dag kokosove moke

Iz sestavin za kvašeno testo zamesimo testo za potico in ga pustimo vzhajati na sobni temperaturi. Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na ogret pomokan prt in ga tanko zvaljamo. Posebej tanko mora biti zvaljano na strani kjer bomo začeli potico zvijati.

Za nadev ločimo jajca in iz beljakov stepemo trd sneg. V sneg vtepemo polovico sladkorja. Maslo penasto umešamo, dodamo rumenjaka in preostali sladkor.

kokosova potica

Kokosovo moko prepražimo v ponvi na manjšem ognju, da počasi postane zlato rumena. S snegom jo vmešamo v maslo in dodamo vaniljev sladkor. Testo namažemo z maslenim nadevom in po njem potresemo kokosovo moko.

Potico tesno zvijemo in jo položimo v namaščen model. Prebodemo in pustimo vzhajati. Ko je potica vzhajana jo namažemo z oljem in pečemo najprej pri 220 stopinj C in ko porumeni temperaturo znižamo na 180 stopinj C.

Potico pečemo od 60 do 70 minut, odvisno od tega kako visoko sega v modlu.

Korenčkova potica

korenčkova potica

Korenčkova potica je manj poznana, a zelo okusna in tudi na pogled lepa sladica. Pripravimo lahko različna testa, polnozrnato sladko testo, rženo, koruzno, ajdovo ali belo testo.

V tem receptu bomo uporabili testo iz koruzne moke.  Nadev pripravimo z dodatkom mletih orehov, korenja in mletih mandljev. 

Testo za potico iz koruzne moke:

 • 20 dag koruzne moke
 • 30 dag bele moke
 • 3 dag kvasa
 • 8 dag margarine za pečenje
 • 8 dag sladkorja
 • 1 jajce
 • 2 dl mleka
 • višnjevo žganje
 • limonina lupinica
 • vaniljev sladkor 
 • sol

Priprava testa z koruzno moko:

Polovico tekočine zavremo in z njo poparimo koruzno moko. Vse skupaj dobro premešamo in še mlačni moki primešamo belo moko. Dodamo še v mlačni vodi raztopljen kvas, raztopljeno maščobo, sol, arome, sladkor in jajca. 

Počasi dodajamo drugo polovico tekočine in nato zgnetemo srednje gosto testo. Pri dodajanju tekočine bodimo previdni, kajti tudi testo iz koruzne moke je lahko hitro premokro. Če se nam to zgodi, moramo dodati več bele moke. Testo pustimo vzhajati toliko časa, da se količina testa podvoji. Testo enkrat premesimo in razvaljamo. 

Nadev za korenčkovo potico:

 • 30 dag mletih orehov
 • 25 dag korenja
 • 5 dag masla
 • 15 dag sladkorja
 • 2 jajci
 • 1 vanilijev sladkor
 • mleti cimet
 • rum

Na maslu prepražimo naribano korenje, samo toliko da postekleni. Zalijemo ga z mlekom in kuhamo toliko časa da polovica mleka izpari. Korenje nato ohladimo, ko je še mlačno dodamo orehe, sladkor, jajca, arome in dišave.

Nadev namažemo po razvaljanem testu, mlete mandlje potresemo po razmazanem nadevu. Pazimo da je temperatura nadeva enaka temperaturi testa. Potico nato tesno zavijemo in položimo v pripravljen pekač. Zavito potico nekajkrat prebodemo in jo pustimo vzhajati.

Pred peko potico na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc, pri tem pazimo da ne zapolnimo luknjic. Pečemo 50 minut pri temperaturi 190 stopinj C.

Pehtranova potica

Pehtranova potica je posebna predvsem zato, ker samo Slovenci pehtran uporabljamo tudi pri pripravi sladic. Pehtran je začimba, ki jo običajno uporabljamo za začinjanje juh in mesa. Pehtranova potica je običajno na naših mizah okoli Velike noči, pogosto pa jo pripravimo tudi za Božične praznike. Običajno jo pripravimo iz bele moke, lahko pa jo kombiniramo tudi z ajdovo moko ali kakšno drugo moko. 

Sestavine za kvašeno testo z ajdovo moko:

 • 25 dag ajdove moke
 • 25 dag bele moke
 • 3 dag kvasa
 • 5 dag margarine
 • 6 dag sladkorja
 • 2,5 dl vode
 • limonina lupinica
 • valiljev sladkor
 • sol

Priprava kvasca:

 • 3 dag kvasa
 • 1/2 dl mlečnega mleka
 • žlička sladkorja
 • 1 žlica moke

Nadev za pehtranovo potico:

 • 15 dag svežih pehtranovih listov (uporabimo lahko tudi suhe)
 • 25 dag polnomastne pretlačene skute
 • 2 jajci
 • 25 dag sladkorja
 • 10 dag v rumu namočenih rozin
 • 10 dag piškotnih drobtin
 • vaniljev sladkor, rum

Priprava nadeva za pehtranovo potico

Skuti primešamo jajca, sladkor, vanilijev sladkor in rum. Dobro premešamo, namažemo po testu in potresemo s pehtranom, namočenimi rozinami in piškotnimi drobtinami. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa.

Priprava testa za pehtranovo potico z ajdovo moko:

Polovico predpisane tekočine zavremo in z njo poparimo ajdovo moko. Dobro premešamo in počasi ohlajamo. Ko je ajdova moka še mlačna, ji primešamo belo moko, kvasec, raztopljeno maščobo, sol, sladkor, limonino lupinico in vaniljev sladkor. 

Počasi dodajamo drugo polovico tekočine, zgnetemo srednje gosto testo. Pri dodajanju tekočine bodimo previdni, saj se testo iz ajdove moke hitro razvodeni, postane premokro. Testo nato vzhajamo, količina testa se mora podvojiti. Ajdovo moko poparimo zaradi arome, prav tako se škrob v moki potem bolje veže na belo moko in pečeno testo se ne prehitro drobi. Testo enkrat premesimo, razvaljamo in nadevamo z nadevom. 

Testo tesno zavijemo, položimo v namaščen pekač in jo nekajkrat prebodemo. Pred peko potico namažemo z zmesjo jajc in mleka, pazimo da ne zadelamo luknjic. Pečemo 50 minut pri temperaturi 190 stopinj C. 

Pehtranovo potico lahko pripravimo tudi z nadevom, ki mu poleg pehtrana in skute, dodamo tudi nekaj listkov mete, v nadev pa lahko zamešamo tudi drobno sesekljan drobnjak. 

pehtranova potica
Pehtranova potica Spekla: Mari Radej

Rožičeva potica

Prve slovenske potice so bile sadne, z nadevom pripravljenim iz zdrobljenega suhega sadja. V nadevih se je pogosto znašlo lokalno sadje, ki so ga posušili za kasnejšo uporabo. Najpogosteje so bili v nadevih jabolčni, slivovi in hruškovi krhlji.

Nadev za potico so naši predniki pripravljali tudi iz orehov, lešnikov, pehtrana, rožičev in celo bučnih semen in fig. Rozine se v nadevih, ki so jih pripravljali na kmetih pojavijo precej pozno. Poznamo tudi slane nadeve za potico, najbolj poznana slana potica je ocvirkovka ali špehovka. 

Kvašeno testo za rožičevo potico:

 • kvas, 4 žlice mleka
 • pol žlice sladkorja
 • 3 dag kvasa
 • 1 kg moke
 • 1/4 litra mlačnega mleka
 • 1 rumenjak
 • žlica sladkorja
 • žlica masla
 • pol žlice soli

Nadev za rožičevo potico:

 • 1/2 kg naribanih rožičev
 • 3/4 litra mleka
 • 1/2 kg medu
 • nastrgana limonina lupinica
 • malo mletih klinčkov in cimeta
 • 172 kg drobno narezanih suhih fig
 • 15 dag sladkorja

Priprava in peka rožičeve potice:

Moko presejemo, naredimo luknjico in vanjo damo vzhajan kvas. Kvasu primešamo malo moke. Rumenjak in sladkor razžvrkljamo z mlekom in mešanico prilijemo k kvasu. Dodamo zmehčano maslo in sol, ter vse skupaj zamesimo v testo. Testo pokrijemo in damo vzhajat na toplo. 

Za rožičev nadev najprej rožiče skuhamo z mlekom, ki smo mu dodali med, limonino lupinico, klinčke in cimet. Mleko z rožiči in dišavami naj 5 minut vre, nato ga odstavimo in primešamo narezane suhe fige. 

Dobro vzhajano testo dobro razvaljamo in ga enakomerno namažemo z nadevom. Trdno zavijemo in potico položimo v namaščen pekač, ki ga postavimo na toplo da vzhaja. Vzhajano testo namažemo z razžvrkljanim jajcem in damo v ogreto pečico. Pečemo približno 50 minut pri 190 stopinjah C, pri ventilacijski pečici pri 175 stopinjah C.

rožičeva potica

Figova potica

Za okusno potico z figovim nadevom, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 500 gramov bele moke
 • 40 gramov kvasa
 • 60 gramov margarine 
 • 80 gramov sladkorja
 • 2 jajci
 • malo ruma
 • 2 dcl mleka
 • naribana limonina lupinica
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
 • sol

Sestavine za figov nadev:

 • 300 gramov rožičeve moke
 • 300 gramov suhih fig (namočenih v maraskinu)
 • 100 gramov sladkorja
 • 100 gramov masla
 • 1 dcl jabolčnega pireja
 • 2 jajci
 • 50 gramov piškotnih drobtin
 • naribana limonina lupinica

Moko presejemo v večjo posodo in ob strani vmešamo sol. V manjši posodici v mlačnem mleku raztopimo kvas. V drugi posodi zmešamo jajca, sladkor, malo ruma, vaniljev sladkor in naribano limonino lupinico. Mleko segrejemo in raztopimo margarino, toplo mleko dodamo k moki. Premešamo in dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami. Vse skupaj znova premešamo, dodamo kvasec in stopljeno margarino.

Umesimo gladko testo, ga pokrijemo in ga pustimo vzhajati. Količina testa se mora pri vzhajanju podvojiti. Ko je testo vzhajano,ga še enkrat premesimo in pustimo še nekaj minut počivati. Nato ga razvaljamo in namažemo z figovim nadevom.

Za pripravo nadeva najprej na maslu in sladkorju prepražimo rožičevo moko, pazimo, da sladkor ne karamelizira. Zalijemo z jabolčnim pirejem in primešamo na kocke narezane suhe fige, ki smo jih marinirali v maraskinu. Nato dodamo jajca in limonino lupinico.

Nadev namažemo po razvaljanem testu in nato po vrhu posujemo piškotne drobtine. Potico tesno zavijemo in jo položimo v namaščen pekač. Testo prebodemo in pustimo še enkrat vzhajati. Preden damo potico v pečico, jo premažemo z zmesjo jajc in mleka, pri tem pazimo da ne premažemo luknjic, ki smo jih naredili v testo. 

Potico pečemo približno 50 minut, pri temperaturi 190 stopinj C.

Kakijeva potica

Kakijeva potica iz polnozrnatega sladkega testa je čudovita sladica, ki jo je najbolj pripraviti v času ko je na voljo dovolj svežega kakija.

Pri pripravi potice lahko uporabimo tudi testo iz navadne bele moke, ajdove, koruzne ali ržene moke. Za današnji recept bomo uporabili polnozrnato sladko testo.

Sestavine za kakijev nadev:

 • 60 dag kakijev
 • 20 dag sladkorja
 • 0,5 dl sladke smetane
 • 2 jajci
 • 20 dag drobtin
 • 5 dag mletih pinjol
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
 • malo pomarančnega likerja
 • naribana pomarančna lupinica

Sestavine za polnozrnato sladko testo:

 • 50 dag polnozrnate moke
 • 4 dag kvasa
 • 8 dag margarine
 • 8 dag sladkorja
 • 2 jajci
 • 2 dcl melka
 • malo ruma
 • naribana limonina lupinica
 • malo ruma
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
 • malo soli

Priprava sladkega testa iz polnozrnate moke:

Polnozrnato moko stresemo v večjo posodo. Primešamo najprej mlačno mleko, v mlačnem mleku raztopljen kvas, raztopljeno margarino, jajca, sladkor, vaniljev sladkor, rum in sol. Iz sestavin zgnetemo srednje gosto testo in ga damo vzhajati na toplo. Ko testo naraste za enkratno količino ga še enkrat premesimo. 

Priprava nadeva iz kakija:

Kakijem najprej odstranimo sredico in meso drobno narežemo. Primešamo sladkor, sladko smetano, 2 jajci, mlete pinjole, polovico krušnih drobtin, vaniljev sladkor, naribano pomarančno lupinico in malo pomarančnega likerja. Vse sestavine zmešamo, temperatura nadeva naj bo ista kot temperatura testa. 

Zavijanje in peka potice

Testo razvaljamo in po njem razmažemo kakijev nadev in ga potresemo z drugo polovico drobtin. Tesno zavijemo in potico položimo v namaščen pekač ali model za potico. Zvito potico prebodemo in damo vzhajat v topel prostor.

Preden damo potico v pečico, jo premažemo z razžvrkljano zmesjo mleka in jajc, pazimo da ne zadelamo luknjic, ki smo jih prej napravili v testo. 

Kakijevo potico pečemo približno 50 minut pri temperaturi 190 stopinj C.

Kostanjeva potica

Potica s kostanjevim nadevom je prava jesenska poslastica. Pripravljamo ga iz kostanjevega pireja, uporabimo pa lahko ajdovo testo.  Izvrsten recept za pripravo kostanjevega pireja je objavljen na spletni strani oblizniprste.si: Kostanjev pire! Kostanj ne vsebuje glutena in holesterola, vsebuje malo sladkorjev, veliko škroba in prav tako veliko mineralov.

Sestavine za kostanjev nadev za potico:

 • 40 dag kostanjevega pireja
 • 15 dag sladkorja
 • 2 jajci
 • 1 dl sladke smetane
 • 5 dag drobtin iz piškotov
 • malo naribane limonine lupinice

Sestavine in priprava testa iz ajdove moke:

 • 25 dag ajdove moke
 • 15 dag bele moke
 • 2 dag kvasa
 • 6 dag masla
 • 6 dag sladkorja
 • 1 jajce
 • 2 dcl mleka
 • naribana limonina lupinica
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
 • sol

1 dcl mleka zavremo in z njim poparimo ajdovo moko. Dobro premešamo in ohladimo. Ko je moka še malo mlačna, primešamo belo moko, v vodi mlačni vodi raztopljen kvas, raztopljeno maslo, sol, sladkor, vaniljnin sladkor in limonino lupinico. 

Nato počasi dodajamo še drugo polovico mleka in zgnetemo srednje gosto testo. Bodimo pozorni pri dodajanju tekočine, saj nam pri ajdovi moki lahko hitro nastane premokro testo. Naredimo hlebček, ga pokrijemo in ga damo vzhajat v topel prostor. Ko se količina testa podvoji, testo še enkrat premesimo in razvaljamo. 

Priprava kostanjevega nadeva in peka potice:

Najprej kostanjev pire zmešamo s sladko smetano, naribano limonino lupinico, jajci in sladkorjem. Dobro zmešan nadev namažemo po razvaljanem testu in potresemo s piškotnimi drobtinami.

Potico tesno zavijemo in jo položimo na namaščen pekač ali model. Če želimo, lahko pekač tudi obložimo s peki papirjem. Zvito potico nekajkrat prebodemo in jo damo pokrito vzhajati v topel prostor. 

Ko je potica vzhajana jo premažemo z razžvrkljanim jajcem ali z mešanico jajca in mleka. Pečico segrejmo na 190 stopinj C, pečemo od 50 minut do 1 ure.

Bratova potica

O izvoru imena za bratovo potico sem brskala in našla zanimiv članek o znamenitem kuharju Danilu Kozarju. V članku je pojasnil, da je takšno ime potici nadel preprosto zato, ker jo je tako pripravljal njegov brat. V slovenski zgodovini poznamo različne priprave potice, tudi takšne s tremi nadevi. Tokrat smo pripravili potico po receptu gospoda Danila Kozarja, potico je spekla Mari Radej.

Sestavine za testo za bratovo potico:

 • 500 gramov bele moke 
 • 1 jajce
 • 25 gramov kvasa
 • 40 gramov sladkorja
 • 1/2 zavitka vaniljevega sladkorja
 • 2 žlici olja
 • ščepec soli
 • 3 dcl mlačnega mleka

Orehov nadev za bratovo potico:

 • 200 gramov mletih orehov
 • 100 gramov sladkorja
 • 1 beljak
 • malo ruma
 • naribana limonina lupinica
 • malo mleka

Makov nadev za bratovo potico

 • 200 gramov mletega maka
 • 100 gramov sladkorja
 • 1 beljak 
 • malo ruma
 • naribana limonina lupinica
 • malo mleka

Sadni nadev:

 • 300 gramov marmelade ali džema ( brusnična, borovničeva…marmelada naj bo čvrsta)

Potrebujemo še sladkor v prahu za posip in malo margarine.

Priprava in zavijanje bratove potice

V skodelico razdrobimo kvas, dodamo malo sladkorja in malo toplega mleka in počakamo da vzhaja kvasec. Ko je kvasec vzhajan, ga dodamo k moki, ob strani damo ščepec soli, v jamico v moki pa damo jajce, vaniljev sladkor in mlačno mleko. Testo dobro pregnetemo in ga nato razdelimo na šest hlebčkov, ki jih pokrijemo in jih damo vzhajat na toplo mesto.

Ko so hlebčki vzhajani, enega položimo na pomokan prt in ga na tanko razvaljamo. Prvi del testa namažemo s polovico orehovega nadeva. Razvaljamo drugi hlebček testa in ga položimo čez orehov nadev in ga namažemo s polovico makovega nadeva. Nato razvaljamo še tretji hlebček in ga položimo čez makov nadev, to testo nato namažemo z marmelado po svojem izboru, lepa potice pride, če je marmelada čim bolj  barvita.

Tako pripravljeno testo previdno zvijemo s pomočjo prta in jo položimo v namaščen ali s peki papirjem obložen peka. Enako naredimo s preostalim testom in nadevi, lahko pa naredimo eno samo veliko potico, a je lažje, če pripravimo dve.

Pekač s potico postavimo na toplo mesto, ga pokrijemo in pustimo da počasi vzhaja. Ko lepo naraste, potico premažemo z mlekom ali razžvrkljanim jajcem in postavimo v pečico. Bratovo potico pečemo pri 170 stopinjah C, približno 40 minut. Ko je potica pečena, jo zvrnemo iz pekača, potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo. Bratova potica je čudovita sladica, hladno lahko tudi zavijemo in jo ponudimo kot presenečenje na nedeljskem družinskem izletu. 

bratova potica

Medena potica

Medena potica je manj poznana slovenska tradicionalna jed. Med obogati nadev za potico, prav tako ga lahko pripravimo z orehi ali s kakšnimi drugimi sestavinami. 

Sestavine za nadev za medeno potico:

 • 60 dag moke
 • 1 žlička soli
 • 2 dag kvasa
 • 5 dag sladkorja
 • 5 dag masla
 • 2 rumenjaka
 • 3 dcl mlačnega mleka
 • 1 žlica ruma
 • naribana limonina lupinica

Sestavine za nadev za medeno potico:

 • 30 dag medu
 • 15 dag sladkorja
 • 1 dcl mleka
 • 10 dag masla
 • 25 dag mletih orehov
 • 5 dag drobtin
 • naribana limonina lupinica
 • 12 dag orehov za posip

Iz sestavin za kvašeno testo zamesimo testo in ga dobro pregnetemo. Ko je testo vzhajano, ga čim tanjše zvaljamo. Tam kjer bomo začeli potico zavijati, moramo testo še posebej tanko razvaljati. Razvaljano testo namažemo s toplim nadevom, potresemo z mletimi orehi in preložimo v namaščen pekač.

Potico prebodemo, da bo lahko med pečenjem uhajal zrak. Nato damo potico vzhajati na toplo mesto, vzhajala bo nekaj več časa, ker je nadev težji. Ko je potica vzhajana, ji premažemo z razžvrkljanim jajcem, pazimo da ne prekrijemo luknjic. 

Peka medene potice

Medeno potico pečemo nekoliko dlje kot ostale potice, približno 15 minut dlje. Skupen čas peke medne potice je od 70 do 90 minut. Najprej potico pečemo pri 220 stopinjah C, čez 20 minut temperaturo znižamo na 180 stopinj C. Ko je potica pečena jo pustimo nekaj časa v pekaču in jo šele nato previdno zvrnemo. 

Priprava nadeva za medeno potico:

Med, sladkor in mleko damo v lonec in počasi kuhamo 10 minut. Nato lonec odstavimo in primešamo maslo, mlete orehe, drobtine in naribano limonino lupinico. 

Čokoladna potica

Običajno pečemo potico iz bele moke, tip 400 ali 500, a v zadnjih letih belo moko vse pogosteje nadomeščajo druge moke, predvsem ajdova, koruzna, ržena ali polnozrnata moka. Tudi za čokoladno potico lahko vzamemo kakšno drugo moko, tukaj je recept iz moke za kvašeno testo.

Sestavine za testo za čokoladno potico:

 • 50 dag bele moke
 • 4 dag kvasa
 • 6 dag margarine za pečenje
 • 8 dag sladkorja
 • 2 jajci
 • 2, 5 dl mleka
 • rum, limonina lupinica
 • vaniljev sladkor
 • sol

Sestavine za nadev za čokoladno potico:

 • 15 dag masla
 • 5 rumenjakov
 • 15 dag sladkorja
 • 1 vanilin sladkor
 • 15 dag čokolade
 • trd sneg iz 3 beljakov
 • 15 dag zmletih olupljenih mandeljnov ( popražimo jih na 10 dag sladkorja)
 • žlica drobtin

Moko presejemo v večjo skledo in dodamo sol. Posebej v manjši skodelici v mlačnem mleku raztopimo kvas. V drugi posodi pa zmešamo jajca, sladkor, rum in limonino lupinico. Posebej segrejemo mleko in raztopimo maščobo.

Moki dodamo toplo mleko in premešamo. Dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami, ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo še raztopljen kvas in maščobo, ter vse zmešamo v srednje gosto testo. Zgnetemo ga le toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko na površini. Pazimo da se testo ne prijema sklede in da ne zamešamo pretrdega testa.

Količino mleka v testu težko točno določimo zaradi vlažnosti moke in velikosti jajc. Testo pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati. Za vzhajanje je primerna tudi vsaka plastična posoda ki se neprodušno zapre in je dovolj velika. V zaprti plastični posodi vlaga in toplota ostaja v njej, kar so idealni pogoji za vzhajanje testa. Testo vedno vzhajamo na sobni temperaturi, ne dajemo ga na radiator ali kakšen drug izvor toplote. Ko se količina testa pri vzhajanju podvoji ga še enkrat premesimo.

Priprava nadeva za čokoladno potico in peka

Maslo vmešamo in mu postopoma dodajamo rumenjake, sladkor z vaniljo in stopljeno čokolado. Vmešamo še trd sneg iz beljakov. Vzhajano testo razvaljamo in ga namažemo z nadevom. Čez nadev potresemo na sladkorju popražene mandeljne in drobtine.

Potico trdno zavijemo in jo položimo v namaščen pekač, pokrijemo in pustimo da še enkrat vzhaja. Ko je potica vzhajana, jo prebodemo in namažemo z razžvrkljanim jajcem. Čokoladno potico z mandeljni pečemo približno 1 uro pri 175 stopinjah C. 

Čokoladna potica bo teknila tudi otrokom, čeprav mogoče drugače ne marajo klasične potice. 

Bučna potica z makom 

Današnja potica bo čisto nekaj posebnega, saj bomo pripravili nadev iz maka in suhih sliv, testo pa bomo pripravili z bučnim pirejem. Recept je povzet po Fala Slonček, napisala ga je Mirjam Kavčič.

Recept za bučno potico z makom in suhimi slivami

Sestavine za testo:

 • 1 kocka svežega kvasa (Fala)
 • 1 vrečka kislega testa (Fala)
 • 850 g bele moke manitoba
 • 280 g sladke smetane
 • 150 g mleka
 • 150 g bučnega pireja
 • 110 g masla
 • 50 g sladkorja
 • 3 rumenjaki
 • 2 žlički soli

Sestavine za nadev:

 • 400 g maka
 • 400 g suhih sliv
 • 300 g vode
 • 200 g sladke smetane
 • 120 g sladkorja
 • 4 žlice ruma
 • 3 beljaki
 • 1 jajce
 • limonina lupinica

Bučo skuhamo v majhni količini vode in jo nato s paličnim mešalnikom zmešamo v gladek pire. Bučni pire ohladimo. 

Moko presejemo v posodo kuhinjskega robota in primešamo kislo testo. Kvas raztopimo v mleku in ga dodamo moki. Nato dodamo vse ostale sestavine razen masla in bučnega pireja.

Zamesimo kvašeno testo, najprej mešamo počasi in med mešanjem postopoma dodajamo zmehčano maslo in bučni pire. Nato povečamo hitrost robota in zamesimo gladko testo, ki lepo odstopa od posode. Posodo pokrijemo in pustimo testo vzhajati na toplem.

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev. Slive skuhamo v majhni količini vode, ko so slive mehke, jih zmešamo s paličnim mešalnikom. V vroč pire iz suhih sliv vmešamo mleti mak, med mešanjem prilijemo vrelo sladko smetano in še nekaj časa mešamo, da se mak zmehča. Vse skupaj ohladimo in nato v mlečen nadev primešamo vse ostale sestavine za nadev. 

Ko je testo vzhajano, ga stresemo na malo pomokan pult, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivat. Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo. Zvitek položimo v namaščen model in ga pustimo vzhajati.

Ko je potica vzhajana, jo premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo in model postavimo v vročo pečico, ki smo jo ogreli na 175 stopinj C. 

Bučno potico z makovim nadevom s suhimi slivami pečemo eno uro pri 175 stopinjah C.

Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice, jo še nekaj minut pustimo v modelu, nato jo obrnemo iz modela in ohladimo. 

Drobnjakova potica

Drobnjakova potica je prava poslastica, namesto drobnjaka lahko v nadev damo tudi pehtran ali kakšno drugo zelišče. Za drobnjakovo potico bomo tudi testo pripravili malo drugače:

 • 1 kg moke
 • 30 gramov kvasa (raztopljen v 4 žlicah mleka, 1/2 žlice sladkorja)
 • 1/4 litra mlačnega mleka
 • 1 rumenjak
 • 1 žlica sladkorja
 • 1 žlica masla
 • 1/2 žlice soli

Kvas raztopimo v 4 žlicah mleka in dodamo 1/2 žlice sladkorja, počakamo da kvas vzhaja. Moko presejemo in v sredini naredimo jamico, vanjo damo vzhajan kvas, ki ga zmešamo z malo moke. Mleko razžvrkljamo z rumenjakom in sladkorjem, ter prilijemo vzhajanemu kvasu.

Dodamo še maslo, ob strani posujemo sol in vse dobro premešamo. Zamesimo testo, ga pokrijemo in damo vzhajat na toplo mesto. Po približno eni uri testo še enkrat pregnetemo, ga oblikujemo v kroglo, pokrijemo in pustimo še enkrat vzhajati. 

Nadev za drobnjakovo potico

 • 2 žlici masla
 • 5 žlic drobtin
 • 3/4 l smetane
 • 3 žlice sladkorja
 • 2 rumenjaka
 • 2 žlici drobno narezanega drobnjaka
 • trd sneg beljakov

Na maslu popražimo drobtine, dodamo smetano, sladkor, rumenjak, narezan drobnjak in na koncu rahlo vmešamo sneg iz beljakov.

Dobro vzhajano testo tanko razvaljamo, namažemo z nadevom, tesno zavijemo in ga položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Tako oblikovano potico pustimo še nekaj časa vzhajati, preden jo damo v pečico jo prebodemo in premažemo z razžvrkljanim jajcem.

Drobnjakovo potico pečemo pri 175 stopinjah približno 1 uro. 

Vanilijeva potica

Recept za testo za vanilijevo potico:

 • 4 žlice toplega mleka
 • 3 dkg svežega kvasa
 • žlica sladkorja
 • 1 kg presejane moke
 • 1/4 l mleka
 • 10 dkg masla
 • 1 vaniljev sladkor
 • naribana limonina lupinica
 • 4 rumenjake
 • 1/2 žlice soli

Štiri žlice mlačnega mleka zmešamo s kvasom in sladkorjem, za nekaj časa postavimo na toplo mesto, da vzhaja. V posodo presejmo moko, v sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvas, s kuhalnico mu primešamo malo moke.

Posebej v lončku razžvrkljamo 1/4 l mleka, maslo, sladkor in rumenjake. Mešanico vlijemo h kvasu in dodamo še sol. Testo stepamo tako dolgo, da je gladko in da prične delat mehurčke, dobro je, ko se loči od kuhalnice. Testo postavimo na toplo mesto da vzhaja, potrebno je približno od ure do 1 ure in 1/2 do 2 ur.

Lešnikov nadev za vanilijevo potico

 • 5 rumenjakov
 • 23 dkg sladkorja, stolčenega s strokom vanilije
 • 5 žlic sveže smetane
 • sneg 3 beljakov
 • 30 dkg olupljenih in zmletih lešnikov
 • 10 dkg naribane čokolade

Penasto umešamo rumenjake s sladkorjem in stolčenim strokom vanilije, nato rahlo vmešamo sneg iz beljakov. Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo in ga namažemo z nadevom, potresemo z mletimi lešniki in naribano čokolado.

Testo nato tesno zvijemo, ga prestavimo v namaščen model in ga damo vzhajati na toplo mesto. Ko je testo vzhajano, ga namažemo z razžvrkljanim jajcem. Vanilijevo potico pečemo pri 190 stopinjah C približno 1 uro. 

Potratna potica ali biskvitna potica

Biskvitna potica bolj poznamo pod imenom potratna potica, je resnično kraljica med sladicami. Običajno jo pripravljamo ob večjih praznikih, kot so Božič ali Velika noč. 

Sestavine za biskvit:

Iz sestavin, ki so predstavljene v receptu spečemo dve biskvitni plošči, eno temno in eno svetlo.

 • 5 jajc
 • 10 žlic sladkorja
 • 7 žlic olja
 • 1 navaden jogurt
 • 10 žlic moke
 • 1 žlička pecilnega praška
 • kakav v prahu
 • malo ruma in malo vode

Jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg in nato vanj vtepemo sladkor, razžvrkljane rumenjake, olje in jogurt. Nato v spenjeno maso z ročno metlico narahlo zamešamo presejano moko, ki smo ji dodali pecilni prašek. Testo razdelimo na dva dela, eno polovico testa razgrnemo za pol prsta debelo na namaščen in pomokan pekač.

Biskvit pečemo v ogreti pečici na 190 stopinj C, 14 minut.V drugo polovico testa vmešamo kakav in ga isto vlijemo v namaščen pekač in pečemo 14 minut pri 190 stopinjah C. Ko je biskvit pečen, ga takoj ločimo od pekača in ga obrnemo na desko. Da si olajšamo delo, lahko biskvitne plošče spečemo že prejšnji dan.

Recept za kvašeno testo 

 • 40 dag moke
 • 1/2 žličke soli
 • 1 rumenjak
 • 2 žlici sladkorja
 • naribana limonina lupinica
 • 2 žlici ruma
 • 1,5 dag kvasa
 • 6 dag masla
 • 2, 5 dl mleka
 • 1 jajce

Za pripravo kvašenega testa damo najprej vzhajat kvas. V manjšo posodico nadrobimo kvas, dodamo dve žlici toplega mleka in malo sladkorja. Pokrijemo in pustimo na toplem da vzhaja.

Moko presejemo v večjo skledo, ob strani moke damo sol, v sredini moke pa naredimo jamico. V jamico damo naribano limonino lupinico, sladkor in rumenjak. V posebni skodelici raztopimo maslo.

K moki nato prilijemo polovico mleka in z roko mešamo iz sredine navzven. Nato dodamo vzhajan kvas in po potrebi še malo mleka. Dodamo še stopljeno maslo in testo gnetemo še približno 6 minut. Testo nato pokrijemo in ga na toplem pustimo vzhajati približno 1 uro. 

potratna potica
Potratna potica Spekla: Mari Radej

Kako pripravimo orehov nadev za potratno potico?

 • 40 dag mletih orehov
 • 15 dag sladkorja
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
 • malo cimeta
 • nožev vrh naribane limonine lupinice
 • nožev vrh mlete prave kave
 • 1 dl kisle smetane
 • 2 jajci, ločimo rumenjak in beljak
 • malo mleka

Najprej ločimo rumenjake in beljake, rumenjake razžvrkljamo in iz beljakov naredimo trd sneg.

K mletim orehom primešamo rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor, cimet, naribano limonino lupinico, mleto pravo kavo, kislo smetano in toplo mleko. Vse sestavine zmešamo v gladko maso, na koncu vmešamo sneg iz beljakov.

Kako pripravimo skutin nadev za potratno potico?

 • 40 dag mletih orehov
 • 50 dag skute
 • ščepec soli
 • 1 vaniljev puding
 • 2 jajci, ločimo rumenjake in beljake
 • 1 dl kisle smetane
 • naribana limonina lupinica
 • sol polovice limone

Ločimo rumenjake in beljake, iz beljakov stepemo trd sneg. Vse sestavine zmešamo v nadev, na koncu vmešamo trd sneg beljakov.

Kako sestavimo in spečemo potratno potico?

Vzhajano kvašeno testo razvaljamo na 3 mm debelo. Z razvaljanim testom obložimo višji pekač, ki ga dobro namastimo. Na testo najprej namažemo orehov nadev in ga pokrijemo s svetlo biskvitno ploščo. Biskvit navlažimo z mešanico ruma in vode.

Na navlažen svetli biskvit namažemo skutni nadev in ga prekrijemo s temno biskvitno ploščo. Temni biskvit ravno tako navlažimo z mešanico ruma in vode in ga namažemo z orehovim nadevom. Postopek ponavljamo toliko časa, da napolnimo model ali pekač. Na vrhu naj bo nadev, ki ga pokrijemo s kvašenim testom.

Tudi testo iz stene ob robu na vrhu zagrnemo nazaj. Tako sestavljena potratna potica naj počiva 25 minut, nato jo namažemo z razžvrkljanim jajcem, lahko tudi samo z razžvrkljanim beljakom.

Pečico segrejmo na 180 stopinj C, potico pečemo od 45 do 60 minut.

Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice in jo po 10  minutah obrnemo na pladenj. Potratno potico pečemo popolnoma ohlajeno. 

Kuhana potica

Kuhana potica je stara, tradicionalna slovenska jed, ki so jo najpogosteje pripravljali v okolici Brežic, recept prihaja iz vasi Globoko pri Brežicah. 

 • 1 kg moke
 • 10 jajc
 • 1 ščepec soli

Nadev za kuhano potico:

 • 1 kg skute
 • 1/2 l smetane
 • 4 jajca
 • 1/4 kg sladkorja

Najprej umesimo testo. Moko presejemo v večjo skledo, jajca stepemo, pomešamo z moko in ugnetemo gladko testo. Testo razdelimo na 8 hlebčkov, ki jih pokrijemo s prtičkom in pustimo pol ure počivati. 

Nato vsak hlebček posebej razvaljamo v velikosti dna posode, v kateri bomo potico pekli. Razvaljane krpe testa skuhamo vsako posebej v večji količini slane vode. Testo kuhamo 10 minut, nato ga ohladimo. 

Medtem ko se testo ohlaja, pripravimo skutin nadev. Skuto zmešamo s smetano, jajci in sladkorjem. Ko imamo vse pripravljeno, pekač namastimo z maščobo in na dno najprej položimo eno krpo kuhanega testa in jo premažemo z nadevom. Na nadev položimo drugo krpo testa in jo spet premažemo z nadevom in to ponavljamo tako dolgo, da porabimo ves nadev in testo. 

Tako pripravljeno sladico pečemo eno uro pri zmerni temperaturi, ne več kot 180 stopinj C. Kuhano potico lahko pripravimo tudi z orehovim nadevom ali rozinami. 

Potratna rolada

Potratna rolada je bogata sladica, ki je sestavljena iz dveh plošč za rolado, iz temne in svetle, ter iz orehovega in skutinega nadeva. Sladica je zelo nasitna, zato lahko za kosilo ponudimo samo enolončnico in kos potratne rolade. Potratna rolada je pripravljena po receptu Mari Radej. 

Orehov nadev za potratno rolado:  

 • 35 dag mletih orehov
 • 10 dag sladkorja
 • 1 vaniljev sladkor
 • ščepec cimeta
 • 4 žlice ruma
 •  3 dl sladke smetane
 • sok ene pomaranče

Sladko smetano segrejemo in jo zlijemo po mletih orehih, ki smo jim dodali vse ostale sestavine. Po želji lahko dodamo sok ene pomaranče. 

Recept za skutin nadev

 • 45 dag skute
 • 10 dag sladkorja
 • limonino lupinico
 • 1 vaniljin sladkor
 • 2 jajci

Vse sestavine zmešamo. 

Recept za svetlo biskvitno testo za rolado:

 • 4 jajca
 • 4 žlice mrzle vode
 • 20 dag sladkorja
 • 1 vaniljev sladkor
 • 15 dag moke
 • 1/2 pecilnega praška

Recept za temno biskvitno testo za rolado:

 • 4 jajca
 • 4 žlice mrzle vode
 • 1 vaniljev sladkor
 • 20 dag sladkorja
 • 5 dag kakava
 • 10 dag moke
 • 1/2 pecilnega praška

Iz beljakov naredimo trd sneg. Vtepemo sladkor, dodamo rumenjake in stepamo približno minuto, da zmes naraste. Vmešamo moko s pecilnim praškom in z metlico premešamo. Testo damo za prst debelo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Biskvit pečemo 15 minut pri 160 stopinjah C.

Ko je biskvit pečen, ga takoj obrnemo na papir za peko, ki ga potresemo s sladkorjem in takoj zvijemo in čez minuto spet odvijemo.  Počakamo da se biskvit popolnoma ohladi, nato pričnemo sestavljati potratno rolado.

Za temni biskvit dodamo v maso kakav in ga spečemo isto kot svetli biskvit.

Sestavljanje in zvijanje potratne rolade

Ko sta oba biskvita pečena in nadevi pripravljeni, najprej na razviti svetli biskvit nanesemo orehov nadev. Čez položimo razviti  temni nadev in ga namažemo s skutnim nadevom.

Oba biskvita z namazom sedaj previdno zavijemo v rolado, pomagamo s papirjem za peko. Ko je rolada zvita, jo na tesno zavijemo v folijo in postavimo na hladno čez noč, da se okusi prepojijo. 

potratna rolada
Potratna rolada – spekla Mari Radej

Biskvitna peciva

Biskvitno testo je osnova za mnoge dobrote, posebej torte, rulade in razna peciva. Receptov za torte in biskvitna peciva je ogromno, zato sem se odločila da tukaj predstavim recepte po knjigi sestre Vendeline in po stari Slovenski kuharici Felicite Kališek. 

Osnovni recept za biskvitno testo za torte

Pri pripravi biskvitnega testa za torte se držimo naslednjih navodil in se nam bo peka prav gotovo posrečila. Seveda se pri pripravi sladic držimo točnega recepta, tukaj pa so osnovna navodila:

 • Na eno srednje debelo jajce računamo 3 dkg sladkorja in 3 dkg sladkorja. Za pripravo raje vzmemimo bekoliko bolj ostro moko kot pa bolj mehko.
 • Biskvitno testo se je včasih pripravljalo ročno, danes pa ga pripravljamo z električnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom.
 • Ena vrečka pecilnega praška ustreza biskvitu iz 10 jajc, sami preračunamo koliko pecilnega praška damo. V mnogih receptih je enostavno napisano da dodamo zavitek pecilnega praška. Z veliko peke bomo seveda sami ugotovili koliko je prava mera.
 • Testo bomo hitreje spenili, če ločimo beljake od rumenjakov, če delamo z kuhinjskim robotom, potem pustimo jajca cela. Najprej stepemo trd sneg, dodamo predpisano količino sladkorja in vse rumenjake hkrati in stepamo toliko časa, da zmes dobro naraste. 
 • Zamešamo moko in pazimo, da ohranimo čim več zračnkh mehurčkov v testu. 
 • Testo damo za tri prste visoko v namaščen pekač ali model, ki ga lahko obložimo s peki papirjem. Pečemo 45 minut pri srednji vročini, to je od 180 stopinj C do 200 stopinj C, odvisno od naše pečice.

Če smo biskvit pravilno pripravili in je lepo pečen, potem smo dali v testo ravno pravo količino moke in smo ga pekli pri pravšnji temperaturi. Kadar nastane med peko izboklina na testu, potem smo dali v testo preveč moke. Kadar pa nam biskvit upade, potem smo verjetno dali premalo moke glede na količino ali debelino jajc, lahko pa je tudi vzrok vročina v pečici. 

Če želimo pripraviti različna testa, potem lahko v moko zamešamo orehe, mandeljen, lešnike, naribano čokolado ali kakav. Če v moko zamešamo do 3 dag zmletih orehov na 1 jajce, potem dobimo orehovo biskvitno testo. 

Biskvitno testo za rolade

Biskvitno testo za rolade pripravimo isto kot biskvit za torte, samo da dodamo manj moke. V povprečju damo na 1 jajce od 2 dag do 2,5 dag moke. Rolade pečemo na dva načina:

 • Pekač dobro namažemo z maščobo, ne smemo pozabiti na kote in ga potresemo z moko. Ko razpotegnemo testo po pekaču pazimo da ne odnesemo maščobe z dna pekača. Testo pečemo pri 200 stopinjah C približno 10 minut. Pečen biskvit zvrnemo na pomokano desko, ki jo lahko potresemo tudi s sladkorjem. Pečeno rulado namažemo in še vročo zvijemo. Lahko pa pečen biskvit pokrijemo z vlažnim prtičkom, ga ohladimo in rolado šele hladno namažemo in zvijemo. 
 • Rolado (rulado)  lahko pripravimo tudi tako, da na pekač položimo peki papir in ga malo namastimo. Nanj razprostremo testo in ko je pečeno ga dvignemo s peko papirjem vred in ga položimo na pomokano desko. Na papir položimo mokro krpo in čez nekaj trenutkov bomo papir zlahka odstranili. 

Rolada v biskvitu

rolada v temnem biskvitu za marmornati kolač
ROLADA PEČENA V TEMNEM BISKVITU ZA MARMORNATI KOLAČ! Poglej še več super receptov! Slika: Mari Radej

Čudovito biskvitno pecivo, ki je sestavljeno iz dveh receptov. Najprej naredimo testo za rolado:

 • 4 jajca
 • 13 dkg sladkorja
 • 15 dkg moke
 • noževa konica pecilnega praška

Iz beljakov in sladkorja naredimo sneg in nato vanj ročno vmešamo moko s pecilnim praškom.

Testo pečemo v pekaču 15 minut pri 200 stopinjah C. Medtem ko se rolada peče, pripravimo testo za marmornati kolač, s tem da naredimo samo temno testo.

Testo za marmornik (marmorni kolač)

 • 12 dag masla
 • 4 jajca
 • 18 dag sladkorja
 • 2 dcl mleka
 • 2 žlici ruma
 • 30 dag moke
 • pecilni prašek
 • 1 ali 2 žlici kakava

Pripravimo umešano testo, tako da najprej dobro umešamo testo in nato izmenoma dodajamo rumenjake in sladkor. Nekaj sladkorja pripravimo za sneg iz beljakov. Ne da bi dalje mešali prilijemo mleko, rum in dodamo polovico moke. Šele ko dodamo moko mešamo naprej. Drugo polovico moke s pecilnim praškom zamešamo hkrati s snegom.

Pri navadnem marmornem kolaču testo razdelimo na dva dela in v en del testa zamešamo kakav.

Pri tem receptu pa pripravimo malo več kakava in ga zamešamo v celotno testo, da dobimo temno samo temno testo. Pečemo pri 200 stopinjah C približno 45 minut. 

Ko je rolada pečena, jo namažemo z domačo marmelado in zvijemo. Globok podolgovat pekač obložimo s peki papirjem in vanj najprej vlijemo nekaj temnega testa za marmornati kolač in nato nanj položimo pripravljenio rolado. Po roladi nato prelijemo ostalo biskvitno testo. 

Rolado prelito z bikvitnim testom pečemo pri 180 stopinjah C okoli 45 minut. 

Recepti z listnatim testom

Iz listnatega testa pripravljamo različne sladice, najbolj poznana je kremšnita, priljubljen pa je tudi štrudl iz listnatega testa. Iz tega testa pripravljamo tudi šamrole, ki prvotni izhajajo iz Avstrije, a jih pripravljajo po celi Evropi.

Šamrole

šamrole

Za pripravo šamrol potrebujemo listnato testo, kremo na nadev in modelčke za navijanje testa. Listnato testo lahko kupimo že pripravljeno ali pa ga naredimo sami, Če se lotimo izdelave listnatega testa, bo priprava šamrol nekoliko daljša, zato si s kupljenim testom delo precej olajšamo. 

Sestavine za šamrole:

 • 1 paket listnatega testa
 • modelčki za šamrole
 • moka za razvaljanje testa
 • peki papir
 • olje za mazanje modelčkov

Sestavine za kremo:

 • 3 beljake
 • 150 gramov sladkorja
 • 3 žličke limoninega soka
 • malo vode
 • sladkor v prahu za posip

Listnato testo razvaljamo na pomokani delovni površini in na to testo razrežemo na trakove široke približno 2 cm. Modele za šamrole namažemo z oljem in okoli njih previdno navijemo trakove iz listnatega testa in sicer tako, da se trakovi prekrivajo. Testo na modelčkih položimo v namaščen pekač obložen s peki papirjem. Testo premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo pri 180 stopinjah C približno 20 minut. Ko so rolice pečene, jih snamemo z modelčka in ohladimo.

Pripravimo kremo, tako da beljake in sladkor stepamo z električnim mešalnikom približno 10 minut nad parno kopeljo,  da dobimo trdo kremo. Sladkor dodajamo postopoma, tako bomo dobili bolj trdo kremo. Ko se krema zgosti, posodo umaknemo z vodne kopeli in v kremo vmešamo limonin sok. Kremo nadevamo  v role in šamrole posipamo s sladkorjem v prahu.

Kremšnita v kozarčku

kremšnita v kozarčku

Kremšnita v kozarčku je preprosta sladica, ki lahko nadomesti pravo kremšnito. Priprava je preprosta, tukaj jo bomo predstavili po receptu Leaneen kot jo je pripravila Mari Radej. Recept je pripravljen za 5 kozarčkov.

Sestavine za kremšnito v kozarčku:

 • 1/2 litra mleka
 • 4 rumenjake
 • 1 vaniljev strok
 • 50 gramov jedilnega škroba
 • 100 gramov sladkorja v prahu
 • 4 žlice ruma
 • 500 ml stepene sladke smetane
 • 1 zavitek listnatega testa (lahko ga spečemo tudi sami)

Najprej rumenjake pomešamo s sladkorjem v prahu in jedilnim škrobom, dodamo 4 žlice ruma. Vanilijev strok prerežemo po sredini, odstranimo semena in jih dodamo k masi. Nato prilijemo približno 50 ml mleka in mešamo toliko časa da dobimo gladko kremo.

V preostalo mleko damo vaniljev strok in segerevamo do vretja. Tik preden mleko zavre, strok odstarnimo. Eno zajemalko vrelega mleka pomešamo z jajčno kremo in nato jajčno kremo med stalnim mešanjem počasi prilivamo k vrelemu mleku. Kremo kuhamo še približno sedem minut, ves čaj njo mešamo. 

Nato kremo odstavimo z ognja in jo tik pod vrhom posode pokrijemo s prozorno folijo, da se na njej naredi skorjica. Nato pokrito kremo postavimo v hladilnik za približno 5 ur.

Kako sestavimo kremšnito v kozarčku? 

Iz razvaljanega listnatega testa izrežemio srčke, zvezdice ali kakšne druge oblike. Testo polagamo na plitek pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in vsak kos posebej prebodemo z vilicami. Preostalo testo damo na plitek pekač, ki smo ga prav tako obložili s peki papirjem. Testo večkrat prebodemo, da se med peko ne napihne. Pečemo pri 200 stopinjah C, da se testo svetlo rjavo obarva. 

Pečeno listnato testo nadrobimo na dno kozarca, nato čez nabrizgamo vaniljevo kremo, čez pa še stepeno sladko smetano. Vrh okrasimo s pečenimi srčki ali zvezdicami. Kozarčke za nekaj časa postavimo v hladilnik in jih nato hladne postrežemo. 

Recepti za potice z različnimi nadevi iz drugih spletnih strani

Kako spečemo najboljšo orehovo potico?

Pehtranova potica po starih receptih

Recept za tradicionalno slovensko potico

Velikonočna orehova potica

Kako spečemo najboljšo kokosovo potico?

Praznične potice z različnimi nadevi

Kako spečemo najboljšo korenčkovo potico?

Orehova potica – Štefkine dobrote

Orehova potica ki vedno uspe – Oblizniprste.si

Orehova potica babi Ane – Okusno.je

Recepti za velikonočno potico – Odprta kuhinja.delo.si

 

orehova potica in marmeladni žepki
Orehova potica in marmeladni žepki Spekla: Mari Radej

 

Viri: Potica