Hujšanje z borovnicami

hujšanje z borovnicami
BOROVNICE SO SUPER ŽIVILO ZA KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA! POGLEJ TU!

Prav gotovo vsi poznate borovnice. Slastne črne jagode rastejo na nizkem grmičku, ki ima majhne ovalne liste. Hujšanje z borovnicami ni zelo poznano, je pa vsekakor zelo cenjeno. Vsak, ki ima težave z odvečnimi kilogrami, je hujšanje z borovnicami prava in predvsem varna izbira.

Pri borovnici je zdravilno prav vse, najbolj cenjen pa je seveda sadež, sočen, črn in nadvse dobrega okusa. Poleg špinače in lososa je borovnica ena izmed treh najpomembnejših  vrst super hrane.

Borovnice vsebujejo veliko vrsto snovi, ki zdravilno vplivajo na naše telo, zelo pomembno pa je tudi hujšanje z borovnicami, kjer uspešno na pomoč priskoči topna vlaknina pektin.

Hujšanje z borovnicami

Zakaj je hujšanje z borovnicami tako zelo uspešno? Verjetno veste, da je uživanje sadja, zelenjave in jagodičevja zelo zdravo. Pa veste zakaj? Sadje poleg vode (75% – 95 %) vsebuje veliko vitaminov, sadnih kislin, mineralov, ogljikovih hidratov in vlaknin.

Prav zaradi vsebnosti vlaknin,  pa je sadje dober spremljevalec pri hujšanju. Izguba kilogramov z borovnicami je ponavadi uspešno prav zaradi topne vlaknine pektin.

Vlaknine v borovnicah

Vlaknine so kot sestavine živil rastlinskega izvora zelo pomembne v naši prehrani. Vlaknine dejansko potujejo od ust do debelega črevesja, ne da bi se kemično spremenile. Čudovit vir vlaknin je tudi indijski trpotec!  Prav vlaknine vam bodo pomagale kadar vas bo napenjalo in boste napihnjeni, zato je uživanje borovnic skozi celo leto zelo priporočljivo.

Borovnice so najbolj poznane po vsebnosti vlaknin, zato hujšanje z borovnicami poteka zdravo in varno, borovnice pa nas tudi dobro nasitijo in s svojimi zdravilnimi učinki dobro vplivajo na naše telo, prav tako pa med hujšanjem preprečujejo slabokrvnost. 

Kaj za zdravje pomeni redno uživanje borovnic?

Redno uživanje borovnic vam prinaša mnogo več:

 • črno-sivo barvilo v jagodah zavira nastanek bakterijskega vnetja
 • pomaga pri težavah z očmi, preprečuje nastanek sive mrene in izboljša sposobnost očesa, da se prilagodi na temo
 • pomaga ohranjati močne in zdrave kosti
 • sveže borovnice pomagajo proti staranju in demenci

Sveže borovnice

 • sveže skuhane borovnice so včasih uporabljali za zdravljenje tifusa
 • sok iz sveže stisnjenih jagod zdravi kožne izpuščaje
 • vsebnost vitamina C je potrebna za tvorbo kolagena, pri uživanju borovnic bo vaša koža napeta in mladostna
 • veliko vitamina C vsebujejo tudi goji jagode, ki so prav tako izredno priljubljeni jagodičevje
 • borovnice varujejo  vaše zdravje, predvsem  zdravje vašega srca in ožilja

Švedska borovničeva juha -BLÅBÄRSSOPPA

Švedska borovničeva juha  je tradicionalna švedska jed, ki jo lahko ponudimo toplo ali ohlajeno, kot sladico ali kot glavno jed. Odlična in izredno okusna juha – sladica!

 • 2 skodelici svežih borovnic
 • 2 skodelici vode
 • 3 žlice sladkorja; ali kakšno naravno sladilo po okusu
 • 1 žlica koruznega škroba

Borovnice preberemo, odstranimo liste in peclje. Stresemo jih v lonec, dodamo vodo in sladkor. Dve žlici vode prihranimo. 

Vse skupaj počasi zavremo in kuhamo približno pol ure, da se sladkor raztopi in borovnice zmehčajo ter pričnejo razpadati. Vmes večkrat premešamo. 

Koruzni škrob zmešamo z dvema žlicama vode, ki smo ju prihranili. Dobro zmešamo, da dobimo gladko maso. Ko so borovnice že skoraj razpadle, juho odstavimo z ognja in jo pretlačimo z palični mešalnikom, vendar nekaj borovnic pustimo celih. Nato v juho vmešamo koruzni zdrob, pazimo, da se ne zlepi v kepe, zato ga moramo močno vmešati v juho. 

Juho nato postavimo nazaj na ogenj in jo še nekaj časa počasi kuhamo, da se primerno zgosti. Juho postrežemo toplo ali hladno, obvezno pa zraven ponudimo žlico rastlinske sladke smetane. 

borovničeva juha
Švedska borovničeva juha