Indijski trpotec za hujšanje in urejeno prebavo

VSE SKRIVNOSTI HUJŠANJA Z INDIJSKIM TRPOTCEM! POGLEJ TU!

Indijski trpotec za hujšanje vsebuje prehranske vlaknine, ki so topne v vodi. Semena v črevesju nabreknejo in tvorijo snov, ki z velikim volumnom čisti črevesje in hkrati daje občutek sitosti.

Indijski trpotec za hujšanje

Indijski trpotec za hujšanje je tako vse bolj priljubljen med posamezniki, ki želijo uravnavati telesno težo in hkrati izboljšati prebavo. Seveda indijski trpotec ne uporabljamo samo za hujšanje! Poleg tega, da semena psylliuma uravnavajo telesno težo in zmanjšujejo apetit, imajo še mnoge druge blagodejne vplive na naše zdravje.

Med drugim redno uživanje trpotca uravnava holesterol, razstruplja organizem in znižuje raven sladkorja v krvi.

Kako deluje indijski trpotec za hujšanje?

Indijski trpotec deluje protivnetno in na naraven način odpravlja zaprtost, a hkrati tudi zdravi drisko. Varno razstrupljanje organizma je prav tako pogoj za zdravo hujšanje. Poleg indijskega trpotca, za razstrupljanje priporočamo tudi druge zdravilne rastline in prehranska dopolnila.

Priporočamo članek “kako varno razstrupiti telo s pomočjo prehranskih dopolnil”. Zakisan organizem, povečan krvni sladkor in holesterol, so pogosto krivci za nabiranje maščobe, posebej okoli pasu. Razstrupljanje telesa opravimo na pomlad, najbolj v času Velikonočnih praznikov, ko običajno pojemo več kulinaričnih dobrot.

Strokovnjaki so z raziskavami dokazali, da je nihanje sladkorja v krvi, eden od glavnih razlogov za večno iskanje hrane. Uživanje indijskega trpotca zmanjša občutek lakote in s tem prepreči prenajedanje.

Zakaj uživanje indijskega trpotca zmanjša občutek lakote?

Oluščena semena indijskega trpotca so bogat vir prehranskih vlaknin, ki so topne v vodi. Ko jih zaužijemo, v stiku z vodo v črevesju nabreknejo in dajejo dolgotrajen občutek sitosti.  To je tudi glavna prednost indijskega trpotca za hujšanje, saj če se želimo znebiti odvečnih kilogramov, moramo najprej ustaviti apetit.

Če povzamemo, semena indijskega trpotca dajejo iluzijo polnega želodca in nič več ne brskamo po hladilniku in se bašemo s hrano. Sčasoma se želodec in črevesje navadita na manjše količine hrane, prav tako se uredi iztrebljanje blata. Redno odvajanje blata je izredno pomembno, saj smo včasih tako zelo napihnjeni, da smo videti nekaj kilogram težji, kot smo v resnici.

Za branje predlagam tudi članek “zakaj smo še vedno napihnjeni?”

Kako uživamo oluščena semena indijskega trpotca?

  • Semena Psylliuma moramo vedno uživati z veliko tekočine, najbolje z navadno vodo. V nasprotnem primeru nas lahko doletijo težave s prebavo, pogosto se pojavi driska, zaprtje ali vetrovi, posledično pa lahko pojavijo hemoroidi. 
  • Tekočino moramo uživati tudi pred in po zaužitju semen, saj absorbirajo veliko vode in lahko povzročijo dehidracijo organizma. Strokovnjaki svetujejo, da spijemo najmanj osem kozarcev vode, ki jih porazdelimo čez cel dan.
  • Nosečim ženskam in mamicam ki dojijo, se uživanje indijskega trpotca odsvetuje. V času nosečnosti in dojenja potrebujejo hrano bogato z vitamini in minerali, obroki pa morajo biti redni in hranljivi.
  • Za vzdrževanje dobre prebave, indijski trpotec za hujšanje, vzamemo nekaj minut pred obrokom, ali med samim obrokom, nikakor pa ne prej!
  • Psyllium ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano, zato ga uživajte samo kot pomoč pri hujšanju ali uravnavanju prebave. Vsekakor pa za urejanje prebave pomaga redno gibanje, zato se le odpravimo v naravo ali v hribe na izlet.

Ali ima indijski trpotec za hujšanje kakšne stranske učinke?

Semena indijskega trpotca iz ekološke pridelave so popolnoma naraven proizvod, zato običajno ne škodujejo našemu zdravju. Z razliko od drugih odvajal, se indijskega trpotca črevesje ne navadi, a vseeno moramo biti previdni, ko pri vsakem drugem prehranskem dopolnilu.

Če semena uživamo pravilno, to pomeni, da k vsaki žlici dodamo najmanj dva kozarca vode in da jih zaužijemo tik pred obrokom.

Diabetiki se morajo pred uživanjem indijskega trpotca posvetovati  z zdravnikom, ki bo precenil, ali je to prehransko dopolnilo primerno za njih. Kadar prvič zaužijemo semena indijskega trpotca, se nam lahko pojavijo blagi želodčni krči, kar je običajno posledica premalo zaužite tekočine.

Če se krči in prebavne motnje kljub pravilni uporabi še vedno nadaljujejo, se moramo posvetovati z zdravnikom, ki bo precenil, ali je za nas še varno uživanje indijskega trpotca.

Napitek za razstrupljanje z indijskim trpotcem

Semena indijskega trpotca ali indijski trpotec v prahu, lahko uporabimo tudi za pripravo različnih kulinaričnih dobrot, čudovito pa se poda k raznim napitkom.

Recept za smoothie z indijskim trpotcem:

  • 500 g olupljene in grobo sesekljane papaje
  • 1 narezana banana
  • 1/2 skodelice grškega jogurta
  • 1 žlica semen indijskega trpotca
  • 1 skodelica pomarančnega soka

Vse sestavine zmešamo v mešalcu in takoj ponudimo. Napitek je primeren pri shujševalnih dietah in za čiščenje črevesja.

 

Besedilo v članku: indijski trpotec za hujšanje, indijski trpotec

Ostale priporočene vsebine