Kako varno razstrupiti telo s pomočjo prehranskih dopolnil?

msm prah uporaba

V današnjem članku bomo podrobno opisali vse o razstrupljanju, o msm prah uporaba, pegastem badlju in indijskem trpotcu. 

Razstrupljanju telesa so znanstveniki v 21. stoletju posvetili veliko raziskav in ovrgli ali potrdili mnogo teorij in že utečenih praks. Raziskave so pokazale, da precej pogosteje zbolevamo kot naši predniki. Tudi če se lotimo shujševalne diete, se moramo prej razstrupiti, saj drugače tudi hujšanje ne bo imelo učinka.

Msm prah uporaba

Razlogov za takšno stanje je več, veliko pa pripomorejo vplivi iz okolja. Naš organizem je ves čas izpostavljen strupom, ki jih vdihavamo iz ozračja, jih zaužijemo s hrano, ter s strupi, ki jih zavedno trpamo vase. Spijemo veliko preveč kave in alkohola, pogosto dodamo še zdravila, kajenje in vsakodnevni stres!

Rezultat je zakisano in zastrupljeno telo, ki na ves glas kliče na pomoč. Vendar razstrupljanje telesa ne moremo opraviti čez noč! Če smo leta in leta telo zastrupljali, ga moramo na spremembo pripraviti nežno in potrpežljivo.

Prehranska dopolnila za razstrupljanje 

Pri razstrupljanju telesa, bo organizmu mogoče zmanjkalo moči za odvajanje strupov iz telesa. Takrat moramo hrano obogatiti, kar storimo z zdravilnimi zelišči, vitamini, minerali in drugimi prehranskimi dopolnili. S pomanjkanjem hranil in vitaminov, lahko telesu močno škodujemo!

Prvi korak je vsekakor izogibanje strupom. To pomeni, da se izogibamo strupom, ki jih zavestno uživamo. Onesnaževanju iz okolja, kemikalijam v kozmetiki in strupom v hrani, se ne bomo mogli popolnoma izogniti, lahko pa se o njih poučimo in jih poskušamo izločiti iz svojega življenja.

Pri procesu razstrupljanja lahko uporabite mnoge metode, recepte in nasvete. Pogosto se razstrupimo že pri kakšni shujševalni dieti, v pomoč pa so nam lahko razna prehranska dopolnila za razstrupljanje.

Vendar nikar svojega življenja ne obrnite na glavo! Razstrupljanja se lotite mirno in preudarno, nad svojim telesom morate imeti sami nadzor! Ko se bodo telesni sistemi in organi okrepili, boste tudi pridobili moč in vedno več energije! Najbolj priljubljena prehranska dopolnila za razstrupljanje so msm prah uporaba, pegasti badelj, artičoka, hren, česen in še mnogi drugi zeliščni pripravki.

Msm v prahu

Msm, Metil sulfonil metan, je organska oblika žvepla, ki ima mnoge, resnično čudovite vplive na naše zdravje. Poznamo ga kot mineral lepote, saj v prvi vrsti skrbi za zdravje in lepoto naše kože, las in nohtov.

Pomembno vpliva na dvig energije v našem telesu, in spodbuja jetra in prebavo. Kot naravni analgetik blaži bolečine, predvsem pri bolnikih z revmo in artritisom. Ta čudoviti mineral pa lahko uporabljamo tudi pri hujšanju in pri tem obdržimo lepo, napeto kožo in mišice.

Mineral msm uporabljamo tudi za razstrupljanje, saj ima čudovito zmožnost, da povečuje prepustnost membran in s tem pospešuje izločanje strupov in težkih kovin.

Za branje priporočamo tudi članek Kako shujšati s čudežnim mineralom msm!

Pegasti badelj

Pegasti badelj deluje kot močan antioksidant, poznamo ga po delovanju silimarina, ki ščiti jetra pred delovanjem strupov in obnavlja celice jetrnega tkiva. Pri delovanju jeter ima izredno veliko vlogo, saj pomaga normalizirati vrednosti jetrnih encimov in ohranja zdrava jetra.

Uporabljamo ga lahko tudi pri shujševalnih dietah, saj telo, ki potrebuje razstrupljanje, običajno tvori nove maščobne celice.

Pegasti badelj varuje jetra pred težkimi boleznimi, kot so hepatitis, ciroza in blaži težave, ki nastanejo zaradi uživanja alkohola in zdravil. Po njem pogosto posegajo bolniki z rakom, saj pomaga jetrom da si opomorejo po težkih terapijah.

To čudovito rastlino imenujemo tudi Marijin osat in blagodejno vpliva tudi pri težavah z žolčem in vranico. (1)

Artičoka

Artičoka je dobro poznana rastlina za razstrupljanje, prav tako so jo znanstveniki dobro raziskali. Ugotovitve so razveseljive, saj redno uživanje pripravkov iz listov artičoke blaži prebavne motnje, kot so napihnjenost, zaprtje in bolečine v želodcu.

To je verjetno posledica delovanja učinkovin v listih, ki spodbujajo pretok žolča in pospešujejo njegovo nastajanje. Artičoka tudi ugodno vpliva na znižanje holesterola v krvi in je pomembna za zaščito jeter pred prostimi radikali.

Indijski trpotec

Indijski trpotec ni preveč znano prehransko dopolnilo za razstrupljanje, saj se bolj uporablja za blaženje prebavnih motenj in pri hujšanju. Uporablja se pri mnogih shujševalnih dietah, saj uravnava telesno težo, odvaja odvečno tekočino iz telesa in zmanjšuje občutek lakote.

Prav njegova zmožnost zmanjševanja apetita, ga je naredila popularnega pri ljudeh, ki želijo zmanjšati telesno težo. S s svojim delovanjem indijski trpotec prav tako razstruplja organizem, hkrati pa skrbi za zdravo črevesje, znižuje holesterol v krvi in preprečuje drisko.

Kako deluje sistem razstrupljanja organizma?

Pri razstrupljanju telesa je dobro, če veste nekaj malega o tem, kako se telo že samo po sebi razstruplja. Ima namreč sistem razstrupljanja, saj bi se v nasprotnem primeru zastrupljalo z naravnimi strupi, ki ji proizvaja.

Organizem se razstruplja skozi jetra, pljuča, črevesje, limfni sistem, ledvice, maščobne zaloge in skozi kožo. Poglejmo kako delujejo sistem razstrupljanja v našem telesu!

Jetra 

Ko se hrana v želodcu in tankem črevesju prebavi, telo vsrka hranila, ki jih potrebuje, ostalo pa pošlje naprej. 75% ostankov se napoti proti jetrom, ki vsebujejo naravne encime, ki nevtralizirajo v vodi netopne toksine in jih spremenijo v vodotopne.

Tako spremenjeni strupi potujejo naprej v ledvice ali črevesje, kjer se izločijo. Jetra opravljajo še druga pomembna opravila, eno izmed njih je odvajanje odvečnega holesterola. Več o škodljivosti holesterola preberite tukaj!

Črevesje

Hrana pride iz želodca v črevesje, ki filtrira škodljive snovi in jih pošlje naprej v jetra. Črevesje ima glavno nalogo, da izloči že predelane strupe, izrednega pomena je, da se črevesje ne poleni in predolgo zadržuje strupe v telesu.

Maščobne zaloge

Telo se pred strupi izredno domiselno brani! Kadar jetra ne zmorejo predelati vseh strupov, jih enostavno shrani v maščobne zaloge, kjer povzročajo manj škode, kot da bi se kopičili v jetrih.

Limfni sistem

Limfni sistem je pomemben del imunskega sistema in poteka po celem telesu. Po limfi organom prenaša hranilne snovi in hkrati odstranjuje odpadne snovi, ki jih proizvaja organizem.

Ledvica

Ledvice so prav tako izredno pomembne pri sistemu razstrupljanja, saj filtrirajo kri, odstranjujejo v vodi topne strupe in iz telesa odvajajo odvečno tekočino.

Pljuča

Pljuča iz organizma odstranjujejo škodljiv ogljikov dioksid, vsebujejo pa tudi antioksidante, ki se borijo proti prostim radikalom. Nekateri strupi se izločijo tudi z izdihom, s tem da jih pljuča prej spremenijo v vodotopne.

Koža

Koža je naš okras, naša zaščita in največji organ! Pri razstrupljanju ima pomembno vlogo, saj podobno kot jetra proizvaja encime, ki strupe, ki vstopajo preko kože, spremenijo v vodotopne. Ko so strupi topljivi v vodi, se izločijo z znojem in sečem.

Avtor članka msm prah uporaba:  Karmen Valant

Prispevki na spletni strani Futr.si pišem že drugo leto in so rezultat učenja spletne optimizacije pod vodstvom  mentorja Matija Zajška.