Sedem najpogostejših vzrokov za bolečine v križu pri ženskah

Bolečine v križu so ena najpogostejših zdravstvenih težav, ki prizadene osem od desetih ljudi v odrasli dobi. Vendar pa obstaja več vzrokov za bolečine v križu pri ženskah, ki so specifični za ženske zaradi njihove anatomije ali hormonov. Ženske doživljajo bolečine v križu iz različnih razlogov, od endometrioze do fibromialgije. V spodnjem zapisu je sedem najpogostejših vzrokov za bolečine v križu pri ženskah in kdaj je čas za obisk zdravnika.

Klinična raziskava ( 1 ) je preučila 98 študij iz PubMed-a in je pokazala, da imajo ženske večjo razširjenost bolečin v križu v vseh starostnih skupinah. Razmerje razširjenosti teh bolečin med ženskami in moškimi je bilo najvišje pri deklicah in fantih šolske starosti. V primerjavi s preiskovanci srednjih let so po menopavzi opazili dodatno povečano razširjenost bolečine v križu pri ženskah kot pri moških.

Najpogostejši vzroki, ki povzročijo bolečine v križu pri ženskah:

Sindrom piriformis

Mnoge ženske bodo doživele bolečino, ki jo povzročajo krči v mišici piriformis, ki se nahaja globoko v predelu zadnjice. Zaradi sprememb v medeničnem predelu, ki jih povzročajo hormoni in nosečnost, so ženske bolj dovzetne za to bolečino. To lahko povzroči draženje ali stiskanje išijalnega živca – kar povzroča sevalno bolečino iz križa v  noge. To se pogosto zamenjuje s hrbtenično bolečino, povezano s težavami s hrbtenico. Ženske bodo občutile bolečine v predelu zadnjice in kolkov, še posebej pri premikanju kolkov. Lahko se pojavijo bolečine pri vstajanju iz postelje in sedenju pri sedenju dlje časa. Bolečine lahko ublažite tako, da ležite na hrbtu.

Osteoporoza

Osteoporoza je bolezen, pri kateri kosti postanejo porozne in krhke, kar lahko poveča tveganje za zlome kosti. Pri ženskah lahko osteoporoza vpliva na kosti hrbtenice, kar lahko povzroči zlom ali upogibanje hrbtenice, imenovano kifoza. To lahko privede do stiskanja živcev v hrbtenici in povzroči bolečine v križu. Bolečine v križu pri ženskah so pogost simptom osteoporoze, ki lahko privede do izgube gibljivosti in zmanjšane kakovosti življenja. Zato je pomembno, da se osteoporoza odkrije čim prej in se ustrezno zdravi, da se preprečijo zapleti in zmanjša bolečina v križu ter drugih delih telesa.

Disfunkcija križno-kolčnega sklepa (SI)

Križno-kolkovni sklep povezuje spodnji del hrbtenice s kolčnim kostjo. Težave s SI sklepom so med pogostejšimi vzroki za bolečine v spodnjem delu hrbta. Ženske običajno imajo manjšo površino SI sklepa v primerjavi z moškimi, kar lahko povzroči stres na sklepu. Ta anatomski razlika lahko poveča tveganje za napačno poravnavo SI sklepa, še posebej pri mlajših ženskah. Bolečina se osredotoča na spodnji del hrbta in bo običajno dolgočasna ali boleča, vendar se lahko poslabša in povzroči ostro bolečino v stegnu. To se pogosto zamenjuje s sindromom išiasa. Bolečina se lahko poveča pri sedenju ali pri hoji po stopnicah.

Osteoartritis hrbtenice

To je pogosta oblika artritisa pri ženskah, ki se običajno odkrije v sklepih vretenc (vezniških sklepih). Tveganje za to se poveča s starostjo in/ali telesno težo. To se zgodi, ko se razgradi vlaknasti hrustanec v vezniških sklepih. Brez tega “blažilnika udarcev” se lahko kosti med seboj udarijo in drgnejo, kar povzroča bolečine v zgornjem ali spodnjem delu hrbta, dimljah, zadnjici in stegnih. Opazili boste lahko bolečine in togost zjutraj, občasno pa tudi poslabšanje bolečin na strani hrbta pri upogibanju.

Več o artitisu si lahko preberete na tej povezavi, kjer boste lahko zasledili splošno razlago kaj je artritis in kako se pokaže na telesu, kakšni so vzroki in kako si lahko pomagate pri tej bolezni.

Degenerativna spondilolisteza

je stanje, ki se pojavi, ko se vretenca zaradi degeneracije premakne preko spodnje vretenca. Degeneracija vretenca je tesno povezana s staranjem pacienta. Pogosteje se pojavi pri ženskah v postmenopavzi zaradi nizkih ravni estrogena. Nizke ravni estrogena poslabšajo spinalne diske in ohladijo vezi, ki držijo vretenca skupaj, kar povzroča nestabilnost hrbtenice. Pogosto to stanje povzroči bolečine v križu pri ženskah, ki se širijo v noge, in bolečine pri hoji zaradi stiskanja hrbtenjače. Pritisk na hrbtenico lahko ublažite tako, da se nagnete naprej.

Endometrioza povzroči bolečine v križu pri ženskah

izključno ženska težava – gre za ginekološko stanje. Endometriozo opisujemo kot bolezensko stanje, pri katerem tkivo, podobno tkivu, ki običajno obloga notranjost maternice – endometrij, raste zunaj maternice. Simptomi vključujejo boleče menstrualno obdobje s hudo bolečino v trebuhu in pogosto kronično bolečino v spodnjem delu hrbta, še posebej med menstruacijo.

Fibromialgija

stanje z mišično bolečino in togostjo, ki lahko povzroči razširjeno bolečino v hrbtu. Značilno je za razširjeno mišično-skeletno bolečino skupaj s togostjo, utrujenostjo, motnjami spanja, kognitivnimi težavami in spremembami razpoloženja, kot so tesnoba ali depresija.

Trenutno natančen vzrok fibromialgije ni dovolj raziskan. Bolniki, ki trpijo zaradi fibromialgije, imajo lahko nižji prag za bolečino zaradi povečanih signalov občutljivosti na bolečino v možganih. Ženske imajo večjo verjetnost, da razvijejo fibromialgijo kot moški, saj se šteje, da ženski hormoni igrajo vlogo pri občutku bolečine.

Bolečine v križu pri ženskah med nosečnostjo

Od 50 do 80 odstotkov žensk med nosečnostjo doživi bolečine v križu.

To je zelo pogosto zaradi premika težišča, pridobivanja na teži in hormonskega mehčanja vezi telesa za pripravo na porod. Bolečine se običajno pojavijo med petim in sedmim mesecem nosečnosti, ko se telo spreminja. Večina nosečnic doživi bolečine pod pasom in čez križ, medtem ko se prilagajajo dodatni teži. Obstajajo spremembe življenjskega sloga, ki jih lahko poskusite, da ublažite nelagodje. Priporočljivo pa je, da se obrnete na svojega ginekologa, da se prepričate, da ne doživljate prezgodnjega poroda.

Če dobite zeleno luč od zdravnika, lahko z nekaj spremembami bolečine v križu med nosečnostjo naredite bolj znosne. Na primer:

  • pazite na držo, ko sedite,
  • privoščite si pogoste odmore,
  • hodite ali se raztegnite,
  • izogibajte se dvigovanju težkih bremen,
  • pazite na pridobivanje prekomerne telesne teže in
  • nosite udobne čevlje.

Če zdravnik dovoljuje, lahko razmislite o certificirani masaži za nosečnice in tečajih joge, ki so namenjeni nosečnicam, morda vam ravno to olajša bolečine v križu med nosečnostjo.

Organi, ki lahko povzročajo bolečine v spodnjem delu hrbta pri ženskah

Obstajajo določeni organi, ki lahko, ko so razdraženi, vneti ali poškodovani, povzročijo bolečine v hrbtu pri ženskah.

Bolečine v hrbtu lahko niso izključno pri ženskah, lahko pa so prvi simptom slepiča.

Ledvice

so lahko še en možen vzrok za bolečine v križu pri ženskah. Pri okužbi ledvic lahko čutite bolečine. Bolj resno stanje so ledvični kamni. Kamni nastanejo, ko se preveč kemičnih toksinov ne more razredčiti v urinu. Oblikujejo se trdi masa in postanejo boleči, ko poskušajo preiti skozi sečevod, kar povzroča oster bolečine v spodnjem delu hrbta in na strani telesa.

Trebušna slinavka

Ko trebušna slinavka postane vneta, to imenujemo pankreatitis. To vsekakor lahko povzroči hudo bolečino, ki izvira iz središča trebuha in potuje po hrbtu.

Želodec

lahko povzroči hude bolečine v hrbtu zaradi plina ali napihnjenosti ali celo želodčnega virusa.

Jajčniki povzročijo bolečine v križu pri ženskah

Pri ženskah lahko jajčniki povzročijo bolečine v križu. Ciste na jajčnikih so trde ali tekočinsko polne rasti na enem ali obeh jajčnikih. Ciste lahko pritiskajo na druge organe in povzročajo bolečine v spodnjem delu hrbta.

Maternica

Ženske lahko čutijo bolečine, ki izvirajo iz maternice, če so prisotni miomi.

Domača oskrba ali kdaj obiskati zdravnika

Domača oskrba pri bolečinah v križu pri ženskah lahko vključujejo zdravila brez recepta, led ali toploto ali kombinacijo obojega. Pri nekaterih stanjih je pogosto priporočena hojo ali enostavno gibanje. V nekaterih primerih pa lahko omejevanje aktivnosti in počitek pomagata pri zdravljenju.

Specialisti za obvladovanje bolečin spodbujajo ženske, da se naročijo na pregled pri zdravniku, kadar bolečine v križu trajajo več kot dva tedna in se ne izboljšuje s temi domačimi zdravili. Poleg tega, če bolečina povzroča otrplost, šibkost, nenaden porast bolečine, izgubo funkcije mehurja, vročino, izgubo teže ali kronično vpliva na vašo kakovost življenja vsak dan. Vaš zdravnik bo opravil potrebne teste, da ugotovi vzrok vaše bolečine in priporočil zdravljenje, ki lahko vključuje:

  • spremembe življenjskega sloga,
  • fizioterapijo ali
  • zdravila za lajšanje bolečin.

Če stanje vztraja, lahko specialist razpravlja o kirurških možnostih za izboljšanje vaše bolečine.

 

VIRI:

(1):PubMed : povečana razširjenost bolečine v križu pri ženskah kot pri moških po menopavzi: dokazi na podlagi pregleda literature

Ali osteoporoza boli?

ARTRITIS

ARTROZA

Ostale priporočene vsebine