Kako pripravimo praznično mizo?

posted in: Aktualni zapisi, Kuharski recepti | 0

Kadar na našem domu pričakujemo goste, ki smo jih povabili na prazničen dogodek, seveda želimo čim lepše urediti stanovanje, še posebej dekoracijo mize. Dekoracija je seveda odvisna od namena praznovanja. Dekoracija za rojstni dan, se močno razlikuje od dekoracije za Božično večerjo,  Velike noči ali za silvestrovanje.  Vedno pa na mizo, poleg jedilnega servisa, pribora, kozarcev in skodelic za kavo, postavimo tudi dekorativne vaze.

Tudi pri vazah je odvisno kakšno praznovanje pripravljamo. Če je to izredno svečan dogodek, potem naj dekoracija mize vključuje naše najbolj dragocene in prestižne vaze. Kadar pa praznujejo naši najmlajši, potem bodo zadostovale poceni steklene vaze, ali samo lončnica, v kateri je  sezonsko cvetje.

Kako postavimo dekorativne vaze na praznično mizo?

Dekorativne vaze postavimo na praznično mizo tako, da ne motijo gostov. Če želimo vazo postaviti na sredino mize, potem se odločimo za nizko dekorativno vazo.

Cvetni aranžma naj bo nizek, če ni nimamo na voljo svežega cvetja, potem lahko uporabimo tudi suho cvetje. Najlepše so tiste dekoracije, ki jih ustvarimo sami. K okrasitvi mize, lahko povabimo tudi otroke, njihovi izdelki so vedno nekaj novega in izvirnega.

Pri dekoraciji praznične mize, se vedno držimo načela, manj je več. Nikar ne natrpajmo mize z preveč okraski, dovolj je samo ena vaza, ki naj bo toliko lepše urejena. Rože so na mizi vedno dobrodošle, posebej če so z našega lastnega vrta. Z vazami lahko ustvarjamo tudi zanimive kombinacije in kontraste. V belo ali črno vazo, damo samo eno rdečo ali rumeno vrtnico, ali pa velik šopek raznobarvnega cvetja.

Predvsem pazimo, da ne pretiravamo, saj se za prepolno mizo nihče ne počuti dobro. Vaza z rožami naj bo samo popestritev in zaključek dekoracije. Vseeno moramo paziti, da se bo vaza ujemala z jedilnim servisom in skodelicami za kavo.

Če bomo praznično jed postregli v svojem najlepšem jedilnem servisu, potem moramo na mizo postaviti tudi najboljše kavne skodelice iz porcelana in najlepše kristalne kozarce.

Seveda lahko mizo dekoriramo tudi za vsakodnevna kosila in s tem še dodatno razveselimo svoje domače. 

Dekoracija mize z namiznimi prti in prtički

Dekoracija mize je v prvi vrsti odvisna, ne samo od našega okusa in stila, ki ga z dekoracijo želimo prikazati, temveč tudi od razpoložljivosti prostora na mizi in priložnosti, za katero je potrebno dekorirati mizo. Prav gotovo drugače dekoriramo pisarniške mize in površine v poslovnih prostorih, kot dekoriramo npr. jedilniško mizo doma ali mizo za poročno slavje.

Medtem, ko so mize za pisarne,  v delovnih in poslovnih prostorih, ponavadi dekorirane le ob praznikih in posebnih priložnostih, lahko domače mize dekoriramo pravzaprav ob vsaki priložnosti.

Kako pripravimo mizo za svečane dogodke?

Ko se odločamo koliko gostov bomo povabili na svoj dom ali kakšen drug prostor za pogostitev, vedno upoštevamo velikost prostora. Vsak povabljenec mora imeti za mizo dovolj prostora, prav tako mora imeti dovolj prostora oseba, ki bo stregla goste. Svečano pripravljeno mizo pokrijemo z belim prtom, najbolj pravilno je, če prt sega do tal.

Pri pripravi mize moramo točno vedeti, koliko krožnikov bomo potrebovali. Za juho ali enolončnico krožnike vedno pogrejemo. Žlico za juho postavimo na desno stran krožnika, vilice na levo, nože pa desno od krožnika. Ostrina noža mora biti vedno obrnjena proti krožniku.

Če nožev ne potrebujemo, potem so na njihovem mestu vilice. Pribor za sladoled, peciva, sladice, potice ali torte, vedno postavimo nad krožnik. Za ribe potrebujemo poseben pribor, če ga nimamo, potem ponudimo ribe samo z vilico, gostje si bodo pomagali pri jedi s koščkom kruha v vlevi roki in in z vilico v desni.

Za vsako vrsto vina pripravimo posebne kozarce. Kozarec za vodo postavimo enako kot kozarce za vino in pivo, to je na desno stran. Prtičke zložimo po dolgem na krožnik ali levo od njega. Ob svečanih priložnostih ne uporabljamo papirnatih prtičkov.

Dekoracija pisarniške mize

Hkrati, pisarniške mize, niti, zaradi delovnega gradiva na njih, ne omogočajo takšne dekoracije, kot si jo lahko privoščimo na večjih mizah, ki jih imamo doma.

Pisarniške, pisalne in računalniške mize ter druge odlagalne površine v pisarniških prostorih zato ponavadi opremimo zgolj s kakšno manjšo dekorirano vazo ali prtičkom, domačim, jedilniškim mizam pa namenimo bistveno več pozornosti.

Ko pripravljamo dekoracijo za praznično mizo, seveda ne gre brez namiznih prtov in prtičkov. Prvi korak do praznične mize je ta, da jo pogrnemo z dragocenim, razkošnim in kakovostnim prtom. Prt mora biti tako velik, da sega vsaj 25 cm čez rob mize. Še ne dolgo nazaj, smo za svečane dogodke izbirali prte v beli ali svetli nevtralni barvi. Sedaj so se modne smernice spremenile in lahko sprostimo svojo domišljijo in po želji kombiniramo barve prta in ostale dekoracije.

Samo dekoracijo mize v jedilnici je potrebno prilagoditi tudi dekoraciji in videzu prostora. Zelo elegantno in nevpadljivi je vse skupaj videti, ko je dekoracija jedilne mize, vizualno prilagojena dizajnu, ki smo ga izbrali za svoje kuhinjsko steklo.

Nasvet: ko boste prenavljali svoje stanovanje in iskali izvajalca, ki bi lahko poskrbel za izvedbo steklene stenske obloge, izdelavo tuš kabine, steklenih klasičnih ali drsnih vrat ali steklenih ograj na stopnišču ali balkonu, se obrnite na izvajalca z izkušnjami. Eden takšnih je prav gotovo podjetje Steklarstvo Breg.

Ko smo se odločili za barvo in kakovost prta, ga moramo brezhibno zlikati, če je potrebno naj bo vidna samo guba vzdolž mize. Pri okrogli mizi pa moramo prt zlikati tako, da je popolnoma brez vidnih gub. Lepo pogrnjena miza, je osnova za vsako dekoracijo, zato moramo izbiri namiznega prta, posvetiti nekoliko več časa.

Na brezhibno pogrnjen prt, položimo pogrinjke, ki jih moramo barvno uskladiti s prtom. Tudi pogrinjke moramo skrbno zlikati in jih po potrebi tudi poškrobiti. Za lepšo dekoracijo, lahko prtičke tudi zložimo v nenavadne in različne oblike.

Na sredino mize, med pogrinjke in vazo, lahko postavimo tudi svečnik, eno samo svečo, ali izgorilnik, v katerega za boljše razpoloženje kanemo kapljico eteričnega olja.

Ostale priporočene vsebine