Kaj je zdrava hrana in kakšne so osnove zdravega prehranjevanja?

Zdrava hrana in zdravo prehranjevanje, je osnova za življenje. Izraz bio hrana, izhaja iz grške besede bio, ki pomeni življenje. Z to oznako označujemo živila, ki so pridelana ekološko in skladno z načeli naravnega sožitja. Kako vemo, kaj je zdrava hrana?

kaj je zdrava hrana
Za pripravo jedi uporabimo svežo, lokalno in sezonsko zelenjavo! Poglej več!

Kaj je zdrava hrana?

Vsekakor je to hrana, ki ni industrijsko predelana in ni prepotovala polovico sveta, da je prišla do nas. Uživajmo sezonsko, lokalno in raznovrstno hrano! Naši obroki naj bodo sestavljeni iz veliko sveže zelenjave, rastlinskih vlaknin, nemastnih beljakovin, dobrih maščob in veliko vode! Z uživanjem zdrave prehrane bomo preprečili tudi škodljivo nabiranje odvečnih kilogramov in s tem bomo posledično preprečili tudi različna obolenja.

Sezonsko zelenjavo lahko pripravimo v okusni enolončnici ali mineštri, dodamo lahko meso ali pa samo testenine.

Kakšno hrano potrebuje naše telo za normalno delovanje?

Zdrava hrana je tista hrana, ki vsebuje vsa ustrezna hranila, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje. Z uživanjem raznolike in kvalitetne hrane, varujemo naše zdravje in zmanjšujemo tveganje za resnejša obolenja.

  • Sveže sadje in zelenjava sta najpomembnejši borec in zaveznik pred težavami z zdravjem. Z barvito paleto sadja in zelenjave, se lahko branimo pred okužbami, sladkorno boleznijo in srčno žilnimi boleznimi, ter tudi učinkovito razstrupimo organizem! Vsa hrana rastlinskega izvora, vključno s stročnicami, semeni in oreščki, so bogat vir vitaminov, mineralov in mikrohranil, kar dobro vedo ljudje, ki uživajo vegansko hrano!
  • Mogoče nam uživanje vlaknin ni ravno pri srcu, saj običajno niso najboljšega okusa. Z nekaj iznajdljivosti, lahko tudi uživanje vlaknin postane užitek! Rastlinske vlaknine najdemo v otrobih, polnozrnatih kosmičih, oreščkih, stročnicah, sadju, zelenjavi in v žitih. Ko se odpravimo na izlet v naravo, lahko naberemo tudi tako imenovano divjo hrano, kot je regrat, kopriva, kislica in podobno. Divja hrana nam lahko pomaga pri razstrupljanju telesa. 
  • Če smo preobčutljivi na gluten, moramo biti posebej pozorni in uživati samo brezglutensko hrano. Vlaknine v teh živilih, vsebujejo učinkovine, ki upočasnijo sproščanje glukoze v kri in varujejo pred rakom na črevesju.

Ali je zdrava hrana tudi lchf hrana?

  • Naše telo za normalno delovanje potrebuje tudi maščobe, ki seveda niso vse slabe in škodljive. Nekatere maščobe so za življenje nujno potrebne in tudi pri shujševalnih dietah, se jim ne smemo popolnoma odpovedati. Esencialne maščobne kisline, so nujno potrebne za pravilen razvoj možganov in oči. V zadnjem času je vse bolj priljubljena lchf dieta, ki omejuje uživanje ogljikovih hidratov in povečuje vnos maščob, seveda zdravih maščob!
  • Prav tako sodelujejo pri absorpciji vitaminov A, D, E in K. Ti vitamini se morajo raztopiti v maščobi, preden jih organizem porabi. Maščobe krepijo telesno odpornost, ter ohranjajo zdravo kožo in lase. Dobre maščobe najdemo v olivnem olju ali mastnih ribah. Hladno stiskana olja, so poleg prehranjevalnih  namenov,  tudi osnova za izdelavo naravne kozmetike.
  • Poleg zdrave hrane, moramo uživati tudi veliko tekočine. Za naše zdravje je zelo pomembno koliko in kaj spijemo. Najpomembnejša tekočina je seveda voda. Voda je brez kalorij in običajno nevtralnega okusa in je nujna za preživetje vseh živih bitij.
  • Brez hrane lahko preživimo več tednov, brez vode pa le nekaj dni. Je mazivo, ki tvori osnovne sluzi, ki obdajajo in ščitijo tkiva na našem telesu. Strokovnjaki svetujejo, naj bi spili dnevno od šest do osem kozarcev vode.

Kako se zdravo in pravilno prehranjujemo?

  • Zdrava hrana je lahko zdravilo, a če smo preobčutljivi na kakšno hrano, potem je lahko tudi naš sovražnik. V primeru, da imamo alergijo na gluten ali laktozo, potem se naše prehranjevanje močno spremeni.
  • Vedno jejmo raznovrstno hrano, ki naj bo sezonska in lokalna. Hrano uživamo v manjših obrokih, ki naj vsebujejo veliko svežega sadja in zelenjave.
  • Čimveč hrane poskusimo zaužiti surove, kuhamo ali soparimo jo samo kratek čas. Žita in stročnice, pred kuhanjem vedno namočimo.
  • Pozimi in v hladnih jesenskih dneh, uporabljajmo tople začimbe. Tako pravimo začimbam, ki v telesu ustvarjajo toploto. To so ingver, cimet, majaron, hren in materina dušica.  Poleti in krajih s toplejšim podnebjem, uživamo predvsem svežo hrano blagega okusa in ne uporabljamo toplih začimb.
  • Naši obroki naj bodo preprosti in sestavljeni iz čim manj kombinirane hrane. Nepravilne kombinacije hrane upočasnijo presnovo in povzročajo gnitje hrane v črevesju. Vsak naš obrok naj bo samostojna jed!
  • Sadne in zelenjavne sokove pijemo vedno na tešče in med posameznimi obroki. Žita zaužijemo pol ure po zaužitju svežih sokov.
  • Hrano moramo pravilno kombinirati, saj se ogljikovi hidrati prebavljajo v alkalnem okolju, medtem ko se beljakovine v kislem. Če jemo vse hkrati, pride do nevtralizacije in hrana, namesto da bi se prebavljala, začne v prebavnem sistemu gniti. Posledica je napenjanje, slaba prebava in še mnoge druge nevšečnosti.

Kaj pa zdrava hrana in uživanje soli?

Uživajmo sol, ki ne vsebuje kemikalij proti strjevanju. Hrano, ki jo kuhamo, solimo na koncu ali šele na krožniku. Toplotna obdelava živil poškoduje termolabilne vitamine A, C, D, B1, B9 in B12. Kuhanje živil tudi spreminja obliko rudnin.

Če zelenjavo kuhamo v nesoljeni vodi, izgubimo približno tretjino rudnin, če pa dodamo sol, se izguba vitaminov in mineralov  podvoji. Namesto soli lahko uporabimo gomasio ali sezam z algami wakame ali algami kelp. Z dodajanjem alg, bomo zaužili zadostno količino joda, ki je pomemben za pravilno delovanje ščitnice. Dnevno naj ne bi zaužili več kot 5 gramov soli!

Recepti za preproste vegetarijanske solate

Čeprav se ne prehranjujemo vegetarijansko, so takšne solate izredno osvežujoče in dobro vplivajo na našo prebavo. Občasno si za lahko kosilo privoščimo samo sezonsko solato, v zimskem času je najboljše kislo zelje!

Solata iz kislega zelja

Glavico kislega zelja narežemo na tanke rezance, dodamo narezano kislo jabolko, kislo rdečo papriko in malo belega, kuhanega fižola. Začinimo s kisom, olivnim oljem, soljo, poprom in malo sladkorja.

Solata iz presne zelene

Svežo zeleno operemo, olupimo in narežemo najprej na lističe, nato na rezance. Začinimo z olivnim oljem in limoninim sokom, osolimo, dodamo malo sladkorja in potresemo z drobno sesekljanimi listi zelene.

Kumare s koprom

Neolupljene kumare narežemo na rezance. Začinimo jih s kislo smetano, olivnim oljem in limoninim sokom. Solimo, dodamo drobno sesekljan česen in potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem in koprom.

Preproste zelenjavne jedi

Sveža zelenjava je osnova zdravega prehranjevanja, zato jo moramo vsekakor pogosto vključiti v jedilnik. Nimate idej kako pripraviti zelenjavo? Poglejte nekaj preprostih idej!

Kako pripravimo artičoke?

Recept za dušene artičoke:

Artičokam porežemo trde konice listov in stebel. Očiščene artičoke pokapljamo z limoninim sokom ali kisom, da ne počrnijo. Nato artičoke na pol skuhamo v slanem kropu.

K odcejenim dodamo sesekljan peteršilj, drobtine in česen. Nadevane artičoke zložimo v ponev, pokapljamo z olivnim oljem in postavimo na ogenj. Ko se artičoke ogrejejo, prilijemo malo čiste zelenjavne juhe in jih pol ure počasi dušimo. 

Pečeni jajčevci

  • 10 zelenih paprik
  • 1 kg jajčevcev
  • 3 žlice čebule
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • sol in poper
  • 1 dl olivnega olja

V jajčevce naredimo zareze po dolgem in počez, tako da nastanejo po površini kvadrati. Nato jih razrežemo po dolgem in izdolbemo semena.

Jajčevce nadevamo z drobno sesekljano čebulo, sesekljanim peteršiljem in  sesekljano zeleno papriko. Vse skupaj solimo, popramo in polijemo z oljčnim oljem. Jajčevce postavimo v pečico in pečemo toliko časa, da se zelenjava zmehča.

Oglejte si še nekaj trditev kaj je zdrava hrana:

Uporabljeno besedilo v članku: kaj je zdrava hrana, zdrava prehrana