Kruh brez glutena in celiakija

kruh brez glutena
KOKOSOVA MOKA BREZ GLUTENA! SUPER CENA!

Kruh brez glutena poznajo predvsem ljudje, ki so zboleli za celiakijo. Meni uradno sicer niso postavili te diagnoze, ampak imam po operaciji tumorja na danki velike težave s črevesjem, zato preizkušam razno hrano, ki bi mi olajšala težave. Najprej sem se spoznala s hrano brez glutena in kmalu ugotovila, da imajo že pripravljeni izdelki brez glutena izredno visoko ceno.Odločila sem se da je najbolje, da začnem sama doma pripravljati jedi brez glutena. Osnovno živilo ki sem ga nujno potrebovala, je bil vsekakor kruh. Kruh brez glutena! 

Brskala sem po receptih, kupovala razne moke brez glutena, pekla hlebčke kruha in razna peciva. Prišla sem do zaključka, da je zame najbolj ugodno kupovati moko brez glutena kar v bližnji trgovini. Recept za kruh brez glutena pa sem priredila po stari kuharski knjigi, kjer je sicer recept za navaden rženi kruh, a tudi z brezglutensko moko je kruh lepo uspel.

Kruh brez glutena za bolnike z celiakijo

 

SUKRIN RAZMAŠČENA MANDLJEVA MOKA! PREVERI CENO!

Bolniki z celiakijo pogosto sami pripravljajo kruh brez glutena. Celiakija je kronična sistemska avtoimunska bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo in je posledica preobčutljivosti za gluten. Gluten imenujemo proteine zrnja pšenice, najdemo pa ga tudi v zrnu ječmena, rži, pire in ovsa.

 

Gluten povzroči okvaro sluznice tankega črevesa, posledica je motnja v absorpciji hrane. Bolnik ima resne prebavne težave, bolezen ogrozi celoten organizem in posledica so resni zdravstveni zapleti. Z brezglutensko hrano si sluznica tankega črevesa postopoma opomore. Bolniki z celiakijo, lahko uživajo tudi semena indijskega trpotca, ki je brez glutena.

 

Kako spečemo kruh brez glutena?

MANDLJEVA MOKA IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE! PREVERI CENO!

Ko se lotimo pečenja kruha brez glutena najprej poskrbimo, da v prostoru ne bo prepiha in da bo kuhinja prijetno topla.

Za štručko kruha ali dva manjša hlebčka kruha potrebujemo naslednje sestavine:

  • 500g moke brez glutena  (mandljeva moka, kokosova moka, lešnikova moka, konopljina moka …)
  • 1 žličko sladkorja
  • 400ml tople vode
  • 1 žličko soli
  • 1 kocko kvasa
  • 1 žličko olja

 

V skodelico mlačne vode zdrobimo zavitek kvasa, dodamo žličko sladkorja in žličko moke in na toplem pustimo da naraste.

 

V skledo vsujemo moko, v sredini naredimo jamico v katero damo žličko soli, žličko olja in malo tople vode. Dodamo vzhajan kvas in testo ves čas gnetemo, vmes dodajamo ostalo vodo. Če se nam testo lepi na roke, dodamo še malo moke. Ko dobimo lepo obliko, štručko položimo na pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko in prekrijemo s kuhinjsko krpo. Na toplem pustimo vzhajati 45 minut.

 

Ko naraste na približno dvojno velikost, ga na pomokani deski na hitro pregnetemo in naredimo štručko ali manjše hlebčke. Preden damo kruh v pečico, ga premažemo z jajcem in z nožem zarežemo črte po testu, da skorja ne bo pokala. Pečico ogrejemo na 200 stopinj, pečemo približno eno uro na 180 stopinj. Kruh brez glutena je pečen, ko votlo zadoni, ko potolčemo po njem.

 

Če se nam je skorja preveč zapekla, kruh zavijemo v mokro krpo in pustimo par minut. Kadar spečete kruh brez glutena iz večje količine moke, je smiselno, da spečete manjše hlebčke.  Hlebčke zamrznete in vedno boste imeli pri roki  svoj kruh brez glutena.

 

Kaj je gluten in v kateri hrani se nahaja?

 

Živila,  ki vsebujejo gluten:

  • pšenica
  • ječmen
  • pira
  • tritikala
  • dvozrna pšenica
  • zelena pira
  • kamut
  • korasan
  • oves

 

Živila, ki ne vsebujejo glutena:

  • amarant
  • ajda
  • proso
  • čičerika
  • kvinoja
  • riž
  • sojina moka

 

gluten dieta

 

 

Mnogi ljudje, ki imajo prebavne težave, si pogosto sami določijo diagnozo. Iz prehrane izločijo hrano, ki vsebuje gluten, a pogosto se zgodi, da se njihove težave s tem ne nehajo. Občutljivost na gluten mora vedno prepoznati zdravnik, ki nam bo tudi predpisal posebno brezglutensko dieto.

 

Kadar se sami odločimo, da ne bo o uživali jedi, ki vsebujejo gluten, se bomo verjetno odrekli kruhu, testeninam, pecivu in ostalim izdelkom iz domačih glutenskih žit. Vendar moramo vedeti, da upoštevanje brezglutenske diete ni vedno preprosto, posebej če želimo našemu organizmu zagotoviti vsa hranila, ki jih potrebuje.

 

V začetku se bomo verjetno dobro počutili in prebavne težave se bodo zmanjšale. Zavedati pa se moramo, da se bo naše črevesje, po dveh ali treh  mesecih uživanja  brezglutenske hrane, pričelo drugače obnašati. Težje bomo šli na blato, krči postanejo izrazitejši in verjetno se bodo spet povrnili vetrovi.

 

Kaj pa če zdravnik ugotovi intoleranco za gluten?

 

Kadar zdravnik izloči druge diagnoze, običajno je to razdražljivo črevesje, ali celo psihične težave, potem šele izrazi sum za intoleranco za gluten. Celiakija nastane zaradi poškodbe sluznice tankega črevesa, kar povzroči okrnjeno absorpcijo hranil.

 

celiakija

Če bolehamo za celiakijo, lahko to odkrijemo tako, da najmanj štiri do šest mesecev izvajamo rahlo obremenitev z glutenom.

 

Če nam ugotovijo celiakijo, potem morali celo življenje uživati brezgutensko hrano.