Futr.si

Kruh brez glutena in celiakija

KRUH BREZ GLUTENA LAHKO NAREDIMO TUDI DOMA

Kruh brez glutena poznajo predvsem ljudje, ki so zboleli za celiakijo. Meni uradno sicer niso postavili te diagnoze, ampak imam po operaciji tumorja na danki velike težave s črevesjem, zato preizkušam razno hrano, ki bi mi olajšala težave. Najprej sem se spoznala s hrano brez glutena in kmalu ugotovila, da imajo že pripravljeni izdelki brez glutena izredno visoko ceno.

kruh brez glutenaOdločila sem se da je najbolje, da začnem sama doma pripravljati jedi brez glutena. Osnovno živilo ki sem ga nujno potrebovala, je bil vsekakor kruh. Kruh brez glutena! Brskala sem po receptih, kupovala razne moke brez glutena, pekla hlebčke kruha in razna peciva.

Prišla sem do zaključka, da je zame najbolj ugodno kupovati moko brez glutena kar v bližnji trgovini.

Recept za kruh brez glutena pa sem priredila po stari kuharski knjigi, kjer je sicer recept za navaden rženi kruh, a tudi z brezglutensko moko je kruh lepo uspel.

KRUH BREZ GLUTENA ZA BOLNIKE Z CELIAKIJO

kako speči kruh brez glutenaBolniki z celiakijo pogosto sami pripravljajo kruh brez glutena. Celiakija je kronična sistemska avtoimunska bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo in je posledica preobčutljivosti za gluten.

Gluten imenujemo proteine zrnja pšenice, najdemo pa ga tudi v zrnu ječmena, rži, pire in ovsa.

Gluten povzroči okvaro sluznice tankega črevesa, posledica je motnja v absorpciji hrane. Bolnik ima resne prebavne težave, bolezen ogrozi celoten organizem in posledica so resni zdravstveni zapleti. Z brezglutensko hrano si sluznica tankega črevesa postopoma opomore. Bolniki z celiakijo, lahko uživajo tudi semena indijskega trpotca, ki je brez glutena.

KRUH BREZ GLUTENA – RECEPT

Ko se lotimo pečenja kruha brez glutena najprej poskrbimo, da v prostoru ne bo prepiha in da bo kuhinja prijetno topla.

Za štručko kruha ali dva manjša hlebčka kruha potrebujemo naslednje sestavine:

  • 500g moke brez glutena
  • 1 žličko sladkorja
  • 400ml tople vode
  • 1 žličko soli
  • 1 kocko kvasa
  • 1 žličko olja

V skodelico mlačne vode zdrobimo zavitek kvasa, dodamo žličko sladkorja in žličko moke in na toplem pustimo da naraste.

V skledo vsujemo moko, v sredini naredimo jamico v katero damo žličko soli, žličko olja in malo tople vode. Dodamo vzhajan kvas in testo ves čas gnetemo, vmes dodajamo ostalo vodo. Če se nam testo lepi na roke, dodamo še malo moke. Ko dobimo lepo obliko, štručko položimo na pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko in prekrijemo s kuhinjsko krpo. Na toplem pustimo vzhajati 45 minut.

Ko naraste na približno dvojno velikost, ga na pomokani deski na hitro pregnetemo in naredimo štručko ali manjše hlebčke. Preden damo kruh v pečico, ga premažemo z jajcem in z nožem zarežemo črte po testu, da skorja ne bo pokala.kruh brez glutena in kvasa

 

 

Pečico ogrejemo na 200 stopinj, pečemo približno eno uro na 180 stopinj. Kruh brez glutena je pečen, ko votlo zadoni, ko potolčemo po njem.

Če se nam je skorja preveč zapekla, kruh zavijemo v mokro krpo in pustimo par minut.

Kadar spečete kruh brez glutena iz večje količine moke, je smiselno, da spečete manjše hlebčke.  Hlebčke zamrznete in vedno boste imeli pri roki  svoj kruh brez glutena. (1)