Za koga je primerna brezglutenska hrana

brezglutenska hrana
MANDLJEVO MASLO BREZ GLUTENA! SUPER CENA!

Gluten je sestavni del beljakovin, ki se nahaja v endospermu pšenice, rži, ječmena in ovsa. To pomeni, da ga najdemo skoraj v vsakem kruhu. Gluten je lepljiv protein, ki deluje kot vezivo, iz tega izvira tudi njegovo ime. V latinščini namreč beseda gluten, pomeni lepilo. Če smo zdravi, nam vsebnost glutena v hrani ne škoduje. Kadar pa se razvije preobčutljivost na gluten, oziroma na njegov izvleček gliadin, se lahko pojavi celiakija. Brezglutenska hrana je namenjena predvsem bolnikom  z celiakijo in  z kronično vnetno črevesno boleznijo. Vse pogosteje brezglutensko hrano uživajo tudi vsi drugi,  ki želijo spremeniti način prehranjevanja, uživati zdravo hrano in razbremeniti svoje črevesje.

 

 

Kaj je brezglutenska hrana in kako jo pravilno pripravljamo?

 

Če se odločimo za uživanje hrane brez glutena, se moramo prej dobro seznaniti, katera živila so dovoljena in katera prepovedana. Običajno so prepovedana živila, ki vsebujejo naslednja žita, ki vsebujejo gluten:

 

 • pšenica in rž
 • ječmen in oves
 • pira in triktikala
 • durum pšenica in kamut
 • kuskus in bulgur

 

 

kruh brez glutena
KRUH BREZ GLUTENA! POGLEJ VEČ!

Dovoljena brezglutenska žita in nadomestki žit:

 • proso in ragi
 • riž in koruza
 • tef in sirek
 • ajda in kvinoja
 • amarant in kanava
 • tapioka in moka iz čičerike
 • kostanjeva moka in rožičeva moka
 • sojina moka in moka iz volčjega boba

 

 

Amarant je ščir, ki ga bolj poznamo kot okrasno rastlino ali plevel. Indijci ga imenujejo hrana bogov in verjamejo, da podaljšuje življenje. Uporabljamo semena amaranta, ali kot zelenjavo. Predstavlja uravnoteženo beljakovinsko prehrano in vsebuje fitosterole in nekaj vitaminov skupine B.

 

 

Kostanjeva  moka vsebuje 45% ogljikovih hidratov in maščobe, zato se po daljšem skladiščenju lahko pokvari. Je lahko prebavljiva in dobrega okusa, ter bogata s kalijem in natrijem. Uporabljamo jo lahko za peko kruha, palačink in ta vse testenine. Če uživamo hrano brez glutena, smo omejeni tudi pri uživanju prehranskih dopolnil in prehrambenih dodatkov. Vendar so ti dodatki pomembni v prehrani vsakega posameznika, saj iz industrijsko predelane hrane ne dobimo dovolj hranljivih snovi, ki so nujne za normalno delovanje našega organizma.

 

 

Vse pogosteje slišimo, da posamezniki uživajo brezglutenske jedi z namenom, da bi shujšali. Strokovnjaki o takšnih dietah nimajo enotnega mnenja, saj so namenjene predvsem bolnikom, ki so preobčutljivi na gluten in imajo zaradi tega težave, ko so celiakija, KVČB in ostale težave, ki prizadenejo črevesje. Brezglutenska hrana, je pogost tudi na jedilnikih veganov in vegetarijancev.

 

V zadnjem času, že tudi pri nas dobimo prehranska dopolnila, ki so deklarirana brez glutena. Omenimo nekaj takšnih, ki jih v naši kuhinji običajno ne uporabljamo, a so na voljo v trgovinah z zdravo prehrano. Priporočamo spletno trgovino Malinca kjer lahko izbirate med mnogimi izdelki brez glutena, najde se tudi kakšen priboljšek in posladek.

Prehranska dopolnila brez glutena

 

ČAGA GOBA BREZ GLUTENA! PREVERI CENO!

Bolniki s celiakijo, imajo pogosto težave tudi z osteoporozo, zato je priporočljivo, da uživajo hrano, ki je bogata z kalcijem. V specializiranih trgovinah z zdravo hrano, lahko kupimo prehranska dopolnila brez glutena, ki prava zakladnica tega pomembnega minerala.

 

To so gomasio, tahini, halva, alge, agar agar, wakame, gobe šitake, čaga gobe, rožičeva moka in umeboši. Vsa ta živila so nam dokaj nepoznana, a so med ljudmi, ki uživajo brezglutensko hrano, vse bolj priljubljena. V nadaljevanju si bolj podrobno poglejmo ta prehranska dopolnila.

 

 

Gobe Šitake: V vzhodnih deželah ima goba šitake velik sloves, saj jo imenujejo tudi čudežna goba. Pomaga pri težavah z želodcem, blaži glavobol, znižuje visoko raven holesterola in uravnava visoki pritisk. Gobe šitaki uživamo za lajšanje težav pri gripi in prehladu, pomaga pa nam tudi krepiti imunski sistem.

 

 

Rožičeva moka:  Rožiči so v naših kuhinjah spet našli svoje mesto. Rožičeve stroke zmeljemo v prah in dobimo kakavovo nadomestek, medtem ko grobo mlete rožiče uporabljamo za nadeve pri potici ali štrukljih. Rožičevo moko lahko kupimo tudi brez glutena. Brezglutenska hrana in vsa dopolnila, morajo vsebovati deklaracijo, da resnično ne vsebujejo glutena.

 

 

Naravna kozmetika brez glutena

 

Glutenu se ne moremo izogniti niti v raznih kozmetičnih izdelkih. Vse kar nanašamo na našo kožo, skozi povrhnjico prehaja v kri. Zato moramo biti pozorni pri negovalnih oljih, kremah za obraz, šamponih in tudi pri ličilih.

 

naravna kozmetika

Mnogi industrijski kozmetični izdelki, posebej mila, vsebujejo dišave, umetna barvila in naftne derivate. Vse te sestavine dražijo kožo in povzročajo alergijske reakcije. Klasična mila, so sicer običajno iz naravnih sestavin, a vsebujejo močne alergene v obliki dišav. Rešitev je uporaba naravne kozmetike, ki jo lahko naredimo tudi sami.

 

 

Uporabljeno besedilo: brezglutenska hrana, hrana brez glutena