Ali Omega -3 maščobne kisline res pomagajo pri hujšanju?

omega 3 za hujšanje
OMEGA 3 MAŠČOBNE KISLINE SO NEPOGREŠLJIVE TUDI ZA ŽENSKE V MENI! TUKAJ!

V tem članku vam bomo predstavili omega 3 za hujšanje!  Že kot otrokom so nam mame dajale žličke čudne tekočine, ki so ji rekle ribje olje.

Že samo ime je delovalo čudno, zato ga resnično nismo marali.A sedaj smo veliki, odrasli ljudje in ribje olje so začeli prodajati v kapsulah.

Pravi “bum” so omega 3 kapsule naredile nekaj let nazaj, ko so ljudje začeli spoznavati zdravilne učinke omega 3.

Omega 3 za hujšanje in zdravje

Omega 3 in omega 6 se uvrščajo med polinenasičene maščobne kisline in so nujno potrebne za delovanje telesa. Predvsem so strukturni element membran, surovina za nastanek hormonom podobnim snovem. Omega 3 telo samo ne more proizvajati, zato jih moramo vnašati s hrano.

Najpogosteje ga najdemo v nerafiniranih rastlinskih oljih in ribah. Žal sodobna prehrana telesu nudi več omega 6 maščobnih kislin kot omega 3, zato posledično sledi pomanjkanje le teh.

Ali Omega -3 maščobne kisline res pomagajo pri hujšanju?

Omega-3 maščobne kisline so ključne za ohranjanje zdravja in imajo številne koristi za telo, vključno s podporo zdravju srca, možganov in sklepov. Ko gre za hujšanje, je vloga omega-3 maščobnih kislin kompleksna in še vedno predmet raziskav. Čeprav neposredno morda ne povzročajo izgube teže, lahko omega-3 maščobne kisline prispevajo k boljšemu splošnemu zdravju in podpirajo procese, ki lahko posredno vplivajo na hujšanje. Tu je nekaj ključnih točk, ki pojasnjujejo, kako lahko omega-3 maščobne kisline vplivajo na hujšanje in upravljanje telesne teže:

 1. Vpliv na metabolizem: Nekatere študije kažejo, da lahko omega-3 maščobne kisline izboljšajo metabolizem, kar pomeni, da telo porabi več energije, kar lahko prispeva k izgubi teže. Konkretno, lahko povečajo število kalorij, ki jih telo porabi, kar vodi do povečane porabe energije.
 2. Zmanjšanje vnetja: Omega-3 maščobne kisline so znane po svojih protivnetnih lastnostih. Ker lahko vnetje prispeva k debelosti in metaboličnim boleznim, bi lahko zmanjšanje vnetja s pomočjo omega-3 maščobnih kislin pomagalo pri upravljanju telesne teže.
 3. Vpliv na maščobno tkivo: Raziskave kažejo, da omega-3 maščobne kisline lahko vplivajo na način, kako telo shranjuje in uporablja maščobo, predvsem s spodbujanjem delovanja genov, ki prispevajo k razgradnji maščob.
 4. Občutek sitosti: Omega-3 maščobne kisline lahko pomagajo izboljšati občutek sitosti po obrokih, kar lahko zmanjša skupni vnos kalorij in prispeva k upravljanju telesne teže.
 5. Podpora zdravju srca in mišic: Omega-3 maščobne kisline prispevajo k boljšemu zdravju srca in lahko izboljšajo mišično funkcijo, kar je pomembno za fizično aktivnost in vzdrževanje zdrave telesne teže.

Čeprav so te ugotovitve obetavne, je pomembno razumeti, da omega-3 maščobne kisline same po sebi niso čudežno zdravilo za hujšanje. Najbolj učinkovit pristop k izgubi teže vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnost in zdrav življenjski slog. Dodajanje omega-3 maščobnih kislin (bodisi prek prehrane z bogatimi viri, kot so mastne ribe, lanena semena, chia semena, in orehi, ali prek prehranskih dopolnil) lahko služi kot podpora tem prizadevanjem, vendar je ključno celovito pristopiti k upravljanju telesne teže.

Kako deluje Omega 3 za hujšanje?

Kako se lotiti hujšanja, je vse pogosteje zastavljeno vprašanje. Veliko nasvetov o zdravem in varnem hujšanju si lahko preberete v tem članku! Omega 3 maščobne kisline so zelo pomembne pri hujšanju:

 • pozitivno vplivajo na hitrost presnove
 • preprečujejo razgradnjo mišičnega tkiva, ki je glavni porabnik kalorij in se pospešeno razgrajuje, če imamo znižan vnos kalorij, na primer ko smo na dieti
 • na celicah povečujejo število inzulinskih receptorjev in krepijo njihovo občutljivost, kar vodi do manjše potrebe po inzulinu
 • inzulin je hormon, ki negativno vpliva na hujšanje tako, da preprečuje razgradnjo telesne maščobe in spodbuja kopičenje telesne maščobe
 • pri vsaki dieti ali drastičnem hujšanju moramo v telo obvezno vnašati maščobne kisline omega 3
 • dolgoročno gledano bi lahko ob izključnem vnosu maščobnih kislin omega 3 prišlo do pomanjkanja maščobnih kislin omega 6
 • v kratkem obdobju je to skorajda nemogoče, glede na to, da je maščobnih kislin omega 6 v običajni hrani več kot dovolj, zato tudi v telesnih zalogah ne zmanjkajo tako hitro
 • smiselno je, da v obdobju hujšanja posebej vnašamo samo maščobne kisline omega 3, ko pa hujšanje zaključimo mora biti razmerje med vnosom omega 6 in omega 3 približno 3:1
 •  pomagajo pri tvorbi hormona DHEA, ki je pomemben za uspešno hujšanje
 • povečujejo aerobne sposobnosti in fizično moč, ki med hujšanjem lahko oslabijo
 • obroki med hujšanjem naj vsebujejo le manjšo količino nasičenih maščobnih kislin in  veliko vel nenasičenih esencialnih maščobnih kislin
 •  sposobne so  prebuditi možgane, da spet sprejemajo informacije leptinov o sitosti telesa, kar zmanjša lakoto in apetit
 • Za občutek sitosti poskrbi tudi indijski trpotec, ki ureja prebavo in prav tako pomaga pri hujšanju!

Tudi po končanem hujšanju ohranite zdrav način prehranjevanja

Ko boste izgubili ravno toliko kilogramov kot ste hoteli, se vam lahko kaj hitro zgodi, da jih tudi hitro pridobite nazaj.

Če želite ohraniti zdravo srce, znižati krvni tlak in raven holesterola in s tem preprečiti tveganje za srčni infarkt, ter hkrati obdržati na novo pridobljeno telesno težo, morate nujno spremeniti način prehrane! V prehrano uvedemo več zelenjave, lahko tudi v obliki zdravih enolončnic!

Pomaga tudi, če obdržite dietni režim, ki ste ga imeli med hujšanjem. Priporočamo tudi članek: Kako znižati holesterol na naraven način? Torej morate uživati hrano, ki vsebuje omega 3 maščobne kisline in če je potrebno jih  dodajajte v obliki kapsul.

Kje se nahaja maščobna kislina omega 3 za hujšanje?

Med omega 3 so najpomembnejše ALA – alfa linolenska kislina, iz katere v določenem omejenem deleži telo lahko tvori DHA – dokozaheksanojska kislina in EPA – eikozapentanojska kislina.

ALA najdemo v:

 • živilih rastlinskega izvora, laneno olje, orehi, konopljino seme, konopljino olje
 • nekatera zelenolistnata zelenjava
 • nekatere morske alge; preberite tudi članek o algi spirulini

DHA in EPA pa najdemo v:

 • predvsem mastne ribe in njihova olja
 • prehranski dodatki omega 3
 • krilovo olje