Kako uporabljamo olje črne kumine?

olje črne kumine uporaba
ZDRAVILNE LASTNOSTI OLJA ČRNE KUMINE !POGLEJ!

Olje črne kumine prvotno izvira iz Azije in ga imenujemo tudi olje črnega koriandra ali črno olje. Olje črne kumine uporaba je vsestranska.

Njegovo blagodejno učinkovanje vse bolj izkoriščajo tudi bolniki z rakom.

Olje črne kumine uporaba

Črna kumina nosi latinsko ime Nigella sativa in spada v družino Buttercup. Rastlina rodi majhna, črna semena, ki imajo obliko polmeseca. V daljni zgodovini so semena črne kumine in olje črne kumine, uporabljali za nego las in kože.

Iz starih zapisov pa lahko razberemo, da je Hipokrat črno olje uporabljal za blaženje prebavnih težav. Izredno priljubljeno je tudi olje črne kumine za kožo. Pripisujejo mu, da blaži težave pri luskavici in ekcemu. Učinkovine, ki so v semenih rastline, namreč pomagajo pri hitrejšem celjenju kože, zato se  hladno stiskano olje črne kumine, uporablja tudi pri izdelavi  naravne kozmetike.

Najbolj pomembni učinkovini v olju črne kumine, sta nigellone in thymoquinone, ki sta tudi najbolj raziskani. Nekaj manj raziskav je narejenih za drug spojine v olju, ki pa so prav tako dragocene za naše zdravje,

To so miristinska kislina, palmitinska, starinska, linolna in  arahidonska kislina. Poleg teh dragocenih kislin, so v olju črne kumine tudi rastlinski proteini, vitamini B3, B2 in B1, ter minerali baker, cink, železo, folat in kalcij.

Olje črne kumine uporaba in učinkovine

Olje črne kumine, pridobivajo s hladnim stiskanjem semen. Semena vsebujejo 35% olja, 35% ogljikovih hidratov in 21% beljakovin. Semena imajo visoko hranilno vrednost, prav tako vsebujejo manjši delež eteričnega olja, ki se ohrani tudi v hladno stiskanem olju. Ravno eterično olje, ki se ohrani pri predelavi semen v olje, daje značilen okus, ki je nekoliko grenak. V eteričnem olju črne kumine, je v 25 do 57% zastopan timokinon, v 40% p-cimen in v 12% karvakrol.

Najbolj pomembna učinkovina v  eteričnem olju je timokinon, ki daj olju lastnosti, zaradi katerih ga tudi uporabljamo za lajšanje mnogih težav. Timokinon je antioksidant, ki deluje kot naravni analgetik in kot antihistaminik.

Zaradi teh lastnosti lajša bolečine in deluje protialergijsko. V Ameriki so olje črne kumine patentirali tudi za zdravljenje glivičnih in bakterijskih okužb, ter za lajšanje kožnih vnetij, manjših opeklin in ran.

V olju najdemo tudi učinkovine nigelon, nigelin in melanin. Nigelon deluje kot antihistaminik, v kombinaciji z melantinom, pa spodbuja čiščenje črevesja. Za čiščenje črevesja,  kot naravno odvajalo in kot pripomoček pri hujšanju,  priporočamo tudi semena indijskega trpotca.

Kako uporabljamo olje črne kumine za kožo?

Organsko, hladno stiskano olje črne kumine, je čudovito tudi za nego kože. Poleg tega, da prežene glivice in bakterije, ter pomaga pri celjenju ran, ga lahko uporabljamo tudi pri problematični in mastni koži na obrazu.

Če imamo težave z mastno in na splošno problematično kožo, enostavno vsako jutro na očiščen obraz, nanesemo nekaj kapljic olja in razmažemo. Olje prodre globoko v kožo, jo poživi in očisti. V olju črne kumine se nahaja veliko omega 6 maščobnih kislin. Te pomagajo zadrževati vlago v celicah kože in močno izboljšajo odpornost kože na zunanje dejavnike. (1)

Maska za obraz z oljem črne kumine in zelenega čaja

Maske za obraz, so pomemben del nege obraza. Učinkovito masko si lahko pripravimo sami doma:

  • Pripravimo si dve veliki žlici olja črne kumine, dve veliki žlici ohlajenega zelenega čaja, dve kapljici eteričnega olja rožmarina in kapsulo naravnega vitamina E.
  • Sestavine zmešamo in masko za obraz takoj nanesemo na očiščen obraz in vrat. Masko pustimo delovati deset minut in jo nato samo nežno otremo s kosmom vate.
  • Masko uporabljamo za suho in občutljivo kožo, čeprav se drugače olje črne kumine za kožo, priporoča pri mastni koži. Vendar je zaradi kombinacije z zelenim čajem, rožmarinom in vitaminom E, primerna tudi za nego suhe kože.
  • Zeleni čaj kožo ščiti pred zunanjimi vplivi in upočasnjuje  staranje kože, vitamin E, pa koži povrne elastičnost in ji naredi izredno voljno.
  • Eterično olje rožmarina poskrbi za mikro prekrvavitev kože, gladi gube in preprečuje nastanek novih. Maska, kljub olju črne kumine, ne pušča mastnih sledov in jo lahko uporabljamo za vse tipe kože.

Olje črne kumine za nego problematične kože

Nega aken z oljem črne kumine

Akne najpogosteje doletijo najstnike. Pojavijo se v obliki ogrcev, mozoljev in majhnih cist, ki so posledica nepravilnosti v delovanju kože in prisotnosti bakterij. Akne povzročajo hormonske spremembe, vročina, uživanje zdravil na recept in pogosto tudi uporaba ličil.

Običajno se pojavijo na obrazu in ramah, kjer se pore zamašijo zaradi pretiranega izločanja loja in odmrlih celic kože. Običajno so akne manjša neprijetnost in estetska težava, a lahko se spremenijo v resno obolenje. Posledica so lahko huda vnetja in trajne brazgotine. Preden pride tako daleč, je akne bolje preprečevati in jih odpravljati z naravnimi pripravki.

Vse več pa je tudi odraslih, ki se spopadajo z aknami še dolgo v zrela leta. Tudi za te težave se najde rešitev, vsekakor lahko poskusimo tudi z uporabo olja črne kumine!

Še zanimivost o aknah

Splošno mnenje je, da čokolada in mastna hrana povzročata akne. Vendar so strokovnjaki dokazali, da to ni res. Seveda mora biti naša hrana, poleg koščka čokolade, uravnotežena, z veliko sadja in zelenjave. Drugače pa o nastanku aken, največ odločajo naši geni. Kar 80% možnost je, da bomo imeli v mladosti akne, če so jih imeli tudi naši starši ali stari starši!

Nega kože na obrazu z oljem črne kumine

Kot smo že navedli, je olje črne kumine uporaba –  vsestransko. Poleg naštetega, si oglejmo še nekaj koristnih nasvetov, kako lahko olje še uporabljamo pri negi telesa:

  • Če nas mučijo akne in mozolji, vsako jutro obraz nežno očistimo in na prizadete dele z vato nežno nanesemo nekaj kapljic olja črne kumine. Z olje lahko negujemo tudi herpes na ustnicah, saj deluje protiglivično in protibakterijsko.
  • Skupaj z nekaj kapljicami eteričnega olja in naravnih sestavin, si pripravimo masko za obraz, ki je primerna za vse tipe kože.
  • Nekaj kapljic črnega olja dodamo kremi za obraz, ki jo trenutno uporabljamo. Krema bo takoj postala bolj mazljiva in bo kožo takoj osvežila in pomirila.
  • Ste zabuhli v obraz? Tudi tukaj pomaga hladno stiskano olje črne kumine. V manjšo skodelico vode damo 20 kapljic olja črne kumine in nanesimo na obraz. Pustimo učinkovati petnajst minut in nato speremo s toplo vodo.

Olje črne kumine in nekaj kapljic eteričnega olja, je čudovita kombinacija za masažno olje. Z njim lahko masiramo tudi predele, kjer imamo celulit.

 

Uporabljene besede v članku: Olje črne kumine uporaba