Kako naredimo domači gel za tuširanje?

gel za tuširanje
RECEPTI ZA IZDELAVO NARAVNE KOZMETIKE! KLIKNI TU!

Gel za tuširanje iz komercialne prodaje, običajno vsebuje kemične dodatke, ki lahko škodijo naši koži. Zato je najbolje, da si sami pripravimo tekoče milo za telo. Za izdelavo uporabimo naravno kozmetiko, ki vsebuje rastlinske pripravke in eterična olja.

Gel za tuširanje

Naravni geli za tuširanje so odlično sredstvo za nežno in temeljito čiščenje kože, prav tako jo tudi odišavijo z blagim vonjem eteričnih olj. 

Za boljši učinek gela za prhanje, še na mokro kožo vtremo manjšo količino olja za telo, ki bo odlično zadržalo vlago na koži. Namesto pene za britje nog, lahko uporabimo tudi naravni gel za tuširanje.

Zakaj izbrati naravni gel za tuširanje?

Kožo na telesu umivamo zato, da z nje odstranimo umazanijo, znoj, telesni vonj in presežek kožnega loja. Vse to lahko odstranimo tudi brez uporabe agresivnih mil in gelov, ki vsebujejo parabene. Veliko izdelkov iz komercialne prodaje, vsebuje snovi, ki so grobi do kože.

S svojim delovanjem sicer kožo očistijo, a jo hkrati tudi izsušijo in odstranijo naravne maščobe. Na srečo so minili časi, ko so se naši predniki umivali z mili iz živalskega loja in pepela. V današnjem času imamo na voljo mnoge naravne izdelke, ki so prijazni do kože in okolja.

Kaj je skrivnost naravnih gelov za prhanje?

Čarobna sestavina vsakega gela za tuširanje ali kakšnega drugega izdelka za čiščenje kože, je surfaktant. Ta deluje tako, da razgradi umazanijo in omogoči, da jih voda spere.

Gel za tuširanje za občutljiv ali suho kožo, ki ga naredimo sami doma, običajno potrebuje dodatke. Običajno mu dodamo rastlinske izvlečke in  eterična olja. S temi dodatki geli lepo zadišijo in prevzamejo zdravilne  lastnosti zelišč in olj. Pogosto dodamo olje čajevca ali eterično olje sivke.

Osnovni recept za izdelavo naravnega gela za tuširanje 

Gel za tuširanje, ki ga pripravimo na osnovi mila, je primeren za vse tipe kože. Sestavine, ki jih potrebujemo:

  • pet žlic vrele vode in dve žlički morske soli
  • 70 ml hladno stiskanega, tekočega olivnega olja

Iz teh sestavin dobimo približno 100 ml naravnega gela za prhanje.

V merilno skledo vlijemo vrelo vodo in sol. Dobro  premešamo, da se sol raztopi in postavimo na stran. Tekoče olivno olje prelijemo v stekleničko s pokrovčkom. V stekleničko damo lijak in v olje vlijemo dve žlici raztopine, ki smo jo že prej pripravili. Raztopino, ki je še ostala, zavržemo.

Stekleničko zapremo in dobro pretresemo. Manjšo količino gela nanesemo na mokro kožo in ga vtremo z umivalno rokavico. Na koncu gel speremo s toplo vodo.

Gel za tuširanje za občutljivo kožo

Naravni gel za tuširanje za občutljivo kožo, ne vsebuje mila in ne draži kože.

Sestavine:

  • 160 ml rastlinskega glicerina
  • 60 ml ricinusovega olja
  • tri žlice olja sezama

Vse sestavine damo v stekleničko in dobro premešamo. Manjšo količino gela nanesemo na mokro kožo, ga vtremo z umivalno rokavico in speremo s toplo vodo.