Kako uporabljamo kokosovo olje za lase?

kokosovo olje za lase
NARAVNA NEGA LAS! POGLEJ!

Kokosovo olje se običajno uporablja za kuhanje, vendar ga lahko uporabljamo tudi v mnoge druge namene. Vse bolj priljubljeno je kokosovo olje za lase, ki ga enostavno nanesemo na konice las ali si z njim zmasiramo lasišče.

Ampak gremo od začetka in razjasnimo kaj je kokosovo olje, kako ga pridobivamo in za kaj ga uporabljamo.

Kako uporabljamo kokosovo olje za lase?

Kokosovo olje ali kokosovo maslo, pridobivamo iz kokosa, ki je sadež kokosove palme. Kokosovo olje je lahko v različnih agregatnih stanjih, pri nižjih temperaturah je kot mast, pri 24 stopinjah C, pa kokosova mast postane tekoča. Hladno stiskano kokosovo olje se največ uporablja v slaščičarstvu, za pripravo slastnih slaščic. Vse bolj pa je prisotno tudi v kozmetični industriji, saj je to dišeče olje nepogrešljivo pri izdelavi naravne kozmetike.

Kokosovo olje vsebuje mnoge učinkovine, ki so koristne za naše zdravje in boljše počutje. Večinski delež v kokosovem maslu so maščobe, izredno koristna učinkovina pa je lavrinska kislina. Kokosovo olje uporaba v prehrambeni industriji in pri izdelave naravne kozmetike, je neprecenljivo.

To čudovito, dišeče olje, namreč deluje kot naravni antioksidant in ščiti telo pred napadi prostih radikalov. Sedaj seveda že vemo, da uničujoči napadi prostih radikalov povzročajo staranje organizma in s tem seveda tudi naše kože. Uporabljamo ga lahko tudi za hujšanje

Kokosovo olje je nepogrešljivo pri negi celega telesa

  • Redno uživanje kokosovega olja preprečuje nihanje krvnega sladkorja. S tem prepreči, da bi se energija iz ogljikovih hidratov shranjevala v telesno maščobo. Prebava hrane se upočasni in zmanjša se občutek lakote.
  • Olje, pridobljeno iz kokosa, je izredno priljubljeno masažno olje, ki mu dodamo nekaj kapljic  naravnega eteričnega olja.
  • Kožo nežno neguje, jo navlaži in jo naredi prožno. Največji sloves pa si je kokosovo olje pridobilo pri negi las.
  • Lahko ga uporabljamo namesto balzama za lase, ali si iz njega napravimo masko za lase. Pomaga tudi odstranjevati prhljaj, obnavlja lasišče in na splošno neguje lase.
  • Pri razcepljenih konicah, nekaj olja kanemo na konce prstov in nežno nanesemo na konice. Če bomo to vztrajno ponavljali, bodo naši lasje kmalu spet brez razcepljenih konic in bodo zasijali v vsem svojem sijaju.

Hladno stiskano kokosovo olje za lepe in sijoče lase

Kokosovo olje za lase uporabljamo za nego las, ki so poškodovani, razcepljeni, suhi, mastni ali kako drugače poškodovani. Najbolj pogosto kokosovo olje uporabljamo kot balzam za lase. Ker je olje iz kokosa sestavljeno iz velikega deleža srednje verižnih maščobnih kislin, lažje prodre globlje v lasišče, kot običajni balzami za lase.

Kokosovo olje lahko uporabimo kot prvo pomoč pri poškodovanih konicah, z njim pa lasišče tudi navlažimo. Pred uporabo kokosovega olja, lase najprej umijemo in posušimo na zraku. Ko so lasje še malo vlažni, rahlo segrejemo kokosovo olje in ga nanesemo na lasišče in nekaj na lase.

Olje nežno vtremo v lasišče in ga nekaj časa masiramo. Po desetih minutah masaže, lase razčešemo in pokrijemo s folijo. Pustimo učinkovati od dvajset minut do ene ure, lahko pa pustimo olje na glavi tudi čez noč.

Kokosovo olje lahko imamo lahko na laseh dlje časa, saj bo tako tudi večji učinek. Ko mislimo, da je olje že naredilo dovolj za naše lase, ga speremo s toplo vodo in umijemo lase z nežnim zeliščnim šamponom. Ko so lasje suhi, na konice nanesemo še nekaj olja in ga pustimo učinkovati čez dan.

Kako se znebiti nadležnega prhljaja?

Kokosovo olje je dobro tudi za odpravo prhljaja! Prhljaj je izredno nadležen in bolj ko na lasišče nanašamo agresivne šampone, balzame in ne vem kaj vse še, več ga je. Poleg neprijetnega videza, prhljaj običajno spremlja srbeče lasišče.

Kokosovo olje vtremo v oprano lasišče, glavo pokrijemo in pustimo da olje dela čez noč. Zjutraj si lase operemo in posušimo na zraku. Postopek ponavljamo toliko časa, da prhljaj ne izgine.

Poglejte si še več nasvetov, kako uporabljamo kokosovo olje za lase:

Uporabljeno besedilo: Kokosovo olje za lase, kokosovo olje uporaba