Raziskali smo skrivnosti kokosovega olja

kokosovo olje za obraz
KOKOSOVO OLJE ZA NEGO SUHE KOŽE NA OBRAZU! POGLEJ VEČ!

V današnjem članku bomo razkrivali skrivnosti kokosovega olja in se malce bolj posvetili vprašanju, kako učinkuje kokosovo olje za obraz in kako uporabljamo  kokosovo olje za lase.

Kokosovo olje pridobivajo iz kokosovih orehov, ki raste na palmi Cocos nucifera. V tropskih krajih uspevata nizka in visoka palma. Zanimivost visoke palme je predvsem ta, da prvih nekaj let rasti, samo cveti, plodovi pa se ne razvijejo.

Kokosovo olje

Kasneje, ko začne kokosova palma delati plodove, so ti izredno kvalitetni z veliko vsebnostjo olja. Zdrava palma, lahko daje pridelek tudi do 80 let, čeprav raste na revni zemlji, ki vsebuje morsko sol. Za uživanje je primerno samo hladno stiskano kokosovo olje, a ta postopek je dolgotrajen in drag. Pogosto je kvaliteta olja sporna zaradi higienskih razmer, v katerih ga pridobivajo.

Ekstra deviško, hladno stiskano kokosovo olje, je kremasto bele barve in prijetnega vonja. Pri segrevanju postane tekoče in prozorno, a čudovit vonj je še vedno prisoten. Rafinirano olje spoznamo po tem, da je brez okusa in brez čudovite arome, ki je značilna za kokos.

Uporabljamo ga v mnoge namene, posebej priljubljeno je pri izdelavi naravne kozmetike in izdelkov za nego kože. Kokosovo olje za obraz ščiti kožo in je primerno za suho in občutljivo kožo. Poleg tega je kokosovo olje nepogrešljivo tudi pri pripravi raznih jedi, tudi pri dietah za hujšanje, posebej ga cenijo privrženci lchf diete. 

Kaj se skriva v čudežnem kokosovem olju?

Kemijska sestava kokosovega olja je prav tako odvisna od tega, kje in kako je olje stiskano. Učinkovine v olju, se lahko spreminjajo od proizvajalca do proizvajalca, zato če želimo resnično kvalitetno olje, vedno preverimo podatke na deklaraciji.

Če je olje brez vonja in okusa, potem prav gotovo ni hladno stiskano in bomo v njem tudi zaman iskali sestavine, ki ga delajo tako posebnega. V ekstra deviškem, hladno stiskanem kokosovem olju se nahajajo naslednje sestavine:

  • Nenasičene maščobne kisline
  • Lavrinska kislina
  • Kaprilna in kaprinska kislina
  • Mononenasičene kisline
  • Polinenasičene kisline
  • Nenasičene maščobne kisline omega 9
  • Maščobna kislina omega 6
  • Maščobna kislina omega 3

Kokosovo olje je naraven antioksidant, poznamo ga tudi po posebni lastnosti spreminjanja agregatnega stanja. Če ga postavimo v hladilnik se strdi in takrat pogosto govorimo o kokosovem maslu, a če ga postavimo na sobno temperaturo, bo takoj postalo mehkejše. Pri segrevanju postane tekoče in prozorno. 

Kako uporabljamo kokosovo olje za obraz in nego telesa?

Kokosovo olje najbolj poznamo zaradi krem za sončenje. Je izredno priljubljena sestavina v vseh izdelkih, ki jih uporabljamo za zaščito pred soncem in za nego kože po sončenju. Uporabimo ga lahko tudi pri izdelavi naravne kozmetike, za masažna olja, za izdelavo čistilnega mleka in za kremo za obraz. Olje se čudovito vpije globoko v kožo, jo izdatno navlaži in jo kot antioksidant tudi ščiti pred napadi prostih radikalov.

Prosti radikali povzročajo staranje kože in prezgodnje gube, zato je nega z kokosovim oljem izredno učinkovita in kožo tudi pomirja. Poleg vseh teh čudovitih lastnosti, kokosovo maslo tudi deluje na vezivna tkiva kože in spodbuja nastanek novih celic. Uporabljamo ga lahko tudi za nego manjših ran, saj ima zmožnost celjenja in blaženja vnetij.

Vlažilna krema za normalno kožo s kokosovim oljem

Pri izdelavi osnovne vlažilne kreme za obraz, vedno potrebujemo osnovno olje in naravna eterična olja. Če nismo preveč vešči izdelave kozmetike, si lahko pomagamo tako, da izboljšamo naravno vlažilno kremo, ki smo jo kupili v trgovini z naravno kozmetiko.

Recept za izdelavo vlažilne kreme za normalno kožo:

V čist kozarec damo 150 ml osnovne vlažilne kreme in vanjo zamešamo eno žličko rožne vode in žličko kokosovega olja. Dodamo po štiri kapljice eteričnih olj prave kamilice, vrtnice, grenke pomaranče in eteričnega olja sivke. Vse sestavine dobro premešamo, da se sestavine povežejo v vlažilno kremo.

Kaj je normalna koža?

Pod izrazom normalna koža, si pogosto predstavljamo kožo, ki je čista, brez mozoljev, gub in na splošno zdrava in cvetoča. A resnica je drugačna, saj imajo normalno kožo izključno samo otroci. Izraz je v splošni uporabi, čeprav večina med nami, po končani puberteti nima več normalne kože.

Seveda so izjeme in ti srečneži, ki imajo normalno kožo, so lahko resnično srečni. Takšna koža vsebuje dovolj vode, ima pravilno napetost mišic, pravilno celično presnovo in odlično prekrvavitev.

Normalna koža je privlačnega videza, lepe barve, mehka in prožna. Površina kože ima fino teksturo, brez gub, brez lis, madežev in široko odprtih por. Takšen opis se bere kot pravljica, a vsi ljudje, ki imajo normalno kožo, dobro vedo, da ta ni samo posledica genov. Za normalno kožo se je potrebno potruditi, predvsem je pomemben zdrav način življenja, veliko gibanja in uživanja svežega sadja in zelenjave.

Normalna koža prav tako potrebuje nego, predvsem zato, da se ohrani svež in lep videz. Podobno kot ostale tipe kože, jo je potrebno zjutraj in zvečer temeljito očistiti, k negi spada tudi uporaba tonikov, vlažilne kreme, lahko pa uporabljamo tudi kokosovo olje za obraz. Občasno se takšni koži prileže tudi piling ali uporaba maske za obraz.

Uporaba kokosovega olja za hujšanje

Prekomerna telesna teža, je žal prisotna pri vse več ljudeh, ki se na razne načine trudijo, da bi jo omejili. Običajno preveliko težo opredelimo z indeksom telesne mase, ITM. Izračunamo ga tako, da določimo razmerje med telesno težo in kvadratom telesne višine. Rezultat na 30 nas označi za debele.

Debelost je pogosto krivec za povečanje tveganja za mnoge bolezni. Grozijo nam srčno žilne bolezni, sladkorna bolezen in tudi artritis. Bolezni se pojavljajo predvsem zaradi kopičenja maščob v predelu trebuha. 

Shujšamo lahko resnično na mnogo načinov. Najprej pa je potrebno spremeniti način življenja, spremeniti prehranjevanje in opustiti škodljive navade. Čarobne formule ni, velik uspeh pa prinaša kombinacija telesne aktivnosti, zdrave prehrane, predvsem uživanje sadja in zelenjave.

Strokovnjaki za hujšanje priporočajo tudi uživanje raznih hladno stiskanih olj. Kokosovo olje za hujšanje, preprečuje nihanje krvnega sladkorja . Kadar nam krvni sladkor preveč niha, se energija iz ogljikovih hidratov shranjuje v telesne maščobe. Uravnan krvni sladkor upočasni prebavo hrane in s tem zmanjša občutek lakote.

Uporabljeno besedilo: kokosovo olje za obraz, kokosovo olje za hujšanje