Čufte – recepti za nepozabne mesne kroglice

posted in: Aktualni zapisi, Kuharski recepti | 0
čufte
ČUFTE – ČUDOVITA IDEJA ZA KOSILO! POGLEJ TU!

Čufte ali čufti so mesne kroglice, narejene iz mletega mesa, z dodatkom čebule, riža, jajc, krušnih drobtin in začimb. Čufi so posebej priljubljeni med otroci, ponudimo jim jih s pire krompirjem.

Poznamo veliko receptov za čufte ali mesne kroglice, poiskala sem nekaj starih receptov naših babic in nekaj receptov Balkanske kuhinje. Najbolj priljubljene so čufte v paradižnikovi omaki, čufte z rižem, čufte za otroke in čufti pripravljeni z različnim mesom.

Odlične so tudi čufte na špinači, s kajmakom, s krompirjem in čufte z jajčevci. Zraven mesnih kroglic običajno ponudimo pire krompir ali kos domačega belega kruha. 

Čufte – kako pripravimo rahle mesne kroglice?

Kuharski mojstri prisegajo, da je skrivnost dobrih čuft v omaki! Čufti v paradižnikovi omaki so nam ostali v spominu iz otroških let, saj smo jih res pogosto dobili na krožnike. Za pripravo resnično rahlih mesnih kroglic, moramo nekoliko več pozornosti posvetiti izbiri mletega mesa.

Najbolj nežno in mehko je meso jagnjetine, ki jo lahko uporabimo namesto svinjskega ali govejega mesa. Namesto mleka lahko dodamo mocarelo ali grški jogurt, riž pa lahko nadomestimo s starim kruhom.

Vendar moramo vedeti, da riž naredi mesne kroglice bolj mehke, medtem ko bodo s starim kruhom ali drobtinami bolj suhe in trde. Pri pripravi čuft lahko upoštevamo želje domačih, po potrebi pripravimo tudi lchf čufte!   

Čufte ponudimo s pire krompirjem, kuhan krompir, špagete, polento ali sveži kruh. Seveda pa moramo pripraviti še nekaj za po vrh, najbolj se priležejo sveže pečeni piškoti ali kos domače orehove potice. 

Čufte v paradižnikovi omaki

Čufte z rižem v paradižnikovi omaki, so čudovita ideja za kosilo. Recept sem našla v stari Slovenski kuharici iz leta 1950. Star in preverjen recept!

Recept za čufte v paradižnikovi omaki:

  • 3/4 kg mletega mesa
  • 2 žlici na pol praženega riža
  • 4 žlice drobtin
  • 3 zrna česna
  • 2 jajci
  • sol in poper
  • 2 žlici masti
  • 4 žlice čebule
  • skodelica pretlačenega paradižnika
  • žlica mlete paprike
  • žlica moke

Mletemu mesu dodamo na pol prepražen riž, drobtine, poper, sol, strt česen in jajca. Oblikujemo mesne kroglice in jih na hitro popečemo, tako da jih obračamo na vroči masti. Popečene kroglice postavimo na toplo in jih pokrijemo.

Na preostali masti popražimo čebulo, dodamo pretlačen paradižnik in pokrito dušimo, da paradižnik popolnoma razpade. Nato omako potresemo z moko in mleto sladko papriki,  prilijemo zajemalko juhe in kuhamo še 15 minut. Pretlačeno omako zlijemo na mesne kroglice, po potrebi dodamo še sol in poper. Postrežemo s pire krompirjem ali polento. 

Zelene mesne čufte s špinačo

Čufti s špinačo, govedino in svinjino, so poznana romunska jed. 

Recept za zelene mesne čufte:

  • 200 gramov mlete govedine
  • 600 gramov mlete svinjine
  • 3 čebule
  • 40 gramov masti
  • 1 jajce
  • sol in poper
  • šopek kopra, šopke peteršilja
  • 100 gramov špinače
  • olje za pečenje

Omaka:

  • 200 gramov majoneze
  • 2 stroka česna
  • gorčica
  • sladka paprika
  • limonin sok

Najprej drobno sesekljano čebulo prepražimo na vroči masti, jo ohladimo in primešamo mletemu mesu. Dodamo sol, poper in jajce. Vse sestavine zmešamo v gladko mesno maso in jo za nekaj časa postavimo v hladilnik.

Koper, peteršilj in špinačo operemo, odstranimo peclje in drobno sesekljamo.

Iz mesne mase oblikujemo za oreh velike kroglice in jih povaljamo v sesekljani zelenjavi in začimbah. Kroglice spečemo na vročem maslu ali olju.

Majonezo zmešamo s strtim česnom, gorčico, sladko papriko in limonini sokom, omaka mora biti nekoliko pikantna. Mesne kroglice zložimo na krožnik, okrasimo z vejicami kopra in peteršilja, omako postrežemo posebej. 

Ocvrte čufte

Ocvrti čufti so bolgarska jed, najboljše so pripravljene iz mlete junetine. 

Recept ocvrti čufti:

  • 1/2 dcl mleka
  • 1/2 kg mlete junetine
  • 1 čebula
  • žlica sesekljanega peteršilja
  • sol in poper
  • 2 jajci
  • 100 gramov drobtin
  • 3 dcl olja za pečenje
  • 50 gramov masla za polivanje

Mleti junetini primešamo drobno sesekljano čebulo, mleko, peteršilj, sol in poper. Zmešamo mesno maso in jo za eno uro postavimo v hladilnik.

Nato iz mase oblikujemo za prst debele okrogle ploščate hlebčke. Jajca razžvrkljamo in vanje povaljamo čufte in takoj zatem še v drobtine. Spečemo jih na vročem olju, da lepo zarumenijo.

Preden jih ponudimo, jih prelijemo z raztopljenim maslom. Ponudimo jih k dušeni zelenjavi ali k krompirjevi solati. 

Čufte s krompirjem

Čufti s krompirjem je zanimiva jed, ki prihaja iz Albanije. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 2 kuhana krompirja
  • 250 gramov mlete junetine
  • 1 jajce
  • 2 žlici sesekljanih orehov
  • 2 žlici rozin
  • žlica zdrobljenega timijana
  • sol in poper
  • 2 dcl olja za praženje

Kuhan krompir olupimo, pretlačimo in primešamo k mletemu mesu. Nato dodamo jajce, orehe, očiščene in v mleku namočene rozine, sol in poper.

Iz vseh sestavin zgnetemo mesno maso in jo za dve uri postavimo v hladilnik. Nato iz mase z dlanmi oblikujemo mesne kroglice in jih popečemo v vročem olju, da lepo zarumenijo. Postrežemo jih s kuhano zelenjavo.

Čufti s kajmakom 

Čufti s kajmakom so bolgarska jed, ki jo lahko pripravimo tudi malo bolj pekoče.

Recept čufti s kajmakom:

  • 750 gramov jagnjetine
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • sol
  • 2 žlički pekoče paprike ( ali sladke, če ne želimo pekoče jedi)
  • 40 gramov moke
  • 3 jajca
  • olje za praženje

Mleti jagnjetini dodamo drobno sesekljano čebulo, strt česen, sol in polovico paprike. Vse sestavine dobro zmešamo in za eno uro postavimo v hladilnik.

Iz mase nato oblikujemo kroglice, jih povaljamo v moki in stepenih jajcih, ter takoj spečemo na vročem olju, da zarumenijo. Kajmak malo raztopimo, ga damo polovico v pekač in potresemo s papriko.

Na kajmak nato zložimo čufte, pekač pretresemo in prelijemo s preostalim kajmakom. 

Pekač postavimo v pečico, pečemo pri 200 stopinjah C, da se čufte lepo rumeno zapečejo. 

Ovčje čufte

Ovčje čufte so značilna albanska jed. Izraz čufte je perzijskega izvora in pomeni mesne kolačke s sokom. 

Recept za ovčje čufte:

Rezino belega kruha namočimo v malo mlačne vode da se zmehča. Nato kruh odcedimo. Česen drobno sesekljamo. Zmešamo mleto ovčetino, odcejen kruh, sesekljan česen, jajca, sol in cimet.

Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko mesno maso, ki jo dve uri pustimo počivati v hladilniku. Iz mase oblikujmo čevapčičem podobne klobasice ali mesne kroglice in jih spečemo na razgretem olju. 

Goveje čuftice

Goveje čuftice so turška jed, ki jo pripravimo iz mlete govedine.

Recept za čuftice:

  • 600 gramov mlete govedine
  • 100 gramov belega kruha ali žemlja
  • 2 jajci
  • 2 čebuli
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sol in poper
  • 150 gramov masla za peko čuftic
  • 1/2 litra mesne čiste juhe
  • 30 gramov moke
  • 1 dcl hladne vode
  • sok ene limone
  • žlička sladke paprike

Bel kruh ali žemljo namočimo v mlačni vodi in pustimo, da se zmehča. Čebulo drobno sesekljamo. Mletemu mesu primešamo ožet kruh, drobno sesekljano čebulo, peteršilj, sol in poper. Dobro premešamo in zgnetemo v mesno maso, ki jo za eno uro postavimo v hladilnik.

Potem iz mase izoblikujemo majhne mesne kroglice in jih spečemo na vročem maslu. Pečene čuftice zložimo v globoko posodo in jih zalijemo s čisto juho, ter počasi dušimo.

Moko razmešamo v hladni vodi, dodamo sladko papriko in zamešamo k čufticam. Posodo pretresemo, po potrebi dolijemo juhi in kuhamo še 10 minut. Rumenjaka razmešamo, postopoma dodajamo limonin sok in zatem počasi in ob nenehnem mešanju dodamo omaki čuftic. 

Čufte s čebulo

Čufte s čebulo so odlična jed, ki jo postrežemo s pire krompirjem ali samo s kosom belega kruha. 

Recept za čufte s čebulo: sestavine za čufte:

  • 1 1/2 kg mletega mesa (pol svinjskega in pol govejega)
  • 4 dag masti
  • 1 čebula
  • 2 jajci
  • 15 dag kruha
  • sol in poper
  • 5 dag drobtin
  • 3/4 kg čebule
  • 5 dag masti
  • žlička mlete paprike
  • paradižnikova mezga
  • 3 dag masti
  • juha za zalivanje

Najprej pripravimo čufte. Na masti prepražimo drobno sesekljano čebulo in jo dodamo k mletemu mesu. Dodamo še namočen, ožet in pretlačen kruh in jajci. Po okusu solimo in popramo. Iz mase naredimo majhne kroglice, jih povaljamo v drobtinah in pustimo počivati.

V ponvi segrejemo svinjsko mast, dodamo sesekljano čebulo in jo pražimo, da lepo zarumeni. Dodamo mleto papriko in solimo. Zmanjšamo ogenj in na čebulo položimo pripravljene čufte in jih polijemo z razgreto mastjo.

Dodamo paradižnikovo mezgo in prilijemo toliko vrele juhe, da so čufte prekrite. Jed za 45 minut postavimo v pečico, postrežemo v isti posodi, v kateri smo jo pekli. 

Čufte z rižem

Čufte z rižem lahko pripravimo po starem receptu, tako kot so jih pripravljale naše babice. Čufte imajo zelo radi tudi otroci, postrežemo jih s pire krompirjem, v prazničnih dneh, pa za povrh še kakšen dober piškot. 

Recept za čufte z rižem:

  • 1/4 kg mlete govedine
  • 1/4 kg mlete svinjine 
  • 2 žlici napo praženega riža
  • 4 žlice drobtin
  • 3 stroki česna
  • 2 jajci
  • sol in poper
  • 2 žlici maščobe
  • 4 žlice sesekljane čebule
  • skodelica pretlačenega paradižnika
  • žlička mlete paprike
  • zajemalka zelenjavne jušne osnove
  • žlica moke

Mletemu mesu dodamo riž, drobtine, strt česen, jajci, sol in poper. Oblikujemo okrogle cmoke in jih naglo opečemo, tako, da jih obračamo na vroči maščobi. Opečene kroglice postavimo na toplo in jih pokrijemo.

Na isti maščobi popražimo posoljeno čebulo, dodamo pretlačen paradižnik in mleto papriko. Pokrijemo in dušimo toliko časa, da čebula razpade. Potresemo z moko, prilijemo vrelo zelenjavno jušno osnovo in kuhamo 15 minut.

Omako pretlačimo in zlijemo na cmoke, prevremo, dodamo malo popra in ponudimo s pire krompirjem. 

Mleto meso za mesne cmoke

Kako pripravimo okusno mešanico za mesne cmoke? Poglej sestavine in recept:

  • 50 dag mlete teletine
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke popra
  • nastrgan muškatni orešček
  • 25 dag panade iz paljenega testa
  • 20 dag masla
  • 2 celi jajci
  • 4 rumenjaki

Vse sestavine dobro premešamo, mešanico za eno uro postavimo v hladilnik in nato mesne cmoke pripravimo v omaki ali jih popečemo in postrežemo kot prilogo.

Vir: Escoffier,A Ma Cuisine, Ernest Flammarion, Paris 1934

 

 

Viri; Čufte:

  • Felicita Kalinšek; Velika Slovenska kuharica
  • Moderna kuharica
  •