Olje črne kumine pomaga pri hujšanju

olje črne kumine
KAKO UPORABLJAMO OLJE ČRNE KUMINE? POGLEJ VEČ!

Gotovo ste že slišali za to čudežno rastlino, ki nas razvaja s svojimi lepimi cvetovi in zdravilnimi lastnostmi. V Evropi so jo menihi gojili po samostanih in iz nje izdelovali olje črne kumine, semena pa so uporabili pri peki kruha. Včasih so črno kumino imenovali “črni koriander”, razširjena je bila po celem svetu.

Tako semena, kot olje, imajo veliko zdravilno moč, z napredkom medicine je malo padla v pozabo, a novodobne bolezni so nas prisilile, da se zopet obrnemo k naravi. Najpogosteje olje črne kumine uporabimo za pomoč pri hujšanju, saj zmanjšuje željo po hrani, vse pogosteje pa si z njim pomagajo onkološki bolniki.

Olje črne kumine 

Učinkovine timokvinoni, ki jih vsebuje olje črne kumine, pospešujejo umiranje rakastih celic. Z več raziskavami so potrdili, da ima črna kumina močan vpliv na tumorske celice. Raziskave glede preventive rakavih bolezni so potrdile, da lahko zdrav organizem ob uporabi olja prepozna in uniči rakave celice, preden tumor ogrozi vaše zdravje.

Kaj vsebuje olje črne kumine in kako vpliva na naše zdravje?

Z raziskavami so tudi dokazali, da olje črne kumine zavira rast metastaz in je v veliko pomoč pri težjih oblikah raka. Olje se pridobiva iz semen črne kumine in zaradi številnih koristnih učinkov na telo se v zdravilne namene uporablja že dolgih 2000 let.

Nenasičene maščobne kisline

Seznam rakotvornih snovi raste iz leta v leto, zdravila se iščejo vse bolj intenzivno. Cilj zdravljenja vseh vrst raka je preprečevanje rasti celic. Pri vsakem posamezniku obstaja odnos med boleznijo in hrano, in ravno z uživanjem pravilne hrane, lahko preprečimo marsikatero bolezen. Pomanjkanje nenasičenih maščobnih  kislin lahko ohromi številne funkcije v telesu.

Omejuje nam dostop do vdihanega zraka. Jetra, trebušna slinavka in vse ostale žleze v telesu brez nenasičenih maščob ne morejo tvoriti sluzi. Ko se celica deli, je njena površina večja, zato mora nujno vsebovati dovolj snovi z maščobnimi kislinami, da se lahko razdeli in se dokončno loči od izvorne celice.

Eterična olja

V olju črne kumine so glavne sestavine eterična olja timokinon 28,57%, p-cimen 40% in karvakrol 12%.

Vitamini skupine B

Vitamini skupine B imajo velik pomen na naše telo. Kar osem vodotopnih vitaminov B ima v celicah človeškega telesa veliko presnovnih funkcij, pri katerih sodelujejo kot koencimi.

Folna kislina

Pomanjkanje folne kisline v razvitih državah prizadene skoraj 10% vse ljudi. Pomanjkanje se pokaže kot slabokrvnost, anemija, nenormalne bele krvničke, lahko se pojavi arteroskleroza in tromboza. Pomanjkanje folne kisline pogosto spremljajo depresija, nespečnost, pozabljivost in lahko pripelje celo do demence. Več o depresiji si preberite v članku.

Vitamin E

Vitamin E je topen v maščobah in je zelo pomemben antioksidant, eden od najpomembnejših vitaminov v našem telesu, saj deluje pozitivno na celoten organizem.

Antioksidanti ščitijo celice pred škodljivimi učinki prostih radikalov, ki lahko poškodujejo celice in prispevajo k razvoju bolezni srca in ožilja, ter raka. Vitamin E je pomemben pri presnovi maščob, razstruplja telo, krepi imunsko odpornost, uravnava krvni tlak in skrbi, da koža ostane gladka in vitalna.

Fitosteroli

V olju črne kumine najdemo tudi fitostreole, to so rastlinski steroli, ki v telesu vplivajo na zniževanje ravni holesterola v plazmi in pomagajo pri težavah s prostato.

Minerale- kalcij, cink, železo in baker

Za normalno delovanje človeško telo potrebuje tudi minerale. To so snovi anorganskega izvora, ki jih najpogosteje najdemo v obliki soli in so nujni za sintezo vitaminov v organizmu in so del encimatskih procesov ali v njih sodelujejo.

Naše telo lahko samo proizvede nekaj vitaminov, ne more pa samo tvoriti mineralov, zato jih je potrebno v telo vnašati z hrano ali dodatki. Vse te sestavine imajo močno zdravilno moč, kar lahko onkološki bolniki s pridom izrabijo za pomoč pri kemoterapiji in težavah, ki jo spremljajo.

Kako si z oljem črne kumine pomagati pri rakavih boleznih?

  • Olje črne kumine pomaga imunskemu sistemu premagovati tegobe pri zdravljenju raka, povečuje odpornost in pomaga telesu pri obrambi pred mikrobi.
  • Z raziskavami so ugotovili, da semena črne kumine vsebujejo več kot sto različnih kemičnih spojin, ki učinkovito uničujejo rakave celice. Preventiva je najboljša zaščita pred rakom!
  • Pri uničevanju rakavih celic pri trebušni slinavki, naj bi bila uspešna v 80%.
  • Uporaba olja črne kumine stimulira nastajanje kostnega mozga in celic imunskega sistema, povečuje proizvodnjo inteferona in ščiti celice pred škodljivimi vplivi in s tem povečuje število protiteles.
  • Najpomembnejša aktivna sestavina s terapevtskim delovanjem je timokinon, znanstveniki so prepričani, da je uživanje olja črne kumine najcenejša in najobetavnejša preventiva za bolnike z rakom, ki so že prestali operacijo, obsevanje in kemoterapijo.
  • Pri raziskavah so odkrili da je  ta dragocena rastlina učinkovita tudi pri raku debelega črevesja, prostate in raka na prsih, zaradi močne koncentracije zdravilnih učinkovin zadošča že zelo majhna koncentracija, zato bi lahko bila to tudi najcenejša oblika preventive pred rakastimi obolenji.

Kako uporabljamo olje črne kumine?

Olje se  lahko uporablja za zunanjo in notranjo uporabo:

  • Redno jemanje je potrebno omejiti na največ 3 do 4 tedne, največ 3 čajne žličke na dan.
  • V prehrani se uporablja samostojno ali kot dodatek k hladnim jedem, segrevanje olja ni priporočljivo, saj izgubi pomembne zdravilne učinkovine.
  • Uporablja se lahko za nego kože, kot masažno olje, lahko se ga kombinira z drugimi olji in se uporabi kot balzam za lase.

Recepti za uporabo olja črne kumine

Obloga iz olja črne kumine za zdravljenje dermatitisa

Naredite zmes iz 50 ml olja črne kumine, 30 ml olja svetlina in 20 ml olja pšeničnih kalčkov. Namažite na obolela mesta in pustite učinkovati. Pri zdravljenju dermatitisa jemljite tudi trikrat na dan po eno čajno žličko olja črne kumine.

Semena črne kumine v kulinariki

Črna kumina, ki jo imenujemo tudi užitna črnika ali črni kumin, se že stoletja uporablja tudi v kulinariki. Semena nimajo močne arome, če jih zmečkamo med prsti ima rahel zeliščni vonj, ki mogoče še najbolj spominja na blagi origano. Semena imajo rahel orehast, prsten, poprast in nekoliko grenak okus. Semena so čvrsta in hrustljava.

Semena črne kumine se uporabljajo za posip po kruhu iz nekvašenega testa, pogosto jih uporabijo skupaj s sezamom. Odlično se podajo tudi na pikantno pecivo in razne zvitke. Bengalski kuharji semena črne kumine uporabljajo za pripravo posebne zeliščne mešanice, ki se imenuje phoron.

Poleg semen črne kumine dodajo še ogrščična semena, kumin, komarček in triplat. Mešanico dodajajo stročnicam in jih uporabljajo v raznih zelenjavnih receptih.

Uporaba semen črne kumine v Indiji in Bližnjem vzhodu

V Indiji uporabljajo semena črne kumine pri pripravi pilavov in curryjev, pogosto pa jih dodajo tudi v jedi, ki se kuhajo počasi, najbolj poznana jed je korme. Črniko uporabljajo tudi za vlaganje zelenjave in sadja. Semena črne kumine tudi obogatijo okus krompirja, dodamo jih lahko tudi v jedi na žlico in v razne enolončnice in jedi, ki vsebujejo  razne korenaste zelenjave.

Indijski kuharji semena užitne črnike običajno na suho prepražijo ali popečejo. S tem se iz semen sprostijo vonji, nakar jih potresejo po zelenjavnih  jedeh ali solatah.

Na Bližnjem vzhodu skupaj zmeljejo semena črne kumine, kumina in koriandara, ter mešanico dodajo krompirjevim jedem in zelenjavnim omletam. Semena črnice so nepogrešljiva pri priljubljeni jedi panch phoron. Prilegajo se tudi k kruhu, rižu, ter listnati in korenasti zelenjavi.

Semena črne kumine se lepo dopolnjujejo s kurkumo, timijanom, šetrajem, poprom, komarčkom, ingverjem, koriandrom, kardamonom, cimetom in pimentom.