Hrana ki pomaga premagovati stres

hrana ki pomirja
HRANA ZA BLAŽITEV STRESA! POMAGA TUDI ZNIŽATI HOLESTEROL!

Hrana ki pomirja lahko izredno izboljša naše počutje! Telo se na stres odziva s povečanim proizvajanjem stresnih hormonov, ki vplivajo na številne simptome povezane s stresom, kot so dvig krvnega pritiska, mišična napetost, prebavne motnje in še mnoge druge nevšečnosti.

Hrana ki pomirja

Prevelika količina stresnih simptomov lahko privede tudi do prehranskih motenj in preobremenjene nadledvične žleze, to pa lahko spremeni odziv na stres in sproži kronično utrujenost in tesnobo.

Zaradi pomembne vloge, ki jo ima nadledvična žleza pri pravilni prehrani in odzivu na stres, so živila, ki vsebujejo veliko hranilnih snovi in krepijo nadledvičo žlezo, še posebej pomembna pri zmanjševanju stresa.

Katera živila nam pomagajo umiriti stres?

V vsakem obdobju življenja nas lahko doletijo težave, ki nas popeljejo v temo stresa in depresije. Tudi kadar hujšamo, se nas to lahko bolj dotakne, kot smo pripravljeni priznati. Zato v stresnih situacijah in kadar nam pade imunska odpornost, posezimo po hrani ki pomirja. 

Zelena

Zelena je poznana kot staro ljudsko zdravilo za znižanje krvnega pritiska. Ljudje, ki so izčrpani od stresa, naj zaužijejo dnevno do štiri stebla zelene. Sestavine v zeleni znižajo koncentracije stresnih hormonov, ko povzročajo krčenje žil. Zelena vsebuje hranilne snovi, ki delujejo pomirjajoče, pomemben je niacin. Steblo zelene pred spanjem lahko olajša spanje.

Sončnična semena

Sončnična semena niso le bogat vir kalija, temveč tudi vir vitaminov B in cinka, ki imajo ključno vlogo pri krepitvi nadledvičnih žlez. Raziskave so pokazale, da se v stresnem obdobju količina teh snovi v telesu zmanjša.

Rjavi riž

Rjavi riž sodi med ogljikove hidrate, ki jih telo počasi absorbira in spodbuja sproščanje serotonina in norepinefrina, ki so dobe kemikalije za organizem. Pripomore k lažjemu obvladovanju stresa, saj izboljšuje razpoloženje in vzdržuje dotok energije.

Alge

Hormone za dobro počutje, kot sta serotonin in norepinefrin, proizvajata tudi tirotofan in L- fenil, aminokislini, ki ju najdemo v nekaterih beljakovinskih živilih. Alge vsebujejo približno 60 odstotkov beljakovin, v katerih je osem esencialnih aminokislin. Pri nas sta najbolj poznani algi spirulina in klorela.

Alge dovajajo energijo, ki lajša uničevanje strupov v jetrih in tako zmanjšuje vpliv stresa na telo. Alge vsebujejo vse znane hranilne snovi, tudi vse tiste, ki pozitivno delujejo na živčevje. Dovajajo vse esencialne hranilne snovi, ki so uničene kot posledica stresa. (2)

Zelje

Zelje je učinkovit sovražnik stresa, saj je vir vitaminov A, C in E, beta-karotena in minerala selena, ki razstrupljajo organizem.

Poleg tega se spopadajo s škodljivimi učinki prostih radikalov, ki se sproščajo kot reakcija na stres in pripomorejo k pretvorbi triptofana v serotonin, torej sodelujejo pri dovajanju energije.

Jagodičje

Jagodičje je okusno, slastno in zdravo! Če hujšate, naj bodo vas zvesti sopotnik! Robidnice in goji jagode vsebujejo veliko mangana in vitamina C.

Pomanjkanje vitamina C slabi imunski sistem in podaljšuje stres in povzroča splošno slabo počutje. Dober vir mangana so tudi jagode in maline.

Hrana ki pomirja – Mandlji

Mandlji so bogat vir magnezija, ki je še posebej pomemben za krepitev delovanja nadledvične žleze in presnovo esencialnih maščobnih kislin. Nizko raven magnezija povezujemo z živčno napetostjo, tesnobo, razdražljivostjo in nespečnostjo.

Hrana ki pomirja – Česen

Česen ljudje že stoletja uporabljajo kot zdravilo proti prehladu in gripi, splošnemu slabemu počutju; zdaj so te zdravilne lastnosti tudi že znanstveno dokazane. Česen vsebuje snov alicin, ki razstruplja in je značilnega ostrega okusa in vonja. Če se znebite strupov, ki krožijo po telesu, boste bolj sproščeni. Za razstrupljanje priporočamo tudi prehranska dopolnila za čiščenje telesa!

Česen prav tako vpliva na znižanje krvnega tlaka kot reakcije na stres. Alicin je silno močan antibiotik, ki učinkuje proti virusom in glivicam, znižuje holesterol in krvni tlak, ter dviguje razpoloženje.

Viri:

Dr. Gillian McKeith, Si to kar ješ

David Wolfe, Super hrana