Marmelada – zdravi recepti za najboljše domače marmelade

marmelada
Slivova marmelada! POGLEJ VEČ!

Marmelada je star način konzerviranja sadja. Pretlačeno sveže sadje kuhamo z določeno količino sladkorja in ob prisotnosti kislin in pektina sadje med kuhanjem želira. Prva poznana marmelada je bila iz kutine, zato tudi to ime in sicer iz portugalske besede marmelo.

Pri kuhanju domače marmelade si lahko danes pomagamo z različnimi želirnimi sredstvi, kar nam tudi omogoča da dodamo manj sladkorja.

Marmelada – zdravi recepti za domače marmelade

Domačo marmelado lahko pripravimo skoraj iz vsakega sadja, seveda je najboljše iz domačega vrta. Marmelado uporabimo pri peki različnih sladic, seveda ne sme manjkati v pustnih krofih. Prileže pa se tudi namazana na kruh, tega se za zajtrk najbolj razveselijo otroci. 

Če bi s morali odločiti katera marmelada vam najbolj tekne, katero bi izbrali? Jaz bi vsekakor marmelado iz gozdnih jagod in malin. Zelo zanimiva je tudi brusnična marmelada in robidova marmelada. Seveda pa ne smemo mimo domačih marmelad, kjer porabimo preostanek sadja z domačega sadovnjaka. Čeprav nam pogosto ostajajo jabolka, je jabolčna marmelada manj poznana, pogosteje pripravljamo slivovo, marelično ali marmelado iz breskev. 

Češpljeva marmelada

Češpljeva marmelada se je včasih najpogosteje pripravljala, saj je skoraj pri vsaki hiši rasla kakšna češplja. Češpljevo marmelado lahko pripravimo na več načinov, izbrala sem star recept iz Slovenske kuharice.

Zanimiva je tudi češpljeva marmelada v pečici, za mnoge pa tudi češpljeva marmelada brez sladkorja.

češpljeva marmelada
Češpljeva marmelada Slika: Mari Radej

Recept za češpljevo marmelado:

 • 2 kg češpelj
 • 1 kg sladkorja

Oprane češplje razpolovimo, jim izločimo koščice in zmeljemo na dobri umiti mesoreznici. Sadno kašo nekoliko časa kuhamo, da izhlapi nekaj tekočine. Nato dodamo dvakrat v presledkih sladkor. Poskusimo če je marmelada dovolj gosta in jo še vročo napolnimo do roba v pogrete kozarce in takoj dobro zapremo. 

Marmelada po tem receptu je kuhana, če debelo kane od žlice in če se kaplja ne razleze po krožniku, prav tako se ne sme narediti okoli kaplje marmelade voden rob. Pri dovolj kuhani marmeladi ostanejo za žlico pri mešanju globoke brazde, ki le počasi izginejo.

Jabolčna marmelada

Pravijo da jabolko na dan prežene zdravnika stran. Vsekakor so jabolka zdravo sadje, poznamo tudi veliko diet z jabolki, najbolj priljubljeno je hujšanje z jabolki. Pri jabolčnih kurah ne smemo jesti druge hrane ali tekočine, saj jabolka le tako delujejo na želodčno in črevesno peristaltiko.

Pektini v jabolku delujejo kot spužva, saj vpijajo vodo in strupene snovi iz črevesja, ter ga hitro in neboleče zapuščajo. Seveda lahko iz jabolk pripravimo tudi mnoge druge dobrote, najbolj preprost konzerviranja je jabolčna marmelada in jabolčni sok. 

Za pripravo preproste jabolčne marmelade potrebujemo naslednje sestavine:

 • 5 kg jabolk
 • 2,5 kg sladkorja
 • 5 limon

Za pripravo jabolčne marmelade uporabimo zrela in ne preveč kisla jabolka. Jabolka dobro operemo, odstranimo pečke in peclje, jih olupimo in jih damo v večjo posodo z malo vode. Posodo pokrijemo in na manjšem ognju kuhamo toliko časa, da se jabolka zmehčajo. Nato vse skupaj odcedimo in jabolka pretlačimo.

Pretlačena jabolka znova kuhamo, dodamo sladkor in limonin sok. Vmes ves čas mešamo, toliko časa, da dobimo gosto marmelado, tako da kuhalnica stoji v njej. Še vročo marmelado stresemo v čiste kozarce in jih damo v vročo pečico za toliko časa, da se na vrhu naredi skorjica. Nato kozarce dobro zapremo in jih hranimo v hladnem prostoru.

Kuhanje marmelade v pečici po starih receptih

Marmelado lahko pripravimo tudi v pečici. V globok pekač damo do 3 kg sadne kaše iz poljubnega sadja in ga postavimo v pečico. Pečico nastavimo na 200 stopinj C in ko kaša zavre, znižamo temperaturo na 150 stopinj C.

Paziti moramo, da se marmelada po vrhu ne prismodi. Čez nekaj časa pričnemo dodajati sladkor, postopoma, dvakrat ali trikrat, vmes večkrat premešamo. Ko je marmelada kuhana, jo napolnimo v ogrete kozarce in dobro zapremo. 

Marmelada iz jabolčnih olupkov

Recept za marmelado iz jabolčnih olupkov sem dobila v stari kuharski knjigi. V starih časih so gospodinje morale s hrano ravnati zelo gospodarno, zato so porabile tudi veliko ostankov, ki jih danes zavržemo. Za marmelado iz olupkov lahko uporabimo tudi olupke breskev, hrušk ali kutin. Dodamo lahko tudi sadje, ki je preveč zrelo za uporabo. Za pripravo marmelade lahko porabimo tudi vodo, ki nam je ostala od prekuhavanja sadja ali sadni kompot.

Vse olupke in sadje kuhamo do mehkega in nato dobro pretlačimo, dodamo po okusu sladkor in prelijemo v čiste kozarce. Na podoben način lahko pripravimo tudi marmelado iz limoninih ali pomarančnih lupin in soka. 

Breskova marmelada

Breskev razstruplja črevesje in osvežuje črevesno floro, najbolje je uživati sveže nabrane in neolupljene plodove. Plodovi breskve krepijo pljuča, želodec, varujejo jetra in krepijo celoten organizem. Poleg plodov, so pri breskvi zdravilni tudi cvetovi, listi in koščice.

Iz plodov lahko pripravimo mnoge zdravilne pripravke in okusno ozimnico. Najbolj priljubljena je breskova marmelada, breskov sok, pripravimo pa lahko tudi masko za obraz iz zrelih breskev. 

Recept za domačo breskovo marmelado:

 • 2 kg breskev
 • 1 kg sladkorja

Sveže, zrele breskve najprej dobro operemo, olupimo in odstranimo koščice. Olupljene breskve narežemo na majhne koščke in jih stresemo v večji lonec. Koščke breskev posujemo s sladkorjem , premešamo in pustimo stati 4 ure. Nato breskve kuhamo na močnem ognju toliko časa, da dobimo gosto zmes, ki se težko loči od posode.

Vročo marmelado vlijemo v čiste kozarce in jih postavimo v segreto pečico za toliko časa, da se na vrhu naredi skorjica. Marmelado nato ohladimo, preden kozarce zapremo, jih potresemo z malo sladkorja. Breskovo marmelado hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Breskovo marmelado najpogosteje uporabimo za polnjenje pustnih krofov!

Brusnična marmelada

Pri brusnicah je najbolj zdravilna snov arbutin, to je učinkovina v listih, ki zdravi kronično vnetje mehurja. Plodove nabiramo od julija do avgusta ali septembra, iz plodov lahko pripravimo razne zdravilne pripravke.

Žganje iz brusnic uživamo v zelo majhnih količinah na tešče proti driski. Iz majhnih jagod pa lahko pripravimo tudi okusno marmelado, ki je v mnogih državah nepogrešljiv dodatek pri jedeh ki jih pripravljamo za božične in novoletne praznike. 

Za pripravo brusnične marmelade potrebujemo:

 • 2 kg brusnic
 • 1 kg sladkorja
 • 1/2 litra vode

Kilogram sladkorja prelijemo s 1/2 litra vode in kuhamo toliko časa, da dobimo gosto tekočino. Pri kuhanju ves čas pobiramo pene. Medtem brusnice operemo in jih nato stresemo k sladkorju, ko zavrejo jih rahlo premešamo, da pridejo spodnje jagode na vrh. Zmanjšamo ogenj, posodo pokrijemo in jagode počasi kuhamo še približno pol ure.

Vmes jih večkrat previdno premešamo, pazimo da jagod ne zmečkamo. Ko brusnice postanejo prosojne, jih še vroče vlijemo v čiste kozarčke. Ko se marmelada ohladi, kozarce trdno zapremo in jih hranimo v temnem  in hladnem prostoru. 

Brusnična marmelada pomaga pri zaustavljanju driske, hkrati pa spodbuja apetit. 

Šipkova marmelada

Šipek je eden izmed najbolj naravnih in najbolj dostopnih virov vitamina C. Poleg tega pomembnega vitamina vsebuje tudi eterično olje, čreslovine, šiškovo kislino in karotene, predvsem provitamin A. Šipek krepi imunski sitem, šipkova marmelada pomaga pri driski. Šipek naberemo v neokrnjeni naravi, ko se z družino odpravimo na nedeljski izlet. 

V starih receptih piše, da so kuhanje marmelade najboljši plodovi šipka, ki jih popari prva slana.

Recept za šipkovo marmelado:

 • plodovi šipka
 • 1 kg sladkorja na 1 kg šipkovega soka

Šipkove jagode prerežemo in odstranimo peške in dlačice. Očiščen šipek skuhamo v sopari in ga nato pretlačimo skozi sito ali krpo. Dobljen sok stehtamo in na 1 kg šipkovega soka dodamo 1 kg sladkorja. Sladkor prelijemo z 3/8 litra vode in kuhamo toliko časa, da se zgosti.

Nato dodamo šipkov sok in kuhamo še nekaj časa, da dobimo gosto marmelado. Še vročo marmelado prelijemo v čiste kozarčke, ohladimo in nato tesno zapremo.

Marmelada iz grozdja

Tudi iz grozdja lahko pripravimo okusno marmelado. Potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1 kilogram grozdja
 • 80 dag sladkorja
 • limonina lupinica
 • cimet

Kilogram grozdnih jagod, limonine lupinice in malo cimeta kuhamo v sopari brez vode v lastnem soku. Ko so jagode kuhane, jih pretlačimo in dodamo sladkor. Nato na močnem ognju kuhamo toliko časa, da se kapljica marmelade ki jo kanemo na mrzel krožnik takoj strdi.

Še vročo marmelado prelijemo v čiste kozarce in jih zapremo ko se marmelada shladi. 

Malinova marmelada

Za malinovo marmelado poznamo več receptov. Pripravimo jo lahko s semeni, če pa nas motijo, jih pred kuhanjem odstranimo. Današnji recept je pripravljen z manj sladkorja, pred kuhanjem sem odstranila semena.

malinova marmelada
Domača malinova marmelada TUKAJ KLIKNI za več receptov!

Recept za malinovo marmelado:

 • 4 l malin
 • 1,5 kg želirnega sladkorja
 • 1 zavojček želirnega sredstva
 • 3 žlice belega sladkorja

Sveže nabrane maline preberemo in jih pretlačimo s paličnem mešalcem, ter jih nato precedimo skozi cedilo in nato še ožamemo skozi gazo. Semena zavržemo, gost malinov sok pa počasi zavremo. Ko sok zavre dodamo želirno sredstvo, ki ga zmešamo s tremo žlicami sladkorja.

Mešamo tri minute in nato dodamo želirni sladkor, kuhamo še 5 minut in nato napravimo želirni preizkus. Marmelada skuhana po tem receptu je nekoliko bolj tekoča, saj sem uporabila manj sladkorja. Marmelado lahko pripravimo tudi z navadnim sladkorjem, takrat damo en zavojček želirnega sredstva na 1 kg sladkorja in 1 kg malin. Vročo marmelado nalijemo v čiste kozarčke in jih počasi ohladimo.