Borovnice

 

borovnice
POGLEJ RECEPTE Z BOROVNICAMI! TUDI ZA MARMELADE IN SOKOVE! TUKAJ!

Poleti, ko gozdovi dehtijo v sopari poletja, dozorijo vsem znane  borovnice. Pri nas rastejo v gozdovih, najraje na kakšni poseki in ob robu gozda. Najdemo jih tudi v gorskih predelih in nad gozdno mejo.

Borovnica ima značilen nizek grmiček, ki ima majhne ovalne  liste, svetlo do temno zelene barve. Roza cvet olepša grm od maja do junija, črno sive jagode pa dozorijo od junija do septembra. Borovnice so odličnega okusa, uporabljamo jih v kulinariki, zeliščarstvu, primerne pa so tudi za shujševalno dieto!

Borovnice – uporaba v kulinariki in zeliščarstvu

Borovnice lahko nabiramo celo poletje, bolj ko se bliža jesen, višje do gozdne meje moramo. Kot otroci smo jih pogosto nabirali  in veliko jih je šlo v usta, namesto v lonček. Vseeno pa smo jih skupaj s starši nabrali dovolj, da smo se jih do sitega najedli in napravili kakšno marmelado ali sok.

Nekaj smo jih zamrznili in tudi  pozimi smo imeli na mizi dobrote iz borovnic. S temi čudežnimi sadeži nismo nikoli imeli težav z odvečnimi kilogrami. Priporočamo hujšanje z borovnicami!

Uporaba borovnic v kulinariki

Borovnice so že od nekdaj zelo cenjen sadež, pravimo jim tudi čudežna hrana. Staro ime za borovnico je črnica,  iz davnih časov izvira kar nekaj pravljic o njih.

Včasih so ljudje verjeli, da pod njihovimi grmi živijo škratje in skrivajo zaklade. O tej čudežni rastlini je napisano veliko receptov, gospodinje jih poznajo in uporabljajo, a vseeno bi izpostavila nekaj posebnih receptov, ki v današnjih časih niso tako poznani.

Mrzla juha iz borovnic in goji jagod

1/2 kg zrelih borovnic pretlači, dodaj sladkor po okusu, sok 1 limone in 1l  belega vina. Dodaj nekaj lepih celih borovnic in čez noč postavi v hladilnik.

To poletno mrzlo sadno juho lahko ponudimo na koncu obeda, ob vročih poletnih dneh. V poletnem času, lahko juhi dodamo tudi drugo jagodičevje, kot so gozdne jagode ali goji jagode!

Borovničev džem

Vedno sem si predstavljala, da so gospodinje včasih imele več časa za pripravo ozimnice, a mogoče so bile samo bolj spretne. Ko borovnice naberemo, jih je potrebno hitro porabiti, da se ne pokvarijo.

Nikoli mi ni bila jasna razlika med marmelado in džemom, dokler nisem obojega sama pripravila. V marmeladi je ponavadi polovica zmletega sadja in polovica sladkorja. V džemu pa je samo ena vrsta sadja in v njem sadeži niso zmleti, pač pa jih ohranimo cele Borovnica je moj najljubši sadež, zato poleti naredim precej dobrot iz tega slastnega sadeža.

Džem lahko pripravimo tudi iz drugih gozdnih sadežev, ki imajo prav tako ogromno zdravilnih učinkovin, posebej naj omenim maline in robide!

Borovničev džem je pripravljen hitro in se prileže tako poleti, kot pozimi:

1 kg borovnic operemo in posušimo. Na močnem ognju borovnice na hitro zavremo skupaj s 1/4 l soka iz rdečega ribeza in 1 kg sladkorja. Večkrat premešamo in pustimo vreti 4 minute, prelijemo v manjše kozarce  in takoj zapremo. Preden kozarce pospravimo na hladno, jih pokrite počasi ohladimo.

Borovničev kolač z zdrobom

V starih časih so gospodinje hrano zelo preudarno porabile, kuhala se je lokalna domača hrana in sezonsko sadje in zelenjava. Borovnic je bilo poleti v izobilju, saj jih je nabirala cela družina, razen mogoče gospodarja.

Otroci so jih imeli radi posute s sladkorjem ali pa s stepeno smetano, če je bila slučajno pri hiši. Današnji čas jih lahko zamrznemo za zimo, takrat jih je bilo potrebno že čez poletje porabiti, zato so se kuhale marmelade, džemi, sokovi, veliko pa so jih posušili. Seveda pa so bile dobrote iz borovnic poleti pogosto na mizi.

Zelo preprost in hitro pripravljen je kolač iz borovnic in zdroba.

 V skledo damo 5 dkg sladkorja, nekoliko naribane limonove lupine, 2 rumenjaka in mešamo, da dobimo gladko maso. Dodamo 1 dcl kisle smetane in še malo premešamo. Naredimo sneg iz dveh beljakov in ga dodamo skupaj z 2 dkg pšeničnega zdroba.

Zmes zlijemo v tortni model, ki ga namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. Borovnice posujemo po vrhu, narahlo, da se ne preveč potopijo v maso. Pečemo pol ure pri 180 stopinjah.

Borovničev zavitek

Za borovničev zavitek, ali borovničev štrudl, potrebujemo naslednje sestavine:

Biskvitno testo za borovničev zavitek:

 • 12 dag sladkorja
 • 4 jajca
 • 10 dag moke

Borovničev nadev za zavitek:

 • 2 dcl sladke smetane
 • 3 dag sladkorja
 • 25 dag borovnic

Najprej ločimo rumenjake od beljakov, naredimo iz beljakov trd sneg. V trd beljakov sneg polagoma dodajamo sladkor in rumenjake, ter stepamo še toliko časa, da zmes naraste. Nazadnje v testo zamešamo moko.

Testo nanesemo za pol prsta na debelo na pekač, ki smo prekrili s papirjem za peko. Biskvitno testo pečemo 12 minut pri 180 stopinjah C. Ko je testo pečeno za zvrnemo na desko, odstranimo papir in pokrijemo, ter počakamo da se ohladi. 

Ko je testo ohlajeno ga namažemo s stepeno smetano, v katero smo vtepli sladkor. Po vsej površini potresemo z borovnicami. Zavitek zvijemo in ga okrasimo s smetano in borovnicami. 

Borovničev liker

Priprava domačih zeliščnih ali sadnih likerjev je vse bolj priljubljena. Likerje ponudimo kot aperitiv, nekateri pa delujejo tudi blažilno za različne zdravstvene težave. Izredno priljubljen je domači jagermaister, za katerega zelišča nabiramo skozi celo leto. Liker je žgana pijača, ki vsebuje najmanj 15% vol.alkohola. Likerji so pripravljeni iz alkohola, sladkorja, sadja ali zelišč.

Za pripravo uporabimo naravne aromatične snovi in pripravke. Liker ni pijača z visoko vsebnostjo alkohola, temveč za pijačo v kateri zaznamo prijetno harmonijo okusa zelišča, sadja, sladkorja in žganja. Med mnogimi likerji, ki jih pripravljamo doma, je izredno priljubljen tudi borovničev liker. 

Za pripravo borovničevega likerja poznamo več postopkov in receptov.

Borovničev liker s teranom

Za pripravo okusnega borovničevega likerja s teranom, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 2 litra domačega terana ali refoška
 • 1 kg sladkorja
 • 6 dl gozdnih borovnic
 • vaniljev sladkor
 • 2 dl domačega žganja ali ruma

Priprava borovničevega sladkorja s teranom je resnično preprosta. Najprej 15 minut kuhamo vino, sladkor in borovnice. Dobro premešamo, dodamo vaniljev sladkor in počakamo da se ohladi. Nato dodamo žganje ali rum in prelijemo v steklenice, ki jih hranimo v hladnem prostoru.

Borovničev liker z namakanjem v žganju

Najbolj razširjena priprava likerjev je z namakanjem v žganju, sladkorju in vinu. Za pripravo borovničevega likerja potrebujemo naslednje sestavine:

 • 3 dl borovnic
 • 1 l vinskega žganja
 • 3 dl terana
 • 20 dag sladkorja

Borovnice, sladkor, teran in žganje damo v steklenico in postavimo na toplo mesto, vendar ne neposredno na sonce. Po približno enem mesecu se bo sladkor raztopil, nato liker precedimo in prelijemo v temne stekleničke.

Borovničev liker z jabolčnim žganjem

Za borovničev liker z jabolčnim žganjem, ki ga pripravimo na plasten način, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 2 dl borovnic
 • 1 l jabolčnega žganja
 • 10 dag sladkorja

Borovnice in sladkor po plasteh naložimo v steklen kozarec, prelijemo z jabolčnim žganjem in za približno en mesec postavimo na toplo. Kozarec v tem času večkrat pretresemo, da se sladkor hitreje raztopi. Ko je sladkor popolnoma raztopljen, vsebino precedimo in liker prelijemo v temne steklenice. Pri tem receptu v likerju pustimo tudi namočene borovnice.

Priporočamo tudi recept za borovničevo torto! KLIKNI TU!

Uporaba borovnic v zeliščarstvu

KDOR ZDRAVILNIH ROŽ NE POZNA, NAJ JIH NE NABIRA

Stara slovenska imena zdravilnih rastlin nam povedo, da so naši predniki že pred davnimi časi poznali zdravilne rožice in pri katerih boleznih pomagajo. Stari zapisi so napisani po izkušnjah o uporabi zelišč, vsekakor pa niso vedeli katere snovi delujejo zdravilno. Danes o zeliščih in njihovih sestavinah vemo že skoraj vse, vendar se na to področje ne bom spuščala, saj sem samo ljubiteljski nabiralec zdravilnih zelišč.

Borovnice so vsekakor zelo priljubljene  pri ljudeh, saj imajo dober okus, so uporabne v kulinariki in imajo veliko zdravilnih lastnosti.

Pri borovnicah za zdravilne namene nabiramo tako liste, kot jagode. Borovnica je bolj zdravilna, kadar so jagode zelo temne, skoraj črne barve.

Uporaba listov borovnice

PREVIDNO!

Pri zdravljenju z zelišči je najtežje določiti pravo mero. Župnik Kneipp je včasih poudarjal, da je manj boljše kot več. Pri uporabi listov borovnic moramo biti zelo previdni, da jih ne uporabljamo predolgo, saj lahko poškodujejo jetra

Prav tako nosečnice naj ne bi uživale listov in posušenih borovnic, sveže pa v omejenih količinah. Liste nabiramo od maja dalje.

Čaj iz listov borovnic

10  listov borovnic prelijemo z 1 l vroče vode, precedimo in pijemo po požirkih.

Nekaj nasvetov za lajšanje bolezenskih težav z listi borovnice:

 • Z čajem iz listov borovnic so že v starih časih zdravili sladkorno bolezen.
 • S tem čajem si pomagamo pri želodčnih težavah, bruhanju, kašlju in vnetju sečnih poti, ki jih pogosto spremlja tudi vnetje nožnice.
 • V listih borovnice se nahajajo čreslovine, ki zmanjšujejo nastanek prevelike količine sladkorja v telesu
 • Iz svežih listov stisnemo sok, ki zdravi gnojenje v ušesu

Posušene borovnice

 • posušene borovnice so znano zdravilo zoper drisko
 • pomagajo pri težavah z venami
 • čaj iz posušenih borovnic naj bi pili slabokrvni ljudje, ker vsebuje veliko železa
 • pomagajo pri povišanem holesterolu

Sveže borovnice

 • redno uživanje svežih borovnic vam lahko pomaga preprečiti mnogo zdravstvenih tegob, črno sivo barvilo v jagodah zavira nastanek bakterijskega vnetja
 •  borovnica ima sloves, da si lahko z njenim uživanjem pomagamo pri težavah z očmi
 • lahko si izboljšamo simptome sive mrene in izboljšamo sposobnost očesa, da se prilagodi na temo
 • pomaga ohranjati močne in zdrave kosti
 • borovnicasveža borovnica proti staranju in demenci
 • grgranje razredčenega soka borovnic pomaga pri vnetjih v ustih in grlu
 • skuhane sveže borovnice so včasih uporabljali za zdravljenje tifusa
 • sok iz sveže stisnjenih jagod zdravi kožne izpuščaje, sveže borovnice pa lahko uporabimo za izdelavo domače kreme za obraz
 • sveže borovnice pomagajo pri slabokrvnosti.
 • Kadar driska ne odneha, lahko vzamemo tinkturo iz borovnic, pri lažji driski 10-15 kapljic, pri vztrajni driski pa 25-30 kapljic. Pri driski se sveže borovnice ne uporabljajo.

Priprava tinkture iz borovnic

Zmečkane borovnice namakamo v dobrem domačem žganju v razmerju: 1 del borovnic in 5 delov žganja. Pustimo stati 14 dni, precedimo in shranimo v steklenice. (2)

Obkladki iz borovnic

Borovnice z malo vode skuhamo in iz njih naredimo obkladek, ki ga položimo na kožo kjer imamo lišaje ali izpuščaje. Obkladki iz borovnic pomagajo tudi pri luskavici.

 

Uporabljeno besedilo v članku: borovnice, čaj iz borovnic