Prenosna posteljica in trajnost

posted in: Drugo | 0

Naredite pravi korak k trajnostnemu načinu življenja – izberite eko prenosno posteljico še danes!

prenosna posteljica in trajnost

Eko posteljice so narejene iz naravnih materialov, ki so varni za vašega otroka in so okolju prijazne. Zagotovite svojemu otroku kakovosten spanec v varnem okolju z mislijo tudi na otrokovo prihodnost!

Otroška prenosna posteljica je izjemno uporabna in praktična oprema. Lahko jo uporabimo na več načinov, kar omogoča večjo prilagodljivost in udobje za otroka.

Prva uporaba otroške prenosne posteljice je zagotovo med dopustom ali potovanjem. Zaradi svoje prenosnosti jo lahko enostavno vzamemo s seboj kamorkoli gremo. Tako bo otrok vedno imel svoje varno in udobno mesto za spanje, ne glede na to ali smo v hotelu, pri prijateljih ali na kampiranju.

Poleg tega pa je otroška prenosna posteljica tudi odlična rešitev za domačo uporabo. Staršem omogoča, da imajo otroka vedno pod nadzorom, hkrati pa mu zagotavlja udoben prostor za počitek ali igro. Pomembno je, da ima posteljica ustrezne varnostne funkcije, kot so trdne stranice in stabilna konstrukcija.

Za še boljšo izkoriščenost si lahko izberete še dodatke kot so dodatna vzmetnica, previjalna deska, zgornji nivo in celo mreža proti komarjem. 

A pri izbiri bodite ekološko usmerjeni. Z nakupom prenosne otroške posteljice iz naravnih materialov boste malček pripomogli tudi k lepši prihodnosti vseh otrok.

Kako izbrati ekološko prijazno možnost!

V zadnjih letih so se vse več staršev začelo zavedati pomembnosti trajnostnih izbir v vsakem aspektu življenja, vključno z izbiro pripomočkov za svoje otroke. Prenosna posteljica ni izjema. V tem članku bomo preučili, kako lahko izberete ekološko prijazno prenosno posteljico, ki ne bo samo udobna in varna za vašega otroka, ampak bo tudi zmanjšala vaš okoljski odtis.

Da zmanjšamo svoj okoljski odtis je možno na več načinov. Najbolje bi bilo izbrati prenosno posteljico iz v celoti recikliranih materialov. A tudi z modro izbiro lahko bistveno pripomorete k zmanjšanju svojega okoljskega odtisa.

Razumevanje trajnostnih materialov

Prvi korak pri izbiri ekološko prijazne prenosne posteljice je razumevanje, kaj naredi material trajnosten. Trajnostni materiali so običajno naravni, obnovljivi, reciklirani ali pridobljeni na način, ki je manj škodljiv za okolje. Pri iskanju prenosne posteljice se osredotočite na izdelke iz organskega bombaža, bambusa ali če se le da recikliranih materialov.

Prenosna posteljica ima ogrodje večinoma iz aluminija. Aluminij ima sicer pri proizvodnji precejšen okoljski odtis, a ga je razmeroma enostavno reciklirati in za reciklažo potrebuje le okoli 5% energije, ki je bila potrebna za proizvodnjo. Drug material je jeklo, ki zahteva manj energije kot Aluminij, a je potrebuje več pri reciklaži.

Veliko delov pri prenosnih posteljicah je iz umetnih mas ali po domače plastike. Proizvodnja le teh je energijsko intenzivna in večinoma temelji na fosilnih gorivih, predvsem na nafti. Tudi recikliranje plastike je tehnično zahtevno in ni vedno ekonomsko upravičeno.

Certifikati in standardi

Pri izbiri poiščite posteljice, ki imajo certifikate za ekološko prijaznost. Certifikati, kot so GOTS (Global Organic Textile Standard) ali OEKO-TEX®, zagotavljajo, da so izdelki proizvedeni na način, ki spoštuje okolje.

Bodite pozorni tudi, da zložljiva posteljica ne vsebuje ftalatov. Eden glavnih problemov s ftalati je, da se ne vežejo kemično na plastiko, kar pomeni, da se lahko sčasoma izločijo iz izdelkov, s katerimi so v stiku. Raziskave so pokazale, da lahko izpostavljenost nekaterim ftalatom povzroči zdravstvene težave, vključno s hormonskimi motnjami in reproduktivnimi težavami

Trajnostna proizvodnja

Poleg materialov je pomembno tudi kako je bila posteljica izdelana. Izdelki, ki so proizvedeni lokalno ali v tovarnah, ki uporabljajo zelene prakse so boljša izbira. To vključuje podjetja, ki uporabljajo obnovljive vire energije ali se zavzemajo za zmanjšanje odpadkov v proizvodnem procesu.

Ker je EU ena vodilnih sil v rabi obnovljive energije in zmanjšanju emisij iz naslova pridobivanja energije je izbira prenosne posteljice izdelana v EU vsekakor boljša izbira iz ekološkega vidika. Zložljiva posteljica izdelana na Kitajskem in bistveno večji ekološki odtis.

Dolgotrajnost in več namenskost

Ekološko prijazna prenosna posteljica bi morala biti tudi dolgotrajna. Izdelki, ki zdržijo dlje časa, zmanjšujejo potrebo po pogostem menjavanju, kar pripomore k zmanjšanju odpadkov. Večnamenske posteljice, ki se lahko spremenijo in rastejo z otrokom so prav tako odlična izbira.

Tudi v tem poglavju zmaga kvalitetna zložljiva posteljica, ki je izdelana v EU. Dejstvo je, da so izdelki, ki so izdelani v EU boljše kvalitete kot primerljivi izdelki izdelani izven EU. To pa pomeni, da taki izdelki trajajo dlje, kar je vsekakor boljše za okolje.

Kakšno zložljivo posteljico na izberem?

Izbrati ekološko prijazno prenosno posteljico ni le korak k zmanjšanju vašega okoljskega odtisa, ampak je tudi naložba v zdravje in dobro počutje vašega otroka. Trajnostni izdelki so običajno izdelani iz bolj naravnih materialov, ki so varnejši za občutljivo kožo dojenčkov. Zato, ko naslednjič izbirate prenosno posteljico, upoštevajte te nasvete in naredite izbiro, ki bo koristila tako vašemu otroku kot tudi našemu planetu.

Kot pa ste spoznali iz zgoraj napisanih dejstev za zmanjšanje vašega okoljskega odtisa ni nujno, da izberete oz. iščete prenosno posteljico, ki je izdelana izključno recikliranih materialov.

Večina proizvajalcev iz naslova zmanjšanja stroškov že tako ali tako uporablja reciklirane materiale, le veste ne. Največ za okolje boste naredili, če boste izbrali kvalitetno prenosno posteljico, ki se bo lahko uporabljala za več otrok. Tudi, če jih vi ne boste imeli boste kvalitetno posteljico kasneje lahko podarili prijateljici ali pa jo celo prodali.

Ker pa prihaja čas dopustov in je zložljiva posteljica skoraj v vsakem prtljažniku staršev laho tukaj najdete nekaj koristnih nasvetov glede izbire posteljice za dopust.

Naši ostali članki:
Marele vozički – lahkotni in uporabni
Je otroški voziček primeren za novorojenčka?