Zdravljenje s sadjem in zelenjavo

zdravljenje s sadjem in zelenjavo
POSKUSITE HRUSTLJAVI MUSLI Z JABOLKI! SUPER CENA!

V tem članku vam bomo podrobno opisali zdravljenje s sadjem in zelenjavo. V današnjih časih, ko smo vsi že malo obsedeni z zdravo hrano, vitamini in raznimi telovadbami, skratka z zdravim načinom življenja, seveda ne moremo mimo sadja  in zelenjave. Rada bi vam predstavila zdravljenje s sadjem in zelenjavo in kako okrepimo imunski sistem s pridelki iz lastnega vrta.

Seveda je teh zelo, zelo zdravih rastlin ogromno, zato sem se odločila da vam danes predstavim nekaj o jabolku in čebuli. Verjetno se strinjate z mano, da tako jabolko, kot čebulo, poznamo vsi, tako stari, kot mladi.

Zdravljenje s sadjem in zelenjavo

Vsi poznamo jabolka različnih sort, barv in velikosti, ki jih lahko kupimo prav povsod. Bolj osveščeni kupijo bio jabolka na tržnici, ali pa jih kupimo v trgovskih centrih, kjer so cenovno bolj ugodna in seveda lepša na oko.

Manj poznana pa je stara sorta, imenujejo jo tudi gozdna jabolka, to je lesnika. Lesnika je prednica gojenih sort jabolk in starejši ljudje jo dobro poznajo, saj je bila včasih pogosta v naših sadovnjakih.

Nepogrešljiva jabolka – lesnika

Njen okus je kisel in bolj trpek, vendar ima odličen vonj in aromo. Zaradi tega jih ponavadi surovih ne uživamo, pač pa jih predelamo ponavadi v kis, sokove ali želeje.

sadje in zelenjava v prehraniLesnika ima dolgo zgodovino, v verovanju je bila poznana tudi kot čaroven plod, saj je spečega fanta pod jablano lahko odnesla vila. V pijačah pa so lesniko uporabljali že pred antiko, seveda so jo uporabljali kot alkoholno pijačo, dodali pa so ji med divjih čebel.

V srednjem veku pa je bil fermentiran sok lesnike uporaben tako kot danes sok limone ali kis.

Lesnikov kis  

Če imate možnost dobiti to starodavno jabolko, vam priporočam, da naredite osvežujoč lesnikov kis. Potrebujete zrele lesnike, ki jih operete in potrgate peclje. Jabolka zmeljite, za manjšo količino lahko uporabite multipraktik.

Damo jih v večji steklen kozarec, zapremo in pustimo na toplem. Čez dva ali tri tedne iztisnemo sok, nalijemo v steklenice in počakamo nekaj časa, ko bo sok dozorel v močan kis, s čudovito aromo in dobrim okusom.

Jabolčni kis za boljši imunski sistem

Da okrepimo imunski sistem, vsak dan pred zajtrkom spijemo napitek, ki ga pripravimo iz naslednjih sestavin:

Vse skupaj zmešamo v kozarec vode in vsak dan na tešč spijemo.

Pogosto prezrta čebula – naravni antibiotik

Čebulo prav gotovo vsi poznamo, nekateri je zaradi njenega ostrega vonja in okusa ne marajo preveč. Čebula vsebuje gorčična olja, ki vsebujejo žveplo in imajo med eteričnimi olji prav gotovo posebno mesto. Gorčična olja imajo zelo močan, neprijeten in jedek vonj in pekoč okus.

Gorčična olja vsebujejo tudi pri nas zelo poznano zelje, redkev, hren, kapucinka, vodna kreša, česen in čemaž.

čebula naravni antibiotikV gorčičnih  oljih so glikozidi, ki dražijo tkiva v telesu, najbolj izrazita sta njihovo delovanje na sluznico in krvni obtok ter njihov antibiotični učinek. Vplivajo na prebavo, spodbujajo na izločanje urina in pospešujejo celotno presnovo.

Pomagajo pri bronhitisu, gripi in okužbi sečil. Pri nekaterih obolenjih je njihovo uničevalno delovanje na bolezenske klice podobno kot delovanje penicilina.

Zakaj je čebula nepogrešljiva v prehrani?

V prehrani najpogosteje uporabljamo podzemni del, pogosto pa uživamo tudi mlado čebulo, kjer uporabimo tudi večino listov. Čebula ima malo kalorij, vsebuje pa veliko ogljikovih hidratov, maščob in eteričnih olj. Značilen oster okus in vonj dajejo čebuli različni sulfidi.

Najbolj koristna za zdravje je rdeča čebula, v kateri je cela vrsta antocianskih barvil, ki delujejo kot antioksidanti, uporabna pa so tudi kot naravna barvila. Zaradi vseh naštetih zdravilnih lastnosti ima čebula že v zgodovini pomembno mestu pri zdravljenju, žal je zaradi svojega specifičnega vonja zapostavljena, prav tako kot česen.

Čebula proti krhkim nohtom

Marsikatera dama bi si prihranila pot k manikerki,  če bi poznala zdravilni učinek na nohte. Za zdrave in lepe nohte pomaga, če si jih večkrat natremo s čebulnim sokom.

Čebula proti vnetju grla

Čebulni sok skuhamo skupaj z medom. S tem sirupom si izpiramo grlo vsako uro, na vsak dve uri pa vzamemo eno žličko sirupa.

Čebula pomaga pri vnetju ušes

Včasih so starejši ljudje vedeli povedat, da če te boli uho, nakapaš nekaj kapljic soka čebule  v uho in nehalo bo boleti. (a) (b)

 

Domači pripravki za zdrave nohte:

 

Uporabljeno besedilo: zdravljenje s sadjem in zelenjavo