Matični mleček in cvetni prah za močan imunski sistem!

 

matični mleček
MATIČNI MLEČEK ZA KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA! POGLEJ TUKAJ!

Matični mleček je čebelji proizvod, namenjen prehrani matice in ličink, ki so namenjene vzgoji matice. Matični mleček je belkasta snov, malo gostejša od jogurta, izredne kvalitete in močnega delovanja. Ta čebelji proizvod je bogat z beljakovinami, ogljikovimi hidrati, maščobami, vitamini in aminokislinami. Med vitamini prevladujejo vitamini skupine B.

Matični mleček

Matični mleček vsebuje tudi pantotensko kislino, ki našemu organizmu daje vitalnost. Mleček je tako močna hrana, da matici, ki uživa le to, omogoča dnevno odlaganje večje količine jajčec, kot znaša njena lastna teža. Mleček, tako kot ostale čebelje proizvode, uporabljamo za zaščito zdravja ljudi in za zdravljenje.

Mleček najpogosteje uporabljamo kot 50% raztopino v alkoholu, ali pa ga zmešamo z medom in ga dlje časa držimo pod jezikom.

Zdravilne učinkovine v matičnem mlečku

Matični mleček je bogat z vitamini, beljakovinami in aminokislinami in je idealen dodatek k naravni prehrani:

 • vsebuje vitamin B kompleksa, z visoko koncentracijo vitamina B5 in vitamina B6
 • matični mleček je edini naravni vir acetilkolina v čisti obliki
 • vsebuje vitamine A, C, D in E
 • encime
 • 18 vrst aminokislin
 • vsebuje antibiotične sestavine

Vir: https://www.healthline.com: Blagodejne koristi matičnega mlečka

Vpliv matičnega mlečka na naše zdravje

Kako uporabljamo matični mleček?

Če imate možnost, matični mleček uživajte svežega in čistega! Najbolje je, da ga daste pod jezik, enkrat na dan in to ponavljajte do dva meseca. Mleček se dobro vpija v sluznico in se hitro porazdeli po celem telesu. Priporočeni dnevni odmerek za odraslo osebo je 200 do 300 ml.

Matičnega mlečka ne smejo uporabljati ljudje z močnimi infekcijami –  razen pri gripi – in ljudje z boleznimi nadledvične žleze, previdnost pa ni odveč pri ljudeh, ki imajo alergijo na cvetni prah.

Cvetni prah

Cvetni prah je prav tako kot matični mleček, čebelji proizvod in je prav tako najboljša izbira za krepitev imunskega sistema. Cvetni prah je lahko prebavljiv, zmanjšuje lakoto in daje energijo vsem telesnim tkivom. Poleg krepitve imunskega sistema, vpliva cvetni prah tudi na krepitev živčnih celic in je prva pomoč organizmu pri različnih spremembah.

Cvetni prah naberejo čebele in je bogat z energijo cvetlic in zaradi tega naravni gradnik. Uživajo ga lahko tudi otroci, mladostniki in še posebej starostniki. V cvetnem prahu je 36% beljakovin, 53% sladkorjev in 5% maščob. Vse učinkovine v cvetnem prahu bogato nahranijo celice živčnega sistema in okrepijo imunski sistem.

Čebelji pelod vsebuje tudi visok delež oligoelementov, ter vitamin A in vitamin C. To sta močna antioksidanta, ki preprečujeta iztrošenost zaradi dolgotrajnega stresa, ki nastane zaradi različnih vzrokov. Običajno so vzroki za stres čezmerna obremenitev na delu, neprimerna prehrana, kajenje, prekomerno uživanje alkohola in zdravil.

Biološki svetni prah je mehek, svetle barve in vsebuje tudi encime, estrogene in antibiotične snovi. Vse te učinkovine sodelujejo v boju pred virusi in okrepijo naš naravni imunski ščit. Cvetni prah vsebuje tudi rutin, to je flavonoid, ki pospešuje rast in encime amilazo, invertazo in nekatere fosfataze, lahko cvetni prah uživajo tudi nosečnice.

Skupno učinkovanje matičnega mlečka in cvetnega praha

Super obrambo za imunski sistem dobimo, če skupaj uživamo cvetni prah in matični mleček. Matični mleček je nekakšna hranilna in energijska pasta, ki jo proizvaja žleza slinavka čebel delavk.

Z matičnim mlečkom se hranijo vse čebele prve dni življenja, največ pa ga zaužije čebelja matica, ki  zato pridobiva telesno maso in je zato večja od drugih čebel, posledično ima tudi daljšo življenjsko dobo.

Navodila za uživanje matičnega mlečka in cvetnega prahu

Za učinkovito zaščito imunskega sistema in za obrambo pred virusi in prehladnimi obolenji, je najbolje, če matični mleček uživamo skupaj s cvetnim prahom. Oba čebelja izdelka uživamo vsako jutro, najmanj en mesec, kuro ponovimo v zimskih mesecih:

 • Zjutraj na tešče vzamemo zvrhano žličko cvetnega prahu. Preden prah pogoltnemo, ga čim dlje zadržimo v ustih. Med zajtrkom vzamemo matični mleček. Eno merico matičnega mlečka zmešamo z žličko medu in pustimo da se mešanica stopi v ustih.
 • Lahko pa enostavno zjutraj v kozarcu vode stopimo žličko cvetnega prahu in merico matičnega mlečka. Dobro premešamo in spijemo na tešče.

  Matični mleček podpora pri hujšanju

  Debelost je postala del našega vsakdana, posledično pa vse bolj iščemo načine kako se znebiti odvečnih kilogramov. Žal pa nas potrošniška mrzlica in vse hitrejši način življenja pogosto pripeljejo do iskanja bližnjic pri hujšanju in to je lahko tudi nevarno. Nekaj nasvetov o varnem hujšanju si lahko preberete v tem članku! Predvsem je pri neprimernih dietah, postih in stradanju, na udaru naš imunski sistem. V  tokratnem članku se bomo posvetili, vprašanju, kako nam lahko matični mleček pomaga okrepiti imunski sistem.

  Pri hujšanju se  imunski sistem odziva kot pri izjemno hudem stresu, saj začne organizem zaradi pomanjkanja krvnega sladkorja izdelovati stresne hormone, ki v maščobnih celicah povzročijo  razgraditev maščob. Razgrajene maščobe po krvi potujejo v jetra, kjer se predelajo v krvni sladkor. Stresni hormoni so zaslužni da shujšamo, žal pa močno prizadenejo imunski sistem.

  Nekaj mesecev po zaključenem hujšanju smo zelo občutljivi na nastanek hudih okužb, zato moramo obvezno okrepiti imunski sistem in se izogibati stresu, hudim telesnim naporom, psihičnim obremenitvam in mrazu. Imunski sitem lahko okrepimo na mnogo načinov, tukaj vam bom predstavila, kako ga lahko okrepite z matičnim mlečkom.

  Matični mleček je bele do svetlo rumene barve, odvisno od pigmenta v cvetnem prahu in je kiselkastega okusa in rahlo pekoč. Samo mlade čebele so sposobne izločati to najbolj hranljivo naravno hrano, ki nam je znana do danes.