Kako prepoznamo pomanjkanje vitamina B?

pomanjkanje vitaminov v telesu
B – complex! Kako prepoznamo pomanjkanje vitamina B? POGLEJ TU!

Pomanjkanje vitaminov v telesu se kaže na različne načine. Kadar imunski sistem oslabi, je zelo pomembno, da mu posvetimo vso pozornost. Pri raznih boleznih, prehodnih, kroničnih, rakavih, raznih alergijah in okužbah, pri hujšanju in večjih naporih,  je potrebno vedno najprej okrepiti imunski sistem.

Vitamin C in vitamini skupine B so topni v vodi, zato je njihov presnova hitra. Njihovo izločanje je hitro, poteka prek kože in ledvic. Te zaloge vitaminov zadostujejo le za nekaj tednov, zato moramo te vitamine uživati redno, da ne pride do pomanjkanja vitaminov v telesu.

Vitamini A, D, E, in K so topni v maščobah, zato se presnavljajo počasi. Telo jih vsrka kot maščobe, ali skupaj z njimi in jih shrani v maščobnem tkivu. Naše telo te vitamine skladišči in s temi zalogami lahko telo do neke mere zadosti potrebe po vitaminih, če jih s hrano zaužijemo premalo.

vitamin D
VITAMIN D3! NAROČITE SONČNI VITAMIN IN POSKRBITE ZA ZDRAVJE! KLIKNI TU!

Pomanjkanje vitaminov v telesu

Samo z močnim imunskim sistemom, se je telo sposobno braniti. Z vnosom vitaminov, ki nam primanjkujejo, to naredimo na naraven način, brez zdravil.

Seveda je potrebno obiskati zdravnika, če se naše počutje sčasoma ne izboljša.

Telo nam na različne načine sporoča katere vitamine potrebuje. Večino vitaminov dobimo iz hrane, včasih pa izčrpano telo ne zmore absorbirati snovi, ki jih potrebuje za preživetje, takrat je potrebno poseči po vitaminskih dodatkih in prehranskih dodatkih.

Pomanjkanje vitaminov v telesu lahko privede do hudih bolezni, zato  bodite pozorni kaj vam sporoča vaše telo.

Kako spoznamo pomanjkanje vitaminov v našem organizmu?

Vitamini so skupina kemično različnih snovi, ki jih telo nujno potrebuje, vendar v manjših količinah. Vnašamo jih s pravilno prehrano. Vitamini so pomembni v številnih telesnih dogajanjih, pri rasti, celični presnovi in vplivajo na telesno in duševno stanje posameznika. Pomanjkanje vitaminov v telesu lahko privede do neprijetnih ali celo hudih zdravstvenih posledic.

Po topnosti ločimo vitamine na topne v vodi in topne v maščobah. V maščobah topni so vitamini A, D ,E in vitamin K, vsi drugi so topni v vodi. Ustrezen vnos vitaminov v telo zagotavlja uživanje sadja in zelenjave.

Vitamini so nestabilne snovi, ki se pod vplivom zunanjih dejavnikov izgubljajo,zato je pomembno da sadje in zelenjavo uživamo tudi svežo in surovo, saj se vitamini na vročini in svetlobi izgubljajo.

vitamin C
VITAMIN C! Nepogrešljiv dodatek v zimskem času! NAROČI TU –  ugodna cena, brez poštnine!

Katere vitamine nujno potrebujemo?

Življenja ni mogoče vzdrževati brez osnovnih vitaminov, zato je potrebno vedeti kdaj imamo pomanjkanje vitaminov v telesu. Poznamo trinajst vitaminov, ki jih nujno potrebujemo.

 • vitamin A
 • vitamin D
 • vitamin E
 • vitamin K
 • vitamin C

Vitamini A, D, E, in K so topni v maščobah, zato se presnavljajo počasi. Telo jih vsrka kot maščobe , ali skupaj z njimi in jih shrani v maščobnem tkivu. Naše telo te vitamine skladišči in s temi zalogami lahko telo do neke mere zadosti potrebe po vitaminih, če jih s hrano zaužijemo premalo.

 • tiamin – vitamin B1
 • riboflavin – vitamin B2
 • niacin – vitamin B3
 • piridoksin – vitamin B6
 • kobalamin – vitamin B12
 • folna kislina – vitamin B9
 • pantotenska kislina – vitamin B5
 • biotin

Vitamin C in vitamini skupine B so topni v vodi, zato je njihov presnova hitra. Njihovo izločanje je hitro, poteka prek kože in ledvic. Te zaloge vitaminov zadostujejo le za nekaj tednov, zato moramo te vitamine uživati redno, da ne pride do pomanjkanja vitaminov v telesu.

Kako nadomeščamo pomanjkanje vitaminov?

Pomanjkanje vitaminov v telesu je lahko nevarno, zato pozorno opazujte svoje telo, ki vam bo vedno povedalo, da vam primanjkuje vitaminov. Priporočamo tudi članek, kako nadomeščati pomanjkanje vitaminov pri naporih v gorah.

Pomanjkanje vitamina A

Vitamin A ima pomembno vlogo pri zagotavljanju dobrega vida, pri razvoju celic in tkiv, pomembno vpliva na imunski sistem.

Glede na te trditve, ima vlogo pri presnovi železa, prispeva k ohranjanju zdravih celic, pomaga ohranjati zdravo kožo, ohranja vid, pomaga pri izboljšanju imunskega sistema in ima vlogo pri specializaciji celic.

Prvi znaki hudega pomanjkanja vitamina A je nočna slepota, ki se lahko razvije v hude poškodbe vida in trajno slepoto, pri manjšem pomanjkanju vitamina a, lahko pride do oslabitve imunskega sistema. V našem okolju so huda pomanjkanja tega vitamina redka, v državah v razvoju pa so eden glavnih vzrokov slepote in velike smrtnosti otrok. Vitamin A je potreben tudi za normalno spolno dejavnost in razmnoževanje, za nastanek posteljice in razvoj zarodka.

Vitamin A najdemo v rdeči zelenjavi, korenju, paradižniku, rdeči pesi in v temno zeleni zelenjavi, kot so špinača, regrat, peteršilj, kopriva.

Prav tako se nahaja v rumeni zelenjavi, rdečem, rumenem in zelenem sadju, mleku in mlečnih izdelkih, jajcih in ribjem olju. Pripravimo si okusno enolončnico in se oskrbimo z potrebnimi vitamini!

Pomanjkanje vitaminov skupine B

Kadar vas pesti pomanjkanje vitaminov v telesu, morate preveriti, katerih vitaminov vam primanjkuje.

Vitamini skupine B imajo velik pomen na naše telo. Kar osem vodotopnih vitaminov B ima v celicah človeškega telesa veliko presnovnih funkcij, pri katerih sodelujejo kot koencimi. Pomanjkanje vitaminov v telesu pogosto povzročijo prav vitamini iz skupine B.

Vitamin B1 – Tiamin

Pomanjkanje vitamina B1  se pokažejo kot motnje v presnovi ogljikovih hidratov, kot anoreksija, hujšanje, oslabelost mišic, apatičnost, zmedenost in razdražljivost. Lahko pride tudi do okvar živčevja in odpovedi srca.

Pogosto so ogroženi uživalci alkohola in narkotikov, kjer pride pogosto tudi do poškodbe jeter. Dober prehranski vir za vitamin  B1 so kvas, stročnice, polnozrnata žita, krompir, tuna, oreščki in svinjina. Tiamin se med kuhanjem izgubi, prav tako ni obstojen pri visokih temperaturah.

Vitamin B2 – Riboflavin

Vitamin B2 je toplotno odporen, pomanjkanje se kaže v motnjah vida z organskimi spremembami na očeh in sluznicah, ki ranljive in pogosto krvavijo. Riboflavin je pomemben pri sestavi dveh encimov za izgradnjo energije. Največ vitamina B2 boste dobili, če boste uživali kvas, mleko, drobovino in veliko zelenjave.

Vitamin B3 – Niacin

Če vam primanjkuje vitamina B3, se bo to najprej poznalo na vaši koži, ki bo postala mlahava in uvela. Lasje bodo brez leska, nohti pa krhki in lomljivi. Vitamin B3 boste nadomestili, če boste uživali piščančje prsi, svinjino, govedino, mlečne izdelke, suhe slive, datlje in avokado. Kot prehransko dopolnilo za zdravje las, kože in nohtov, priporočamo mineral msm!

Vitamin B6 – Piridoksin

Če vam primanjkuje vitamina B6, se vam bodo začeli pojavljati ekcemi in izpuščaji, lasje vam bodo prej osiveli in izpadli. Če vam primanjkuje vitamina B6, si privoščite kakšno pivo, saj je v pivskem kvasu veliko tega vitamina, prav tako je v bananah, puranu, govedini, orehih, jajcih in zelju.

Vitamin B12 – Kobalamin

Vitaminu B12 včasih niso posvečali veliko pozornosti, v zadnjem času pa ugotavljajo, da pomanjkanje tega vitamine lahko povzroči precej bolezni. Pri uravnoteženi prehrani, nam tega vitamina ne bi smelo primanjkovati. Če pa nam ga vseeno primanjkuje, ga je potrebno obvezno nadomestiti. Hude posledice pomanjkanja lahko privedejo do neozdravljive paralize, demence in možganskih poškodb.

Simptomi pomanjkanja so tudi depresivnost ali tesnobnost, kronična utrujenost, oslabljen imunski sistem, srčna obolenja, razna rakava obolenja. Z nadomeščanjem vitamina B12 si lahko pomagate tudi pri nespečnosti, astmi, diabetesu, hudemu stresu, kožnih obolenjih in pri menopavzi. Kako si pomagati v menopavzi si lahko preberete tukaj! 

Vse te težave so dovolj velik razlog, da preverite, če vam primanjkuje vitamina B12. Najdete ga v hrani živalskega izvora in nekaterih algah, predvsem v algah spirulina in chlorella. Največ vitamina B12 je v telečjih jetrih, piščančjih prsih, svinjini, hobotnici, v jajcih, govedini in rakih.

Vitamin B5 – Pantotenska kislina

Vitamin B5 je pomemben za zaščito čustvenega in telesnega stresa, izboljšuje vitalnost in upočasnjuje proces staranja.

Vitamin B9 – Folna kislina

Folna kislina sodeluje pri nastajanju serotonina, hormona sreče, ter noradrenalina in dopamina, ki sta odgovorna za prenos živčnih dražljajev. Pri starejših je za slabokrvnost večkrat posledica pomanjkanja vitamina B9.

Dobimo ga z uživanjem zelene listnate zelenjave, jetrc, drobovine, kvasa in sadja. Pomanjkanje tega vitamina se kaže kot kronična utrujenost, izguba apetita in nespečnost. Najdemo ga v mesu, stročnicah in polnozrnatih žitih.

Vitamin B7-  Biotin

Glavna naloga vitamina B7 je presnova ogljikovih hidratov in maščobnih kislin. Zagotavlja energijo za možgane. Pomaga pri uravnavanju holesterola, saj mu preprečuje nalaganje na stene ožilja. Preprečuje sivenje las, ohranja zdravo kožo, lase,in nohte.

Vitamin B7

Vitamin B7 uničujeta alkohol in kontracepcija. Pomanjkanje povzročajo antibiotiki, znaki pomanjkanja pa so vnetje kože, oslabelost, depresija. Najdemo ga v paradižniku, jajčnem rumenjaku, jetrih, cvetači in stročnicah. (1)

Pomen mineralov pri razstrupljanju telesa

Poleg vitaminov naše telo nujno potrebuje tudi minerale in druge snovi, brez katerih ne more delovati. Pri hujšanju in pri razstrupljanju telesa je skoraj nujno potreben mineral magnezij, ki razstrupljanje telesa odpravi skoraj v trenutku. Poleg magnezija lahko za alkaliziranje presnove uživamo tudi različna prehranska dopolnila ki vsebujejo mineralne soli.

Mnoge minerale vsebujejo že alkalna hrana ki jo uživamo, vendar lahko stres in fizični napori ogrozijo ravnovesje in ogrozijo ravnovesje, saj povečujejo potrebo po soleh. Za alkalizacijo je najboljši magnezij, dobro pa se odrežejo tudi kalij, natrij in kalcij. Prednost teh mineralov je ta, da jih telo obdrži ravno toliko, kolikor jih potrebuje, presežek pa se izloči z urinom. Preden se odločimo za uživanje določenih prehranskih dopolnil, se moramo posvetovati z zdravnikom.

Magnezij

Magnezij je mineral, ki ga moramo pri razstrupljanju telesa vsekakor uživati v obliki prehranskega dopolnila. Nevtralizira vse kisle odpadke v telesu, z raziskavami so dokazali, da magnezijeve soli izredno učinkovite predvsem pri zakisanosti telesa, ki se kaže kot kronična utrujenost, bolečine v mišicah in težave s prebavo.

Magnezij je uspešen tudi v boju pri zastrupitvah, ki vključujejo živčni sistem. Te zastrupitve povzročajo razdražljivost, slabo koncentracijo in splošno slabo počutje.

Priporočeni dnevni odmerki magnezijevih soli so 350 mg za moške in 280 mg za ženske. 

Kalij

Kalij najdemo v obliki kalijevega citrata, uživamo ga kot prehransko dopolnilo. Kalij alkalizira telo in izboljša delovanje mišic. Pomaga tudi pri hiperacidozi želodca. Ta mineral je pomemben tudi zato, ker ovira nastajanje kristalov, ko so sečna kislina, cistin in ksantin.

Pomaga tudi preprečevati nastajanje ledvičnih kamnov. Zaradi učinkovanja proti sečni kislini, kalij pomaga preprečevati putiko. Putika je presnovna motnja, pri kateri nastajajo kristali sečne kisline v sklepih. Kalij je pogosto združen v prehranskih dopolnilih z magnezijem.

Kalcij

Pri razstrupljanju telesa in jeter,  je kalcij izjemno pomemben. Telo ima na voljo mehanizme, s katerimi se brani pred pretirano zakisanostjo. Za popravljanje vrednosti pH v krvi telo sprosti del kalcija, ki ga skladišči v kosteh. Kalcij dodajamo iz dveh razlogov.

Zaradi hitrega dvigovanja vrednosti pH pri metabolični acidozi in v kombinaciji z vitaminom D, vračanje kalcija, ki so ga kosti izgubile v preteklosti. Dvojna funkcija kalcija nam omogoča ohranjanje bolj prožnega in odpornega okostja. Priporočen dnevni odmerek kalcijevega citrata je 500 mg. 

Natrij

Natrijev bikarbonat je poznan po temu, da se že dolgo uporablja za zmanjševanje kislosti želodca. Učinkuje skoraj takoj, zaužijemo ga v prahu, ki ga raztopimo v vodi. Učinek lahko okrepimo, če dodamo še kakšen drug alkalni element, primeren je sok limone. 

Zjutraj na tešče spijemo pol kozarca vode, ki ji dodamo sok pol limone in natrijev bikarbonat. To je najboljši napitek proti zakisanju telesa. Namesto limoninega soka, lahko dodamo tudi dve žlici domačega jabolčnega kisa.

Za dolgoročno alkaliziranje telesa je 1 gram natrija na dan. 

Viri:

Dr. Jorg Grunwald, Zelena lekarna

Klaus Oberbeil, Z vitamini do zdravja