Kaj je povečava prsi?

posted in: Drugo | 0

Povečava prsi, znana tudi kot augmentacija dojk ali mamoplastika s silikonskimi vsadki, je kirurški postopek, pri katerem se poveča velikost in izboljša oblika dojk ženske. Namen povečave prsi je izboljšati estetski videz dojk, povečati polnost in oblikovati bolj sorazmerne dojke glede na telo pacientke.

Postopek povečave prsi vključuje vstavljanje silikonskih vsadkov pod prsi za povečanje njihove velikosti. Vsadki so napolnjeni s silikonskim gelom ali slano raztopino, in so na voljo v različnih velikostih, oblikah in teksturah. Izbira ustrezne velikosti in vrste vsadkov se prilagodi posameznim željam in telesni anatomiji pacientke.

Glavne indikacije za povečavo prsi vključujejo:

1. Majhne dojke: Ženske, ki imajo prirojeno majhne dojke ali so izgubile volumen dojk zaradi staranja, nosečnosti ali izgube telesne teže, se lahko odločijo za povečavo prsi, da pridobijo bolj polne in privlačne dojke.

2. Asimetrija dojk: Povečava prsi se lahko izvede tudi za izboljšanje asimetrije dojk, ko ena dojka bistveno odstopa od druge po velikosti ali obliki. Postopek lahko pomaga doseči bolj uravnotežen videz in simetrijo med dojkami.

3. Obnovitev dojk: Po mastektomiji ali drugih medicinskih posegih za odstranitev dojk se lahko izvede povečava prsi kot del postopka rekonstrukcije dojk. To pomaga obnoviti videz in samozavest ženske po izgubi dojk.

Postopek povečave prsi običajno poteka pod splošno anestezijo. Kirurg naredi rez na določenem mestu, običajno v bližini areole ali pod prsmi. Skozi ta rez se ustvari prostor za vstavitev vsadka pod dojko. Vsadek se lahko namesti bodisi pod mišico dojke (submuskularna) ali pod žlezo (subglandularna), odvisno od posameznih okoliščin in želja pacientke. Po vstavitvi vsadka se rana skrbno zapre s šivi.

Po operaciji je običajno potreben nekaj dni počitka in omejitev fizične aktivnosti. Med okrevanjem se pacientki svetuje nošenje posebnega podpornega modrčka, ki zagotavlja potrebno oporo in stabilnost prsim. Redni kontrolni pregledi so pomembni za spremljanje procesa celjenja in oceno končnega rezultata.

Povečava prsi lahko pomaga ženskam doseči želeno polnost, obliko in samozavest v zvezi z njihovimi dojkami. Vendar pa je pomembno, da se pacientke pred posegom posvetujejo s kvalificiranim plastičnim kirurgom, ki bo ocenil njihovo stanje, razložil možnosti in tveganja ter svetoval najboljši pristop za dosego želenih rezultatov.

Povečava prsi je osebna odločitev, ki jo je treba temeljito premisliti in razpravljati s strokovnjakom, da se dosežejo najboljše možne estetske in zadovoljive rezultate.

Ostale priporočene vsebine