Hrana za ozek pas in raven trebuh

hrana za ozek pas in raven trebuh
RAVEN TREBUH? POLEG HUJŠANJA SE MORAMO TUDI RAZSTRUPITI! POGLEJ VEČ TU!

V tem članku pišemo o tem, katera je najboljša hrana za ozek pas in raven trebuh. Marsikdo med nami se nesrečno opazuje pred ogledalom, trebušček visi čez nove, lepo oprijete hlače. Majčka ki je bila v izložbi  super, na našem trebuščku ne izpade preveč zapeljivo.

Rešitev je v zdravi hrani! Sestavimo si jedilnik za hujšanje, v recepte pa vključimo veliko zelenjave, sadja, zelišč in začimb!

Hrana za ozek pas in raven trebuh – super TOP nasveti!

Maščoba okoli trebuha verjetno posledica neprimerne prehrane in premalo gibanja, nabralo se je tudi nekaj odvečnih kilogramov, telo je postalo leno in zaspano. Potrebno je nekaj storiti! Nasvetov  vam verjetno ne manjka, saj vsakdo rad priskoči na pomoč s kakšno novo dieto, telovadbo ali vam ponuja čudežno tabletko, s katero boste čez noč izgubili vse grehe, ki ste jih nabirali mogoče že več let.

A sami dobro veste, da to ni tako enostavno. Dober nasvet, ki bi ga mogoče lahko upoštevali je sprememba prehranjevanja, hrana za ozek pas in raven trebuh vam bo pomagala pri izgubi maščobe okoli trebuha in vam pomagala, da bo vaš trebuh spet raven.

Če imate okoli pasu veliko maščobe, ste verjetno tudi napihnjeni. Na pomlad prebava rada zataji, zato je občutek napihnjenosti še toliko večji. Hrana za ozek pas in raven trebuh vam bo pomagala premagati odvečne kilograme in občutek napihnjenosti.

Na pomlad nam večkrat primanjkuje vitaminov in mineralov, zato vam kakšna drastična shujševalna dieta lahko naredi več škode kot koristi, zato telo nežno pripravite na spremembe. Na vašo prebavo bo zelo blažilno deloval peteršiljev sok, ki si ga lahko vedno pripravite svežega.

Lanena semena

Lanena semena so primerna tudi za hujšanje. Lan gojijo predvsem za izdelavo tekstilnih vlaken iz njegovih stebel, vendar so njegova semena tudi prava zakladnica zdravja. Lanena semena hranilna vrednost in koristni učinki so pomembni predvsem zaradi bogatih sluzi ki spodbujajo peristaltiko in varujejo sluznice prebavnih poti. V lanenih semenih se prepletajo mešanice hranljivih snovi, ki so izredno prijazne do organizma.

Lanena semena zdravilni učinki

Hranljive snovi ki jih najdemo v lanenih semenih so koristne predvsem pri boleznih prebavil. V stiku z vodo lanena semena sproščajo sluzi ki delujejo kot naravno odvajalo. Sluzi se v stiku z vodo širijo in oblikujejo viskozno želatino. Ta želatina deluje na črevesno peristaltiko, jo spodbuja in preprečuje draženje sluznice. Na stenah črevesja in želodca ustvarja zaščitno plast in s tem ščiti sluznico črevesja in želodca. Podobno delujejo tudi semena indijskega trpotca, ki je prav tako priljubljeno živilo za hujšanje.

Lanena semena delujejo tudi protivnetno, uravnavajo črevesno floro in blažijo simptome razdraženega črevesja. Zaradi vseh teh koristnih lastnosti so lanena semena pogosto na jedilnikih pri shujševalnih dietah. Poleg vseh teh koristnih lastnosti, pa lanena semena vsebujejo tudi lignane, to so fitoestrogeni, ki uravnavajo hormonske spremembe, zato so lanena semena koristna tudi pri težavah v menopavzi in za lajšanje predmenstrualnega sindroma.

Peteršilj

Pravi peteršilj, Petroselini fructus, najpogosteje uporabljamo kot jušno zelenjavo in kot začimbo za pripravo raznih receptov. Peteršilj je manj poznan kot zdravilno zelišče, čeprav vsebuje mnoge koristne učinkovine. V korenini in semenih peteršilja najdemo hlapna olja. V korenini pa se nahajajo sladkorji, inozit, sluzi, mineralne snovi in  flavonski glikozidi, predvsem snov apiin, ki ga najdemo tudi v listih.

Sestavini apiol in miristicin v peteršilju imata spazmolitično delovanje, saj močno sproščata krče in poživljajoče delujeta na maternico. Zaradi teh učinkov so zeliščarji peteršilj uporabljali za lajšanje menstrualnih krčev. V starih časih so ženske vedele tudi to, da lahko semena peteršilja v večjih količinah tudi povzročijo splav. Pogosto so se dogajale zlorabe in prihajalo je do zastrupitev.

Pomembno!

Kot sredstvo za hujšanje je peteršilj manj poznan, uporabljamo ga predvsem kot čaj ali kot zeliščni sok iz peteršiljevih listov.  Diuretično delovanje semen in olja povzročajo učinkovine apiol in flavonski glikozidi, predvsem apiin. Če se odločimo za hujšanje s semeni peteršilja, potem moramo to storiti pod zdravniškim nadzorom.

Semena peteršilja in eterično olje peteršilja so močni diuretiki in jih ne smemo uporabljati brez zdravniškega nadzora. Nikoli jih ne uporabljamo v nosečnosti ali med dojenjem. Prevelike količine dražeče delujejo na ledvice in prebavni trakt. Pri zastrupitvi s semeni in peteršiljevim eteričnim oljem pride do centralne ohromitve in motenj krvnega obtoka.

Peteršiljevi listi za hujšanje

Varno  je uživanje peteršiljevih listov, ki jih dnevno uporabljamo pri pripravi hrane, jih dodamo v zeliščne napitke ali pa pripravimo peteršiljev sok. 

Eno steblo peteršilja na drobno narežite ali zmiksajte in ga zmešate z sokom ene limone in skodelice vode. Sok pijte zjutraj na prazen želodec pet dni, nato naredite deset dni pavze. Peteršiljev sok bo vaše telo nahranil s prepotrebnimi vitamini in minerali, izboljšal prebavo in vam pomagal potrošiti odvečne kalorije.

Peteršiljev čaj za hujšanje

Peteršiljev čaj lahko pripravimo tako iz korenin, semen ali iz svežih listov. Ker je uporaba semen in korenine za hujšanje lahko nevarna za naše zdravje, bomo uporabili sveže peteršiljev liste.

Zavremo liter vode in vanjo dodamo pet žlic svežega, sesekljanega peteršilja. Dobro premešamo in pustimo vreti 5 minut. Pokrijemo in pustimo počivati 15 minut, nato čaj precedimo. Pijemo 3 skodelice čaja na dan, vedno pred obroki.

Čaj pijemo 14 dni, nato uživanje prekinemo za 14 dni in po potrebi čajno kuro spet ponovimo. 

(1)

Ali veste, da so vsi dietni pregovori same resnice?

Pregovori so življenjske resnice in so nastajali skozi stoletja iz dobrih in slabih spoznanj. So droben del velike kulturne dediščine od najstarejših časov do danes. Pregovor je vedno potrdilo življenja, ker ga je življenje preizkusilo. Pregovori o dieti nam lahko služijo za vsakdanje nasvete pri ohranjevanju in krepitvi zdravja, hrana za ozek pas in raven trebuh je lahko v današnjem času še vedno takšna, kot je bila nekoč.

Za izgubo trebuščka si lahko omislite  mnogih  diet, a zakaj si ne bi izbrali diet, ki že stoletja pregovorno veljajo za uspešno in varno. Pri teh dietah lahko uporabimo hrano ki jo uporabljamo vsak dan in mogoče ne vemo kako zelo koristna je lahko za naš organizem.

Čebula

Čebula ima že od davnih časov velik pomen. V ljudskem zdravilstvu čebulo uporabljamo podobno kot česen. Pomaga pri obolenjih ožilja in povišanem holesterolu, pri želodčnih in črevesnih težavah, pa tudi pri prehladnih obolenjih. Ima mnogo zdravilnih lastnosti, pri hujšanju je še posebno dobrodošla:

  • čebulni sok zbuja tek in odvaja vodo iz telesa
  • krepi živce
  • pospešuje prebavo in odganja vetrove
  • znižuje krvni sladkor
  • zmanjša krče in mehča sluz v pljučih
  • krepi srce in znižuje povišan holesterol
  • čebulni sok pomaga pri prehladu in hripavosti

Čebulo lahko uživamo surovo v solatah, lahko jo sesekljamo in jo pojemo s kruhom, ali pa jo sesekljano pomešamo z medom. Lahko pa jo  tudi stisnemo in čebulni sok vzamemo trikrat na dan po eno žličko. (1)Če vas skrbi slab zadah zaradi čebule, si preberite tale članek!

Čebula je nepogrešljiva tudi pri pripravi vsakodnevnih receptov, saj si ne predstavljamo kuhanja brez čebule.

Koristne učinkovine v čebuli

Pomembne učinkovine v čebuli so cikloaliini, ki izhajajo iz žveplo vsebujočih aminokislin. Solze ki nam jih prikliče čebula, povzroča propantial-oksid, ki nastane iz alicina. Učinkovine v čebuli spodbujajo izločanje prebavnih sokov in tako spodbujajo tudi delovanje prebave. Učinkuje na cel prebavni trakt, tudi na vse žleze, se pravi na jetra, žolčnik in trebušno slinavko.

Koristne snovi v čebuli delujejo antibakterijsko, posebej na škodljive črevesne bakterije, medtem ko pospešuje rast normalnih koli bakterij. Hkrati tudi draži dvanajsternik ki zato izloča več hormona sekretina, kar preko krvi vpliva tudi na trebušno slinavko in ta posledično proizvaja več prebavnih fermentov.

Trebušna slinavka izloča fermente za prebavo beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Učinkovine v čebuli vplivajo tudi na presnovo sladkorja in znižuje krvni sladkor. Čebula blaži krče v prebavne traktu in preganja črevesne zajedalce.

Pri hujšanju je čebula pomembna tudi zato, ker spodbuja izločanje vode in preprečuje nabiranje tekočine v trebuhu, jetrih, nogah in pljučih. Vpliva tudi na ledvice in na delovanje srca, saj razširja koronarne žile iz izboljšuje prekrvavitev srčne mišice.