Diete za zdravje – dieta za sladkorne bolnike, luskavico, preobčutljivost na mleko, jajca in cvetni prah

Dieta! Ko slišimo besedo dieta, najprej pomislimo na hujšanje. Kaj so skrivnosti uspešne shujševalne diete? Vaša dieta bo uspešna, če se boste držali določenih smernic, ki jih vsaka dieta predpisuje.  Vendar diete niso namenjene samo hujšanju.

Različne diete so posameznikom predpisane tudi pri zdravstvenih težavah. Najpogosteje zdravniki predpišejo dieto za diabetike, pogosta je tudi dieta za jetra in žolč, pa razne diete za črevesje ali za lajšanje prebave. Poseben izziv pa so diete za ljudi, ki so preobčutljivi na določena živila. Najpogostejša so preobčutljivost na mlečne beljakovine, jajčne beljakovine in preobčutljivost na orehe. Pogoste so tudi alergije na cvetni prah, žita, na meso in celo na zelenjavo, krompir in stročnice. 

Poznamo posebno dieto pri luskavici, dieta za zdravje srca in še mnoge druge diete za ohranjanje zdravja. Poleg diete si pri raznih bolezenskih stanjih lahko pomagamo tudi z naravnimi pripravki iz zelišč, vse bolj priljubljeni so izdelki iz konoplje.

dieta
Dieta pri različnih alergijah! TUKAJ poglej več!

Dieta pri luskavici

Luskavica ali psoiraza je kronična imunsko pogojena bolezen, je ena med najpogostejšimi kožnimi boleznimi. Luskavica se najprej pokaže s pordelo kožo, ki se lušči, nato pa se pojavijo srebrne luske odmrlih kožnih celic in zadebeljeni plaki, ki se lahko pojavijo po celem telesu. Luskavica se najpogosteje pojavi na lasišču, na komolcih, kolenih in na ledvenem ali križnem delu hrbtenice. Pojavi se tudi na nohtih, dlaneh, stopalih, spolovilih in včasih celo na obrazu.

Luskavica ne prizadene le kože, pač pa se vnetje pokaže tudi drugje. 40% bolnikov z luskavico razvije psoriatični artritis, ki nas lahko nezdravljen privede do invalidnosti. Mnogi bolniki z luskavico zbolijo za Chronovo boleznijo, za srčno žilnimi boleznimi, premaga jih depresija, pogosto dobijo še sladkorno bolezen, povišan holesterol, krvni tlak in povišano telesno težo. Luskavico lahko dobimo v katerem koli življenjskem obdobju, najpogosteje se pojavi med 20 in 40 letom starosti. 

Luskavica je boleča in neprijetna bolezen, ki jo spremlja srbež, bolečine in vidne kožne spremembe. Zaradi tega bolezen pogosto privede do stigmatizacije in socialne izolacije. Tudi bolečine ki so prisotne, pogosto ovirajo vsakodnevne aktivnosti bolnika in mu tako močno poslabšajo kakovost življenja. 

Katerim živilom se moramo izogibati pri luskavici?

 • Bolniki z luskavico in kronično urtikarijo, to je koprivnica, bi se morali na daleč ogniti živilom ki vsebujejo histamin. Obstaja posebna dieta z zmanjšanim vnosom histamina. Histamin se nahaja v prekajenih ribah, v paradižniku in v zorjenih sirih. Histamin je biološka snov, ki jo najdemo v mnogih živilih. Encim v črevesni sluznici to snov razgradi, postopek imenujemo diaminooksidaza, DAO. Bolniki z luskavico imajo običajno prenizko raven DAO v krvi in v črevesju, zato se v telesu zadržuje preveč histamina. Pojavijo se simptomi, ki so podobni pojavom pri alergiji. Bolezen se imenuje histaminska intoleranca (HIT). Ti simptomi se največkrat pojavijo po zaužitju hrane, ki vsebuje velike količine histamina že v svoji naravni sestavi.
 • Pogosto vnetje povzročijo snovi, ki se imenujejo psevdoalergeni. Najdemo jih v prehranskih aditivih, predvsem v obliki umetnih barvil in konzervansov. Nahajajo pa se tudi v obliki naravnih substanc v nekaterem sadju in zelenjavi. O vplivu psevdoalergenov na luskavico je narejeno malo raziskav, a mnogi bolniki so se počutili bolje, če niso uživali konzervirane hrane. 
 • O izogibanje glutenu je pri luskavici že veliko povedanega. Za lajšanje težav pri psoriazi se razvnema precej razprav in z nekaterimi študijami so res dokazali povezavo celiakije in psoriaze. Zaradi tega se mnogi bolniki z luskavico odrečejo jedem ki vsebujejo gluten, najbolj na udaru je kruh.  
 • Vsekakor pa se morajo bolniki z luskavico izogibati jedem ki povzročajo vnetja. Hrana ki povzroča vnetja: rdeče meso, mlečni izdelki, prečiščen sladkor, bela moka in vsa predelana hrana. Posebej previdni moramo biti v času praznikov, kot so Velika noč in Božič, saj je takrat na mizi veliko prepovedanih dobrot.

Priporočena živila pri luskavici

 • Z raziskavami so odkrili, da bolnikom z luskavico pogosto primanjkuje vitamina D. Vsi dobro vemo, da je za najboljše zdravilo za luskavico izpostavljanje soncu, tako dobimo tudi največ vitamina D. Vendar se vitamin D nahaja tudi v nekaterih živilih: masten ribe in jajca, zato naj bo dieta prilagojena tem živilom.
 • Omega 3 maščobne kisline nujno potrebujemo za normalno delovanje telesa. Delujejo protivnetno in so znane po imunomodulatornem delovanju in tako močno vplivajo na imunski odziv v telesu. Omega 3 maščobe najdemo v mastnih ribah, to so predvsem losos, slanik ali skuša. Omega 3 maščobne kisline so močno zastopane tudi v semenih: lanena semena, bučna semena, konopljina semena in tudi orehi.
 • Pomen antioksidantov pri bolnikih z luskavico je izredno pomemben! Z raziskavami so dokazali, da si lahko z antioksidanti pomagamo pri preprečevanju fiziološkega neravnotežja, ki je pogosto povezan z luskavico. Najbolj poznan antioksidant je vitamin C, ki ga dobimo v mnogih živilih, veliko ga je v agrumih ali v papriki. Pomemben je tudi vitamin E, najdemo ga v mandljih ali špinači. Pri luskavici lahko pojemo tudi veliko svežega korenja, saj vsebuje izredno pomemben antioksidante beta karoten. 
 • Priporočena zelenjava pri luskavici: brokoli, cvetača, zelje, ohrovt, špinača, vodna kreša in vse vrste solat, posebej regrat in radič. Pri luskavici lahko uživamo tudi šparglje, artičoke, redkvice, čebulo, česen, por in vsa sveža zelišča. 
 • Priporočeno sadje pri luskavici: gozdne jagode, borovnice, maline, robide, češnje, granatno jabolko, kivi, jabolka, hruške, citrusi, nektarine, breskve, slive, fige in datlji. 
 • Pri luskavici lahko uživamo avokado in olive, ter seveda hladno stiskano olivno olje. Uživamo lahko tudi kokosovo olje, orehovo olje, sezamovo olje, laneno olje in olje makadamije. 
 • Namesto bele moke uživamo kokosovo moko, mandljevo moko, lešnikovo in sezamovo moko. 
 • Dovoljeni mlečni izdelki pri luskavici: maslo, prečiščeno maslo, parmezan, izdelki iz ovčjega in kozjega mleka. Od jogurtov si lahko privoščimo kokosovo jogurt. Dovoljena je tudi naravna sirotka. 
 • Zdravi prigrizki pri luskavici: pistacije, kokos, lešniki, kostanj, lanena semena, konopljina semena. 

Dieta pri alergiji na mlečne in jajčne beljakovine

Pri alergiji na mleko je potrebno poleg mleka, iz prehrane izločiti tudi vse mlečne izdelke. Prepovedana je tudi smetana, mlečni sladoled, kisla smetana, maslo, jogurt, skuta in pinjenec. Mogoče bodo lahko ljudje z alergijo na mleko uživali kislo mleko, vendar je potrebno to previdno preizkusiti. Beljakovine v kislem mleku so nekoliko spremenjene, zato mogoče ne alergijskih reakcij. Posebej pozorni moramo biti na mlečne izdelke, ki so skriti v različnih konzerviranih izdelkih, v kruhu, prelivih za solato ali vnaprej pripravljenih omakah. 

Pri alergiji na jajčne beljakovine, bolniki seveda ne smejo uživati jajc; ne surovih, kuhanih ali pečenih. Previdni morajo biti tudi na druge izdelke, v katerih se verjetno skrivajo jajca; jušni rezanci in testenine, biskvitno in kvašeno testo. Prepovedana je tudi majoneza in različne sestavljene solate, ki verjetno vsebujejo majonezo. Jajca so pogosto tudi v krompirjevih enolončnicah, najdemo jih v mesnih štrucah, mesnih cmočkih ali krompirjevih cmokih. 

Ljudje, ki so preobčutljivi tako na mlečne izdelke kot na jajčne beljakovine, imajo precej oteženo prehranjevanje. Izogibati se morajo vsem živilom ki vsebujejo tako jajca, kot mlečne izdelke. Poleg tega ni dovolj, da se tem živilom izogibajo, pač pa je potrebno najti nadomestilo zanje.

Pri teh alergijah lahko bolniki uživajo meso, ribe in perutnino, ter tudi gobe, krompir, zelenjavo, sladkor in sadje. Pri peki in pri zgoščevanju juh, lahko namesto jajc uporabimo sojino moko. Ena žlica sojine moke zmešana z dvema žlicama vode, nadomesti eno jajce. 

Juha iz brstičnega ohrovta

Juha iz brstičnega ohrovta je okusna jed na žlico, ki je primerna tudi za ljudi, ki so preobčutljivi na mleko in jajca. za pripravo lahko uporabimo svež ali globoko zamrznjen brstični ohrovt.

Recept za juho iz brstičnega ohrovta:

 • 3/4 l čiste mesne juhe
 • 250 g brstičnega ohrovta
 • 250 g govedine za juho
 • 250 g krompirja
 • 250 g jušne zelenjave
 • sol in poper
 • ščepec majarona in timijana

Čisto mesno juho segrejemo, dodamo goveje meso, zavremo in počasi kuhamo 45 minut. Medtem olupimo krompir in ga narežemo na velike kose.

Očistimo in narežemo tudi jušno zelenjavo in jo skupaj s krompirjem stresemo v juho. Dodamo še brstični ohrovt, pokrijemo in počasi kuhamo 20 minut, da vsa zelenjava zmehča.

Začinimo s poprom, soljo, majaronom in timijanom. Meso vzamemo iz juhe, ga narežemo na koščke velike za grižljaj in stresemo nazaj v juho. 

Jabolčni riž

Jabolčni riž je okusna sladica, ki jo lahko uživajo tudi tisti, ki imajo alergijo na mleko in jajca. Jabolčni riž je primeren tudi za lahko kosilo ali pozno večerjo. Po tem receptu lahko pripravimo tudi riž s suhim sadjem, ki ga prej 12 ur namakamo v 1/ 4 l vode. 

Recept za jabolčni riž:

 • 125 g okroglozrnatega riža
 • 1/2 l vode
 • ščepec soli
 • 2 žlici sladkorja
 • naribana limonine lupinice
 • 250 g jabolk
 • cimetov sladkor za posipanje

Riž operemo in odcedimo. Vodo pristavimo s soljo, sladkorjem in limonino lupinico, ter zavremo. Dodamo riž, in olupljena, očiščena in na ploščice narezana jabolka. Na majhnem ognju skuhamo do mehkega.

Preden jabolčni riž ponudimo, ga potresemo s sladkorjem, ki smo mu primešali malo cimeta. 

Dieta za hujšanje

Ko se lotite diete za hujšanje morate kar nekaj vedeti o sami dieti. Koliko kalorij lahko dnevno zaužijete, da bo vaše hujšanje še varno in koliko kalorij morate porabiti, da bo vaša dieta sploh smiselna. Poznamo res veliko različnih diet za hujšanje, nekatere so nesmiselne in preveč obljubljajo, nekaj pa je resnično dobrih.

Katere diete za hujšanje se bomo lotili je seveda naša odločitev, odvisno je tudi koliko želimo shujšati, kam želimo shujšati in kakšno je naše splošno zdravstveno stanje. Pogosto se ljudje odločajo za shujševalno dieto brez mesa, kar je čisto sprejemljivo, čeprav se moramo tudi pri tej dieti držati nekaj pravil, predvsem pa moramo biti pozorni na to, kako bomo kombinirali hrano pri sestavi jedilnika. 

Dieta za hujšanje brez mesa

Dieta brez mesa naj bi bila sestavljena v naslednji kombinaciji:

 • 30% žitaric
 • 40% sadja in zelenjave
 • 10% mlečnih izdelkov
 • 10% sočivja
 • 10% suhega sadja

Nasveti za kombiniranje hrane pri dieti brez mesa

 • Kislo južno sadje, pomaranče in limone, uporabljajte ob postih ali pri razstrupljanju telesa. Sadje in sadni sokovi se ne mešajo dobro s sladkim sadjem ali na splošno z drugo hrano.
 • Sladko sadje, banane, lubenice, marelice, smokve, dinje in hruške se še kar dobro kombinirajo s polkislim sadjem, kot so češnje, maline, kaki, robide, borovnice in breskve. O hujšanju z borovnicami si lahko pogledate v tem prispevku.
 • Sladko sadje se ne sme mešati z oljnatim sadjem, to so mandlji, pinole, kokos, avokado in olive, lahko pa se uporabi z mlečnimi izdelki ali z moko.
 • V istem obroku ne uživajte skupaj sadja in zelenjave, izjema sta ananas in jabolka.
 • Zelenjavo pripravljajte z oljnatimi maščobami in sočivjem. Vedno posegajte po hladno stiskanih oljih, priporočljiva so olivno olje, kokosovo, olje črne kumine, konopljino olje.
 • Nikoli ne vnesite v obrok dveh ali več sestavin, ki so polne proteinov, na primer sočivje ali sir, žitarice s proteinsko hrano. Razna žita in riž se dobro ujemajo z zelenjavo. Uspešno je tudi hujšanje z zelenjavo, preberite si ta članek.
 • Med obrokom ne mešajte mleka z zelenjavo! Sadje jejte kot ločen obrok ali skupaj z vročim mlekom. Poglejte tudi članek zdravljenje s sadjem in zelenjavo!

Kako razporedimo dnevne obroke pri dieti?

 • Slaščice uživajte kot samostojen obrok, nikoli na koncu obeda, ker so zelo težko prebavljive.
 • Sladko, mastno sadje in žitarice so zelo redilna mešanica, zato se te kombinacije pri hujšanju izogibajte.
 • Lahek zajtrk naj bo sestavljen iz jogurta, sadja in čaja. Malce težji zajtrk vsebuje prepečenec, marmelado in čaj.
 • Približno pol ure pred kosilom lahko pijete vodo kolikor želite. Kosilo začnite s predjedjo, lahko samo solato, pomembno je, da je to hladna hrana.
 • Če imate radi slaščice je najboljše, da jih pojeste kot popoldanski malico, okoli pete ure popoldne. Primerne so tudi lchf sladice!
 • Večerni obrok naj ne bo preobilen, če imate težave z črevesjem, je za večerjo najboljša samo zelenjavna juha. Pri težavah s prebavo priporočamo uporabo indijskega trpotca!

To je nekaj splošnih nasvetov pri shujševalni dieti brez mesa, pazite, da  boste pri izvajanju diete zaužili najmanj 1000 kalorij, da ne ogrozite svojega zdravja. Poslušajte svoje telo, saj vam bo pravi čas povedalo, kaj delate narobe, samo dobro mu prisluhnite! (1) (2)

Dieta pri sladkorni bolezni

Sladkorna bolezen je bolezen presnove, pri kateri se pojavi visoka koncentracija glukoze v krvi. Poznamo dva tipa sladkorne bolezni: Sladkorna bolezen tipa 1 in sladkorna bolezen tipa 2. Najbolj nevarna je sladkorna bolezen tipa 2, gre za avtoimunsko bolezen. Imunski sistem napade zdrave celice trebušne slinavke, ki so odgovorne za proizvajanje inzulina. 

Prvi znaki sladkorne bolezni so srbeča koža, pogosto nočno uriniranje, močna žeja, suha usta, lepljiva slina in izredno povečana želja po hrani. Pogosto se pojavi nepojasnjeno hujšanje, kljub temu, da se redno prehranjujemo. Pojavi se lahko meglen vid, kronična utrujenost, nenehna vnetja mehurja, vnetja kože, boleče dlesni, pekoče noge in vroča stopala in podplati. 

Pri sladkorni bolezni tipa 2 najdemo najpogosteje ljudi ki so prekomerni debeli in imajo izredno povečan obseg čez trebuh. Pri teh ljudeh je tudi skoraj vedno prisotna motena presnova maščob. 

Prepovedana hrana pri sladkorni bolezni

Diabetes ali sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen, njena osnovna motnja je nesposobnost prehajanja krvnega sladkorja iz krvi v celice. To prehajanje omogoči inzulin. Če je inzulina v krvi  premalo ali če se celice nanj ne odzovejo, se vrednost krvnega sladkorja poveča.

Povečane vrednosti krvnega sladkorja povzročajo okvare malih žil oči in ledvic ter okvaro živcev. Dolgotrajna sladkorna bolezen pospeši aterosklerozo, ki prizadene srčno in možgansko žilje ter žilje udov in lahko vodi v srčni infarkt, možgansko kap ali odmrtje (gangreno) uda. Da bi se izognili zapletom, je treba vrednosti krvnega sladkorja skrbno nadzorovati.

Ko nam ugotovijo sladkorno bolezen, bomo verjetno dobili zdravila, mogoče pa bomo lahko stanje rešili s spremembo življenjskega sloga. Najprej je potrebno zmanjšanje čezmerne teže, dietna prehrana in veliko telesne dejavnosti. Pri sladkorni bolezni so nam strogo prepovedana naslednja živila:

 • Pri sladkorni bolezni moramo najprej črtati uživanje alkohola! Mogoče si kdaj privoščimo kozarček dobrega vina, vendar popolnoma izločimo uživanje penečih vin. 
 • Iz prehrane moramo popolnoma izločiti bel kruh, občasno in v manjših količinah lahko uživamo črn kruh. 
 • Iz jedilnika črtamo vse sladkarije, sladka peciva in tudi testenine. Rastlinska olja uživamo v zelo malih količinah, prav tako si samo občasno lahko privoščimo suho sadje. 
 • Iz jedilnika črtamo goste juhe in smetanove omake, prav tako ne smemo uživati suhomesnatih izdelkov. 
 • Pri sladkorni bolezni ne smemo uživati močno pikantnih jedi, omejiti moramo tudi ocvrte jedi. 

Živila primerna za diabetike

Hrana ki znižuje krvni sladkor je primerna za ljudi s sladkorno boleznijo. Živila, ki so primerna za diabetike, mora biti skrbno izbrana, prekrški so pogosto takoj hudo kaznovani. 

Priporočena hrana za diabetike:

 • Če imamo sladkorno bolezen lahko uživamo jedi iz žitaric. Primeren je ječmen in pšenica.
 • Pri sladkorni bolezni lahko uživamo ribe, in naslednja zelišča, zelenjavo in jagodičevje: peteršilj, zelena, zelje, maline, orehi, lešnike in breskve. 
 • pripravimo si lahko presne napitke, pijemo lahko kavo brez kofeina, občasno malo mleka in konzervirano domače sveže sadje.
 • Sadje uživamo kuhano, meso zelo zmerno,najboljša je mlada kuhana govedina, jajca jemo skuhana. 
 • Dovoljene so zelenjavne juhe, sveža zelenjava v zmernih količinah, uživamo hrano, ki vsebuje veliko magnezija. 
 • Med solatami je najbolj priporočljiv mlad regrat, zeljna solata, repa in cvetača. 
 • Za zajtrk je najboljše da si pripravimo jedi, ki vsebujejo vitamine skupine B. Vitamine B kompleksa najdemo v rži, v kalčkih, ječmenu, koruzi ali ajdi. Ta živila uživamo skupaj z beljakovinami.
 • Pri sladkorni bolezni je zelo pomembno uživanje antioksidantov. Zelo pomemben je vitamin C, flavonoidi, karotenoidi in seveda tudi minerali kot so cink, železo in baker. 
 • Jedilnik lahko obogatimo s stročnicami, ki so okusne in hranljive. V vsak obrok moramo vključiti tudi vir beljakovin. Uživamo lahko pusto meso, piščanca brez kože, morske sadeže, ribe in jajca. 
 • Pri pripravi jedi moramo živilom dodati tudi kisline, solatam dodamo domač jabolčni kis, žita kombiniramo z jogurtom, zelenjavo z limoninim sokom. S tem bomo upočasnili praznjenje želodca, kar vpliva na nivo sladkorja v krvi. 

Domača zdravila za sladkorno bolezen

Sladkorno bolezen lahko imamo pod kontrolo tudi z domačimi zdravili, predvsem zelišči, začimbami in zelenjavo. Seveda vse dodatke uživamo po posvetu z zdravnikom! Med najbolj poznanimi živili za hitro znižanje sladkorja v krvi so prav gotovo fižolove luščine. Na potek sladkorne bolezni dobro vplivajo tudi borovnice, luščine graha, zimzeleni gornik, regrat, oman, žajbelj, čebula, navadni brin, brstični ohrovt, koromač in še mnoga druga zdrava živila. 

Čaj za diabetike

Za podporno zdravljenje pri sladkorni bolezni, si pripravimo čaj iz domačih zdravilnih zelišč:

 • 60 gramov borovničevih listov
 • 60 gramov listov robide
 • 60 gramov luščin zelenega nizkega fižola
 • 60 gramov cvetov rmana
 • 40 gramov listov in cvetov gozdne jagode
 • 40 gramov listov črne murve
 • 20 gramov nadzemnih delov potrošnika
 • 20 gramov listov vinske trte
 • 20 gramov koruznih laskov

Za pripravo čaja lahko uporabimo sveža ali suha zelišča. Če uporabimo suha zelišča, jih zdrobimo, sveža zelišča pa drobno narežemo. Zavremo 1 liter vrele vode, dodamo 20 gramov mešanice zelišč.

Mešanico kuhamo približno 1 minuto ali dve, nato čaj odstavimo in pokrijemo. Pustimo počivati 3 ure in nato precedimo. Čaj pijemo čez cel dan, počasi po požirkih, največ 2 meseca. čaja ne sladkamo in vedno pa pijemo samo po požirkih, nikoli cele skodelice naenkrat.

Čaj za znižanje sladkorja v krvi

Za znižanje sladkorja v krvi si lahko sladkorni bolniki pomagajo z čajem iz naslednjih zelišč:

 • 30 gramov korenine regrata
 • 30 gramov listov borovnic

Najprej narežemo 30 gramov posušenih korenin regrata in dodamo 30 gramov posušenih listov borovnic. Zelišča v razmerju 1:1 kuhamo v skodelicah vode, počasi naj vre približno 4 minute. Nato čaj odstavimo, pokrijemo in pustimo počivati 3 ure. Čaj pijemo rahlo pogret, a ne prevroč, trikrat na dan, pol ure pred obrokom.

Čaj pijemo redno najmanj dva meseca, nato čajno kuro za nekaj časa prekinemo. 

dietna kuhinja

 

Viri; Dieta:

 • Recepti za ljudi, preobčutljive na mlečne in jajčne beljakovine; Dr. Ingerborg Schindler
 • Dietna kuhinja, Helga Koster