Primerjava ogrevanja s toplotno črpalko in s pečjo na pelete

posted in: Drugo | 0

Obstaja veliko možnosti ogrevanja in pomembno je, da se pred odločitvijo, katerega izbrati, dobro informiramo in preučimo različne možnosti. Tokrat smo pod drobnogled vzeli primerjavo ogrevanja s toplotno črpalko in s pečjo na pelete. Ne glede na to da sta oba sistema energetsko učinkovita in trajnostna, med njima obstajajo ključne razlike, ki lahko vplivajo na izbiro.

Toplotna črpalka in peč na pelete sta pogosto izbrana načina ogrevanja. Oba imata svoje prednosti in slabosti, ki jih je treba upoštevati, ko se odločamo za tako veliko naložbo, kot je zamenjava ali nakup novega ogrevalnega sistema.

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka je sodoben, dovršen in učinkovit ogrevalni sistem, ki ponuja največje udobje. Gre za okolju prijazen način ogrevanja, saj toploto pridobiva iz obnovljivih virov energije in ne ustvarja emisij.

Najpogosteje se investitorji odločijo za toplotno črpalko zrak/voda, saj je najugodnejša, njena montaža pa ne zahteva večjih gradbenih posegov. Opazno zmanjša stroške ogrevanja in ustvarja visoke prihranke.

 

Peč na pelete

Lesna biomasa velja za enega izmed najstarejših načinov ogrevanja. Peleti so v značilno obliko stisnjeno biomasno gorivo, izdelano iz odpadnega lesa, žagovine in lesnih oblancev.

Zagotavljajo večji izkoristek goriva z manj pepela in nižje stroške ogrevanja. Pri izgorevanju pa veliko manj onesnažujejo okolje kot nekateri drugi energenti.

 

Kateri način ogrevanja izbrati?

Prihranki, udobje, učinkovitost, vzdrževanje in umestitev/montaža so dejavniki, po katerih bomo preverili, kateri način ogrevanja je bolje izbrati.

1. Prihranki

Na prvi pogled bi zagotovo predvidevali, da se stroškovno bolj izplača ogrevanje s peleti. Peč na pelete je zagotovo finančno lažje dosegljiva kot toplotna črpalka, saj je višina začetne investicije nižja. A potrebno je razmišljati na dolgi rok. Toplotna črpalka je sicer res večji finančni zalogaj, a na dolgi rok pomeni najnižje stroške ogrevanja v primerjavi z drugimi viri.

Ogrevanju s toplotno črpalko je najbolj hvaležna denarnica, saj lahko letni prihranek znaša tudi do 75 %. Povprečna doba, v kateri si povrnemo investicijo, je šest let, po tem pa lahko uživamo v prihrankih še vrsto let.

Dodamo naj še, da je potrebno upoštevati tudi obratovalne stroške ogrevanja. Pri ogrevanju na pelete so stroški obratovanja precej višji, saj je potrebno vsako leto znova kupiti gorivo. Cene energentov pa kot smo bili priča v zadnji kurilni sezoni močno nihajo.

2. Udobje

Skrb za pravočasno in zadostno naročanje peletov, njihovo skladiščenje in polnjenje zalogovnika, čiščenje kurišča, odnašanje pepela … Pri ogrevanju na pelete nas zagotovo spremljajo zamudna opravila.

A, v kolikor se odločimo za udoben način ogrevanja s toplotno črpalko, temu ni tako. Toplotne črpalke se ponašajo z visoko učinkovitostjo ter avtomatskim samodejnim delovanjem. Eno samo udobje! Na začetku ogrevalne sezone zgolj nastavimo parametre in uživamo v prijetni toplini doma.

3. Učinkovitost

Tehnologija na področju kotlov na biomaso je močno napredovala. Sodobni kotli so bistveno učinkovitejši od starejših, pri katerih se je velika količina proizvedene energije izgubila. Izkoristek kotla na biomaso, ki ga sedaj najdemo pri ponudnikih, znaša tudi do 92 %.

 

A te številke niso nič v primerjavi z izkoristki, na katere naletimo pri ponudnikih toplotnih črpalkah. Izstopajo toplotne črpalke mariborskega podjetja Orca Energija, ki delujejo s kar 420% izkoristkom, kar pomeni, da za vsako porabljeno enoto električne energije ustvarijo do 4,2 enote toplotne energije.

 

4. Umestitev

Ne glede na to da je dovajane peletov v kurišče avtomatizirano, potrebujemo dovolj velik zalogovnik. Če se odločimo na ogrevanje s pečjo na pelete, moramo tako imeti prostor, kjer bomo pelete skladiščili. Prosto mora biti suh in zračen ter priročen.

Kakšni je umestitev pri toplotni črpalki? Za postavitev toplotne črpalke ne potrebujemo dodatnega prostora. Zadostuje že 1–2 m2. Notranje enote lahko postavimo v klet, shrambo, utility ali pod stopnice, zunanje pa zaradi svojega nevpadljivega videza prijetno sovpadajo z okolico doma.

 

5. Vzdrževanje

Vzdrževanje toplotne črpalke je enostavno in ne zahteva veliko napora. Za brezhibno delovanje, dolgo življenjsko dobo in prihranke pri stroških ogrevanja ter visokih izkoristkov potrebuje le redne letne servisne preglede, ki jih morajo opraviti strokovno podkovani serviserji.

Vzdrževanje peči na pelete je nekoliko bolj zahtevno. Peč je potrebno redno čistiti, odstranjevati pepel in redno preverjati stanje dimnika. Prav tako je priporočljivo, da se enkrat letno opravi strokovni servisni pregled.

Vsak sistem ogrevanja ima svoje prednosti in slabosti. Na vprašanje, katerega izbrati, ni enoznačnega odgovora. Kljub temu pa vse kaže na to, da je toplotna črpalka na dolgi rok boljša izbira. Za več informacij in nasvete posvetujte z izkušenim strokovnjakom za ogrevanje.

Ostale priporočene vsebine