Futr.si

Rman – rešitev za vsako žensko

rmanRman je dobil sloves, da je rešitev za vsako žensko. To prečudovito zelišče, si vsekakor zasluži ta naziv, saj je v veliko pomoč pri tako imenovanih ženskih boleznih.

Pri naši hiši smo prevladovale ženske, oče je bil včasih precej zbegan, ni mu bilo čisto jasno vse okoli ženskih opravil in težav. Sploh v tistih dnevih, ki jih mora ženska vsak mesec prestati.

 

Srečna je lahko tista predstavnica ženskega spola, ki med menstruacijo nima težav, a žal je vse več tistih ki jih težijo tegobe menstrualnega ciklusa in mene. 

 

 

POSKUSITE ČAJ ZA PREMAGOVANJE TEŽAV V MENOPAVZI! TUKAJ!

 

 

Težave, ki spremljajo meno, dobro poznamo! Pogosto se ženske v menopavzi tudi zredijo in izgubijo zanimanje za spolnost.

 

Moja stara mama, pravili smo ji “bica”, je točno vedela kakšne težave nas pestijo, zato nas je že zjutraj pričakala z rmanovim čajem, kar sveže rožice je poparila z kropom, dodala med in nam ga  postregla.

 

Rman zdravilne lastnosti

 

Tako sem tudi sama ohranila navado, da vsako poletje naberem rman, ga posušim in ga pijem samega, ali pa ga zamešam med ostale rožce, največkrat ga pijem z koprivo in ognjičem.

 

Zato drage dame, rman blaži vse ženske težave pri boleči in neredni menstruaciji, zmanjša težave v menopavzi, pomaga pri oblivih krvi.

 

Če vas mučijo hemoroidi, spijte vsako jutro skodelico rmanovega čaja in kmalu se boste bolje počutile.

 

rman zdravilni učinkiRman čaj – priprava

 

Rman nabiramo poleti in do pozne jeseni. Zdravilna je cela rastlina, čeprav vam svetujem, da korenin ne pulite iz zemlje.

 

Celo rastlino na drobno narežemo in jih na hitro posušimo. Zelišča spravimo v steklene kozarce in že smo pripravljeni na dolgo zimo.

 

Eno čajno žličko rmana prelijemo z poparkom in pustimo stati približno pet minut, precedimo in zelo vročega spijemo po požirkih.

 

Ko sem zbolela za rakom na danki, mi je zelo stara zeliščarka svetovala, naj spijem toliko vročega rmanovega čaja kolikor ga zmorem, govorila je o dveh do treh litrih na dan.

 

rmanov čaj+menstruacijaŽal tega pri kemoterapiji in obsevanju nisem zmogla, tako da žal njenega recepta ne morem potrditi.

 

 

Vsekakor pa sem ves čas bolezni pila tudi rmanov čaj.

Kopel z rmanom

 

Vsaka ženska se je že kdaj srečala z neprijetnim vnetjem nožnice. Neprijetno skelenje lahko ublažimo s spiranjem nožnice s poparkom rmana, ali pa si naredimo kopel.

 

Nekaj celih rmanovih zelišč čez noč namočimo v hladni vodi, pogrejemo in prilijemo v kad. Takšna kopel, ali umivanje s to vodo vam bo v kratkem času prineslo olajšanje. Če želimo, lahko dodamo tudi kakšno kapljico eteričnega olja rmana. Več o uporabi eteričnih olj, preberite v članku: Eterična olja! 

 

rmanovo maziloRmanova krema

 

Darja Rojec, ki je z strašnim pogumom premagala raka, je izdala tri knjige, med njimi je tudi knjiga Nasveti in izkušnje iz prve roke.

 

V tej knjigi je zbrala recepte in izkušnje, ki so jih posredovali pacienti, ki te recepte preverjeno poznajo in so si z njimi pomagali v obdobju bolezni in preventivno.

 

Poudarek je dala na zdravljenje posledic terapij, ponavadi rakavi bolniki preživijo kemoterapijo, obsevanje, kirurške posege in razne terapije s hormoni.

 

Rman je odličen za celjenje ran, zato lahko iz njega naredimo tudi mazilo. Za celjenje ran priporočamo tudi ognjičevo kremo! V kozarec damo cvetove in liste rmana, jih prelijemo z 1 litrom oljčnega olja in pustimo stati 4 tedne na soncu.

 

Olje precedimo in naredimo rmanovo mazilo.

Sestavine:

  • dva dela rmanovega olja
  • en del čebeljega voska

priprava rmanovega čajaNa vodni kopeli raztopimo čebelji vosek in rmanovo olje. Pazimo, da temperatura ne preseže 40 stopinj C.

Mazavost mazila preverimo tako, da na peki papir kanemo kapljico mazila in počakamo da se strdi.

 

 

Če nam je mazilo pretrdo, lahko uporabimo razmerje trije deli olja in en del voska. Mazilo v tem razmerju je bolj tekoče. Preberite tudi: Izdelava naravne kozmetike!

 

Kremo prelijemo v čiste lončke. (vir:Nasveti in izkušnje iz prve roke, Darja Rojec)

Rman je resnično čudovito zelišče, o njem bi lahko še veliko pisala in tudi bom poleti, ko bom lahko šla v naravo in ga svežega nabrala. Vas pa vabim, da nam posredujete svoje recepte in izkušnje.(1. 2. 3. )