8. marec – Mednarodni dan žena – Ali so ženske v Sloveniji resnično enakopravne?

posted in: Aktualni zapisi | 0
8 marec
8 MAREC – DAN ŽENA!

Pravico do praznovanja mednarodnega dneva žena – 8 marec, so si ženske priborile že dolgo nazaj. Uradno se je ta dan imenoval Dan delovnih žena, njihov slogan pa je bil: Kruh in vrtnice.

8 marec

Na ta dan ženske praznujejo dosežke na politični, ekonomski in socialni ravni. Leta 1857 so se tekstilne delavke iz New Yorka uprle nemogočim delovnim razmeram in slabim plačam. Organizirale so proteste, ki so prelili veliko krvi.

Leta 1908 je v Ameriki protestiralo 15000 žensk, s svojim sloganom kruh in vrtnice so sporočale, da želijo ekonomsko varnost in boljšo kvaliteto življenja. Šele leta 1910 je bil podan predlog za praznovanje dneva žena, praznovati pa so ga začele leta 1911. Tako se je skozi dolga leta 8 marec praznoval kot dan žensk, vedno pa je na praznovanje vplivala trenutna politična situacija.

Enakopravnost žensk v Sloveniji – Kaj nam pomeni 8. marec?

Glede na svetovne razmere so v Sloveniji ženske zelo pozno dobile volilno pravico, šele leta 1945. Gibanje za enakopravnost žensk v Sloveniji je ves čas delovalo, leta 1897 je začel izhajati prvi ženski časopis Slovenka, leta 1898 je bilo ustanovljeno prvo žensko društvo. Seveda ni potrebno poudarjati, da ženske v tistih časih niso smele na univerze, zato je prelomno leto prav gotovo 1906, ko je prva Slovenka, Marija Urbas, doktorirala iz filozofije na graški univerzi. Ko se je leta 1911 začel praznovati 8 marec, so bile ženske v Sloveniji še precej zatirane in brez pravic.

Po letu 1945 pa se je vendarle začelo obračati na bolje, saj so ženske v Sloveniji dobile volilno pravico, leta 1974 pa so se prvič  lahko svobodno odločale o rojstvu otroka. To je  bila velika zmaga, saj so ženske pogosto umirale zaradi prevelikega števila rojstev. Po temu letu se je počasi spremenila tudi rodnost v Sloveniji, saj so ženske leta 1977 dobile tudi pravico do splava in družin z desetimi otroci praktično ni bilo več.

Seveda pa to ne pomeni, da je bilo za ženske življenje pretirano boljše, še vedno so bile podrejene moškim, veliko je bilo fizičnega nasilja nad ženskami in otroci. Zaradi hudih razmer na tem področju, je leta 1989 začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, žrtvam nasilja.

Kaj pomeni nevidno delo?

Izraz nevidno delo je bilo omenjen v nekem članku in dvomim, da ga je kakšen moški sploh prebral, ali pa se globoko zamislil nad njim. Jaz pa sem se! Nevidno delo pomeni vsa gospodinjska dela in vse dolge ure v kuhinji, ki jih ženske oddelajo poleg svoje redne službe!

To delo je pogosto še vedno prezrto, čeprav je marsikatera ženska ponosna na to, da je nekakšna super ženska….a v resnici ni tako enostavno! Drage dame, ali se strinjate z mano? Kje so danes ženske v Sloveniji glede na enakopravnost z moškimi?

Še vedno na zelo, zelo zaskrbljujočem mestu! V času socializma se je 8 marec praznoval burno, politično obarvano, moški so na ta dan stali v vrstah za rožice, otroci so nastopali na proslavah za svoje mamice, bile so zabave, plesi in vsaka ženska je bila na ta dan pomembna.

V tistih časih so se ženske množično zaposlovale, delale so v tovarnah, trgovinah, veliko jih je dokončalo fakulteto. Postale so zdravnice, pilotke, vojakinje, znale so opravljati skoraj vsako moško delo.

Kaj pa moški?

No, pri večini moških se pa ni veliko spremenilo! 

Še vedno hodijo v službo, na nogometne tekme, na pivo po službi….Še na misel jim ne pride, da bi gledali na uro, zato ker morajo hiteti domov skuhat kosilo, obesit perilo, ki je že cel dan v pralnem stroju, tudi vrta ne bo šel oplet, v trgovino mu danes tudi ni treba….

Veste kaj želim povedati? Nevidno delo, je tisto delo, ki ga ženske, ne glede na poklic, izobrazbo in premoženje še vedno opravljajo same. Razen, če imajo hišno pomočnico, a jaz jih ne poznam prav veliko. Ko pa pride ženski praznik 8 marec, pa mogoče ženske celo dobijo kakšno rožico, a verjamem,  da večina moških ne da več veliko na ta ženski praznik.

Dragi moški – Kako boste letos obdarili svojo drago za 8 marec?

Ponavadi za 8 marec- dan žena, moški prinašajo svojim damam rožice, razne parfume, eterična olja, naravno kozmetiko in različna srčkana darila.

Naj bo letos darilo drugačno! Z otroci naberite šopek rožic, skuhajte kosilo, pospravite po hiši. Otroci lahko za mamico napravijo simpatična darilca, veliko o darilih se naučijo v šoli, jaz pa predlagam , da naredijo sadne sveče. Sveče so preprosto in unikatno darilo, mamica bo ganjena.

Zvečer, ko se približa konec praznovanja z otroci, pa lahko svojo drago presenetite z romantično večerjo. Skuhajte jed ki vam najbolj uspe,posebej se potrudite pri dekoraciji.

Na mizo dajte lep pogrinjek, ohladite šampanjec in v vazi naj bodo pregrešno drage vrtnice. Zelo boste osrečili svojo damo.

Ženske se morajo same potruditi za enakopravnost!

Pravice žensk niso zagotovljene za vedno! To se mora zavedati vsaka ženska, saj če dobro pomislimo enakost spolov še vedno nismo dosegli. Tradicionalne vrednote so še vedno v škodo žensk, še vedno je ogrožena svoboda žensk, svoboda do izbire kako živeti, tudi svoboda odločanja o svojem telesu se še vedno krši.

Zato apeliram na vse ženske: Še vedno se je potrebno boriti za pravice žensk. Ženske se morajo boriti za spoštovanje in dostojanstvo, tako na delovnem mestu, kot v domačem okolju. Razmišljati morajo s svojo glavo, biti ustvarjalne, skrb za otroke in gospodinjstvo porazdeliti na vse družinske člane in se vedno in povsod upreti neenakosti in diskriminaciji.

Dan žena – 8 marec je prav gotovo dan, ko ženske lahko opozorijo nase, na krivice, ki se jim dogajajo zaradi neenakosti spolov, preobremenjenosti z gospodinjskimi opravili in predvsem zatiranju, zato ker so samo ženske.