KATERO ČISTILNO NAPRAVO IZBRATI?

posted in: Aktualni zapisi | 0

Odpadne vode, ki nastanejo v vsakem gospodinjstvu, lahko ob neustreznem ravnanju obremenjujejo okolje. Čistilna naprava zagotovo pomeni odgovorno ravnanje z odpadnimi vodami. Med poplavo ponudnikov, se poraja vprašanje, katera je najprimernejša?

Odgovorno ravnanje z odpadnimi vodami je eden izmed pomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na okolje. Biološke čistilne naprave igrajo pomembno vlogo pri čiščenju. V njih potekajo biološki procesi – s pomočjo mikroorganizmov se voda očisti do te mere, da je ponovno sprejemljiva za izpust v okolje. Čistilna naprava posnema čiščenje v naravnem okolju, le da je proces pohitren in učinek čiščenja voda dosežen v krajšem času.

cvetje v vodi

Katerega ponudnika čistilnih naprav izbrati?

Ko se odločamo za nakup čistilne naprave, se srečamo s številnimi dilemami: kako poteka čiščenje vode, kaj vse potrebujemo za vgradnjo, kakšna mora biti velikost, kako poteka priklop, itd.. Čistilna naprava je dolgoročna investicija. Ob ustreznem vzdrževanju bo čistilna naprava za čiščenje odpadnih voda skrbela vrsto let.

Zato je pomembno, da izberete partnerja s izkušnjami in znanjem, ki bo glede na dane pogoje znal poiskati najustreznejšo rešitev za čiščenje odpadnih voda. Prav tako preverite, ali imajo zanesljivo servisno in podporno ekipo ter dobro bonitetno oceno.

Kompaktna biološka čistilna naprava

Tehnologij čiščenja pri kompaktnih bioloških čistilnih naprav je več. Med najpogostejšimi najdemo:

  • SBR (sekvenčni biološki reaktor),
  • MBBR (bioreaktor s plavajočimi nosilci),
  • MBR (membranski bioreaktor), ipd.

Ena izmed najbolj učinkovitih in razširjenih tehnologij je SBR tehnologija čiščenja odpadne vode, pri kateri poteka biološka stopnja čiščenja odpadne vode s pomočjo mikroorganizmov po posameznih fazah/sekvencah. Postopek je sestavljen iz štirih faz.

(1) faza – polnjenje: vodo, ki se zbere v prvi fazi usedanja, sistem pošlje v biološki prekat SBR;

(2) faza – čiščenje: sistem odpadne vode očisti v samo šestih urah. Izmenjujejo se intervali prezračevanja in mirovanja;

(3) faza – usedanje: v tej fazi se mulj usede na dno prekata, ki je v ohišju male čistilne naprave;

(4) faza – odstranjevanje: očiščena voda je zdaj primerna za izpust v okolje, zato odteče iz sistema.

V podjetju Zagožen so razvili rešitev, kako narediti biološke čistilne naprave enostavne in zanesljive. V sodelovanju z nemškim partnerjem ATB so razvili  preprosto in zanesljivo tehnologijo SBR. Gre za posebno patentirano tehnologijo, ki zagotavlja manjšo možnost okvar, večjo varnost delovanja in prihranke pri porabi električne energije.

Sedež podjetja Zagozen
Podjetje Zagožen s 45-letno tradicijo na področju kanalizacijskih in vodovodnih sistemov skrbi za trajnostno ravnanje z odpadnimi komunalnimi vodami.

Čistilne naprave Zagožen odlikuje visoka stopnja čiščenja, energetska varčnost in dolga življenjska doba. Lasten razvoj, usposobljena ekipa, ki skrbi za načrtovane, vgradnjo in vzdrževanje sistema ter številni certifikati so dokaz, da kakovost in zaupanje nista vprašljiva.

V svoji ponudbi imajo dva tipa malih komunalnih čistilnih naprav – AQUAmax® in PUROO® Elements. Obe čistilni napravi sta primerni za komunalno odpadno vodo iz gospodinjstva.

Biološka čistilna naprava Zagožen PUROO® ELEMENTS

Tip Puroo® Elements temelji na aerobnem čiščenju. Celoten proces je krmiljen s pomočjo krmilnikov tipa. V čistilno napravo je vgrajen patentiran in zanesljiv kroglasti ventil. Čistilni modul je izveden kot izvlečna tehnološka oprema, ki jo je možno servisirati brez dodatnega praznjenja prekatov ter izvleči ob predhodnem odvitju dveh varnostnih vijakov.

Bioloska cistilna naprava Puroo Elements

Biološka čistilna naprava PUROO® ELEMENTS je prejemnica nagrade GreenTec Awards, »okoljevarstvenega Oskarja« v kategoriji »Voda in odpadne vode«. GreenTec Festival je največji in najbolj prestižen evropski sejem tehnologij za varovanje okolja.

Na sejmu podeljujejo nagrade v več različnih kategorijah, nagrada pa je podeljena samo najboljšemu v kategoriji, ki ima najbolj revolucionarno oziroma inovativno rešitev. Prav tako je na seznamu Zbornice komunalnega gospodarstva Slovenije, kar pomeni, da ustreza strogim standardom in razpolaga z ustrezno dokumentacijo po predpisih o gradbenih proizvodih.

Zagozen bioloska cistilna naprava

Biološka čistilna naprava AQUAmax®

Tip AQUAmax® deluje na principu reguliranega vpihovanja kisika, aeracije. Čistilna naprava AQUAmax je primerna za vsa gospodinjstva, saj lahko učinkovito in na naravi prijazen način že v samo enem dnevu povsem očisti tudi več kot 150 l odpadnih voda iz gospodinjstva na osebo. In to brez dodajanja kemičnih in bioloških preparatov, do takšne stopnje, da so parametri očiščene vode na izpustu tudi do polovice manjši od zakonsko zahtevanih.

Več o delovanju in sestavi čistilne naprave AQUAmax® v spodnjem videu!