Zdravo hujšanje – TOP nasveti za pravilno in varno hujšanje!

Zdravo hujšanje je varno hujšanje! Ko se odločite, da boste shujšali, se vsekakor odločite za zdravo hujšanje. Kaj je zdravo hujšanje? Verjetno ste že pogledali na splet, pridobili vse informacije in sedaj morate samo začeti zgubljati kilograme.

Pa ni čisto tako preprosto! Ko se odločite za hujšanje, se morate držati določenih pravil, da z hujšanjem ne naredite prevelike škode svojemu telesu.

zdravo hujšanje
Zelenjava in sadje za pripravo zdravih obrokov! POGLEJ VEČ!

Zdravo hujšanje

Preden se lotite hujšanja, sploh če ste starejši od 40 let, se o tem obvezno posvetujte s svojim zdravnikom. Preveril bo vaše splošno počutje, naredil krvne teste, izločil težje bolezni in pogledal, če vaša debelost ni bolezenskega izvora. Zdravo hujšanje je vsekakor naravno hujšanje, idealno bi bilo, če shujšate 1 kg na mesec.

Preden začnete hujšati se obvezno razstrupite, saj se pri hujšanju poveča koncentracija strupov v telesu. Priporočljivo je tudi da pred hujšanjem naredimo blago razstrupljanje jeter in očistimo črevesje, saj bo tako hujšanje bolj učinkovito.

Za razstrupljanje organizma priporočamo mineral msm!

Nasveti za zdravo hujšanje

 • Predvsem se hujšanja lotite po posvetu z zdravnikom, posebej če ste starejši od 40 let.
 • Idealno je, če shujšate 1 kg na mesec, večja izguba kilogramov lahko ogrozi vaše zdravje.
 • Preden začnete hujšati, razstrupite jetra in cel organizem, saj bo tako hujšanje lažje in bolj uspešno.
 • Pojejte vsaj 5 obrokov na dan, nikar ne stradajte, saj boste na takšen način izgubljene kilograme prehitro pridobili nazaj.
 • Hujšate postopoma, saj se pri prehitrem hujšanju tkiva ne morejo prilagoditi in postanejo ohlapna in raztegnjena.
 • Pri ženskah je nevarnost za ohlapna tkiva predvsem na prsih in stegnih, za  moške in  ženske pa še na vratu, trebuhu in rokah.
 • Pijte veliko vode, pripravite si lahko tudi zeliščne ali zelenjavne juhe, ali pa v vodo dodajte malo limoninega soka.
 • Pri hujšanju porabite veliko vitaminov in se še dodatno zakisate, zato pazite na zadosten vnos vitaminov in mineralov.
 • Med hujšanjem bodite v gibanju, tecite, delajte telesne vaje, ali pa se ukvarjajte s športom, ki vas veseli.
 • Ne uživajte preveč mleka in mlečnih izdelkov, izjema je naravna sirotka, ki prav tako pomaga pri hujšanju.
 • Pripravite si manjše obroke, posebej pri hujšanju v trebuh pojejte več manjših obrokov na dan.
 • S spremembo prehranjevalnih navad začnite počasi, če vas hudi močna lakota, jo lahko potešite z lahkimi zelenjavnimi juhami. 
 • Postavite si cilj, ki vam je dosegljiv, saj boste drugače prehitro obupali.
 • Jejte veliko sezonske in avtohtone zelenjave in sadja!
 • Za zdravo hujšanje so idealni sveže stisnjeni zelenjavni sokovi in sveži sadni napitki! (a)

Hrana za hujšanje

Pri hujšanju je pomembno da uživamo hrano ki ima nizek glikemični indeks. Hrana za kurjenje maščob ima nizek glikemični indeks, zato moramo pri shujševalni dieti vedeti katera hrana je to in kako jo pravilno pripravljamo. Pomagamo si lahko tudi  z nekaj zvijačami,  da bo naše hujšanje lažje in nas ne bo preveč obremenjevalo.

Glikemični poskoki so za naše telo nevarni, saj lahko ogrozijo naše zdravje in pomagajo pri pridobivanju odvečnih kilogramov. Pri sestavi jedilnika za hujšanje, moramo paziti da upoštevamo nasvete, kako zmanjšati učinke prehrane na raven sladkorja v krvi.

Oves 

Pri izbiri hrane za hujšanje, nikakor ne smemo prezreti oves. Oves je bogata zakladnica mineralov, vitaminov in vlaknin. Glikemični indeks ovesa je je 40, kar pomeni da je idealno živilo za začetek dneva. Če v zajtrk vključimo oves, nam bo povrnil energijo po nočnem počitku ko ne uživamo hrane. Oves za zajtrk bo tudi upočasnil absorpcijo maščob in sladkorjev, zato bomo imeli dlje časa občutek sitosti.

Kvinoja

Kvinoja hranilna vrednost – kvinoja je vsekakor žito za hujšanje, glikemični indeks kvinoje je 35. Mala zrna tega žita so izredno bogata z beljakovinami in izredno pomembnim mineralom kalcijem. Poleg kvinoje in ovsa so pri hujšanju primerna tudi naslednja žita, ki imajo glikemični indeks med 40 in 50: ajda, polnozrnata dvozrna pšenica, polnozrnate testenine in polnozrnati riž.

Kruh s semeni

Kruh s semeni, lahko tudi kruh s semeni brez kvasa, to so živila ki jih moramo vključiti v shujševalno dieto. Učinek kruha na glikemijo se precej zmanjša če uživamo polnozrnati ali rženi kruh, lahko pa tudi kruh obogaten s semeni. Kruh lahko spečemo sami in mu dodamo razna semena.

Primerna so sezamova semena, bučna semena ali sončnična semena. Glikemični indeks kruha zmanjšamo tudi tako, da ga popečemo v pečici. Če kruh na hitro popečemo, mu odstranimo vlago in molekule amida postanejo lažje prebavljive. Nižji glikemični indeks ima tudi kakšen dan star kruh. 

Stročnice

Stročnice so pri shujševalni dieti izredno pomembne, pravimo jim tudi zelene beljakovine. Med stročnice prištevamo fižol, lečo, grah,soja, čičerika in bob. Žal stročnice premalo vključujemo v pripravo jedilnikov, čeprav so izredno koristne za naše zdravje. Z uživanjem stročnic dobimo nujne potrebne beljakovine in čeprav vsebujejo tudi ogljikove hidrate, imajo stročnice nizek ali srednje nizek glikemični indeks.

Čičerika ima glikemični indeks 30, mornariški fižol in fižol češnjevec pa imata indeks 35. Nekoliko nižji indeks ima soja, 25. Stročnice zaradi vsebnosti beljakovin kombiniramo s testeninami, saj znižujejo njihov glikemični indeks, jed pa nas bo bolj nasitili.

Kako so hujšali naši predniki?

Čeprav se o tem ne govori veliko, so tudi naši predniki, no…bolj prednice…tudi hujšali. Čeprav v mnogih družinah ni bilo dovolj hrane, so nekateri meščani živeli zelo dobro. Ker so veliko jedli, posebej ob raznih praznikih, kot je bila božična večerja ali velikonočna pojedina, so se seveda redili in zaradi tega zbolevali.

Hujšanje s koruznimi laski

Navadno koruzo vsi poznate, včasih je bila nasajena skoraj pri vsaki hiši, na večjih kmetijah pa na velikih površinah. Ta vsestransko uporabna rastlina, je že dolga leta namenjena tudi za zdravo hujšanje. Naše babice se dobro spomnijo, da so malo močnejše gospe z mlade koruze trgale laske in iz njih kuhale čaj.

Koruzne laske je potrebno nabrati, ko so še mladi, jih previdno posušiti in shraniti na suho. Če koruzni laski niso popolnoma suhi, izgubijo lastnost odvajanje vode in čaj ne pomaga več pri hujšanju, še vedno pa pospešuje odvajanje blata. Priprava čaja: Zvrhano čajno žličko koruznih laskov prelijete z 2 dcl vrele vode in kratek čas namakate.

Čaj jemljete nesladkan, na dve do tri ure jedilno žličko! (b)

Recepti za zdravo hujšanje

Najpogosteje se hujšanja lotimo tako, da spremenimo prehranjevanje. Čeprav je seveda prav, da omejimo vnos hrane, nam pri shujševalni dieti ni potrebno stradati. V jedilnik vključimo hrano, ki vsebuje malo kalorij, večjo pozornost posvetimo sadju in zelenjavi.

Korenčkova kremna juha

Za pripravo korenčkove kremne juhe z mladim krompirjem bomo potrebovali 45 minut. Porcija okusne juhe vsebuje 290 Kcal, 4 g beljakovin, 21 g maščob in 18 g ogljikovih hidratov.

 • 1 1/2 mladega korenja
 • 350 g zgodnjega krompirja
 • 2 žlici masla
 • 1 žlica trsnega sladkorja
 • 750 ml zelenjavne jušne osnove
 • 100 g smetane za kuhanje
 • 5 žlic belega vina
 • 3 mlade čebule
 • 100 ml smetane

Korenje olupimo in narežemo na rezine, krompir olupimo in narežemo na kocke. Maslo segrejemo, prepražimo korenje in krompir ter ju potresemo s trsnim sladkorjem. Zalijemo z zelenjavno juho in pokrito kuhamo 15 minut. Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, ter dodamo sol in poper.

Smetano za kuhanje gladko razmešamo z belim vinom in vmešamo v juho, ki ne sme preveč zavreti. Mlado čebulo očistimo, operemo in narežemo na kolobarčke. Smetano stepemo. Juho potresemo s kolobarčki mlade čebule in postrežemo z žlico stepene smetane.