Brezmesna zelenjavna enolončnica

brezmesna zelenjavna enolončnica
RECEPTI ZA OKUSNE ZELENJAVNE ENOLONČNICE! TUKAJ!

Brezmesna zelenjavna enolončnica je okusen obrok, ki ga ponudimo kot glavno jed. V zelenjavne enolončnice lahko damo različno zelenjavo, najboljša je seveda tista z domačega vrta. Za enolončnice pri nas uporabljamo več imen; mineštra, lonec, čorba ali ajmoht.

Zelenjavne enolončnice kuhamo v enem loncu, običajno so naslednji dan še boljše, ko jih pogrejemo. Med enolončnice spadajo tudi golaž, jota in pasulj, ki jih seveda pripravljamo tudi z mesom.

Brezmesna zelenjavna enolončnica

V tem članku se bomo posvetili zelenjavnim enolončnicam, ki jih pripravljamo brez mesa. Jedi na žlico brez mesa pogosteje pripravljajo vegetarijanci, a se priležejo tudi nam, ki jemo meso. Zelenjavne jedi imajo močan vpliv na naše zdravje, pomembne so tudi za zniževanje povišanega holesterola v krvi. Pri pripravi zelenjavnih enolončnic uporabljamo tudi začimbe in zelišča. V zelenjavni mineštri ne sme manjkati peteršilj, lovor, timijan, majaron, sol in poper.

Za zgoščevanje enolončnic lahko uporabimo podmet iz moke in vode, s prepraženo čebulo in korenčkom, ali pa jo zgostimo z koščki krompirja. Za boljši okus lahko v enolončnico dodamo kanček kisa ali kislo smetano. Bolj krepka brezmesna zelenjavna enolončnica je odlična, če v njo zakuhamo testenine, žličnike, vlivance ali riž.

Zelenjavna juha z beluši

Beluši ali šparglji so zelo hitro skuhani in so delikatesna zelenjava, z izjemnim in posebnim okusom, ki pa je v največji meri odvisen od kakovosti pridelave. Za hrano se uporabijo le poganjki te rastline, ki so lahko beli ali zeleni. Beli šparglji so praviloma manj grenki in bolj blagega okusa, pridobiva pa se jih tako, da se jih zasipa s prstjo, poganjki pa zaradi pomanjkanja svetlobe ostanejo beli. Zeleni šparglji so po navadi divji, ali pa gojeni brez zasipavanja. Divji beluši so zaradi večje redkosti, praviloma, dražji.

  • 200 g belušev 
  • 200 g pora
  • 100 g kolerabe
  • 40 g graha
  • 40 g korenja
  • 40 g špinače
  • 1 krompir
  • 4 žlice olja
  • 100 g kajmaka
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 pest sesekljanega peteršilja
  • sol

Vso zelenjavo, razen graha, drobno narežemo in prepražimo na olju. Zelenjavo prelijemo z zelenjavno jušno osnovo, nato vanjo stresemo beluše, špinačo in nariban krompir. Juha naj rahlo vre približno pol ure, preden jo postrežemo, jo začinimo s kajmakom in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Kremna juha iz blitve

  • 400 g blitve
  • 3 krompirji
  • 2 žlici olja
  • 2 žlički moke
  • 1/2 lončka zelenjavne jušne osnove
  • sol, poper
  • muškatov orešček
  • 4 žlice kisle smetane
  • 2 trdo kuhani jajci
  • sesekljan peteršilj

Krompir olupimo, zrežemo na koščke in skuhamo. Blitvo očistimo, operemo in stresemo h krompirju, tik preden je kuhan. Še vročo zelenjavo zmeljemo in zlijemo v lonec, v katerem smo na olju prepražili moko. Zalijemo z malo zelenjavne jušne osnove in prevremo.

Preden juho ponudimo, dodamo poper, sesekljani trdo kuhani jajci, kislo smetano in posipamo s sesekljanim peteršiljem.

Bučkina juha

Poznamo več vrst bučk, za kuhanje so primerne jedilne bučke. Za pripravo jedi, so najboljše mlade bučke. Beseda buča, izhaja iz italijanske besede boccia, ta pa iz latinske besede bocia, kar pomeni sod. Italijani bučke imenujejo zuccini in iz te besede izhaja tudi beseda bučke; cukete ali cuke. 

  • 4 bučke
  • 200 g riža
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • šopek peteršilja
  • parmezan

Bučke ostrgamo, narežemo na kolesca in jih damo v zelenjavno jušno osnovo. Ko juha z bučkami zavre, dodamo riž. Kuhamo toliko časa, da je riž kuhan, a v jedru še vedno čvrst. Tik preden je jed kuhana, dodamo še sesekljan peteršilj.

Enolončnico z bučkami takoj ponudimo, prej jo še posipamo z naribanim parmezanom.

Čebulna kremna juha

Čebula je antioksidant in ima obilico zdravilnih učinkov. Z njenim uživanjem se preventivno borite s prehladom, dibetesom, srčnimi boleznimi, osteoporozo. Znižuje nivo totalnega holesterola in trigliceroidov in zvišuje raven dobrega holesterola. Čebula čisti kri, izboljšuje delovanje srca in krvnega obtoka, spodbuja prebavo in preprečuje napenjanje.

  • 600 g čebule
  • 90 g masla
  • 3/4 l zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici moke
  • sol
  • 1 žlica vina
  • 2 žlici smetane
  • sesekljan peteršilj

Čebulo olupimo in narežemo na četrtine. 60 g maščobe razgrejemo, dodamo narezano čebulo in jo malo popražimo. Zalijemo z zelenjavno jušno osnovno in počasi kuhamo do mehkega. Nato čebulo z juho vred pretlačimo.

Preostalo maščobo razpustimo, dodamo moko in jo svetlo rumeno popražimo. Prežganju počasi prilivamo juho in ga gladko razmešamo. Počasi naj vre še 10 minut. Juho začinimo s soljo in vinom, prevremo, na koncu vmešamo še kislo smetano in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Mineštra pašta – fižol

Mineštra pašta fižol je priljubljena zelenjavna enolončnica, ki jo ponudimo kot samostojen obrok, samo s kosom sveže pečenega kruha. 

  • 150 g suhega fižola
  • 150 g drobnih testenin (makarončkov ali polžkov)
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 korenček
  • peteršilj
  • malo zelene
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper

Čebulo, česen, korenček, zeleno in peteršilj temeljito sesekljamo in mešanico damo v lonec in jo na majhnem ognju počasi razpustimo. Prilijemo 1 liter in pol vode, ko zavre, dodamo namočen fižol. Na zmernem ognju kuhamo približno dve uri.

Ko je fižol mehak, ga polovico pretlačimo in ga vrnemo v lonec. Dodamo testenine, premešamo in skuhamo. Ko je mineštra že kuhana, jo posolimo in popramo, ter prilijemo dve žlici olivnega olja. Mineštro pašta fižol postrežemo s svežim kruhom kot samostojni obrok.

Krompirjeva kisla juha

  • 1/2 kg krompirja
  • pol žlice čebule
  • 1 strok česna
  • majaron
  • lovorjev list
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 žlica moke
  • 1 dl kisle smetane
  • kis, sol, poper

Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga skuhamo v slani vodi z majaronom, lovorjem in česnom. Pripravimo belo prežganje iz maščobe, sesekljane čebule in moke. Malo okisamo, popramo in primešamo kislo smetano.

Mešamo nad šibkim ognjem, da se razkuha, nato prežganje vlijemo h krompirjevi juhi. Jed še nekaj časa kuhamo in še vročo ponudimo.

Preprosta paradižnikova juha

  • 400 g zrelega paradižnika
  • 1 strok česna
  • 1 čebula
  • šopek peteršilja
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1/2 kozarca riža
  • 100 g parmezana
  • 2 krompirja
  • sol in poper
  • 1 l zelenjavne jušne osnove

Na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen, na koncu dodamo drobno sesekljan peteršilj. Paradižnik obarimo, olupimo in narežemo na kose, ter ga dodamo k zelenjavi. Dodamo sol in poper, premešamo in zalijemo z litrom vode ali zelenjavne jušne osnove. Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga damo v juho.

Počasi kuhamo 5 minut, nato dodamo riž in kuhamo še 15 minut. Vmes večkrat premešamo. Preden preprosto paradižnikovo juho postrežemo, jo potresemo z naribanim parmezanom in sesekljanim peteršiljem.

Fižolova enolončnica

  • 400 g stročjega fižola
  • 4 krompirji
  • 1 l vroče vode
  • 1 čebula
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlička sladke paprike
  • paradižnikova mezga
  • sol, poper, bazilika

Stročji fižol operemo, očistimo in narežemo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Čebulo sesekljamo in jo prepražimo na olivnem olju. Dodamo narezan stročji fižol in krompir, potresemo s papriko v prahu, dodamo malo paradižnikove mezge in zalijemo z vročo vodo.

Enolončnico iz stročjega fižola kuhamo približno 30 minut, da se fižol in krompir zmehčata. Na koncu dodamo sol, poper in ščep bazilike.

Zelenjavna enolončnica s testeninami

Okusna, brezmesna zelenjavna enolončnica, ki jo ponudimo kot samostojen obrok, samo s kosom kruha.

  • 10 dag belega fižola
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 krompir
  • 2 korenčka
  • 2 stebli zelene
  • 1 por
  • 1 buška
  • 10 dag zelja
  • 8 dag graha
  • 1 paradižnik
  • timijan, majaron, šetraj
  • sol, poper
  • 6 dag makaronov
  • 1 žlička olivnega olja
  • nariban sir
  • peteršilj

Namočen fižol kuhamo skoraj do mehkega. V juho damo kuhat na kocke narezan krompir, korenček, zeleno in por. Vse skupaj naj počasi vre 5 minut, nato dodamo ostalo zelenjavo, odcejen fižol in sesekljana zelišča.

Solimo, popramo in kuhamo tako dolgo, da se zelenjava zmehča. Posebej skuhamo makarone, jih zabelimo z olivnim oljem, ter jih stresemo v juho. Brezmesna zelenjavna enolončnica je najbolj okusna, če jo ponudimo z naribanim sirom in sesekljanim peteršiljem.