Kruh brez kvasa

kruh brez kvasa
KAKO SPEČEMO OKUSEN KRUH BREZ KVASA? POGLEJ SUPER RECEPTE ZA KRUH!

Kruh brez kvasa je lahko ravno tako okusen kot z uporabo pekovskega kvasa. Zakaj bi sploh spekli kruh brez kvasa, saj ravno kvasovke dajo kruhu pravi okus in rahlost? Najpogosteje zaradi tega, ker ga pečemo za ljudi, ki so občutljivi na kvas, oziroma na izdelke, ki vsebujejo kvas. Bolj poznan je kruh brez glutena, ki ga pripravljamo za ljudi, ki imajo celiakijo.

Kvas sam po sebi ni škodljiv, več pozornosti je potrebno nameniti moki, ki jo uporabimo za peko kruha. Kadar pri peki kruha uporabljamo druga sredstva za rahljanje, kot so pecilni prašek, vinski kamen ali soda bikarbona, jih moramo odmerjati previdno.

Kruh brez kvasa

Kvas je živ organizem, ki ga sestavljajo glive kvasovke. Pri peki kruha ga lahko nadomestimo z vinskim kamnom, to je rahljalno sredstvo, ki se izloča pri zorenju vina. Vinski kamen pridobivajo po naravni poti in je zelo priljubljen med posamezniki, ki ne marajo uporabljati kvasa.

Namesto pekovskega kvasa, lahko za kruh uporabimo droži. Že naši predniki so uporabljali mlečnokislinsko fermentacijo, ki je značilna za kislo testo ali droži. Kislo testo je najstarejše poznano naravno sredstvo za vzhajanje, uporabljali so ga pred odkritjem kvasa kot ga poznamo danes. Z drožmi lahko spečemo tudi orehovo potico. 

Droži dajejo kruhu posebno aromo in sočnost, kruh je dalj časa obstojen. Pogosto pa se za peko kruha brez kvasa odločimo preprosto zato, ker trenutno nimamo pri roki svežega ali suhega pekovskega kvasa.

Koruzni kruh s čebulo in feferonom

Koruzni kruh brez kvasa bomo pripravili s čebulo, parmezanom in feferonom. 

Recept za koruzni kruh:

  • 1 žlička sladkorja v prahu
  • 150 gramov rumene koruzne moke
  • 250 gramov večnamenske moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička jedilne sode
  • 1 žlička soli
  • malo sveže mletega popra
  • 50 gramov zmehčanega masla
  • 50 gramov naribanega parmezana
  • 2 drobno sesekljana posušena feferona
  • drobno sesekljana mlada čebula
  • 2 stepeni jajci
  • 1/2 skodelice  navadnega jogurta
  • 300 ml mleka

Pripravimo si kvadratni pekač za pecivo, ga namastimo in obložimo s papirjem za peko. V večjo posodo damo najprej suhe sestavine, nato dodamo zmehčano maslo, nariban parmezan, sesekljan feferon in drobno narezano čebulo.

Posebej zmešamo jajci, jogurt in mleko, ter mešanico dodamo k ostalim sestavinam in dobro premešamo. Mešanico z žlico preložimo v namaščen pekač in poravnamo površino.

Koruzni kruh pečemo v vnaprej segreti pečici pri 160 stopinjah C, približno 50 minut. Kruh je pečen, ko lepo naraste in postane lepe zlate barve, skorja pa nekoliko razpoka.

Kruh z orehi, jedilno sodo in vinskim kamnom

Kruh z orehi in datlji bomo pripravili z jedilno sodo in vinskim kamnom. Recept za kruh brez kvasa z orehi:

  • 200 gramov polnozrnate moke
  • 275 gramov večnamenske moke
  • 1 žlička jedilne sode
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 skodelice svetlo rjavega sladkorja
  • 1 skodelica mleka
  • 1 žlička vinskega kamna v prahu
  • 1/2 skodelice zmehčanega masla
  • 1 stepeno jajce
  • 75 gramov narezanih orehov
  • 175 gramov sesekljanih datljev

V večjo posodo stresemo obe vrsti moke, dodamo jedilno sodo, sol in sladkor. Mleko in vinski kamen zmešamo v vrču. Topljeno maslo in stepeno jajce dodamo k moki skupaj z orehi in datlji. Postopoma vmešamo mleko in premešamo, da dobimo mehko testo.

Testo zvrnemo na rahlo pomokan delovni pult in ga na hitro pregnetemo. Oblikujemo ga v krog, s premerom približno 20 cm. Hlebec postavimo na namaščen pladenj za peko in ga povrhu zarežemo.

Testo posujemo z malo moke in ga takoj damo v vnaprej segreto pečico. Kruh pečemo pri 220 stopinjah C, približno 30 minut. Kruh je pečen ko lepo porjavi in zveni votlo, ko po njem potrkamo.

Kruh z rozinami brez kvasa

Kruh z rozinami brez kvasa, imenujemo tudi bara brith. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1/2 skodelice rozin sultan
  • 1/2 skodelice navadnih rozin
  • 175 gramov rjavega sladkorja
  • 300 ml vročega močnega pravega čaja
  • 1 stepeno jajce
  • 275 gramov moke s pecilnim praškom
  • 1 žlička jedilne sode
  • 1 žlička mletega cimeta

Rozine in sladkor damo v večjo posodo in jih prelijemo z vročim pravim čajem. Rozine namakamo čez noč. Pripravimo pekač, ki ga dobro namastimo in vanj položimo papir za peko.

K namočenim rozinam vmešamo stepeno jajce in nato dodamo presejano moko, jedilno sodo in cimet. Vse sestavine dobro premešamo in nato maso preložimo v namaščen pekač.

Kruh z rozinami pečemo v vnaprej segreti pečici pri 160 stopinjah C, približno 60 minut. Kruh je pečen ko lepo porjavi.