Kako odpravimo napihnjenost trebuha?

napihnjenost trebuha
NAPIHNJENOST TREBUHA LAHKO UBLAŽIMO Z ZDRAVILNIMI ZELIŠČI! POGLEJ TUKAJ!

Napihnjenost trebuha pogosto muči mnoge med nami. Povzroča nelagodje, bolečine in zaradi nabreklega trebuha nas lahko tudi tiščijo oblačila. Za napenjanje in vetrove, so lahko različni vzroki, čeprav je najpogosteje glavni krivec hrana. Preveč hrane, prepoln želodec in črevesje, nam lahko povzročijo veliko težav in tudi bolečin. Običajno nam olajšanje prinese že sprememba prehranjevanja, pomaga pa tudi če blago razstrupimo jetra. 

Napihnjenost trebuha

Kadar smo napihnjeni in nas napenja, se pogosto pojavi tudi tiščanje v trebuhu, ki je običajno posledica vrenja v tankem črevesju. Vzrok za vrenje v tankem črevesju je večinoma slaba prebava, pri kateri sodelujeta želodec in črevesje. Vrenje povzroča pomanjkanje prebavnih sokov in encimov, pogosto pa tudi počasno premikanje hrane skozi prebavni trakt. Veliko težavo nam lahko delajo ogljikovi hidrati  kadar niso dovolj prebavljeni in se zaradi delovanja bakterij spreminjajo v pline. Kadar pa je naša težava slaba prebava beljakovin, potem to privede do gnitja hrane v črevesju. 

Pogosta težava je tudi presnovna motnja pomanjkanje laktaze. Pri tej težavi se mlečni sladkor v tankem črevesju ne razkroji, kar povzroči drisko, krče in nastajanje plinov. Napenjanje lahko povzroči tudi kronično vnetje črevesja, bolezni žolčnika in občasne težave ki so povezane s prebavo.

Slaba prebava povzroča vetrove in napenjanje, napihnjenost pa lahko povzroči tudi zastajanje vode v telesu, slaba črevesna flora in predmenstrualna napihnjenost.

Večino težav lahko rešimo s spremembo življenjskega stila. To pomeni, da moramo spremeniti prehrano, se več gibati in zmanjšati uživanje alkohola in cigaret. Ko bomo spreminjali naš dnevni jedilnik, mogoče ne bo dovolj če bomo izločili stročnice, zelje in drugo hrano ki napenja.

Verjetno bom o morali za nekaj časa iz prehrane izločiti tudi izdelke iz bele moke, kot so krofi, potica in sveže pečen kruh. Zaradi slabe prebave se lahko tudi zredimo v trebuh, kar nam lahko povzroči še dodatne težave, saj je trebušna maščoba lahko prav tako nevarna za naše zdravje.

Glavni vzroki za napihnjenost trebuha

Trebušna debelost je lahko zelo nevarna in je tudi močno povezana z napihnjenostjo trebuha in raznimi prebavnimi motnjami. Več o napihnjenosti in o težavah, ki nam jih lahko povzroča, si preberite v naslednjem članku: Kako odpraviti napihnjenost? 

Glavni vzrok za napihnjenost trebuha, je prav gotovo preveč hrane v trebuhu in črevesju. Kadar uživamo hrano, ki je preveč slana, nam lahko prične zastajati voda v telesu in tudi to lahko povzroči vetrove in napenjanje. Kadar nas napenja zaradi neprimerne hrane, lahko to najlažje rešimo. Obroke razdelimo na več manjših in za nekaj časa iz jedilnika izločimo hrano, ki napenja.

To so predvsem stročnice, zelo mastne jedi ter surova zelenjava in sadje. Če po nekaj dnevih napihnjenost ne poneha, poskusimo iz jedilnika izločiti še več različne hrane. Mogoče smo na kakšno hrano občutljivi, lahko da imamo celo celiakijo ali smo preobčutljivi na gluten. Čez nekaj časa bomo opazili, katera hrana nam povzroča težave in na podlagi tega bo tudi zdravnik lažje postavil diagnozo.

Ženske zelo pogosto napenja nekaj dni pred menstruacijo. Pri teh težavah pomaga uživanje pripravkov dveletnega svetlina in hrane, ki vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin. Uživati moramo tudi hrano z vitamini E in B6, ter hrano, ki vsebuje veliko magnezija. Za lajšanje težav pri napihnjenem trebuhu, si lahko pomagamo tudi z naslednjimi zelišči in začimbami:

 • korenina angelike
 • olje brinovih jagod
 • olje rožmarina
 • sivkino olje
 • olje grozdnih pečk
 • rman
 • njivska preslica
 • semena zelene
 • ingver
 • navaden komarček
 • regrat
 • kumina
 • janež
 • kardamom
 • koriander

Zelišča in začimbe ki pomagajo lajšati napihnjenost trebuha

Za preprečevanje napihnjenosti, moramo najprej ustaviti prekomerno nastajanje plinov v črevesju. Pri tej težavi so nam lahko v veliko pomoč začimbe in zelišča, ki jih uporabljamo tudi za pripravo kulinaričnih dobrot. To so predvsem kumina, janež, koriander in kardamom. Kadar se nam pri vseh težavah pridruži še vnetje črevesne sluznice, potem je najbolje najprej spiti nekaj skodelic kamilčnega čaja.

Za lajšanje prebavnih težav lahko porabljamo tudi mnoga druga zelišča in začimbe. Prej se vedno dobro informirajmo kako ta zelišča delujejo, posvetujemo se lahko tudi z zdravnikom, saj se nekatera zelišča ne razumejo dobro z zdravili ki jih mogoče redno jemljemo. Vsekakor pa si z zelišči lahko pomagamo pri blagih težavah, posebej pri napenjanju po obroku, pri krčih tudi pri vzdraženi sluznici, ki je pogosto tudi posledica stresa.

Kumina

Kumina, Carum carvi Apiaceae, je dvoletna rastlina s pernatimi listi in z dežnikom podobnimi kobuli iz drobnih belih cvetov. Pri kumini uporabljamo plodove, to so semena kumine. Nabiramo jih tik preden dozorijo, to je julija ali avgusta. Kumina je izredno cenjeno zdravilno zelišče in tudi začimba, ki jo pogosto uporabljamo tudi v jedeh na žlico ali v enolončnicah.

Pomembna učinkovina v semenih kumine je hlapno olje, ki ga sestavlja karvon. Učinkovina karvon deluje antiseptično in daj semenom tudi značilen vonj. Poleg karvona je v kumini prisotna tudi učinkovina limonena in flavonoidi. Kumina je v zeliščarstvu pomembna rastlina že tisoče let. Večinoma se je uporabljala za lajšanje prebave. V Evropi je bila priljubljena mešanica kumine, komarčka in janeža. Ta čajna mešanica blaži črevesne krče, odpravlja napenjanje in na splošno ureja prebavo.

Kuminovo olje sprošča črevesne mišice in s tem blaži boleče krče v črevesju. Podobo deluje tudi na mišice maternice in zato lahko kumino uporabljamo tudi pri menstrualnih krčih. Učinkovina karvon uničuje bakterije, zato je kumina uspešna tudi pri črevesnih okužbah. Manj poznana je uporaba kumine za zdravljenje inkontinence pri otrocih. Pomaga pa tudi pri prehladnih obolenjih, olajšuje izkašljevanje in blaži dražeč kašelj.

Kumina proti napenjanju

Čaj iz kumine proti prebavnim težavam

Pet gramov semen kumine prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Nato čaj precedimo in pijemo nesladkanega trikrat na dan pred jedjo.

Pri prebavnih težavah in proti napenjanju, si pripravimo preprost poparek iz mešanic zelišč:

 • semena kumine
 • komarčkova semena
 • janeževea semena

Eno žličko mešanice iz enakih delov kuminovih, komarčkovih in janeževih semen prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrijemo in namakamo tri minute. Čaj pijemo trikrat na dan, vedno pred obrokom. 

Regrat

Regrat je izredno priljubljeno zelišče, ki se na pomlad znajde tudi na naših krožnikih kot okusna solata, ki jo s krompirjem in jajci lahko ponudimo kot samostojno jed.  Pri napihnjenosti trebuha, uporabljamo sveže ali posušene regratove korenine, ki poleg tega tudi čistijo kri, razstrupljajo jetra  in pospešujejo prebavo.

Kadar smo napihnjeni zaradi zastajanja vode v telesu, potem je regrat prava rastlina za nas. Ta čudovita rastlina namreč odvaja vodo iz telesa in pospešuje znojenje. Zaradi tega je tudi učinkovit pri razstrupljanju telesa, pomaga pa tudi odpraviti akne na obrazu.

Pri regratu je poleg listov uporabna tudi korenina. Regratove korenine nabiramo maja in junija, lahko pa tudi v jeseni. V korenini in v regratovih listih najdemo fruktozo, inulin, grenčine, fenolne kisline in sterole. V listih pa so tudi zelo pomembni flavonoidi, kalijeve soli in kumarini. Zaradi vsebnosti grenčin ima regrat močne diuretične lastnosti, zato pomaga pri spodbujanju praznjenja sečnega mehurja, pri zastajanju vode v telesu, pri motnjah delovanja ledvic in jeter, pomaga pa tudi pri hujšanju. 

Regrat vsebuje tudi kalij, ki nadomesti izgubo tega minerala zaradi povečanega izločanja seča. Regrat deluje kot diuretik, vendar hkrati tudi čisti kri, razstruplja jetra in je tudi blago odvajalo. Učinkovine steroli v listih učinkujejo na žolčnik in jetra, ter s tem spodbujajo nastanek in izločanje žolča, kar je v veliko pomoč pri razstrupljanju jeter in čiščenju celega organizma. 

Zaradi vseh teh lastnosti so regratovi listi lahko tudi podpora pri razbijanju žolčnih kamnov, ugodno vpliva splošno na prebavo, pomaga pa lajšati težave pri revmatizmu in odpravlja celulit.

Regratov čaj

Priprava čaja: Zvrhano žličko na drobno narezanih korenin regrata, čez noč namočimo v skodelico hladne vode. Zjutraj čaj ogrejemo in precedimo, ter pijemo po požirkih eno skodelico pred zajtrkom in eno po njem.

Uporabljeno besedilo: napihnjenost trebuha, bolečine v trebuhu, napihnjenost

Napihnjenost trebuha – zelišča za urejanje prebave: