Vzroki za stres – kako jih prepoznati na enostaven način?

Vzroki za stres –  kako jih prepoznati na enostaven način? V današnjem prenapetem in hitenja polnem vsakdanu, se vsak posameznik kdaj sreča s stresom in depresijo. Kaj je stres? Kaj so vzroki za stres? Kako jih prepoznati na zelo enostaven način?

vzroki za stres
Pomoč narave pri premagovanju stresa! POGLEJ TU!

Vzroki za stres

Ta vprašanja se ljudem porajajo takrat, ko se znajdejo v kakšni neljubi situaciji. Seveda pa vsi ljudje ne reagirajo enako na stres. Določen dogodek je za nekoga stres, poln groze in strahu, za nekoga drugega pa je vzpodbuda za večjo motiviranost in učinkovitost. 

Stres je čustveni, duševni, telesni, je reakcija celega telesa in povzroča spremembe na vseh organih in celicah. Poznamo neintenziven, kratkotrajen stres, ki ga imenujemo tudi pozitiven stres, spodbuja tvorbo novega spomina, kreativno razmišljanje, dinamičnost in motiviranost za delo.

Pozitiven stres za človeka ni škodljiv, bolj problem je, ko pride do intenzivnega, kroničnega stresa.

Zbujanje ponoči zaradi stresa

Precej ljudi se zaradi stresa, ki ga doživljajo čez dan, ponoči zelo pogosto zbujajo, nekateri pa imajo zaradi stresnih situacij pogosto zelo slab in rahel spanec.

Zbujanje ponoči zaradi stresa ne smemo enačiti z nespečnostjo, ki je lahko kratkotrajna ali dolgotrajna (kronična) ali prehodna. Nespečnost je v določeni fazi samo subjektiven občutek, saj nekateri potrebujejo za svoj spanec le nekaj ura spanja, drugi pa več (glede na svoj življenjski stil).

V vsakem primeru pa k zmanjševanju prebujanja tekom noči zaradi stresa, močno prispeva tudi izbira ležišča oz. vzmetnice, ki jo je priporočljivo izbrati ne samo glede na ceno vzmetnice, ampak predvsem v povezavi z našim življenskim stilom ter načinom spanja. Kakovostna vzmetnica pomembno vpliva na kakovosten in dolg ter globok spanec, izbiro ustreznega ležišča pa poskušajte podrediti vaši teži, višini (iščite vzmetnico vsaj 10 cm daljšo od višine višjega partnerja), letom in pa tudi potenju med spanjem.

Za tiste, ki se preko noči potite prekomerno, je to lahko razlog za zbujanje sredi noči, obenem pa se za te, ne priporoča npr. vzmetnica s spominsko peno.

Tisti, ki ste alergični na prah, boste zagotovo raje posegli po bolj zračnih vzmetnicah (z npr. žepkastimi vzmetmi), če ne drugo, boste pa s tem ustavili prebujanje tekom noči zaradi kihanja in draženja.

Pri nekaterih je slabo spanje posledica stresa čez dan, pri drugih pa je stres čez dan, posledica slabega spanja, zato bodite res pozorni, da odkrijete prave vzroke za stres.

Kako prepoznamo kronični stres?

Vzroki za stres so lahko različni, prav tako se vsak posameznik odzove drugače. Pozitiven stres, ki ga dnevno doživljamo in ki nas spodbuja, motivira in spodbuja naše možgane k tvorbi novega spomina, je koristen in vsakodnevno prisoten. Kadar  je telo izpostavljeno dolgotrajnemu stresu brez počitka, organizem počasi odpove in pokažejo se prvi bolezenski znaki, ki so posledica intenzivnega kroničnega stresa.

Vzroki za stres, ki privedejo do kroničnega stresa, so ponavadi v dolgoletnih vzorcih. Takšna oseba ima ponavadi neurejeno življenje, težave s partnerjem, težave z alkoholom, s starši, konflikti v službi, finančne težave, ponavadi pa se pridružijo še bolezni, ki jih povzroča stres.

Zaradi dolgotrajnega stresnega stanja, je v telesu stalno zvišana količina izločenega kortizola, ki povzroča veliko nevarnih bolezni. Glavne bolezni, ki so posledica dolgoletnega stresa so sladkorna bolezen, debelost, zvišana raven maščob, močna imunska oslabitev.

Psihični znaki se kažejo kot nespečnost, utrujenost, težave pri komuniciranju, pogosto oseba misli na samomor, prenajedanje zaradi stresa. Vsi ti simptomi  so že znaki depresije ali anksioznosti.

Kaj storiti, ko so nam znani vzroki za stres?

Žal sami zelo pozno spoznate, da ste v kroničnem stresu. K zdravniku se odpravite, ko vas kakšna bolezen popolnoma onemogoči, takrat tudi niste več v stanju, da bi hodili v službo ali opravljali vsa opravila, ki nam jih nalaga življenje.

Zdravljenje kroničnega stresa je dolgotrajno in težavno. Vsak mora nekaj narediti zase, spremeniti je potrebno način življenja, spremeniti prehrano, pojdite v naravo na sprehod, v knjižnico po dobro knjigo, predvsem pa se izognite dejavnikom, ki v vas sprožajo stres.

Seveda je to včasih težko, saj ne morete  čez noč rešiti težav, ki vas  pestijo. Poskusite  pa lahko! Pogumno se soočite s težavami, mislite pozitivno, izogibajte se konfliktov s partnerjem in v službi, za pomoč poprosite prijatelje, starše ali pa kakšno skupino za samopomoč. Oglasite se lahko tudi pri psihiatru, če vas moti odziv okolice, jim pač ne povejte.

Vzroki za stres na delovnem mestu in kateri team building program najbolj pomaga odpravljati stres zaposlenih

Stres na delovnem mestu nastane kot posledica izgorelosti na delovnem mestu, s pojavom dinamičnih delovnih okolij in služb, pa je stres na delovnem mestu, vsako leto v porastu. Med glavnimi vzroki za stres na delovnem mestu so fizični dejavniki (npr. hrup, temperatura, neurejeno delovno okolje,…) ter psihološki dejavniki (najrazličnejše oblike pritiska nadrejenih zaradi neučinkovitosti, konflikti med zaposlenimi, organizacijska klima, kultura podjetja, ipd,….).

Posledice stresa v delovnih okoljih niso vedno samo negativne, saj stres, v nekaterih primerih, lahko pozitivno vpliva na izboljšanje delovnih procesov, na izboljšanje komunikacije med zaposlenimi in na večjo motivacijo za delo.

Kadar govorimo o preprečevanju stresa v delovnem okolju, velja za eno izmed najbolj preizkušenih in učinkovitih metod odpravljanaj stresa, omeniti redno izvajanje team buildingov, ki pomagajo zaposlenih sproščati nabrano energijo, povezujejo zaposlene med seboj ter sproščajo napetosti, ki se na delovnih mestih nabirajo zaradi najrazličnejših pritiskov.

Team buildingi pomagajo izboljšati produktivnost timov, ekip in moštev, hkrati pa vse več podjetij, team building programe izkorišča tudi za nagrajevanja, postavljanje ciljev ter motivacijo za nadaljne poslovne uspehe. V Sloveniji, med ene najbolj prepoznavnih team building agencij, sodi ETC Adriatic.

Obvladajte stres!

Ko so odpravljeni vzroki za stres, seveda vaših težav še ni konec. Zato je treba stres obvladati, prej ko se tega naučite, lažje bo vaše življenje. Nekaj preprostih nasvetov kako obvladati stres:

  • Čimveč se družite z ljudmi, ki so pozitivni, veseli in vam vlivajo moč in optimizem.
  • Kadar začutite, da vas je nekaj vznemirilo, prekinite delo, zaprite oči, globoko vdihnite in izdihnite, nato pa nekoliko počasneje nadaljujte delo.
  • Bodite organizirani! Na sestanek se odpravite raje nekoliko prej, bodite urejeni in prijazni.
  • Poskrbite zase in si omislite vsaj en konjiček, lahko se vpišete v fitnes, ali pa začnete pisati knjigo….ja, lahko si tudi kupite psa ali muco!
  • Plešite! Plešite! Ples sprošča, po njem boste vedno veseli in optimistični.
  • Začnite opazovati in ceniti majhne stvari, sončni žarek, cvet, ki rumeno žari, sončni zahod. Vzemite si čas za majhne stvari, saj iz majhnih postanejo velike!
  • Začnite uživati čimveč sadja in zelenjave, ukrotite kronično utrujenost in okrepite imunski sistem.
  • Uživajte s spolnosti, ki je del našega življenja in zagotovo sprošča stres!
  • Veliko se sprehajajte, če imate dovolj moči, lahko tudi tečete! Občutek težkih nog bo izginil!
  • Kadar ste v kroničnem stresu, imate pogosto suho in razpokano kožo, slab zadah in lase brez leska. Za pomoč preberite članke, ki opisujejo rešitev teh težav.