Kako odpraviti slab zadah? – Nekaj praktičnih nasvetov!

Kako odpraviti slab zadah

Poglejte si nekaj praktičnih nasvetov kako odpraviti slab zadah.

Kako povedati osebi poleg nas, da ima slab zadah? Težko, kajne? Ta tema je pri nas še vedno tabu, ljudem ki jih pesti slab zadah, tega ne povemo naravnost, raje se odmikamo od njih, ali pa se jim že na daleč ognemo. Če pri sebi opazimo slab zadah, brez opozorila bližnjih, se nas je  verjetno že lotila kakšna bolezen Takrat seveda hitimo iskati rešitev: Kako odpraviti slab zadah? 

Kako odpraviti slab zadah?

Če sumite na kakšno resno bolezen, obiščite zdravnika, za manjše tegobe pa lahko posežete po domačih pripravkih. Vsak človek ima kdaj zadah iz ust, sploh zjutraj, preden si umijemo zobe ali pojemo zajtrk. Na splošno prevladuje mnenje, da je slab zadah vedno posledica slabe ustne higiene ali slabih zob.

Vendar je to še kako daleč od resnice. Na slab zadah vplivajo različni vzroki, seveda nam iz ust smrdi po cigaretih, ali pa po kakšnem kozarčku preveč.  Vendar se po teh prekrških zadah popravi, ko si umijemo zobe.

Ali je slab zadah lahko znak resne bolezni?

slab zadah
UREDITE PREBAVO Z INDIJSKIM TRPOTCEM IN PREŽENITE SLAB ZADAH! PREVERI SUPER CENO!

Kadar se  zgodi, da se pojavi zelo slab zadah iz ust, moramo vedno vedno pomisliti, da se v našem telesu nekaj dogaja. Zelo pogost vzrok slabega zadaha je seveda slaba higiena ustne votline, gnili zobje, vnete dlesni ali obloge na jeziku. Ko razmišljamo kako odpraviti slab zadah, moramo pomisliti tudi na bolezen grla ali vnete mandeljne.

Vedno pa imamo slab zadah, kadar zbolimo za boleznimi ledvic, jeter, infekcijami pljuč in prebavnimi težavami. Nekje sem prebrala, da vse bolezni izvirajo iz črevesja in se z to izjavo kar strinjam. Če vas muči zaprtje, trebušni krči ali driska, boste prav gotovo imeli zelo slab zadah. Pri težavah s prebavo priporočamo uživanje indijskega trpotca!

Posebej previdno moramo ravnati, kadar imamo občasno zaprtje ali drisko, imamo ves čas občutek tiščanja na stranišče in se na blatu pojavlja kri. Vaš zadah bo postal težak, zatohel in bo zelo smrdel. Vse to lahko kaže na težka obolenja na črevesju, ponavadi raste kakšen rakav tumor. Ob takšnih znakih le pojdite k zdravniku, čeprav bo na koncu ugotovil samo zobno gnilobo.

Zakaj se pri shujševalnih dietah pojavi slab zadah?

Ženske smo pač ženske, naše mišljenje o nas samih, je včasih prav smešno, sploh kadar je govora o naših kilogramih. Vendar pozor! Pri raznih shujševalnih dietah se nam lahko pojavi slab zadah, seveda je tu na mestu vprašanje: Kako odpraviti slab zadah? Ko se lotimo hujšanja in raznih diet, bodimo pozorni na raznovrstno prehrano, popijmo veliko vode, da preprečimo dehidracijo. Več o varnem hujšanju si lahko preberete v tem članku!

Diete smo se  verjetno lotili tudi zato, ker imamo zakisano telo in nakopičene strupe.  Z veliko tekočine se bodo strupi izločali iz telesa, pot in urin nam bo smrdel, prav tako bomo imeli zadah iz ust. Več o varnem razstrupljanju telesa si preberite v  članku, kako razstrupiti telo s prehranskimi dopolnili.

Pri današnjem načinu življenja se ne moremo ogniti stresu, občasnemu jemanju zdravil, nošenju zobne proteze. Vsi ti spremljevalci v našem sodobnem življenju, tudi povzročajo slab zadah. Pozorno prisluhnimo svojemu telesu! Vsake dolgotrajne spremembe v ustih in ustni sluznici so lahko nevarne, če jih spremlja zadah in bele obloge – afte, pa le obiščite zdravnika, saj je to lahko znak raka ustne votline. (1)

 

Kako odpraviti slab zadah – nekaj praktičnih nasvetov:

 

Praktični nasveti za odpravljanje slabega zadaha

  • Predvsem pazite na ustno higieno, uporabljajte zobno nitko , zmanjšajte uporabo cigaret in alkohola. Pazite, da imate v ustih vedno veliko sline, saj ta v celi ustni votlini uničuje bakterije.

 

  • Za prvo pomoč, če ste jedli česen ali čebulo, pomaga kos kruha ali svež peteršilj. Bakterije v ustni votlini uničuje tudi limona, slab zadah prežene tudi cimet z medom. Včasih pa te manjše zvijače ne pomagajo in takrat začnemo resno iskati rešitev, kako odpraviti slab zadah.
  • Pijte veliko vode, poiščite domače sadje in zelenjavo, posebej previdni bodite pri dietah, da ne dehidrirate.

 

  • Pijte čaje, ki jih pripravite sami, kopriva, rman in ognjič vam bodo pomagali očistiti telo raznih strupov, ki jih vnašamo s hrano, iz okolja in z raznimi zdravili, ki jih uživamo.

 

  • Kadar trpite za kroničnim stresom in pomanjkanjem spanja, vam bo verjetno neprijetno smrdelo iz ust. Pomaga izpiranje ust z žajbljem, žvečenje koprovih semen, nekaj kapljic brinjevega olja damo v vodo in po požirkih spijemo.
  • Kadar se vam naredijo obloge na jeziku, pomaga pelinov čaj. Previdno! S pelinovim čajem ravnajte previdno, za skodelico čaja vzemite samo polovico čajne žličke pelina.

Kaj za odpravljanje ustnega zadaha priporočajo strokovnjaki?

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z boleznimi zob, dlesni ali na splošno z zadahom in neprijetnim telesnim vonjem, so pripravili nekaj splošnih nasvetov, ki vam bodo prav gotovo pomagali pri odpravi težav z zadahom.

Predvsem moramo spremeniti življenjske navade! Po vsakem obroku si očistimo zobe, uporabimo tudi nitko in dobro skrtačimo jezik. S tem odstranimo hrano, ki povzroča bakterije in tudi preprečimo bolezni dlesni.

Če ne želimo, da nam smrdi iz ust, se moramo izogibati določeni hrani. Vsi vemo, da imamo zadah po čebuli, česnu, začinjeni hrani, cigaretih in alkoholu. Po obroku, ki nam lahko povzroči zadah ali telesne vonjave, lahko žvečimo semena navadnega komarčka. Komarček deluje tudi kot naravno odvajalo, kar prav tako pomaga pri odpravljanju slabega zadaha. Pomagamo si lahko tudi s svežim peteršiljem, meto in  rožmarinom.

Zeleni čaj in eterična olja za odpravljanje zadaha

močan zadah iz ust
ZELENI ČAJ IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE! SUPER CENA

Neka Kanadska študija je dokazala, da odpravljanje zadaha pomaga tudi zeleni čaj!  V Koreji pa so naredili obsežno študijo o učinku eteričnega olja čajevca! Ustna voda, ki je pripravljena iz razredčenega eteričnega olja čajevca, poprove mete in limone, lahko učinkovito zmanjša ustni zadah.

 Eteričnemu olju, ki ga bomo uporabili, dodamo 250 ml vode in s tem pripravkom izpiramo usta. Uporabimo lahko tudi eterično olje evkalipta, ki bo poleg tega, da bo osvežil zadah, tudi preprečeval vnetje dlesni!

Držite se osnovnih načel zdravega življenja, uživajte veliko sadja in zelenjave, večkrat se odpravite v naravo in redno razstrupljajte svoje telo. Ob skrbni negi vašega telesa, bo izzvenel tudi slab zadah!