Razstrupljanje telesa z ingverjem

razstrupljanje telesa z ingverjem
ZDRAVILNE LASTNOSTI INGVERJA! POGLEJ TU!

Razstrupljanje telesa z ingverjem: Ingver je znan po svojem izrazito pikantnem okusu, ki ga najbolj poznamo pri uporabi napitkov za zdravljenje prehlada. Vendar ima ta dragocena korenina, še mnoge druge koristne učinke na naše telo.

Razstrupljanje telesa z ingverjem

Ingver kot zdravilo je pomemben pri prebavnih težavah, preprečuje slabost, uravnava raven sladkorja v krvi, blaži razna vnetja in bolečine, spodbuja krvni obtok in tudi razstruplja naše telo. Razstrupljanje telesa z ingverjem se lahko lotimo na več načinov, razstrupljanje opravimo na pomlad, najbolje okoli Velikonočnih praznikov, saj takrat pojemo največ kulinaričnih dobrot.

Uporabimo lahko ingver z medom, odlična je limonada z ingverjem ali ingverjev sirup. Najbolj priljubljen je vsekakor čaj iz ingverja, ki ga običajno uživamo pri prehladnih obolenjih.

Razstrupljanje telesa z ingverjem, je manj poznano, a je ob pravilni uporabi lahko izredno učinkovito. V ingverju se namreč nahajajo številne učinkovine, ki delujejo antioksidativno in razstrupljevalno. Ingver greje organizem in je zato primeren pri obolenjih, ki nastanejo zaradi pohladitve. Ko ingver segreje naše telo, posledično spodbudi tudi kurjenje maščob, zato je primeren tudi za hujšanje.

Kaj je ingver?

Ingver, Zingiber officinale, izvira iz Azije. Spada med ingverjevke, je visoka, vitka trajnica, s suličasto oblikovanimi listi in orhidejam podobnimi cvetovi. Rastlina se razmnožuje s koreniko, ki jo tudi uporabljamo v zdravilne namene in v kulinariki. Ingver daje jedem oster, pekoč in aromatičen okus. Korenike enoletnih rastlin izkopljejo jeseni, ko se vsi listi posušijo in odpadejo. Korenike je potrebno izkopati previdno, saj se rade zlomijo.

Korenike lahko uporabljamo posušene ali sveže. Posušen ingver uporabljamo tudi za čaje, v prodaji je tudi ingver v prahu, uživamo ga lahko tudi kot prehransko dopolnilo za krepitev imunskega sistema. Ingver pomaga tudi proti slabosti, bruhanju, slabi prebavi, pri napenjanju in driski, z njim si lahko lajšamo tudi boleče mišice in sklepe.

Zakaj je za nas primerno razstrupljanje telesa z ingverjem?

Kadar je naše telo nasičeno s strupi, lahko pride do raznih nevarnih vnetij in obolenj. Zato moramo občasno telo očistiti, da preprečimo vnetja. Naš organizem se razstruplja preko organov, ki so odgovorni za kopičenje in izločanje strupov iz telesa.

To so jetra, ledvica, sečila, črevesje, limfa, vezivna tkiva, pljuča in tudi koža. Ingver učinkuje na vse te organe, zato je poleg razstrupljanja primeren tudi za hujšanje. Ingver za hujšanje in razstrupljanje je najbolj učinkovit, če ga uživamo v obliki čaja in v kombinaciji z drugimi zelišči.

Ingverjev čaj tudi spodbuja in ureja delovanje žolča, ki omogoča absorpcijo maščob in odstranjevanje strupenih odpadkov iz telesa. Za razstrupljanje lahko ingver uporabljamo skupaj z drugimi naravnimi zdravili, izredno učinkovita je kombinacija ingverja in zelenega čaja.

Zeleni čaj z ingverjem, medom in limono

Za čiščenje telesa včasih ni potrebo veliko, običajno je dovolj že sprememba prehranjevanje in uživanje jedi, ki razstrupljajo. V domači kuhinji imamo vedno pri roki limone, med in običajno tudi zeleni čaj. Če dodamo še ingver, dobimo najmočnejše borce s toksini v našem telesu. Ko se odločimo za teden razstrupljanja, si vsako jutro za zajtrk pripravimo skodelico zelenega čaja z ingverjem.

Recept za zeleni čaj z ingverjem:

50 gramov zelenega čaja, zmešamo s 30 grami posušene ingverjeve korenine in s 30 grami metinih listov. Veliko žlice mešanice prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 10 minut. nato čaj precedimo, dodamo žličko medu in malo limoninega soka. Med in limona bosta razstrupljanje še pospešila in že po nekaj dneh se bomo počutili bolje.

Ingverjev čaj je odličen diuretik

Namen razstrupljanja organizma, je odstranjevanje strupov, kar lahko naredimo tudi tako, da jih izločimo s pospeševanjem izločanja tekočine. Ingver deluje drenažno, saj preprečuje zastajanje tekočine v telesu in spodbuja limfni sistem.

V ingverju sta dve pomembni učinkovini, gingerol in soagol, ki imata zmožnost, da telo segrejeta in s tem povečata potenje. Zmožnost ingverja, da segreje telo, povečamo tako, da uživamo ingver v obliki čaja. Ingver lahko kombiniramo tudi z drugimi zelišči za čaj, primerna je naslednja mešanica.

Mešanica čajev za razstrupljanje:

  • 35 gramov lipovih cvetov
  • 35 gramov cvetov bezga
  • 15 gramov posušene in nastrgane korenine ingverja
  • 35 gramov hrapavega oponca (zimzelena vzpenjavka)

Vse sestavine dobro premešamo. Žličko mešanice prelijemo s skodelico kropa, pustimo stati 10 minut, nato precedimo in pijemo dvakrat na dan. Najbolje je, da si čaj pripravimo zjutraj in po glavnem obroku. Za učinkovito razstrupljanje, pijemo čaj dva do tri tedne. 

Poleg uživanja čaja, lahko razstrupljanje pospešimo še z zdravilnimi kopelmi. V banjo nalijemo vročo vodo, dodamo nastrgano svežo ingverjevo korenino in manjšo skodelico nastrgane limonine lupinice. V kopeli ostanemo največ 20 minut, nato se dobro zavijemo v odejo in počivamo. Po kopeli se bomo verjetno dobro spotili, poživili bomo krvni obtok in pospešili izločanje strupov. 

Ingverjev čaj za zamaščena jetra

Razstrupljanje telesa z ingverjem, dobrodejno vpliva tudi na naša jetra. Jetra so najbolj izpostavljena tveganju, da se v njih nakopičijo strupi, saj delujejo kot filter za kri. Pomembna so tudi pri presnovi maščob, zato  moramo biti zelo pozorni, da ne pride do steatoze ali zamaščenosti jeter. Zamaščenost jeter se pojavi zaradi kopičenja maščob, predvsem zaradi nepravilne prehrane in uživanje preveč alkohola. Prva pomoč pri zamaščenih jetrih je prav gotovo zmanjšanje alkohola in sprememba prehrane.

Razstrupljanje jeter se lahko lotimo tudi z uživanjem ingverja, saj ima izredno dober vpliv na jetra. Čaj iz ingverja spodbuja izločanje strupov iz jeter in hkrati okrepi njihovo  učinkovitost pri presnovi maščob. Poleg tega ingver dobro deluje tudi na žolč, saj ga naredi bolj tekočega. Žolč je odgovoren za razgradnjo lipidov, ki pri uživanju ingverja, postanejo organizmu bolj razpoložljivi. Za razstrupljanje jeter, uživamo vsak dan dve skodelici ingverjevega čaja, ki ga lahko pripravimo iz sveže ingverjeve korenine ali iz ingverja v prahu.

Kadar pojemo izredno masten obrok, si prav tako pripravimo napitek iz ingverja. Zmiksamo dve veliki, rdeči jabolki in malo sveže, ingverjeve korenine. Pijači lahko po želji dodamo nekaj listov mete ali zeleni čaj. Za učinkovito razstrupljanje jeter, strokovnjaki priporočajo tudi obkladek z ingverjevim eteričnim oljem.

3 kapljice eteričnega olja ingverja nakapamo na večjo gazo, ki smo jo namočili v toplo vodo. Krpo dobro ožamemo, nakapamo eterično olje in si jo položimo na predel jeter. Čez krpo položimo še termofor s toplo vodo in pustimo učinkovati 20 minut.

Ingver za čiščenje črevesja

Za učinkovito razstrupljanje, je izredno pomembno, da očistimo tudi črevesje. Z ingverjem izboljšamo odpornost organizma proti virusom, bakterijam in vsem klicem, ki lahko ogrozijo naše zdravje. Za izboljšanje prebave, lahko poleg uživanja čaja, ingver uporabljamo tudi pri kuhanju.

Gingeroli in soagoli, ki se nahajajo  v ingverju, uravnavajo kislost želodca in s tem uničujejo nevarne bakterije, posebej bakterijo Helicobacter plyori. Ta bakterija je glavni povzročitelj slabe prebave, gastritisa, refluksa, napihnjenosti in zgage. Z rednim uživanjem ingverjevega čaja, spodbujamo nastajanje zdrave črevesne flore, saj učinkovine v ingverju uničujejo škodljive mikroorganizme.

Ingver razkuži tudi ustno votlino, saj deluje protimikrobno in antimikotično. Učinkovine, ki se nahajajo v korenini, lahko ustavijo rast bakterij v ustni votlini. Za razkuževanje ustne votline in s tem preprečevanje okužb, si usta izpiramo z močnim ingverjevim čajem.

Pripravimo ga tako, da v lončku 20 minut vremo 3 cm dolgo ingverjevo korenino. Za boljši učinek, korenino narežemo! Nato čaj precedimo, ohladimo in z njim dvakrat na dan izpiramo usta. Razstrupljanje telesa z ingverjem je resnično učinkovito in varno za naše zdravje!

 

Uporabljeno besedilo: razstrupljanje telesa z ingverjem, ingverjev čaj, ingver