Panna cotta z jagodami

posted in: Aktualni zapisi, Kuharski recepti | 0

Panna cotta recept s svežimi jagodami z jagodami je preprost za pripravo in je primeren tudi za kuharske začetnike. Kaj sploh je panna cotta? Panna cotta, kar v italijanščini pomeni kuhana smetana, je tradicionalna italijanska sladica, ki izvira iz severne Italije, zlasti iz regije Piemont. Gre za gladko in kremasto sladico, ki se pripravi z mešanjem smetane, sladkorja in želatine, nato pa se ohladi v hladilniku, da se strdi.

Sestavine za panna cotto so preproste, vendar je njena tekstura razkošno svilnata in gladka. Pogosto se ji dodamo arome, kot so vanilija, limonina lupina ali likerji, ki še dodatno obogatijo okus. Panna cotta se običajno postreže hladna, pogosto z dodatki kot so sveže jagode, sadni prelivi, med, oreščki ali čokoladni preliv.

Panna cotta recept
Panna cotta recept s svežimi jagodami

Panna cotta s svežimi jagodami

Sestavine za jagodno panna cotto

 • 500 ml
 • 100 g sladkorja
 • 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta ali vaniljevega sladkorja
 • 3 listi želatine ali 1,5 čajne žličke želatine v prahu
 • 300 g svežih jagod
 • 50 g sladkorja
 • Sok polovice limete

Priprava panna cotte po korakih

Panna cotta:

 1. Želatino pripravite: Če uporabljate liste želatine, jih namočite v hladni vodi za približno 5 minut, da nabreknejo. Če uporabljate želatino v prahu, jo potresite na nekaj žlic hladne vode in pustite, da nabrekne.
 2. Smetano segrejte: V kozici na srednji temperaturi segrejte smetano, sladkor in vaniljev ekstrakt. Mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi in smetana skoraj zavre. Ne pustite, da zavre.
 3. Dodajte želatino: Odstavite kozico s toplote. Želatino dobro ožemite in dodajte v vročo smetanovo mešanico (ali vmešajte nabreklo želatino v prahu), mešajte, dokler se popolnoma ne raztopi.
 4. Vlijte v modelčke: Mešanico prelijte v majhne modelčke ali kozarce. Pustite, da se ohladi na sobni temperaturi, nato pa postavite v hladilnik za najmanj 4 ure, da se strdi.

Jagodni preliv za panna cotta

  1. Pripravite jagode: Jagode očistite in narežite na manjše koščke. Uporabimo lahko tudi sveže ali zamrznjene gozdne jagode. V kozici na srednjem ognju segrejte jagode, sladkor in limonin sok. Kuhajte približno 10 minut, dokler jagode ne postanejo mehke in se ne začnejo razpadati. Po želji lahko preliv zmiksate do gladkega ali pustite koščke jagod za teksturo.
  2. Ohladite preliv: Preliv pustite, da se ohladi, nato ga postavite v hladilnik, da se ohladi.

Triki in nasveti za pripravo najboljše panna cotte

Panna cotta je preprosta sladica, vendar s pravimi triki lahko dosežete še boljši okus in teksturo. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali izboljšati panna cotto:

 1. Za idealno kremasto in nežno teksturo je ključno pravilno razmerje med smetano, sladkorjem in želatino. Tipično razmerje je 500 ml smetane na 2-3 liste želatine ali približno 1,5 čajne žličke želatine v prahu. Če želite bolj čvrsto teksturo, lahko dodate malo več želatine.
 2. Za bogat in poln okus uporabite smetano z visoko vsebnostjo maščob (vsaj 30% maščobe). Lahko tudi kombinirate polovično smetano in polovično mleko, če želite nekoliko lažjo različico, vendar ne žrtvujte preveč kremnosti.
 3. Če uporabljate želatino v listih, jo najprej namočite v hladni vodi, da nabrekne, preden jo vmešate v vročo smetano. To preprečuje nastanek grudic. Če uporabljate želatino v prahu, poskrbite, da jo enakomerno razporedite nad površino hladne tekočine, preden jo dodate v vročo smetano.
 4. Smetano segrevajte zelo počasi in nikoli ne pustite, da zavre. Vretje lahko povzroči, da smetana postane zrnata in izgubi svojo gladko teksturo.
 5. Vanilija je klasična izbira, ampak ne bojte se eksperimentirati z drugimi okusi. Uporabite pravi vanilijev strok za bolj intenziven okus ali dodajte arome kot so limonina ali pomarančna lupina, kardamom, cimet ali celo likerje, kot sta amaretto ali baileys.
 6. Panna cotta potrebuje dovolj časa, da se pravilno strdi. Najbolje je, da jo pripravite dan prej in jo pustite v hladilniku čez noč. To zagotovi, da se popolnoma strdi in razvijejo se okusi.
 7. Preden panna cotto postrežete, pustite, da nekaj minut stoji na sobni temperaturi. To pomaga, da se malo zmehča in postane bolj kremasta. Če želite panna cotto izvrniti iz modelčkov, lahko modele za nekaj sekund potopite v vročo vodo, da se loči od roba. Sladica pride najbolj do izraza, če jo postrežemo v kozarčkih.
 8. Izboljšajte svojo panna cotto z različnimi dodatki in prelivi, kot so sveže ali kuhane sadne omake, čokoladni ganache, karamel, med ali praženi oreščki.
 9. Panacoto lahko pripravimo s poljubnim sezonskim sadjem.
panakota z jagodnim pirejem
Panna cotta z jagodnim pirejem Slika: Mari Radej